DNA anchetează, amicii baronilor PSD prosperă. Cumătru Ginel a ajuns cu lucrările la Bistrița-Năsăud. Încrengături de milioane de euro

9
9822

 

Ancheta demarată de procurorii DNA în cazul celor două contracte de regularizare a pâraielor Albuia (Doljești) și Țiganca (Ion Creangă), din județul Neamț, în valoare totală de peste 10 milioane de lei, proiecte câștigate de o firmă controlată de amicul baronului PSD de Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, dar executate de firma controlată de Gheorghe Vlasie, zis „Ginel”, omul și cumătrul lui Ionel Arsene, este la final. Investigațiile vizează angajați ai Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, finanțatoarea proiectelor, dar și firmele care au fost implicate în executarea acestor contracte, începând de la selecția de oferte și până la efectuarea lucrărilor.

În timp ce anchetatorii încercau să descâlcească ițele acestei afaceri, firmele implicate în dosar, Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud și Aqua Parc SRL, societățile controlate de amicii baronilor PSD de Neamț și Bistrița-Năsăud, au dat lovitura cu un alt contract în valoare de 2 milioane de euro. Autoritatea contractantă este, surpriză!, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, unde președinte este Radu Moldovan, șeful PSD la nivel de județ. Dacă în cazul proiectelor pentru regularizarea pâraielor Albuia și Țiganca, cele două firme s-au întrecut în oferte, fiind concurente, în cazul contractului câștigat, recent, la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, entitățile au fost partenere. Acest lucru întărește suspiciunea că, de fapt, selecția de oferte făcută de ABA Siret Bacău în vara anului trecut, la care au participat Transilvania Grand Construct SRL și Aqua Parc SRL Roznov, a fost doar o simplă formalitate. Practic, au mimat concurența.

Revenind la licitația organizată, de curând, de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și câștigată de Transilvania Grand Construct SRL în asociere cu Aqua Parc și alte două firme, oferta câștigătoare a fost de 8.800.542.88 lei, fără TVA (proiectare și modernizare DJ 154B, km 10+620-15+400, limită județ Mureș – Monor (DJ 154), județul Bistrița-Năsăud).

Transilvania Grand și Aqua Parc, adversare doar pe hârtie

Cele două contracte de la Neamț (Albuia și Țiganca) au fost atribuite prin procedura negocierii, fără publicarea, în prealabil, a unui anunț de participare. ABA Siret afirmă că invitația de participare a fost transmisă operatorilor economici nominalizați în lista întocmită pe baza scrisorilor de intenție existente în baza de date a ABA și aprobată de Administrația Națională Apele Române. Pentru obiectivul de la Ion Creangă, lucrări estimate la 7.081.958 lei de lei („Amenajare albie râu Țiganca, în localitatea Ion Creangă, comuna Ion Creangă, județul Neamț – apărare mal – 1.500 m și reprofilare albie 1.500 m) , au fost depuse două oferte:

–         SC Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud, cu terț susținător Frasinul SRL Anieș, Bistrița-Năsăud;

–         SC Aqua Parc SRL, cu terț susținător SC Mavgo Holding SRL.

În urma evaluării ofertelor, a fost declarată câștigătoare cea depusă de asocierea de firme Transilvania Grand și Frasinul. Aqua Parc SRL, firma lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Arsene, șeful CJ Neamț, a pierdut. Cu mențiunea că și societatea Mavgo Holding este controlată tot de Ginel. În cazul proiectului de pe pârâul Țiganca, cu valoare estimată de 7.081.958 lei, ABA Siret Bacău a cerut oferte doar de la Transilvania Grand Construct SRL Bistrița Năsăud și Aqua Parc SRL Roznov. Transilvania Grand Construct SRL, cu terț susținător Frasinul SRL, firma afaceristului Traian Larionesi, a depus o ofertă de 6.896.218 lei, fiind mai bună decât cea a Aqua Parc SRL, cu terț susținător Mavgo Holding SRL.

Pentru lucrarea de la Albuia („Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț – apărare mal – 700 m și reprofilare albie – 700 m ), a cărui valoare a fost estimată la 3,1 milioane de lei, au concurat Transilvania Grand Construct SRL cu Aqua Parc SRL. A câștigat prima, cu o ofertă de 3.109.189 lei, cu 41.000 de lei mai puțin decât valoarea estimată.

Așadar, Ginel a fost înfrânt pe „teren propriu” de o firmă cu un palmares financiar foarte slab, venită tocmai de la Bistrița-Năsăud.

Cacealmaua a ieșit la iveală atunci când ziariștii de la Atacul.ro și postul de televiziune Roman TV au constatat, pe teren, că la cele două lucrări (Albuia și Țiganca) nu se află niciun muncitor de la firma Transilvania Grand Construct SRL. Lucrau, în schimb, muncitori de la Mavgo Holding SRL, firmă controlată de Ginel prin interpuși. Cum lucrările nu puteau fi subcontractate, ABA Siret Bacău a reziliat contractele cu firma câștigătoare – Transilvania Grand Construct SRL. Totodată, procurorii DNA au demarat o anchetă pentru a clarifica mai multe aspecte privind cele două contracte.

