Cum pot fi opriți cei care fură banii pentru calamități. Probe clare că legea a fost încălcată în cazul lucrărilor hidrotehnice de la Doljești și Ion Creangă

4
1448

Dezvăluirile publicației atacul.ro și ale televiziunii Roman TV, în cazul celor două proiecte hidrotehnice de pe pârâul Albuia, comuna Doljești, și pârâul Țiganca, din comuna Ion Creangă, lucrări finanțate de Administrația Națională „Apele Române”, prin ABA Siret Bacău, cu bani de la Fondul de urgență al Guvernului, fac obiectul unei anchete a procurorilor DNA Bacău. Cercetările, afirmă sursele noastre, se află în stadiu  avansat, anchetatorii ridicând, până în prezent, sute de documente de la sediul ABA Siret. Cea mai mare problemă identificată în urma investigației jurnalistice, respectiv subcontractarea lucrărilor, a dus la rezilierea celor două contracte, cu o valoare de peste 2 milioane de euro. Ziariștii atacul.ro și Roman TV au constatat că lucrările sunt executate de către firma Mavgo Holding Tașca, controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul inculpatului Ionel Arsene din fruntea Consiliului Județean, și nu de firma Transilvania Grand Construct Bistrița-Năsăud, a cărei ofertă fusese declarată câștigătoare.

Pe 11 noiembrie, reprezentanții ABA Siret Bacău spuneau, la o solicitare a atacul.ro, că firma bistrițeană ar fi avut dreptul să implice noi subcontractanți și că a făcut acest lucru, însă fără a-i declara.

Numai că, documentele în posesia cărora atacul.ro a intrat arată clar că cele două lucrări hidrotehnice nu putea fi subcontractate, această clauză fiind prezentă în contractul încheiat între ABA Siret Bacău și Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud. Astfel, la rubrica „Informații privind subcontractarea” se spune clar că aceasta NU este posibilă. Asta apropo de informațiile care circulă în anumite grupuri, respectiv că ar exista, la anumite instituții, niște contracte de subcontractare. Dacă există, procurorii ar trebui să verifice obligatoriu autenticitatea acestora. În al doilea rând, cei care au acceptat aceste contracte ar trebui să știe că ele sunt ilegale, pentru că subcontractarea, așa cum arătam mai sus, este interzisă.

Cele două lucrări hidrotehnice au demarat la începutul lunii septembrie, iar jurnaliștii atacul.ro și Roman TV au constatat că antreprenorul le-a subcontractat la începutul lunii noiembrie. În cele două luni de la începutul lucrărilor, nici un reprezentant de la ABA Siret Bacău nu a trecut prin zonă să vadă cine și ce lucrează. Sau poate a trecut, dar a tăcut. Faptul că niciun muncitor nu avea echipament de protecție ne face să credem că nici cei de la ITM nu și-au făcut drum pe la Albuia și Țiganca. Nici după dezvăluirile noastre, nu s-au obosit să facă verificări.  Același lucru este valabil și în cazul celor de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), care  au obișnuința de a face verificări la comandă politică, dar nu numai ei.

