Orașul de baștină al președintelui Camerei Deputaților, aproape de colaps financiar. Nu sunt bani, dar la Căminul de Bătrâni Roznov afacerile se fac în stil pesedist. Consiliera lui Harpa și soție de ofițer SRI face mâncare seniorilor
O așa zisă știre bombă a făcut înconjurul țării, provocând o undă de șoc în rândul bugetarilor de pretutindeni: Primăria orașului Roznov, din județul Neamț, localitatea de baștină a deputatului PSD de Neamț Ciprian Șerban, actual președinte al Camerei Deputaților, se află în pragul falimentului, iar soluția găsită pentru a nu recurge la disponibilizări a fost trimiterea salariaților în concediu fără plată, o lună/an. Măsura, zice primarul Vasile Pavel, alintat „Lică” de prieteni, nu ajută prea mult, pentru că nici așa nu vor fi bani pentru a plăti salariații tot anul.
În loc de soluții …
Ca și alți primari din țară, și cel al orașului Roznov a ales să se vaite în loc să caute soluții serioase care să scoată din impasul financiar instituția pe care o conduce. De exemplu, primarul Lică ar putea să mai taie din cheltuieli și ar putea să înceapă cu anumite achiziții, studii de fezabilitate, contracte de consultanță etc.
Economii serioase ar putea să facă, spre exemplu, și la Căminul de Bătrâni Roznov, coordonat de Direcția de Asistență Socială, care se află în subordinea Primăriei Roznov. Aici, persoanele cazate sunt hrănite în sistem catering, cu mâncare cumpărată de la o firmă din comuna Borlești, prețurile practicate fiind, spun cei cu care ne-am consultat, destul de mari.
Nimic fără … PSD
În vara anului 2024, firma din Zănești, care asigura servicii de catering la un preț rezonabil, a dispărut din schemă, în mod subit, și a apărut o alta din Borlești, cu rădăcini puternice în PSD, partid din care face și primarul Lică.
De fapt, persoana care coordonează activitatea societății borleștene este membru PSD, consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa, șeful PSD Neamț, și soție de ofițer SRI.
Daniela David, căci despre ea este vorba, a ajuns la CJ Neamț direct de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț, unde a prestat ca inspector de muncă din 2017, însă acum are contractul de muncă suspendat.
Foto: Daniela David și Daniel Vasilică Harpa, șeful CJ Neamț, la „Dor de Han” , la chermeza organizată cu ocazia zilei de 8 Martie.
Foto: Daniela David, la o ședință de lucru la Consiliul Județean Neamț
Suntem convinși că nici buna relație pe care Ciprian Șerban, deputat PSD de Neamț, în prezent președinte al Camerei Deputaților, o are cu Mihail David, ofițer SRI și soțul Danielei David, nu a avut nicio influență în ceea ce privește încheierea contractului pentru mâncarea vărstnicilor.
Cei doi, Șerban și ofițerul SRI, au fost văzuți în mai multe rânduri în restaurantul „Dor de Han” al familiei David. Poate așa se explică și propulsarea Danielei David pe listele PSD Neamț la alegerile parlamentare, dar și pe funcția de consilier personal al lui Harpa.
Foto: Daniela David (în rochiță roz), lângă Ciprian Șerban, deputat PSD de Neamț și președinte al Camerei Deputaților
„A funcționat Ambientul (n.r. firma de catering din Zănești) un timp și după aia a venit doamna Daniela (n.r. Daniela David). Nici nu eram eu la PSD, că multă lume a spus că … eu nu eram la PSD de când e venită Daniela acolo”, ne-a declarat primarul Vasile Pavăl.
Primarul Pavăl (foto jos) se înșală, pentru că el și-a anunțat transferul la PSD în februarie 2024, iar contractul privind serviciile de catering a fost încheiat câteva luni mai târziu, în vară.