Dacă mai punem la socoteală și faptul că Aqua Parc și Transilvania Grand Construct au câștigat, în 2018, cu o ofertă comună, un contract în valoare de 4,3 milioane de lei cu Primăria Vatra Dornei, este clar că avem un tablou complet al relațiilor dintre cele două societăți comerciale. Este vorba de un joc în doi a două firme controlate de oameni foarte apropiați de PSD. Relația lui Ginel cu Arsene, care i-a botezat unul dintre copii, este de notorietate. La fel și relația de amiciție dintre Larionesi și liderul PSD Bistrița-Năsăud este binecunoscută. Cei doi sunt parteneri și de vânătoare, calitate în care au venit în județele Suceava și Neamț în mai multe rânduri. Au vânat chiar, spun sursele noastre, în fondurile de vânătoare ale Direcției Silvice Neamț, fără ca șefii acestei instituții să știe.

Fostul ministru Deneș, prietenul prietenilor

Evoluția firmei Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud a fost una spectaculoasă. De la 0 angajați și cifră de afaceri în 2016, firma bistrițeană a ajuns la o cifră de afaceri de 6.031.915 lei, un profit de 1.911.866 lei și 9 angajați. Cei mai mulți bani i-a „umflat” de la ABA Siret și ABA Mureș, instituții subordonate Administrației Naționale „Apele Române” care, la rându-i, se află în coordonarea Ministerului Apelor, Mediului și Pădurilor. Când Transilvania Grand Construct SRL încheia contracte de milioane de euro cu administrațiile bazinale, ministru la Ape și Păduri era Ioan Deneș, din Bistrița-Năsăud, pesedist de frunte și amic cu Traian Larionesi. Cele mai multe contracte obținute de firma bistrițeană au fost prin negociere, fără publicare prealabilă. De asemenea, Ioan Deneș se află în relații excelente cu Ionel Arsene, primul vizitând de mai multe ori județul Neamț în perioada cât a fost ministru.

Contracte cu dedicație

I-am întrebat pe cei de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret cum de a reușit firma Transilvania Grand Construct SRL, o societate fără portofoliu de lucrări hidrotehnice, să câștige o mulțime de contracte de milioane de euro, prin negociere fără publicare directă, așa cum s-a întâmplat cu Albuia și Țiganca. Și am aflat că firma bistrițeană a trimis la ABA Siret Bacău o scrisoare de intenție. Așa a intrat în baza de date a instituției băcăuane. Când aceasta a avut de realizat lucrări în regim de urgență s-a aplicat procedura „negociere fără publicare directă”. Adică, cei de la ABA Siret solicitau oferte de la firmele pe care le aveau în baza de date. Cum de o fi reușit să ceară oferte aproape numai de la aceleași firme, o să afle DNA. Așa se face că o firmă fără experiență – Transilvania Grand Construct SRL-a ajuns să fie foarte agreată de ABA Siret Bacău și să primească, din august 2018 și până în august 2019, 5 contracte prin negociere fără licitație, în valoare totală de 12,7 milioane de lei, fără TVA.

Și Aqua Parc SRL a fost beneficiara unui astfel de contract în valoare de 42,6 milioane de lei, fără TVA:

O altă firmă din Bistrița-Năsăud, Industrial Construct Ardeal, a obținut opt contracte, fără licitație, valoarea totală fiind de 10,4 milioane de lei. Fără TVA.

Lescaci Com SRL din Negrești Oaș a câștigat, prin procedură simplificată, două contracte în valoare totală de 24,7 milioane lei, fără TVA, iar SC Novo Prodconstruct SRL – un contract în valoare de 1,8 milioane de lei, fără TVA.

Aproape toate contractele au fost încheiate în perioada în care director la ABA Siret a fost nemțeanul Mihai Popescu, fost șef la „Achiziții” în Consiliul Județean Neamț. Este greu de crezut că Mihai Popescu, „Miki” alintat de prieteni, a fost numit șef la ABA Siret fără acordul și susținerea lui Ionel Arsene.

Transilvania Grand Construct SRL și legătura cu baronii politici

Societatea Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud este controlată prin interpuși chiar de Traian Larionesi, un controversat om de afaceri din Bistrița-Năsăud, cu afaceri în domeniul forestier și al construcțiilor. Sursele noastre spun că, de fapt, Transilvania Grand Construct SRL ar produce profit pentru baronii de a căror semnătură depinde împărțirea contractelor finanțate din fonduri publice. Oficial, firma Transilvania Grand Construct este administrată de Florin Crâșnean, care este și asociat unic.

Crâșnean a fost administrator la firma Frasinul International SRL, ce a aparținut lui Traian Larionesi. Acum, Florin Crâșnean este și administrator al unei firme în care acționar este Daniel Traian Larionesi, fiul lui Traian Larionesi.