Procurorii au toate „ingredientele” pentru a trimite jefuitorii în judecată

Probele pe care procurorii DNA le au în acest caz sunt suficiente pentru a creiona jaful pe care guvernanții, indiferent de culoarea politică, îl practică atunci când este vorba de „banii pentru calamități”. În fiecare an, ca urmare a calamităților naturale, Guvernul alocă din Fondul de urgență sume de ordinul sutelor de milioane de euro pentru înlăturarea efectelor produse de inundații. Fiind vorba de lucrări efectuate în regim de urgență, beneficiarii nu sunt obligați să organizeze licitații pentru atribuirea lucrărilor. Se merge pe procedura negocierii fără publicarea, în prealabil, a unui anunț de participare, ceea ce permite beneficiarului să ceară oferte de la ce firme vrea. În cazul nostru, ABA Siret Bacău a solicitat oferte de la Transilvania Grand Construct SRL și de la Aqua Parc SRL, firma lui Ginel, și ea abonată la contracte cu bani publici. Cei de la ABA Siret afirmă că invitația pentru depunerea ofertelor a fost transmisă operatorilor economici nominalizați în lista întocmită pe baza scrisorilor de intenție existente în baza de date a ABA Siret și aprobată de ANAR. De aici înțelegem că există câteva firme agreate de către Apele Române pentru a executa lucrări în regim de urgență. Care or fi criteriile, pe ce bază ajunge o firmă să fie agreată de ANAR? De ce în cazul celor două contracte, de la Doljești și Ion Creangă, ABA Siret a trimis invitații de depunere a ofertelor numai firmelor Aqua Parc și Transilvania Grand Construct SRL, controlată de un apropiat al baronului bistrițean Traian Larionesi, prietenul și tovarășul de vânătoare al lui Radu Moldovan, președintele PSD Bistrița-Năsăud și președintele CJ Bistrița-Năsăud? Ce concurență este între firmele Aqua Parc și Transilvania Grand Construct care, în 2018, au câștigat, cu o ofertă comună, un contract în valoare de 4,3 milioane de lei cu Primăria Vatra Dornei? Vorbim, iată, de un joc în doi a două societăți comerciale controlate de oameni foarte apropiați de PSD. Relația lui Ginel cu Arsene, care i-a botezat unul dintre copii, este de notorietate. La fel și relația de amiciție dintre Larionesi și liderul PSD Bistrița-Năsăud, care  este binecunoscută.

Valoarea lucrărilor, mult supraevaluată

Sursele noastre arată că lucrurile sunt foarte complicate și afirmă că DNA numai dacă nu vrea nu va trimite în judecată vinovații pentru cele întâmplate la Albuia și Țiganca. O problemă ar fi aceea că situații ca cele prezentate de atacul.ro și Roman TV mai sunt, și nu numai la nivelul județului Neamț, ci în întreaga țară. De aceea nu ar fi rău dacă procurorii DNA ar extinde cercetările la toate investițiile derulate în ultimii ani, cu fonduri destinate înlăturării efectelor calamităților. Datele noastre, bazate pe informații din interiorul sistemului, arată că lucrările au fost supraevaluate serios. În cazul Albuia și Țiganca, se vorbește că au fost suprevaluate de 3-4 ori, ceea ce înseamnă enorm la sumele vehiculate. Asta ar însemna că, la nivel național, din suma de 200 de milioane alocată, în iunie 2019, pentru astfel de lucrări de Guvern și împărțită de ANAR, aproape 50 de milioane au ajuns în buzunarele șmecherilor politici. Aceste aspecte pot fi lejer descoperite cu o condiție: să dorească și anchetatorii.

Amicul baronului Moldovan câștigă, iar omul lui Ionel execută

Prin Hotărârea nr. 441/2019 s-a suplimentat bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de inundații, în perioada februarie – mai 2019, pe cursurile de apă din mai multe județe. Suma alocată a fost de 196 de milioane de lei, din care aproximativ 80% a fost alocată unor lucrări hidro de pe raza județului Bistrița-Năsăud, județul de baștină al lui Ioan Deneș, fostul ministru PSD al Apelor din Guvernul Dăncilă. Județului Neamț i-au fost alocate fonduri pentru două proiecte:

„Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț – apărare mal – 700 m și reprofilare albie – 700 m – valoare 3.300.000 de lei” și „Amenajare albie râu Țiganca, în localitatea Ion Creangă, comuna Ion Creangă, județul Neamț – apărare mal – 1.500 m și reprofilare albie 1.500 m – 7.700.000 lei”.