Lipsa bucătăreselor și a investițiilor a dus la … catering
În primăvara anului 2023, conducerea Direcției de Asistență Socială (DAS) Roznov a luat decizia de a apela la o firmă de catering pentru a furniza mâncare seniorilor de la Căminul de Bătrâni. Motivul? Una dintre bucătărese intrase în concediu medical, iar cealaltă se pensionase. În plus, în urma unui control efectuat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, s-a constatat că bucătăria nu corespundea normelor, fiind necesare efectuarea unor investiții.
Așa arată bucătăria căminului de bătrâni din Roznov (sursa: DAS Roznov):
Soluția de compromis a fost găsirea unei firme care să presteze servicii de catering. Prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice, DAS Roznov a încheiat un contract (reînnoit lunar) cu firma Bimarbi Ambient SRL din Zănești, autorizată pentru a oferi servicii de catering.
Timp de mai bine de un an, societatea din Zănești a oferit mâncare bătrânilor din căminul din Roznov la un preț de 39 de lei/zi, TVA inclusă (trei mese pe zi – mi dejun, prânz și cină, plus două suplimente). Prețul a crescut la 49 de lei/meniu/senior/zi în ultimele trei luni ale contractului, colaborarea încheindu-se în luna mai a anului trecut.
„Nu știu de nicio licitație”
Contactat de atacul.ro, Marian Bursuc, administratorul Bimarbi Ambient SRL, spune că a livrat mâncare gătită la căminul din Roznov până în mai anul trecut, când, fără niciun fel de explicație, contractul i-a fost reziliat: „Serviciile pe care le-am asigurat au fost de o calitate foarte bună și la prețuri bune, așa că nu găsim motivul rezilierii aici. Mai degrabă, cred că a fost ceva politic (n.n. Bursuc era membru USR, iar în prezent e consilier local USR la Zănești) la mijloc, eu alegând să nu trec la PSD. Am livrat, mai bine de un an, mâncare în fiecare zi, pentru 32-36 de persoane/zi, iar mult timp prețul a fost de 39 de lei, cu tot cu TVA, pentru o persoană, aici intrând cele trei mese pe zi, plus două suplimente. Am mărit prețul de comun acord, din cauza inflației, dar și a altor factori, cu trei luni înainte de a rezilia contractul. Am ajuns, dacă nu mă înșel, la 48 de lei cu TVA inclusă/meniu/persoană”.
Marian Bursuc spune că nu știe ca cei de la Direcția de Asistență Socială să fi organizat o licitație pentru servicii de catering, însă zice că aștepta să fie invitat să participe, dat fiind faptul că este singura firmă autorizată de pe zona Zănești – Roznov pentru a furnizat astfel de servicii.
„Nu, nu știu de nicio licitație! Acum am aflat, de la dumneavoastră. Pe mine nu m-a anunțat nimeni, pentru că am fi participat. Vă dați seama, suntem la 3,5-4 kilometri distanță de căminul de bătrâni, cum să nu participăm?”, a declarat Bursuc.
„Nu este niciun secret cine se ocupă de afacere. (…) este doamna Noni”
Locul firmei din Zănești a fost luat de societatea DMC Trade Construct SRL, cea care deține restaurantul „Dor de Han” din Borlești. Societatea îl are ca unic asociat și administrator pe Daniel Mihail David, în vârstă de 24 de ani, fiul soților Daniela și Mihail David. Fiul acestora a preluat afacerea familie în vara anului 2021, la nici 20 de ani.
Așa stau lucrurile în acte, pentru că, în realitate, de afacere se ocupă Daniela David. O spun mai multe persoane cu care am discutat în ultimele zile. Ea este cea care s-ar ocupat și de contractul încheiat cu DAS Roznov pentru furnizarea mâncării la căminul de bătrâni. A confirmat și primarul Roznovului.
„Nu este niciun secret cine se ocupă de afacere. Și la căminul de bătrâni, și în primărie se știa că este doamna „Noni” (n.r. așa este alintată de amici Daniela David) care are contractul de mâncare. Nu era niciun secret. Senzația a fost că Bursuc a fost dat deoparte pentru a li se face loc celor de la Dor de Han”, ne-a spus un angajat al Primăriei Roznov, căruia îi păstrăm anonimatul.
