Ancheta DNA de la „Apele Române” se apropie periculos de afacerile lui Ginel. Cine l-a mituit cu 1 milion de euro pe fostul șef de la ANAR

2
2898

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Bacău al Direcției Naționale Anticorupție au creat panică la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), instituție subordonată Ministerului Apelor, Mediului și Pădurilor. Într-un interval de 30 de zile, procurorii l-au trimis în judecată pentru luare de mită pe Cristian Bratanovici, fostul director adjunct al ANAR, iar ieri l-au reținut, tot pentru luare de mită, pe fostul director ANAR, Victor Sandu. Astăzi, Tribunalul Bacău a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă și a dispus, împotriva lui Victor Sandu, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Aceeași măsură a fost luată și împotriva celui care, spun procurorii DNA, i-a oferit 1 milion de euro mită fostului director al ANAR. Este vorba despre Sorin Emanoil Ciufudean, unul dintre asociații Industrial Ardeal Construct SRL, din județul Bistrița-Năsăud, o firmă abonată la contractele finanțate cu bani de la ANAR. Ciufudean și partenera sa de afaceri, Valeria Bondrea (ambii dețin câte 50% din părțile sociale ale Industrial Ardeal Construct) sunt acuzați, tot pentru dare de mită, și în dosarul în care a fost trimis în judecată Cristian Bratanovici și despre care atacul.ro a scris.

La prima vedere, pare absolut curios că Serviciul Teritorial Bacău al DNA instrumentează aceste cauze, mai ales că, în cazul lui Bratanovici, șpaga a fost oferită într-un restaurant din Târgu-Mureș pentru niște lucrări care sunt executate în alte județe. De asemenea, în cazul Victor Sandu, este vorba de persoane și contracte din zona de vest a țării. O explicație ar putea fi dată de un denunț privind fapte de corupție comise la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret – Bacău, iar, de aici, procurorii să fi aflat alte lucruri care au dus la instrumentarea celor două dosare în care sunt judecați/cercetați foști șefi ai ANAR.

Datele atacul.ro arată că, în acest moment, la DNA Bacău sunt instrumentate cel puțin două dosare privind contracte încheiate de ABA Siret Bacău cu firme de construcții cunoscute. Vorbim, în primul rând, despre contractul, în valoare de peste 10 milione de euro – regularizarea râului Cracău, pe raza localității Slobozia-Roznov. Acest contract a fost oferit, prin încredințare directă din motive de regim de urgență, asocierii de firme Aqua Parc SRL, controlată de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție de la șefia Consiliului Județean Neamț, și Industrial  Construct Ardeal SRL, cu sediul în satul Herina, comuna Galații Bistriței, județul Bistrița – Năsăud, controlată de Emanoil Sorin Ciufudean și de Valeria Bondrea.

În dosarul „Regularizarea albiei Cracău”, procurorii încearcă să clarifice mai multe aspecte, pornind de la invocarea stării de urgență, care a permis încredințarea directă a contractului, până la evaluarea lucrărilor. De asemenea, informațiile atacul.ro mai arată că procurorii anticorupție băcăuani fac investigații serioase privind alte două lucrări (regularizarea pâraielor Albuia (comuna Doljești) și Țiganca (comuna Ion Creangă) executate în regim de urgență cu bani de la calamități. Conducerea ABA Siret a dispus, în noiembrie anul trecut, rezilierea celor două contracte, în urma unei investigații a publicației atacul.ro și a postului de televiziune Roman TV, care au descoperit că lucrările executate de firma Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud, controlată de baronul Traian Larionesi, prietenul lui Radu Moldovan, tartorul PSD din acest județ, a subcontractat lucrările fără știrea beneficiarului. Pe cele două șantiere nu se afla niciun reprezentant al firmei din Bistrița-Năsăud, o persoană care s-a prezentat ca fiind șeful de șantier, spunând că presetează din partea Mavgo Holding SRL Tașca pentru SC Transilvania Grand Construct Bistrița-Năsăud, titlularul contractelor. Interesant este că în alte cazuri, firma Transilvania Grand Construct s-au asociat cu societățile lui Ginel pentru a prinde lucrări de anvergură chiar în Bistrița – Năsăud (citește AICI)

Datele noastre mai indică faptul că procurorii DNA verifică și investiția de la Insula de Agrement din Bacău, dar și modul în care s-au făcut mai multe angajări la ABA Siret, prin metoda detașării de la firme private.

