Presiuni enorme pentru plata lucrărilor hidrotehnice de la Doljești și Ion Creangă

1
774

În timp ce procurorii anticorupție verifică cele două lucrări hidrotehnice (apărarea malurilor și reprofilarea albiei) de pe cursurile de apă Albuia, comuna Doljești, și Țiganca, comuna Ion Creangă, la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău este agitație maximă. Ordinul pe unitate este ca firma Mavgo Holding SRL, căreia i-au fost subcontractate lucrările, să-și primească banii pentru ce a executat. Pentru asta, în urmă cu trei zile, au fost trimiși la Doljești și Ion Creangă patru angajați de la Compartimentul Investiții de la ABA Siret. Misiunea acestora a fost de a măsura cât a fost realizat din lucrările hidrotehnice de pe Albuia și Țiganca, rezultatele urmând să fie folosite pentru decontarea parțială a lucrărilor. Măsurătorile au indicat că proiectul de la Țiganca, în valoare de 7,7 milioane de lei, ar fi fost realizat în proporție de 20%, iar cel de la Albuia, în valoare de 3,3 milioane de lei, în proporție de aproximativ 10%. În total, ar fi vorba de 1.880.000 de lei, sumă ce se dorește a fi plătită constructorului. Problema este că, dată fiind situația, plata celor 1,88 milioane de lei nu ar fi tocmai legală, motiv pentru care se caută obținerea a cât mai multe avize de acoperire de la mai multe compartimente din cadrul ABA Siret.

În primul rând, cele două contracte au fost reziliate, pentru că firma care a obținut lucrările le-a subcontractat fără știrea beneficiarului – ABA Siret Bacău. Fiind încălcate clauzele contractuale, orice plată în acest moment ar fi ilegală. De asemenea, lucrările nu ar avea toate avizele necesare, un motiv în plus să nu fie efectuată nicio plată. Cel mai probabil, firma Transilvania Grand Construct Bistrița-Năsăud a solicitat banii, fiind titularul de contract. Societatea subcontractoare, Mavgo Holding SRL, controlată de inculpatul Gheorghe Vlasie, cumătrul inculpatului Ionel Arsene, nu poate decât să se răfuiască, financiar vorbind, cu firma din Bistrița-Năsăud, antreprenorul general.

Până la izbucnirea scandalului, ABA Siret Bacău a decontat suma de 240.665 lei executantului lucrărilor, SC Transilvania Grand Construct, pentru lucrările din cadrul proiectului „Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă”. Pentru cealaltă lucrare, antreprenorul general nu solicitase nicio plată.

Banii pentru cele două proiecte provin din Fondul de urgență al Guvernului și au fost alocați pentru înlăturarea dezastrelor naturale provocate de indundațiile din această primăvară-vară.

La nivel național au fost alocate aproximativ 200 de milioane de lei, 80% din sumă fiind alocată pentru lucrări pe raza județului Bistrița-Năsăud, județul de baștină al lui Ioan Deneș, fostul ministru PSD al Apelor și Pădurilor. Județului Neamț i-a revenit suma de 11 milioane de lei, pentru executarea celor două lucrări, banii fiind gestionați de către ABA Siret. Cele două investiții fac obiectul unei anchete a DNA Bacău.

Daniel MURARU

Citeste si:

DNA a început audierile în cazul celor două lucrări hidrotehnice de la Albuia și Țiganca. Este verificată și investiția „Insula de Agrement”

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.