Contract de peste 1 milion de lei pentru un an
În luna ianuarie a acestui an, DAS Roznov a postat un anunț pe site-ul primăriei în care anunța că a inițiat „Procedura Proprie pentru atribuirea contractului de “Servicii catering pentru Căminul pentru persoane vârstnice Roznov în perioada februarie 2025 – ianuarie 2026“, valoarea estimată a contractului de 968.604 lei, fără TVA. Adică peste un milion de lei, cu TVA, pentru mâncarea seniorilor (minim 30 – maxim 50 de porții/persoană/zi).
Bugetul alocat: 53,22 lei, fără TVA/zi/beneficiar, adică 58 de lei, cu TVA inclusă. Anunțul a fost postat pe data de 20 ianuarie, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 27 ianuarie, ora 10.
Anunțul nu a fost încărcat în sistemul electronic de achiziții publice și nici publicat în altă parte, ci doar pe site-ul Primăriei Roznov.
O singură firmă, DMC Trade Construct SRL, s-a arătat interesată de cererea Primăriei Roznov, în speță cea care deține restaurantul „Dor de Han” din Borlești.
Oferta câștigătoare, după cum ne-au precizat cei care s-au ocupat de procedura de atribuire a contractului, a fost fix cât cea din caietul de sarcini, adică valoarea estimată. Pe platforma sistemului electronic de achiziții publice, acolo unde a fost postată o informare (notificare de atribuire la cumpărarea directă), este menționată o valoare totală a contractului de 968.604 lei (194.764 euro), fără TVA, adică fix valoarea estimată a achiziției publice, ceea ce înseamnă că oferta câștigătoare a fost egală cu valoarea estimată a contractului. Conform clauzelor contractuale, numărul minim de porții este de 30, iar maxim, de 50. Valoarea totală este calculată raportat la un număr maxim de porții. Asta nu înseamnă că DAS Roznov va plăti valoarea integrală a contractului. Va achita doar meniurile pe care le va comanda – 37 în această perioadă, adică fix câți seniori sunt în cămin.
O procedură asemănătoare ca cea din luna ianuarie a fost organizată și în luna mai a anului trecut, când singura ofertă a fost tot a firmei din Borlești. Diferența a fost doar prețul, oferta câștigătoare, în mai 2024, fiind de 44,9 lei, fără TVA, adică 49 de lei cu TVA inclusă. Și atunci ca și acum, anunțul a fost publicat pe site-ul Primăriei Roznov.
„Aș fi coborât până la 45 de lei”
„Nu știu cine a câștigat și, sincer, nu mă interesează. Eu spun doar că nu m-a anunțat nimeni că este licitație, pentru că ne-am fi prezentat”, a declarat Marian Bursuc, administratorul firmei de catering din Zănești care a livrat mâncare căminului din Roznov până în vara anului trecut.
L-am întrebat ce prețuri ar fi conținut oferta, dacă ar fi participat: „Aș fi mers cu 48 de lei, cu TVA inclusă, cum le-am livrat ultima dată. Chiar aș fi coborât până la 45 de lei dacă am fi avut o comandă de cel puțin 35 de meniuri/zilnic. Nu mă întrebați de prețurile altora, pentru că nu este bucătăria mea. Fiecare își face prețul lui. Eu v-am răspuns cu ce prețuri am fi mers noi dacă am fi participat la licitație”.
Cum, în acest moment, în cămin sunt 37 de seniori, înseamnă că firma din Zănești ar fi livrat la meniul cu 45 de lei/persoană/zi, față de 58 de lei, cât costă meniul celor de la Borlești. Diferența ar fi fost de 13 lei/meniu/zi. Aritmetica ne arată că, zilnic, DAS Roznov ar fi economisit (37 seniori x 13 lei) 481 de lei. Raportat la cele 365 de zile ale unui an rezultă o economie de (481 lei x 365 zile ) 175.565 lei (35.113 euro). O sumă frumușică dacă e să ne raportăm la sărăcia fluturată pe sub nasul contribuabililor de primarul Roznovului.