Cum a căzut fostul șef al ANAR în plasa procurorilor

În comunicatul DNA, care anunță inculparea lui Victor Sandu, fostul șef al ANAR, pentru luare de mită, și a unui om de afaceri, identificat de atacul.ro ca fiind Ciufudean, pentru dare de mită, procurorii mai fac trimitere la două persoane, ambele având calitatea de inculpat, una pentru complicitate la dare de mită, cealaltă pentru complicitate la luare de mită. Cel mai probabil, Valeria Bondrea este inculpată pentru complicitate la dare de mită, iar o persoană, apropiată de Sandu, care l-ar fi ajutat să primească șpaga de 1 milion de euro, pentru complicitate la luare de mită.

„În calitate de director general al Administrației Naționale <<Apele Române>>, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri (n.n. Ciufudean), coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională <<Apele Române>>. Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat (n.n. inculpate acum pentru complicitate la luare de mită) al directorului general. Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor. Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, se arată în comunicatul DNA Bacău.

Au calitatea de martori doi oameni de afaceri din Bihor, județ în care au fost executate lucrările cu fonduri de la ANAR și pentru care Sandu ar fi primit mita de 1 milion de euro. Este vorba despre Delia Laura Nistreanu și Dorinel Edu. Prima este director al societății de construcții Repcon SA, iar cel de-al doilea are afaceri tot în domeniul construcțiilor. Cel mai probabil, ultimii doi au fost cooptați să execute în subantrepriză lucrările obținute în Bihor de Industrial Ardeal Construct de la ANAR. În intervalul mai 2017 – mai 2019, când procurorii afirmă că Sandu a cerut și primit mită de la Ciufudean, firma celui din urmă, Industrial Construct Ardeal, a obținut mai multe lucrări hidrotehnice în județul Bihor, finanțate cu bani de la comunitățile locale (municipiul Marghita, comuna Tăteu etc). Acestor contracte s-au adăugat și cele finanțate din fondurile ANAR pentru lucrări în vederea înlăturării efectelor calamităților. Aceste contracte, de regulă, sunt împărțite între firmele agreate, pe baza unor selecțiii de oferte care, de cele mai multe ori, provin de la firme prietene.

Daniel MURARU

Citește și:

Fostul director adjunct al „Apelor Române” ar fi primit șpagă de la partenerul de afaceri al lui Ginel și denunțătorul lui Arsene

Jocuri penale cu banii pentru calamități. Firme agreate primesc zeci de milioane de euro pentru lucrări extrem de scumpe

DNA-ul, pe urmele a 10 milioane de euro din Fondul de intervenție al Guvernului. Contractul, executat parțial de cumătrul Ginel

DNA a început audierile în cazul celor două lucrări hidrotehnice de la Albuia și Țiganca. Este verificată și investiția „Insula de Agrement”

Firma cumătrului lui Arsene, contract de peste 7 milioane de lei cu Apele Române

DNA anchetează cum s-au angajat „piloșii” la ABA Siret

Cum pot fi opriți cei care fură banii pentru calamități. Probe clare că legea a fost încălcată în cazul lucrărilor hidrotehnice de la Doljești și Ion Creangă

 

2 comments

  1. Liviu 5 august, 2020 at 05:54 Răspunde

    Incep sa se miste lucrurile. Prea s-au crezut de neatins. Cred ca acum tremura tandemul Arsene – Ginel pentru ca directorul asta prins cu mita isi va aminti multe fapte pentru a scapa de puscarie. Si toti vor pica precum popicele. Nici Miky Popescu, cel mai priceput in ale licitatiilor nu doarme fara griji. Au toate motivele din lume sa tremure cu totii. Grija mare Nechita la ce te pune sa semnezi seful tau de partid. Ce frumosi erau ei cu Veorica si combinatorul de la Bistrita care a fost ministru, Denes, prieten cu sosetica si Cracaul.

  2. ADY 5 august, 2020 at 06:55 Răspunde

    daca dosarul este instrumentat de procurorul dna (***) pfff ii mai creste o vila in curte!! mai da ginel la dna inca un bulion si NUP!!!!!!HOTILOR

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.