Ulterior, cei de la „Apele Române” au estimat lucrările de la Doljești (Albuia) la 3.150.498 lei, iar pe cele de la Țiganca (Ion Creangă) la 7.081.958 lei, TVA inclusă în ambele cazuri.

Acestea au fost valorile după care s-au ghidat firmele care au depus oferte, la solicitarea ABA Siret Bacău.

Pentru lucrarea de la Albuia, a cărui valoare a fost estimată la 3,1 milioane de lei, au concurat Transilvania Grand Construct SRL cu Aqua Parc SRL. A câștigat prima, cu o ofertă de 3.109.189 lei, cu 41.000 de lei mai puțin decât valoarea estimată.

În cazul proiectului de pe pârâul Țiganca, cu valoare estimată de 7.081.958 lei, ABA Siret Bacău a cerut oferte de la Transilvania Grand Construct SRL Bistrița Năsăud și Aqua Parc SRL Roznov. Prima, cu terț susținător Frasinul SRL, firma lui Traian Larionesi, a depus o ofertă de 6.896.218 lei, fiind mai bună decât cea a Aqua Parc SRL, cu terț susținător Mavgo Holding SRL. Numai că, așa cum am arătat, pe teren nu am găsit niciun muncitor/reprezentant al firmei Transilvania Grand Construct SRL, nici la Albuia, nici la Țiganca. Și într-o parte, și în cealaltă lucra, în subantrepriză, Mavgo Holding SRL. Asta ar putea însemna, de exemplu, că firma bistrițeană și-a tras partea de 10-15% din valoarea celor două proiecte, adică între 1.000.000 și 1.500.000 de lei, fără să facă altceva decât câteva hârtii și facturi, iar lucrările le-a dat în subantrepriză, aspect interzis în mod expres prin contract.

Daniel MURARU

Radar TV S03E10 – Afaceri cu banii pentru calamități

Citeste si:

Jocuri penale cu banii pentru calamități. Firme agreate primesc zeci de milioane de euro pentru lucrări extrem de scumpe

DNA a început audierile în cazul celor două lucrări hidrotehnice de la Albuia și Țiganca. Este verificată și investiția „Insula de Agrement”

 

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. lili. 30 decembrie, 2019 at 14:12 Răspunde

    Latul se strange tot mai tare in jurul mafiei de Neamt trimisa sa spele bani negri de ” soseta”! in curand vom auzi de arestari care iar vor cutremura sleahta de golani, nu numai de la Neamt!!! pentru care putem sa le uram ” la multi ani” la bulau!!

  2. Daniela 30 decembrie, 2019 at 20:41 Răspunde

    Poate-i opreste „Aiurica”. Noi ceilalti sintem adunatura de betivi, pisarcosi si fustrati. Asa ne-a caracterizat intr-o postare anterioara numitul „Aiurica”.

  3. Cristian 31 decembrie, 2019 at 08:18 Răspunde

    Cum pot fi opriti hotii???? Prin strinse legaturi de miini si pedepse pe masura jafului si a dezastrului provocat.
    Cind distrugi un ecosistem, cind pui vietile oamenilor in mare pericol, cind furi ca nu-ti mai ajunge, ca tu vrei sa-ti faci si casa-n cer, nu doar pe pamint, ar trebui sa stai o viata la pirnaie.
    Dar la cum lucreaza procurorii si judecatorii ma tem ca lingaii o sa-i si premieze curind pentru atentat la viata comunitatii. Ca si asa suntem multi si prosti

  4. constantin 3 ianuarie, 2020 at 09:21 Răspunde

    Pentru un schimb de experienta poate fi consultat marele fost presedinte cj nt.dl.pruteanu. EL si drupo au expermentat cum din banii dati prin HG. pentru reparat 8 km. drum satesc ii poate investi intr-un pod pentru a ajuta un functionar public sa aiba acces la o casuta facuta cadou de primar.Cat teatru de om corect a mai jucat profesoru ratat.LA MULTI BANI D-LE PROFESOR.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.