De asemenea, în trecut,  Crâșnean a fost director la societatea Austroforest International Anieș, județul Bistrița-Năsăud, firmă controlată tot de Larionesi Traian.

„Capacul”, între 10% și 15%

Societatea Transilvania Grand SRL, care a obținut, prin metode neortodoxe, cele două contracte de la Albuia și Țiganca, nu avea, așa cum am constatat pe teren, niciun muncitor, lucrările fiind date, fără acceptul autorității contractante, în subantrepriză firmei Mavgo Holding SRL. Informațiile noastre arată că „partea” firmei bistrițene ar fi fost de 10-15% din valoarea contractului, adică între 1.000.000 și 1.500.000 de lei, pentru „efortul” de a complete niște facturi. De asemenea, datele noastre, bazate pe informații din interiorul sistemului, arată că lucrările au fost supraevaluate de 3-4 ori, ceea ce înseamnă enorm la sumele vehiculate. Mai grav este că această practică funcționează la nivel național, ceea ce înseamnă că din suma de 200 de milioane alocată, în iunie 2019, pentru lucrări pentru înlăturarea calamităților de Guvern și împărțită de ANAR, aproape 50 de milioane au ajuns în buzunarele șmecherilor politici.  

Daniel MURARU

Citește și:

DOCUMENT! Ce acte au cerut procurorii DNA în dosarul „Jaf din banii de calamități”. Firmele amicilor mogulilor PSD, în colimatorul anchetatorilor

DNA a început audierile în cazul celor două lucrări hidrotehnice de la Albuia și Țiganca. Este verificată și investiția „Insula de Agrement”

Lovitură în afacerea „Banii pentru calamități, în buzunarele baronilor PSD”

Măsuri dure în urma dezvăluirilor despre cum sunt sifonați banii pentru calamități: DNA-ul anchetează, iar ABA Siret a reziliat contractele

Un baron de Bistrița-Năsăud, amic al pesediștilor, nu face nimic, dar umflă milioane din lucrările de la Doljești și Ion Creangă

Cum pot fi opriți cei care fură banii pentru calamități. Probe clare că legea a fost încălcată în cazul lucrărilor hidrotehnice de la Doljești și Ion Creangă

Jocuri penale cu banii pentru calamități. Firme agreate primesc zeci de milioane de euro pentru lucrări extrem de scumpe

9 comments

 1. vasilii. 4 martie, 2020 at 15:43 Răspunde

  Cei din mijloc !!!!! am plecat impreuna la drum! INTRAM impreuna la bulau!!!!!!!!!! poduri, podete, asfaltari de mantuiala, balastiere MOCA!! lucari in “regim de urgenta”fara licitatii !!! o sa va iasa pe nas ilegalitatile!

 2. Vladimir 4 martie, 2020 at 17:31 Răspunde

  Felicitari, dle Muraru! Daca nu scriati, astia erau bine merci! Le-ati stricat afacerile. Bine, si acum sunt bine merci, dar cu morcovii in partea dorsala. Eu va felicit ca va faceti treaba profesionist si ca datorita dumneavoastra nu mai au liniste hotii!

 3. M-am saturat de Ginel si Arsene 4 martie, 2020 at 20:15 Răspunde

  Dom’le, au ajuns si la Nasaud????? Nu mai sunt constructori????
  Zau ca m-am saturat de astia doi.

 4. FLORIN 6 martie, 2020 at 06:08 Răspunde

  Atat timp cat legile justitiei modificate de PSD nu vor fi corectate si completate cu proceduri simple pentru a trage la raspundere toti acesti hoti care de 30 de ani jefuiesc aceasta tara la vedere ,nu vom avea rezultate iar aceste hotii vor continua nestingherite.
  Atat timp cat PNL cu actuala structura de hoti si delapidatori are aceleasi interese ca si PDS in a fura si jefui aceasta tara nu are cine sa schimbe aceste legi dupa cum se observa ca nu a facut-o si s-a apucat de ”alegeri anticipate”.
  Atat timp cat vom avea institutii ca SRI/PARCHET/DNA/ANI/IPJ/DIICOT populate numai cu incompetenti, corupti si oameni cu caracter de slugi care au permis sa fie ”subordonate” de mafia politica care de facto conduc aceste institutii esuate ,nu se va schimba nimic.
  Acest cancer reprezentat de institutiile de mai sus nu poate fi tratat decat prin eliminarea si refacerea lor de la ZERO.
  Pana atunci nu se va face nimic.

 5. Xxx 11 martie, 2020 at 18:56 Răspunde

  Frasinul se stie ce a facut la Anies?
  Pacat ca padurea nu vorbeste!
  Vlasie nu doarme linistit numai ca acum nici inapoi nu mai poate da!
  Este cineva deasupra tuturor si fara sprijin nu de ajungea pana aici

 6. VALIU 20 martie, 2020 at 18:26 Răspunde

  Cainii latra , coruptii fura ! In tara asta doar DNA-ul ar mai putea face curat. In rest , parchetele locale nu au nici o activitate mai importanta cur ar fi jafuri in investitii, in paduri , in orice…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.