Începe procesul „Albuia și Țiganca” în care „Miki” este judecat pentru corupție. Inculpatul vedetă este adjunctul de la Achiziții din CJ Neamț

1
1782

Curtea de Apel Bacău a decis, în urmă cu câteva zile, că poate să înceapă judecarea dosarului de corupție „Albuia și Țiganca” în care principalul inculpat este Mihail Popescu, fostul director al Administrației Bazinale de Apă Siret-Bacău. Alături de Popescu sunt judecate și două angajate ale aceleiași instituții. „Miki”, așa cum îl alintă cunoscuții pe Mihail Popescu, este un apropiat al lui Ionel Arsene, iar în prezent ocupă funcția de director adjunct în cadrul Direcției Achiziții și Logistică a Consiliului Județean Neamț.

La finele lunii aprilie, Tribunalul Bacău a respins excepțiile formulate de Popescu cu privire la neregularitatea rechizitoriului și la actele de urmărire penală, ca fiind nefondate. Totodată, judecătorul a constatat legalitatea sesizării, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală cu rechizitoriul DNA Bacău prin care Popescu, Maria Diaconescu și Anca Mirela Chiochiu au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. În aceste condiții, magistratul a dispus începerea judecății cauzei cu privire la cei trei inculpați.

Popescu a contestat decizia Tribunalului Bacău, însă fără succes. La finele lunii trecute, Curtea de Apel Bacău i-a respins contestația, ceea ce înseamnă că procesul va începe, urmând să fie fixat primul termen de judecată

La începutul acestui an, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a trei persoane de la ABA Siret-Bacău, confirmând  investigațiile atacul.ro cu privire la proiectele derulate de Administrația Bazinală de Apă Sirect pe albiile pâraielor Țiganca și Albuia, din comunele Ion Creangă și Doljești. 

Au fost trimiși în fața instanței Mihail Popescu, care, la data comiterii faptelor, ocupa funcția de director al Administrației Bazinale de Apă Siret, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care una cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul; Maria Diaconescu și Anca Mirela Chiochiu, la data faptelor, angajate ale Administrației Bazinale de Apă Siret, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

Cei trei sunt acuzați că au comis ilegalități în cadrul proiectelor “Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă, județul Neamț” și “Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț” în vederea prevenirii și înlăturării efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie – mai 2019.

Potrivit procurorilor DNA: ”În perioada 2 septembrie – 18 noiembrie 2019, inculpatul Popescu Mihail, beneficiind de ajutorul celorlalte două inculpate, cu încălcarea legii nu ar fi dispus rezilierea unor contracte atribuite unei societăți comerciale pentru nerespectarea obligațiilor contractuale. Prin aceste demersuri, ar fi fost vătămate interesele legale ale Administrației Naționale “Apele Române” prin pierderea de fonduri în valoare totală de 11.000.000 de lei, deoarece lucrările respective nu au fost executate. Banii respectivi au fost alocați prin Hotărârea de Guvern nr. 441/2019 pentru realizarea, în regim de urgență, a unor lucrări de “Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă, județul Neamț” și “Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț” în vederea prevenirii și înlăturării efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie – mai 2019”.

Mihail Popescu este implicat și în dosarul „Blocul operator”, afacere care a prejudiciat Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț cu sume considerabile. În acest context, de curând, Popescu, director al Biroului Achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Neamț, la data comiterii faptelor, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Ioan Lazăr, fostul manager al spitalului, pentru complicitate la abuz în serviciu, Gheorghe Florin Tudor, fost administrator al firmei Medicare Tehnics SA, și Neculai Mazilu (partener de afaceri al lui Gheorghe Florin Tudor), ambii pentru complicitate la abuz în serviciu. 

În prezent, Mihail Popescu, alintat „Miki” de prieteni, este director executiv în cadrul Direcției Achiziții și Logistică a Consiliului Județean Neamț, instituție condusă de Ionel Arsene. 

Revenind la dosarul „Albuia și Țiganca”, în noiembrie 2019, publicația atacul.ro și Roman TV au dezvăluit modul defectuos în care  ABA Siret Bacău implementa două proiecte hidrotehnice de pe pârâul Albuia, comuna Doljești, și pârâul Țiganca, din comuna Ion Creangă. Cele două lucrări au fost finanțate de Administrația Națională „Apele Române”, prin ABA Siret Bacău, cu bani de la Fondul de urgență al Guvernului.

Una dintre cele mai mari probleme identificate în urma investigației jurnalistice, respectiv subcontractarea lucrărilor, a dus la rezilierea celor două contracte, cu o valoare de peste 2 milioane de euro. Ziariștii atacul.ro și Roman TV au constatat, în ziua de 8 noiembrie, că lucrările sunt executate de către firma Mavgo Holding Tașca, controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul inculpatului Ionel Arsene din fruntea Consiliului Județean, și nu de firma Transilvania Grand Construct Bistrița-Năsăud, a cărei ofertă fusese declarată câștigătoare.

În contractul încheiat între cele două părți era stipulat clar că lucrările nu pot fi subcontractate.

Cele două lucrări hidrotehnice au demarat la începutul lunii septembrie 2019, iar jurnaliștii atacul.ro și Roman TV au constatat că antreprenorul le-a subcontractat la începutul lunii noiembrie. În cele două luni de la începutul lucrărilor, responsabilii de la ABA Siret au făcut numeroase vizite în teren, însă, în mod ciudat, nu au constatat că lucrările fuseseră subcontractate.