DAS Roznov a plătit pentru consultanță
Sorina Vieru este director la DAS Roznov și ar fi trebuit să știe cel mai bine ce se întâmplă în curtea Căminului de Bătrâni, drept pentru care i-am cerut câteva informații. Aceasta a declarat că nu instituția care pe care o conduce s-a ocupat de procedura de atribuire a contractului pentru serviciile de catering, ci o firmă specializată – Biroul de Management SRL – administrată de Cătălin Chiței, pentru care DAS Roznov a plătit 7.000 de lei.
„Nu ne-am ocupat noi de licitație, ci o firmă. Noi nu avem om pe achiziții, postul e vacant”, spune Vieru.
De ce a renunțat la serviciile firmei din Zănești? „Nu s-a renunțat la ea, dar nu a participat la licitație. Anunțul a fost afișat pe site-ul Direcției, așa cum spune legea”, a mai spus Vieru.
La întrebarea dacă nu era mai rentabil pentru Căminul de Bătrâni Roznov ca mâncarea să fie pregătită în bucătăria proprie de proprii angajați, Vieru a spus că bucătăria necesită investiții, iar posturile de bucătari (unul pensionat, iar altul bolnav) sunt blocate. Am insistat să ne spună dacă a făcut o analiză serioasă pentru a vedea care variantă este mai rentabilă, bucătăria proprie sau cateringul, însă Sorina Vieru a întrerupt discuția pe motiv că-i suna telefonul.
Trebuie spus că, în perioada în care bucătăria căminului era folosită la pentru prepararea hranei seniorilor, se făceau economii serioase la bugetul local. Asta și datorită faptului că, periodic, firme sau oameni de afaceri făceau donații consistente pentru bătrâni, donații constând în alimente și nu numai.
În prezent, donațiile în alimente nu mai sunt acceptate, pentru că pur și simplu nu are cine să le gătească și nici locul nu e autorizat.
Primarul, supărat că nu are bani de salarii
Pe Vasile Pavăl, primarul orașului Roznov, nu l-am prins într-o dispoziție foarte bună, era supărat că nu are bani pentru salariile angajaților. În ceea ce privește contractul de catering de la Căminul de Bătrâni Roznov, Pavăl spune că s-a ajuns aici pentru că bucătăria nu corespunde normelor.
„DSP a spus că bucătăria nu are tot ce trebuie pentru a fi autorizată, plus că nu mai avem bucătari. Am făcut contract cu Ambientul (firma de catering din Zănești). A funcționat Ambientul un timp și după aia a venit doamna Daniela (n.r. Daniela David, care coordonează Dor de Han). Nici nu eram la PSD, că multă lume a spus că…eu nu eram la PSD de când e venită Daniela acolo”, ne-a declarat primarul Vasile Pavăl.
Cum am precizat și mai sus, primarul își declarase dragostea pentru PSD încă din februarie, cu câteva luni înainte de încheierea contractului cu firma din Borlești.
Cât despre o investiție în bucătărie, care, folosită, putea să aducă o economie considerabilă, Vasile Pavăl a dat de înțeles că este o bătaie de cap: „Dacă ne uităm în lege ce spune, te doare capul. Ca să faci o bucătărie în ziua de azi, cum spun cei de la OPC și DSP, ești terminat! De unde bani? ISU mă amendează că avem un planșeu din lemn, care trebuie să fie din beton. O bucătărie, plus aia, plus aia … și fug. Eu nu am bani de salarii acum!”.
În ceea ce privește legalitatea privind organizarea procedurii de atribuire a contractului, primarul Pavel ne-a indicat să luăm legătura cu firma de consultanță.
Biroul de Management: „Nu am sesizat că a fost vreo încălcare legală”
Pentru a lămuri mai multe aspecte privind procedura de atribuire a contractului, l-am contactat pe reprezentantul firmei Biroul de Management SRL, care a acordat consultanță și anul trecut în mai, dar și anul ăsta, în ianuarie, pentru achiziționarea serviciilor de catering.
