DNA a început audierile în cazul celor două lucrări hidrotehnice de la Albuia și Țiganca. Este verificată și investiția „Insula de Agrement”

6
562

Dezvăluirile publicației atacul.ro privind cele două lucrări hidrotehnice, în valoare totală de 11 milioane de lei, executate pe pârâul Albuia, din comuna Doljești, și pârâul Țiganca, din comuna Ion Creangă, au provocat un adevărat cutremur la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, beneficiarul proiectelor. Sursele noastre din Administrația Națională „Apele Române” ne-au declarat că mai mulți angajați, care au legătură cu cele două proiecte, au fost invitați în cursul acestei săptămâni la sediul DNA și audiați. Asta, după ce săptămâna trecută, procurorii au cerut documentele ce au legătură cu cele două lucrări. Unul dintre cei chestionați de procurori este și directorul tehnic-exploatare. Acestuia i s-au alăturat toți cei care au avut o contribuție în implementarea celor două lucrări. La mijlocul săptămânii, trei angajați din cadrul ABA Siret s-au deplasat la Doljești și Ion Creangă pentru a face măsurători privind stadiul de implementare a celor două proiecte a căror contracte au fost reziliate. Concluzia, care nu ar fi una mulțumitoare, urmează să ajungă și pe masa procurorilor. Reamintim că cei din conducerea ABA Siret au dispus rezilierea celor două contracte, în urma unei investigații a publicației atacul.ro și a postului de televiziune Roman TV care au descoperit că lucrările executate de o firmă din Bistrița-Năsăud, controlată de baronul Traian Larionesi, prietenul lui Radu Moldovan, tartorul PSD din acest județ, a subcontractat lucrările fără știrea beneficiarului. Pe cele două șantiere nu se afla niciun reprezentant al firmei din Bistrița-Năsăud, o persoană care s-a prezentat ca fiind șeful de șantier, spunând că presetează din partea lui Mavgo Holding SRL Tașca pentru SC Transilvania Grand Construct Bistrița-Năsăud, titlularul contractelor. Lucrările au fost sistate, iar DNA-ul s-a autosesizat și face verificări vizavi de mai multe aspecte, de la modul în care au fost încredințate lucrările, costurile acestora, necesitatea intervenției în regim de urgență etc. În urmă cu cinci zile, respectiv pe 25 noiembrie, am primit răspunsul celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, cărora le-am solicitat să ne comunice ce documente au emis în cadrul celor două lucrări hidrotehnice. Fără a-l comenta, redăm integral răspunsul SGA Neamț.

Probleme și la proiectul „Insula de Agrement”

Procurorii DNA au făcut audieri în această săptămână și în dosarul „Insula de Agrement”, o lucrare în valoare de aproximativ 7 milioane de lei executată de societatea Aqua Parc SRL Roznov a lui Gheorghe Vlasie, cumătrul lui Ionel Arsene. Mai mulți angajați ai ABA Siret Bacău, printre care și soțul unei judecătoare, au dat cu subsemnatul la DNA în acest dosar, care ar fi fost deschis nu cu mult timp în urmă.

Lucrările de decolmatarea a lacului de agrement de la Insula de Agrement Bacău au fost reluate, după mai bine de 3 ani, în luna aprilie a acestui an, în prezența fostului ministru al Apelor, Ioan Deneș, dar și a unor politicieni locali. Proiectul executat de firma Aqua Parc se numește “Refacerea capacităţii de tranzitare a acumulării Lac de redresare aval captare UHE Bacău II, judeţul Bacău”, finanțarea fiind asigurată din fondurile ABA Siret. În septembrie, când lacul a fost umplut cu apă, locuitorii blocurilor din zonă s-au plâns că apa le-a inundat subsolurile.

Daniel MURARU

Citeste si:

Lovitură în afacerea „Banii pentru calamități, în buzunarele baronilor PSD”

 

6 comments

 1. Virgil 30 noiembrie, 2019 at 13:41 Răspunde

  Daca citesti cu atentie articolul iti dai seama ca sobolanii incep sa se delimiteze unii de altii. In documentul publicat de dumneavoastra autorii par sa se disculpe, penibil dar direct: ne-au pus sefii de la Bacau sa facem documentatia, pe care tot ei au aprobat-o, in smecherie e implicata si prefectura ca sa-i dea caracterul apocaliptic, iar ei sunt mici si nu stiu nimic. Asta vor dovedi procurorii daca stiu sau nu stiu ceva si mai ales cine a facut presiunile pt infaptuirea hotiei. Sper ca procuroriu sa inceapa cu adevarat sa.munceasca pt ca marfa este pentru multi ani.

 2. Vlad 30 noiembrie, 2019 at 17:06 Răspunde

  Daca si-ar face treaba, nici nu ar fi prea greu de dibuit smecherii la care ajunge ori a ajuns parandaratul. Cind vrei sa muncesti si esti cinstit nu ti-e frica decit de Cel de Sus, si avem exemplu acestui ziarist. Daca presa din Neamt ar fi macar 1% cit Daniel Muraru si ar sti sa lucreze profesionist, mafia nu ar fi atins acest nivel. Dar ei au pactizat cu infractorii pentru trei firfirei. Am mai spus si repet, presa este la fel de vinovata pentru toate relele care se intimpla in judet si in tara.

 3. daciana 30 noiembrie, 2019 at 19:01 Răspunde

  Cú fiecare hartie pe care o obtineti de pe la institutiile statului iese la iveala jaful facut pe bani publici. Este inimaginabil ce tunuri au dat acesti nemernici. Noi ne miram in cazul unor tunuri descoperite cu posibilitatile reduse ale unui jurnalist de provincie, dar ganditi-va ce jaf a fost (si este!) la scara nationala. Ar fi bine, daca tot au venit din vacanta prelungita procurorii, sa inceapa sa mai faca niste retineri, sa arate hotilor ca procuratura mai exista si mai ales lucreaza.

 4. Stefan 2 decembrie, 2019 at 12:39 Răspunde

  Sunt de acord ca se fac tot felul de smecherii cu banul public, insa, daca se baga peste tot securistii de la DNA, nu se va mai face nimic in tara asta!In cazul de fata, singura problema este ca s-au subcontractat lucrarile, fapt ce nu era permis de cerintele de la licitatie.Nu am inteles ca ar fi probleme de spaga (cel putin nu s-a demonstrat) , de supraevaluare de lucrari, etc..Daca se va cauta nod in papura la orice lucrare, foarte curand nu va mai vrea nimeni sa se bage la lucrari cu statul si vom ramane in continuare fara infrastructura.Nu vreau sa apar smecherii si mafiotii, dar, sincer, ii prefer pe aia care fac cate ceva in locul alora care numai reclama pe la DNA…

 5. David 3 decembrie, 2019 at 20:14 Răspunde

  Stefan, subcontractarea nu e singura problema in acest caz. Conform unor evaluari obiective, ambele lucrari se pot realiza cu suma totala de 6 milioane de lei. Maxim! Pana la un punct ai dreptate, ii preferi pe cei care fac ceva. Corect. Doar ca in multe dintre spetele documentate de dl. Muraru este vorba despre despre lucrari executate la preturi duble. Chiar nu putem fi de acord sa se faca orice indiferent de pret.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.