Jocuri penale cu banii pentru calamități. Firme agreate primesc zeci de milioane de euro pentru lucrări extrem de scumpe

4
5066

Aproape în fiecare an, natura se dezlănțuie și face prăpăd în anumite zone ale țării, cele mai mari probleme fiind create de inundații. Viiturile rup diguri, pereuri, maluri și ziduri de sprijin ale cursurilor de apă și blochează albiile cu aluviuni. Mare parte dintre lucrările hidrotehnice afectate de inundații sunt refăcute cu bani din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, valoarea sumei alocate fiind în funcție de distrugerile provocate de natură, dar și de disponibilitatea financiară. Banii ajung  în pușculița Administrației Naționale „Apele Române” care are grijă să-i cheltuiască, prin intermediul administrațiilor de apă bazinale, pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de înlăturare a efectelor calamităților. În anul 2018, județului Neamț i-a fost alocată o sumă colosală, peste 60 de milioane de lei: 57,1 milioane de lei pentru amenajarea râului Cracău, la Slobozia, 1,05 milioane pentru regularizarea albiei pârâului Tarcău, 120.000 lei pentru regularizarea albiei pârâului Schit, la Ceahlău, 3,5 milioane de lei pentru regularizarea albiei pâraielor Borca și Sabasa, la Borca. Fiind vorba de lucrări de urgență, beneficiarul nu este obligat să organizeze licitații. Contractele sunt atribuite de administrațiile bazinale de apă prin procedura negocierii, fără publicarea, în prealabil, a unui anunț de participare. La solicitarea atacul.ro, reprezentanții ABA Siret au comunicat că invitațiile de participare au fost transmise operatorilor economici nominalizați în lista întocmită pe baza scrisorilor de intenție existente în baza de date a ABA și aprobată de Administrația Națională Apele Române. De aici înțelegem că ABA Siret Bacău are o listă cu firme agreate, din baza de date a „Apelor Române”, cărora le solicită oferte. Care or fi criteriile după care firmele sunt agreate, numai cei de la ABA Siret știu. Noi știm doar că toate lucrările realizate, în 2018, cu bani de la Fondul de intervenție al Guvernului, au fost executate de trei firme. Aqua Parc SRL Roznov, firma lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, șeful PSD Neamț a executat, împreună cu societatea Industrial Construct Ardeal Bistrița-Năsăud , lucrarea de 57,1 milioane de lei de pe râul Cracău.

Lucrările hidrotehnice de la Tarcău și Ceahlău au fost efectuate de Industrial Construct Ardeal SRL, iar cea de la Borca de firma Transilvania Grand Construct Bistrița-Năsăud. Cea din urmă a prins și contractele, din acest an, de la Doljești și Ion Creangă în valoare totală de 11 milioane de lei. Este foarte interesant că două dintre firmele abonate la lucrări în Neamț, finanțate din banii pentru calamități, sunt din Bistrița-Năsăud, județul de baștină al lui Ioan Deneș, fostul ministru PSD al Apelor și Pădurilor.

Milioane de lei pentru ziduri de sprijin

Lăsând la o parte lucrarea de pe râul Cracău, căreia îi vom acorda atenție separată, celelalte trei proiecte hidrotehnice (de la Tarcău, Ceahlău și Borca) au fost estimate la 4.789.000 lei, valoare care, în urma selecției de oferte, a scăzut puțin.

Tarcău: refacere 96 metri zid din beton – 1.024.810 lei

Lucrările aferente proiectului „Regularizare albie pârâu Tarcău la Tarcău, județul Neamț” au constat în refacerea unui tronson de zid din beton, aflat în localitatea Cazaci, pe o lungime totală de 96 metri. Au mai fost executate lucrări pentru amenajarea albiei pârâului Tarcău și demolarea a aproximativ 50 de metri din zidul afectat de inundații. Lucrarea a fost efectuată de firma Industrial Construct Ardeal Bistrița-Năsăud pentru suma de 1.024.810 lei, cu TVA inclusă. Reprezentanții ABA Siret afirmă că au trimis invitații de participare, în cadrul procedurii de achiziție, la trei operatori economici, singura ofertă depusă fiind a celor de la Industrial Construct Ardeal SRL. Lucrarea a fost efectuată în toamna anului trecut, localnicii amintindu-și că muncitorii s-au mișcat foarte repede. Concret, de milionul încasat, firma bistrițeană a realizat 96 de metri de zid de sprijin. Cel din imagini are 70 de metri, alte două tronsoane, în lungime totală de 26 de metri, fiind situate în aval de acesta. Vorbim de un zid înalt de maxim 4 metri, cu tot cu fundație și cu o lățime medie de 0,5 metri. Oricum ai calcula nu ai cum să nu realizezi că lucrarea a fost supraevalută serios.

