Un baron de Bistrița-Năsăud, amic al pesediștilor, nu face nimic, dar umflă milioane din lucrările de la Doljești și Ion Creangă

6
1268

 

Milioanele de lei alocate de Ministerul Apelor și Pădurilor pentru amenajarea a două cursuri de apă din județul Neamț, pârâul Albuia, comuna Doljești, și pârâul Țiganca, comuna Ion Creangă, vor intra în conturile unui personaj controversat din Bistrița-Năsăud, județul de baștină al lui Ioan Deneș, fost ministru al Apelor și Pădurilor în Guvernul Dăncilă. Sub semnătura celei din urmă, din Fondul de urgență al Guvernului au plecat, printr-o Hotărâre de Guvern emisă în iunie, în conturile Ministerului Apelor și Pădurilor aproape 200 de milioane de lei, bani pentru efectuarea unor lucrări hidrotehnice, acolo unde inundațiile din această primăvară au provocat pagube. În județul Bistrița-Năsăud au fost alocate cele mai multe fonduri, respectiv peste 80% din suma alocată. În județul Neamț au ajuns 11 milioane de lei, din care 3,3 milioane pentru amenajarea pârâului Albuia și 7,7 milioane pentru amenajarea pârâului Țiganca.

Pârâul Albuia:

Pârâul Țiganca:

Banii au fost gestionați de administrațiile bazinale de apă, în cazul județului Neamț responsabil fiind Administrația Bazinală de Apă (ABA) Bacău. Cele două contracte au fost atribuite prin procedura negocierii, fără publicarea, în prealabil, a unui anunț de participare. La solicitarea atacul.ro, reprezentanții ABA Siret au comunicat că invitația de participare a fost transmisă operatorilor economici nominalizați în lista întocmită pe baza scrisorilor de intenție existente în baza de date a ABA și aprobată de Administrația Națională Apele Române. Pentru obiectivul de la Ion Creangă, de 7,7 milioane de lei (pârâul Țiganca) au fost depuse două oferte:

–         SC Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud, cu terț susținător Frasinul SRL Anieș, Bistrița-Năsăud;

–         SC Aqua Parc SRL, cu terț susținător SC Mavgo Holding SRL.

În urma evaluării ofertelor a fost declarată câștigătoare cea depusă de Transilvania Grand și Frasinul. Aqua Parc SRL, firma lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Arsene, șeful CJ Neamț, a pierdut. Cu mențiunea că și societatea Mavgo Holding este controlată tot de Ginel. Așadar, cumătrul lui Arsene a pierdut un contract de 7,7 milioane de lei pe teren propriu în fața unor firme din Bistrița-Năsăud. Aqua Parc SRL a pierdut și contractul pentru amenajarea pârâului Albuia (3,3 milioane de lei), tot în fața firmei Transilvania Grand Construct. Săptămâna trecută, atacul.ro a constatat că la cele două puncte de lucru (Albuia și Țiganca) nu era niciun muncitor al firmelor din Transilvania, oamenii care lucrau declarând că prestează pentru Mavgo Holding SRL (sic!!) și pentru o firmă din Pildești. Unii muncitori nici nu știau la ce firmă lucrează. Cert este că cei de la ABA Siret habar nu au că lucrarea a fost subcontractată.

George Bârsan (foto) este șeful de șantier și afirmă că prestează din partea SC Mavgo Holding SRL pentru Transilvania Grand Construct SRL.

 „Fierăstrul codrilor”, amicul președintelui CJ Bistrița-Năsăud, a luat potul

Deși nu au niciun muncitor pe cele două șantiere, cele două firme din Bistrița-Năsăud (Transilvania Grand Construct și Frasinul) vor câștiga sume substanțiale. Informațiile noastre arată că procentul din lucrări este undeva între 5 și 10%, ceea ce înseamnă un câștig între 550.000 lei și 1.100.000 lei. Fără să facă absolut nimic, în afară de câteva hârtii, pentru că lucrările vor fi executate de către subcontractorii nedeclarați. Atacul.ro dezvăluia că firmele din Bistrița-Năsăud sunt ale unui apropiat al președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan (foto), cel care ocupă această funcție din 2012.