„Noi nu ne-am ocupat de organizare, ci am fost consultanți în cazul ăsta. Le-am acordat asistență în ceea ce privește întocmirea documentației, i-am ajutat în evaluarea ofertelor. De publicarea anunțului și de partea de publicitate s-au ocupat ei. Au publicat anunțul pe site-ul propriu. Din ce am citit noi, nu am sesizat că a fost vreo încălcare legală ”, a declarat Cătălin Chiței, reprezentantul firmei de consultanță.
Acesta a mai precizat că procedura aleasă a fost corectă.
„Serviciile de catering fac parte dintr-o anexă distinctă la Legea achizițiilor – anexa 2- prin care se achiziționează servicii de reprezentare juridică, servicii de organizare suport artiști, festivalurile. Anexa 2 permite achiziționarea în sistemul ăsta până la suma de 3 milioane, fără TVA. Pentru servicii de catering nu se impune organizarea unei proceduri simplificate”, a conchis Chiței.
Nici usturoi n-a mâncat …
Daniela David, mama patronului restaurantului „Dor de Han”, ne-a declarat că nu ea se ocupă de contractele firmei și că nu a fost implicată în niciun fel în afacerea cu cei de la Direcția de Asistență Socială Roznov privind serviciile de catering pentru seniorii din cămin.
Consiliera lui Harpa ne-a mai spus că de toate aceste lucruri s-a ocupat administratorul firmei, respectiv fiul său, care este și asociatul unic, și, în consecință, ne-a îndemnat să-l contactăm pe el. Cum încercasem, fără succes, să obținem un punct de vedere și de la administratorul societății, care nu a răspuns apelurilor noastre telefonice, i-am solicitat Danielei David să ne ajute în acest sens. Răspunsul a fost că băiatul este la București, unde se pregătește pentru un examen important și să-l căutăm peste câteva zile.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Nimic fara pesede.Da’ pesedeaua nu mai are bani,iaca angajatii primariei nu primesc salariile…
Oare daca stau o luna acasa,primaria merge mai prost sau mai bine?Daca merge mai usor,nu ar putea sa stea acasa de tot?
Totdeauna trebuie sa fie și un ofițer SRI,altfel nu se poate,asa a ajuns doamna David și la ITM,sotul doamne David în birou cu cuscru șef. ITM. Dacă puteți sa va interesați domnule Muraru șeful de ocol de la Tazlau cu cine e ruda,e foarte interesant, pare ca are spate mare în parlament ,chiar pe tron ,ca de când a venit defriseaza tot.
Nimic fara PSD!
Zona 4 ADI ECONEAMT ,a fost atribuita fara licitatie ,ce sa vezi ,la un apropiat al domnului Harpa ,cetatean al orasului Targu Neamt(concetatean),adica domnului Stelica Airinei ,administrator SC Eurosal.
Ce credeti ca fac?
A cumparat ceva rable de gunoiere,incarca deseuri din depozitul Targu Neamt si factureaza pe fraierii din comunele aferente Zonei 4.
Platiti domnilor primari ca altfel nu mai primiti la buget nici un ban de la CJ !!
E bine totusi ca atunci cind firmele usr-iste se cearta cu cele psd-iste de la ,,ciolanul reincalzit 30 de ani” mai aflam si noi adevarul si poate ne trezim…
Felicitari, Daniel Muraru, sunteti singurul ziarist independent, pertinent si curajos din judetul Neamt!
Nici o noutate,este radiografia acestui stat esuat si corupt condus de politicieni analfabeti si corupti, militieni prosti si securisti si mai prosti care aresteaza oameni de 100 de ani pentru”rasturnarea ordinii constitutionale”.In realitate,aceste ciurucuri care se”ocupa”cu”siguranta”acestei tari nu sunt de altfel decat niste SRL -uri de sifonat si furat banii publici,nimic altceva iar aceasta caracatita a ”pensionarilor”speciali la 40 de ani care,impreuna cu familiile lor devalizeaza banii publici o vedem peste tot.