 

Ceahlău – 68.892 lei pentru 30 metri de gabioane și refacerea a 5 metri de zid din beton

Lucrarea de pe pârâul Schit, din comuna Ceahlău, a fost evaluată la 120.000 de lei, bani din care trebuiau construite gabioane (30 metri) și de refăcut un zid din beton pe o lungime de 5 metri. ABA Siret Bacău a solicitat oferte de la trei societăți, însă numai una a răspuns, aceeași Industrial Ardeal Construct SRL care a acceptat să facă lucrarea pentru suma de 68.892 lei, cu tot cu TVA. Suma a fost exorbitantă pentru  gabioanele care au fost făcute cu piatra din pârâul Schit.

(Sursa foto: apepaduri.gov.ro)

Borca – betoane de milioane

Lucrarea „Regularizare albie pârâu Borca și Sabasa la Borca, județul Neamț” a fost evaluată la 3.572.000 lei, bani alocați pentru refacerea a 550 metri de zid din beton pe pârâul Borca, refacerea apărării malului – 25 metri și refacerea zidului din beton pe pârâul Sabasa – 40 metri. Și aici, spun cei de la ABA Siret, au fost solicitate oferte de la trei firme, însă numai una s-a arătat interesată – Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud. Oferta acesteia a fost de 3.391.641 lei, bani cheltuiți cu realizarea celor 590 metri de zid din beton și refacerea a 25 de metri de mal.

Răspunsurile ABA Siret Bacău la întrebările atacul.ro privind realizarea lucrărilor în regim de urgență:

 

Transilvania Grand Construct SRL gravitează în jurul liderului PSD Bistrița-Năsăud

Două firme din Bistrița-Năsăud, județul de baștină a fostului ministru pesedist al Apelor, Ioan Deneș, Ideal Construct Ardeal SRL și Transilvania Grand Construct SRL, au executat, cu o singură excepție, lucrările din județul Neamț, cu banii pentru calamități. Transilvania Grand Construct SRL a mai câștigat două contracte fabuloase în acest an, respectiv lucrările hidrotehnice de la Albuia (Doljești), de 3,3 milioane de lei, și Țiganca (Ion Creangă), de 7,7 milioane de lei.  Societatea este controlată, prin interpuși, de Traian Larionesi, prieten la cataramă cu Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Năsăud și președintele PSD Bistrița-Năsăud. Contractul de 7,7 milioane de lei a fost câștigat de Transilvania Grand Construct SRL, cu terț susținător Frasinul SRL, firma lui Larionesi, în fața ofertei depusă de Aqua Parc SRL Roznov, firma lui Ginel, cumătrul lui Arsene, cu terț susținător Mavgo Holding SRL. Al doilea contract, cel de 3,3 milioane de la Albuia, a fost câștigat de Transilvania Grand Construct SRL în fața ofertei firmei Mavgo Holding, societate controlată de Gheorghe Vlasie. Aici lucrurile s-au complicat, pentru că Transilvania Grand Construct SRL a subcontactat lucrările lui Mavgo Holding SRL, fără să anunțe beneficiarul, iar contractele au fost reziliate. În paralel, DNA a demarat o anchetă. În cazul acestor două contracte se vorbea de un câștig situat între 10 și 15% din valoarea lucrării, adică între 1.100.000 lei – 1.650.000 lei pentru firma Transilvania Grand Construct SRL care nu a făcut altceva decât să subcontracteze lucrările firmei Mavgo Holding.

Transilvania Grand Construct SRL, 5,1 milioane de lei cifră de afaceri cu zero angajați

Datele din bilanțul firmei Transilvania Grand Construct Bistrița-Năsăud, societate care, în anul 2016, modificat obiectul principal de activitate „Lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale”, ar trebui să atragă atenția autorităților. Conform datelor de pe listafirme.ro, Transilvania Grand Construct SRL a avut, în anul 2015, o cifră de afaceri de 5.133.821 lei, un profit de 283.967 lei și niciun angajat. În 2016, cifra de afaceri a fost zero, activitatea fiind reluată în 2017, când a avut o cifră de afaceri de 808.864  lei, un profit de 370.466 lei, totul cu 3 angajați.

Anul 2018, când a prins contractul de la Borca, de 3,3 milioane de lei, firma a avut o cifră de afaceri de 6.031.915 lei, un profit de 1.911.866 și 9 angajați. Cum o fi intrat această firma pe lista celor agreate de către Apele Române, pentru a efectua lucrări hidrotehnice, nu putem decât să bănuim. Sigur este că puține firme din România și din lume au avut norocul acestei societăți.