Frasinul SRL este firma lui Traian Larionesi, unul dintre cei mai controversați afaceriști din Transilvania. Larionesi, căruia i se mai spune și „Fierăstrăul codrilor”, a vândut prin intermediul firmei sale – Frasinul -cea mai mare cantitate de lemn austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer. De asemenea, prin firmele pe care le controlează, Larionesi este unul dintre cei care au obținut cele mai multe contracte finanțate de la bugetul de stat. Anul trecut, firma Frasinul a avut o cifră de afaceri de peste 120 de milioane de lei. Cealaltă firmă, Transilvania Grand Construct, este administrată de un anume Florin Crăsnean, care este și asociat unic. Crăsnean a fost, și probabil mai este, director la societatea Austroforest International Anieș, județul Bistrița-Năsăud, firmă controlată tot de Larionesi Traian. Acesta este bun prieten și tovarăș de vânătoare cu Radu Moldovan, pesedistul din fruntea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și șef al PSD Bistrița-Năsăud, aspect care confirmă informația pe care am furnizat-o acum câteva zile. Larionesi Traian este cercetat de DNA într-un dosar în care mai sunt anchetați reprezentanți ai Direcției Silvice Bistrița-Năsăud. Acum, Larionesi este apropiat de PSD, însă are prieteni cu funcții și în PNL.

S-a făcut deja prima plată

Săptămâna trecută, am înaintat conducerii ABA Siret un set de întrebări cu privire la cele două contracte, iar astăzi am primit răspunsurile. Fără a ne erija în organe de cercetare penală, considerăm că sunt suficente motive ca autoritățile să se autosesizeze și să verifice legalitatea celor două contracte.

Mai jos, întrebările noastre și răspunsurile celor de la ABA Siret:

(Sursa foto deschidere-Traian Larionesi: gazetadebistrita.ro)

Daniel MURARU

Citeste si:

http://atacul.ro/2019/11/08/milioane-de-euro-cu-dedicatie-pentru-greii-psd-ului-din-banii-pentru-calamitati/

 

6 comments

 1. sandel. 11 noiembrie, 2019 at 17:42 Răspunde

  E acuma sa vedem cine se autosesizeaza din organele statului Roman!??? Ca parca nu erau pozitionate pe hartile de risc cele doua locatii!???poate pe hartile “sa mai inventam ceva pentru “soseta”…”

 2. Daniela 11 noiembrie, 2019 at 19:13 Răspunde

  Asa cum rezulta din raspunsul formulat de catre conducerea ABA Siret si transmis publicatiei Atacul.ro, inteleg ca atribuirea celor doua lucrari a fost onorata catre baronul transivanean, urmare a evaluarii unei comisii care a stabilit ca in zona cu pricina sint pagube enorme si urmeaza sa vina potopul. Daca situatia treneaza din luna mai 2019, unde este urgenta si care au fost criteriile de evaluare a riscului care sa motiveze graba celor de la ABA Siret si a celor care au semnat procesele verbale de atribuire a lucrarilor? Importanta a fost praduirea banilor publici si impartirea spagilor. Doar asta conteaza, in rest vai si amar. Asa cum a gasit Tariceanu loc in remorca PNL si a murdarit fantana din care a baut apa candva, asa si baronii transilvaneni vor fi ocrotiti de aripa lui Ludovic Orban. Nu degeaba, bineinteles.

 3. Ahmed 12 noiembrie, 2019 at 19:00 Răspunde

  Nu vad de ce ar face ceva in afara de ce stiu cel mai bine acesti parveniti ai zilei!!!!! Ei doar incaseaza iar noi dormim in papuci. Ne mai miram ca tara asta nu se dezvolta in nici un fel. Pina nu facem ceva noi, ca popor, indivizi ca astia vor exista intotdeauna! Nu conteza partidul ci banii.
  Felicitari pentru articol! Sunteti profi!

 4. Virgil 13 noiembrie, 2019 at 11:48 Răspunde

  Adica cei de la Bacau aveau in baza de date firme de la Bistrita. Ce tupeu murdar, ce nesimtire. Aceste lucrari sunt niste fraude pe bani multi, incepand cu oportunitatea si continuand cu legalitatea evaluarilor si a executiei. Sper ca toti cei care ai semnat sa infunde puscaria ca sa dea exemplu si altor idioti care pentru o functie sa semneze orice hartie. La puscarie.

 5. Stefan 14 noiembrie, 2019 at 13:42 Răspunde

  Procentul de 5-10% din lucrare este para-ndaratul.Eu cred ca e mai mare, nu e destul pentru fomistii astia!Pe de alta parte, vin altii si mai lacomi la guvernare, noul PDL!Stai sa vezi atunci ce spagi si comisioane!!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.