Sursele noastre afirmă că, în cazul Albuia și Țiganca, lucrările ar fi fost suprevaluate de 3-4 ori, ceea ce înseamnă foarte mult la sumele vehiculate. Asta ar însemna că, la nivel național, din suma de 200 de milioane alocată, în iunie 2019, pentru astfel de lucrări de Guvern și împărțită de ANAR, aproape 50 de milioane au ajuns în buzunarele șmecherilor politici.

Bani pentru calamități sau bani pentru baronii de partid?

Prin Hotărârea nr. 441/2019 s-a suplimentat bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de inundații, în perioada februarie – mai 2019, pe cursurile de apă din mai multe județe. Suma alocată a fost de 196 de milioane de lei, din care aproximativ 80% a fost alocată unor lucrări hidro de pe raza județului Bistrița-Năsăud, județul de baștină al lui Ioan Deneș, fostul ministru PSD al Apelor din Guvernul Dăncilă. Județului Neamț i-au fost alocate fonduri pentru două proiecte:

„Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț – apărare mal – 700 m și reprofilare albie – 700 m – valoare 3.300.000 de lei” și „Amenajare albie râu Țiganca, în localitatea Ion Creangă, comuna Ion Creangă, județul Neamț – apărare mal – 1.500 m și reprofilare albie 1.500 m – 7.700.000 lei”.

Ulterior, cei de la „Apele Române” au estimat lucrările de la Doljești (Albuia) la 3.150.498 lei, iar pe cele de la Țiganca (Ion Creangă) la 7.081.958 lei, TVA inclusă în ambele cazuri. Acestea au fost valorile după care s-au ghidat firmele care au depus oferte, la solicitarea ABA Siret Bacău.

Pentru lucrarea de la Albuia, a cărei valoare a fost estimată la 3,1 milioane de lei, au concurat Transilvania Grand Construct SRL cu Aqua Parc SRL. A câștigat prima, cu o ofertă de 3.109.189 lei, cu 41.000 de lei mai puțin decât valoarea estimată.

În cazul proiectului de pe pârâul Țiganca, cu valoare estimată de 7.081.958 lei, ABA Siret Bacău a cerut oferte de la Transilvania Grand Construct SRL Bistrița Năsăud și Aqua Parc SRL Roznov. Prima, cu terț susținător Frasinul SRL, firma lui Traian Larionesi, a depus o ofertă de 6.896.218 lei, fiind mai bună decât cea a Aqua Parc SRL, cu terț susținător Mavgo Holding SRL. Numai că, așa cum am arătat, pe teren nu am găsit niciun muncitor/reprezentant al firmei Transilvania Grand Construct SRL, nici la Albuia, nici la Țiganca. Și într-o parte, și în cealaltă lucra în subatrepriză Mavgo Holding SRL. Asta ar putea însemna, de exemplu, că firma bistrițeană și-a tras partea de 10-15% din valoarea celor două proiecte, adică între 1.000.000 și 1.500.000 de lei, fără să facă altceva decât câteva hârtii și facturi, iar lucrările le-a dat în subantrepriză, aspect interzis în mod expres prin contract.

D.MURARU

Citește și:

 

Un baron de Bistrița-Năsăud, amic al pesediștilor, nu face nimic, dar umflă milioane din lucrările de la Doljești și Ion Creangă

Măsuri dure în urma dezvăluirilor despre cum sunt sifonați banii pentru calamități: DNA-ul anchetează, iar ABA Siret a reziliat contractele

Lovitură în afacerea „Banii pentru calamități, în buzunarele baronilor PSD”

Presiuni enorme pentru plata lucrărilor hidrotehnice de la Doljești și Ion Creangă

Jocuri penale cu banii pentru calamități. Firme agreate primesc zeci de milioane de euro pentru lucrări extrem de scumpe

Cum pot fi opriți cei care fură banii pentru calamități. Probe clare că legea a fost încălcată în cazul lucrărilor hidrotehnice de la Doljești și Ion Creangă

DOCUMENT! Ce acte au cerut procurorii DNA în dosarul „Jaf din banii de calamități”. Firmele amicilor mogulilor PSD, în colimatorul anchetatorilor

DNA anchetează, amicii baronilor PSD prosperă. Cumătru Ginel a ajuns cu lucrările la Bistrița-Năsăud. Încrengături de milioane de euro

Ancheta DNA de la „Apele Române” se apropie periculos de afacerile lui Ginel. Cine l-a mituit cu 1 milion de euro pe fostul șef de la ANAR

DNA a început audierile în cazul celor două lucrări hidrotehnice de la Albuia și Țiganca. Este verificată și investiția „Insula de Agrement”

 

1 comment

  1. Liviu 6 iulie, 2021 at 18:58 Răspunde

    Deocamdata, prostul clasei este Miki. El se apropie ca pasi repezi si siguri de pușcărie. Ceilalti 3 sunt inca bine. Arsene mai scoate cate o caramida de bacnote si mai obtine o amanare, Denes s-a retras in anonimat dar il ajung din urma smecheriile, iar Pavaleanu a fugit la pensie, dupa ce si-a asigurat bănuți pentru inca 7 vieți. Miki, prostul clasei, a ramas cu bucuria de a avea secretara si a se plimba cu Touareg-ul, bucurii pentru care semna orice hartie. Si mai incerca si el sa se culce cu cate o femeie din subordine, dar nu reusea decat sa le hartuiasca. Ce sa spun, o cariera de psd-ist sadea care va infunda puscaria. La multi ani, cu executare, celor 4.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.