Aqua Parc SRL, contract la pachet cu Transilvania Grand Construct SRL

Dacă anul acesta, Aqua Parc SRL a lui Ginel s-a duelat cu firma Transilvania Grand Construct SRL pentru contractul de 7,7 milioane de lei de la Ion Creangă, anul trecut cele două societăți erau de aceeași parte a baricadei, câștigând împreună un contract în valoare de 4,3 milioane de lei pentru refacerea străzilor în municipiul Vatra Dornei. Asta ar putea s

 

2019 a fost unul și mai prolific pentru Transilvania Grand Construct SRL, firmă care nu avea nici măcar 10 muncitori, anul trecut. În februarie a prins un contract în valoare de 1 milion de lei pentru amenjarea râului Moldova și afluenți pe tronsonul Fundul Moldovei – Humor. Finanțatorul lucrării a fost…ABA Siret Bacău. În luna mai, în asociere cu firma Frasinul SRL a lui Traian Larionesi, Transilvania Grand Construct  SRL a câștigat un contract de 1,7 milioane pentru modernizarea străzilor și construirea pasarelei în comuna Telciu, județul Bistrița-Năsăud. În iunie, firma bistrițeană a dat lovitura câștigând o licitație organizată de Administrația Bazinală de Apă Mureș. Transilvania Grand Construct SRL va câștiga 7.650.330 lei, fără TVA, pentru regularizarea pârâului Sovata. Bănet, nu glumă, pentru o firmă nou înființată, însă când proptelele sunt puternice nimic nu este imposibil.

(FOTO: Fostul ministrul Deneș și Ionel Arsene, august 2018-Poiana Teiului)

Așa cum se vede, firma bistrițeană a prins mai multe contracte finanțate de Administrația Națională „Apele Române”, prin intermediul ABA Siret Bacău și ABA Mureș. Acest aspect, nu-i așa, nu are nicio legătură cu faptul că tartore peste Ministerul Apelor și Pădurilor era, la acea vreme, pesedistul Ioan Deneș, de loc din județul Bistrița-Năsăud. De altfel, în cercurile politice se vorbește că Deneș a fost numit ministru cu sprijinul lui Traian Larionesi, adică cel care, prin firmele sale, s-a înfruptat din belșug din banii de la „Apele Române”. 

Daniel MURARU

Citeste si:

Presiuni enorme pentru plata lucrărilor hidrotehnice de la Doljești și Ion Creangă

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Roman 7 decembrie, 2019 at 07:41 Răspunde

    De ce ar putea sa faca ceva cinstit, cu un profit frumusel? Nu, ei vor aproape totul deodata, acum, ieri daca s-ar fi putut umple buzunarele de partid. Maldive, Seychelles, vilele, masinile nici nu sunt atat de scumpe pe cat e jaful de mare. Au dat in boala banului, e clar! Dar nu vad nici o reactie a autoritatilor, dar nici una!!!! Ceea ce este foarte periculos pentru ca suntem lasati la mana pradatorilor de neam si tara. Tot ce am citit aici, in acest ziar, cu mare curaj si profesionalism, se intampla peste tot in tara. Dar nici o autoritate nu a spus nimic, ceea ce ma duce cu gandul la coruptia pana peste orice limita din institutiile statului. Au reusit sa distruga si tara, si pe noi, daca nu cumva eram rapusi de ignoranta in care ne scaldam de o vesnicie!
    Daniel Muraru ar trebui platit de stat pentru munca pe care o face. Restul joaca bambilici! Felicitari autorului!

  2. daciana 8 decembrie, 2019 at 08:32 Răspunde

    Este pur si simplu devastator dezastrul pe care-l produc aceste grupari bine organizate. Isi bat joc de infrastructura dar si de banii publici. Nu ma declar o priceputa in asemenea proceduri, dar cred ca este o complicitate penala cap coada. Cred ca incepand cu cei care decid asa-zisele urgente, continuand cu beneficiarii care ofera cunoscutilor lucrarile si terminand cu adevaratii capi ai retelei, cei care dicteaza totul, nu semneaza nimic dar incaseaza comisioanele, trebuie inculpati. E important ca acesti capi sa ajunga la puscarie daca sunt dovediti vinovati, dar nu este lipsit de interes ca toti, absolut toti , care au semnat orice hartiuta pentru infaptuirea hotiei sa fie acuzati penal dand astfel un exemplu ca nimeni nu scapa in viitor. Iar cand libertatea le va fi pusa in pericol vor spune absolut tot despre toti. E la fel de simpla reteta.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.