Primarul Carabelea și-a plătit împrumutul luat de la consilierul Jucan. Administratorul public a lăsat salariul exorbitant din București pentru Piatra-Neamț

1
1546

După mai bine de o jumătate de lună de la împlinirea datei limită de depunere a declarațiilor de avere și de interese, în această dimineață, pe site-ul primăriei municipiului Piatra-Neamț au fost publicate declarațiile de avere și de interese ale primarului Andrei Carabelea (FOTO). Doar ale lui. Restul angajaților și consilierilor locali încă nu figurează cu declarații de avere și de interese în acest an.  

Amenzile pentru nerespectarea termenului legal (15 iunie), atenționa Agenția Națională pentru Integritate (ANI) la începutul lunii iunie, sunt cuprinse între 50 și 2.000 de lei. Însă, cel mai probabil, sancțiunile nu constituie o problemă pentru cei din Primăria Piatra-Neamț, responsabili cu publicarea documentelor pe site. 

Publicată în urmă cu câteva ore, declarația de avere a lui Andrei Carabelea scoate la iveală lucruri extrem de interesante.

Anul 2020 a schimbat traiectoria profesională a lui Andrei Carabelea, primar al orașului Piatra-Neamț din toamnă, cu urmări și în plan personal. Soția a făcut o investiție imobiliară, iar el a făcut împrumuturi consistente și, nu în ultimul rând, a lăsat locul de muncă pe care îl avea la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est pentru a conduce Primăria Piatra-Neamț.

Anul acesta a venit cu noi schimbări în viața lui Carabelea, în sensul în care a reușit să ramburseze împrumuturile în valoare totală de aproape 100.000 de lei pe care le avea contractate de la două persoane fizice, dintre care una fiind consilier local al municipiului Piatra-Neamț, lucru care nu este la îndemâna oricărui muritor, în condițiile în care soția, la capitolul ”Venituri”, nu există. Primarul a folosit banii împrumutați în campania electorală, iar după ce AEP i-a decontat cheltuielile a rambursat sumele persoanelor de la care le-a împrumutat, doar că a uitat să menționeze această informație și în declarația de avere.

Declarația de avere a lui Andrei Carabelea arată că, anul trecut, soția sa a cumpărat un teren agricol de 7.615 metri pătrați, situat în comuna Alexandru cel Bun. Niciunul dintre soți nu deține imobile, în schimb, tot anul trecut și-au cumpărat o mașină, un Renault fabricat în 2020. Anul trecut, Carabelea deținea și un Peugeot, din 2005, potrivit declarației de avere depuse în 2020, pe care l-a vândut, cel mai probabil, însă suma obținută nu a depășit 3.000 de euro, astfel că nu a fost obligat să menționeze tranzacția în document.

Bunul platnic Carabelea

Din declarația de avere au dispărut și două împrumuturi, de 50.000 de lei și 45.000 de lei, bani pe care i-a luat, anul trecut, de la două persoane fizice, cu termen de rambursare „luna iunie 2021”. Unul dintre binefăcătorii primarului Carabelea este consilierul local Adrian Gabriel Jucan, care i-a împrumutat 45.000 de lei în 2020.

Potrivit declarației de avere a lui Jucan, cea din 2020, acesta l-a împrumutat cu 50.000 de lei și pe Constantin Teodorescu, și el consilier local, care, însă, a „omis” să menționeze acest împrumut în declarația de avere de anul trecut.

Pe lângă restituirea împrumuturilor de 95.000 de lei, Carabelea a reușit să țină pasul și cu un credit contractat anul trecut, din care a rambursat suma de peste 16.000 de lei.

La capitolul „Venituri”, Carabelea a menționat salariul de 42.206 lei, din perioada în care a lucrat la ADR Nord-Est, în jur de 5.000 de lei/lună, în medie, și indemnizația de primar primită anul trecut, de 29.258 de lei. Potrivit listei funcțiilor și a salariilor aferente acestora, primarul de Piatra-Neamț era evidențiat, în martie 2021, cu o indemnizație de bază de 18.720 de lei.

Soția lui Carabelea, deși figurează ca fiind titulara terenului agricol din Alexandru cel Bun, nu a fost menționată și în declarația de avere la „Venituri”.

Moscalu și salariul pierdut, de pe peste 330.000 de lei

Declarația de avere și cea de interese, din 2021, a administratorului public Vlad Moscalu nu a fost publicată până la ora publicării articolului. Prin urmare, au rămas disponibile informațiile din documentele depuse anul trecut, din care reiese că a lăsat un salariu exorbitant pentru funcția de la Primăria Piatra-Neamț.

Moscalul declara, anul trecut, că are patru terenuri, toate situate în Târgu-Neamț (de 650 mp, 1.176 mp, 650 mp, 1.176 mp) și cumpărate în 2017. Pe două dintre terenuri este titular el, iar pe alte două suprafețe titulară este soția.

Familia Moscalu mai avea în proprietate trei apartamente în București (86 mp, 27,79 mp, 33 mp) și două autoturisme, un Renault, din 2014, și un BMW, din 2008. De asemenea, potrivit declarației de avere din 2020, Moscalu deținea, în depozite și conturi bancare, 5.970 de dolari și 93.300 de lei.

Moscalu a lăsat traiul din Capitală, unde avea un salariu fabulos, și a venit în Piatra-Neamț pentru mai puțin. Declarația de avere, din 2020, a administratorului public arată că acesta a câștigat ca salariat al Enel Green Power suma de 330.659 de lei, adică 27.554 de lei/lună, în medie (în jur de 5.400 de euro). În schimb, soția a fost trecută cu zero venituri. Lista funcțiilor din Primăria Piatra-Neamț și salariile aferente acestora arată că salariul de bază al administratorului public, la finele lunii martie, era de 16.092 de lei.

Declarația de interese, tot din 2020, arată că Moscalu era asociat unic la Axial Construct SRL Piatra-Neamț.

N.R.

 

 

 

 

 

 

1 comment

  1. Miclovan 6 iulie, 2021 at 12:57 Răspunde

    Interesant este sa vedeți cum a votat consilierul local Teodorescu bugetul pentru zilele orașului, iar soția sa a prezentat Festivalul, încasând bani de la organizatori (că nu a prestat moca). Este un conflict de interese de zile mari!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.