DOCUMENT! Ce acte au cerut procurorii DNA în dosarul „Jaf din banii de calamități”. Firmele amicilor mogulilor PSD, în colimatorul anchetatorilor

3
938

Publicația atacul.ro a intrat în posesia unor documente care confirmă interesul autorităților față de dezvăluirile pe care echipa atacul.ro – Roman TV le-a făcut în noiembrie 2019, privind două proiecte hidrotehnice de pe pârâul Albuia, comuna Doljești, și pârâul Țiganca, din comuna Ion Creangă. Cele două lucrări au fost finanțate de Administrația Națională „Apele Române”, prin ABA Siret Bacău, cu bani de la Fondul de urgență al Guvernului. În urmă cu ceva vreme, scriam că procurorii Serviciului Teritorial Bacău al Direcției Naționale Anticorupție s-au autosesizat în urma dezvăluirilor publicate de echipa atacul.ro – Roman TV și a demarat o anchetă ce vizează o serie de aspecte legate de cele două lucrări pentru care au fost alocate sume exorbitante. Astfel, la nici o săptămână de la publicarea/difuzarea investigației, DNA Bacău a solicitat șefilor de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, printr-o adresă scrisă, să li se pună la dispoziție mai multe documente, începând de la rapoartele care au stat la baza emiterii HG 441/2019, care conține inclusiv cele două lucrări finanțate cu bani de la Fondul de urgență al Guvernului. De asemenea, prin adresa înaintată în data de 14 noiembrie la ABA Siret, procurorii DNA au mai solicitat dosarele de achiziție a celor două lucrări, modul cum au fost alese ofertele firmei câștigătoare – Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud SRL, controlată de un apropiat al afaceristului Traian Larionesi, bun prieten cu Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Năsăud și președintele PSD Neamț. Bineînțeles, vor fi analizate și cele două oferte ale firmelor lui Ginel Vlasie, cumătrul inculpatului Ionel Arsene, oferte care au pierdut în fața celor ale firmei bistrițene. Așa cum se poate observa din documentele pe care le publicăm, DNA a mai solicitat detalii cu privire la persoanele care aveau ca și atribuții verificarea celor două investiții, dar și supravegherea acestora. Nu în ultimul rând, anchetatorii au cerut și primit informații privind modul în care aceste lucrări au fost declarate de urgență, precum și cine au fost cei care au decis în acest sens.

Una dintre cele mai mari probleme identificată în urma investigației jurnalistice, respectiv subcontractarea lucrărilor, a dus la rezilierea celor două contracte, cu o valoare de peste 2 milioane de euro. Ziariștii atacul.ro și Roman TV au constatat, în ziua de 8 noiembrie, că lucrările sunt executate de către firma Mavgo Holding Tașca, controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul inculpatului Ionel Arsene din fruntea Consiliului Județean, și nu de firma Transilvania Grand Construct Bistrița-Năsăud, a cărei ofertă fusese declarată câștigătoare.

În contractul încheiat între cele două părți se spune clar că lucrările nu pot fi subcontractate.

Așa cum arătam, cele două lucrări hidrotehnice au demarat la începutul lunii septembrie, iar jurnaliștii atacul.ro și Roman TV au constatat că antreprenorul le-a subcontractat la începutul lunii noiembrie. În cele două luni de la începutul lucrărilor, așa cum se vede din adresa înaintată de ABA Siret celor de la DNA, responsabilii cu cele două lucrări au făcut numeroase vizite în teren, însă, în mod ciudat, nu au constatat că lucrările fuseseră subcontractate.

Sursele noastre afirmă că, în cazul Albuia și Țiganca, lucrările ar fi fost suprevaluate de 3-4 ori, ceea ce înseamnă foarte mult la sumele vehiculate. Asta ar însemna că, la nivel național, din suma de 200 de milioane alocată, în iunie 2019, pentru astfel de lucrări de Guvern și împărțită de ANAR, aproape 50 de milioane au ajuns în buzunarele șmecherilor politici.

Bani pentru calamități sau bani pentru baronii de partid?

 Prin Hotărârea nr. 441/2019 s-a suplimentat bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de inundații, în perioada februarie – mai 2019, pe cursurile de apă din mai multe județe. Suma alocată a fost de 196 de milioane de lei, din care aproximativ 80% a fost alocată unor lucrări hidro de pe raza județului Bistrița-Năsăud, județul de baștină al lui Ioan Deneș, fostul ministru PSD al Apelor din Guvernul Dăncilă. Județului Neamț i-au fost alocate fonduri pentru două proiecte:

„Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț – apărare mal – 700 m și reprofilare albie – 700 m – valoare 3.300.000 de lei” și „Amenajare albie râu Țiganca, în localitatea Ion Creangă, comuna Ion Creangă, județul Neamț – apărare mal – 1.500 m și reprofilare albie 1.500 m – 7.700.000 lei”.

Ulterior, cei de la „Apele Române” au estimat lucrările de la Doljești (Albuia) la 3.150.498 lei, iar pe cele de la Țiganca (Ion Creangă) la 7.081.958 lei, TVA inclusă în ambele cazuri. Acestea au fost valorile după care s-au ghidat firmele care au depus oferte, la solicitarea ABA Siret Bacău.

Pentru lucrarea de la Albuia, a cărui valoare a fost estimată la 3,1 milioane de lei, au concurat Transilvania Grand Construct SRL cu Aqua Parc SRL. A câștigat prima, cu o ofertă de 3.109.189 lei, cu 41.000 de lei mai puțin decât valoarea estimată.

În cazul proiectului de pe pârâul Țiganca, cu valoare estimată de 7.081.958 lei, ABA Siret Bacău a cerut oferte de la Transilvania Grand Construct SRL Bistrița Năsăud și Aqua Parc SRL Roznov. Prima, cu terț susținător Frasinul SRL, firma lui Traian Larionesi, a depus o ofertă de 6.896.218 lei, fiind mai bună decât cea a Aqua Parc SRL, cu terț susținător Mavgo Holding SRL. Numai că, așa cum am arătat, pe teren nu am găsit niciun muncitor/reprezentant al firmei Transilvania Grand Construct SRL, nici la Albuia, nici la Țiganca. Și într-o parte, și în cealaltă lucra în subatrepriză Mavgo Holding SRL. Asta ar putea însemna, de exemplu, că firma bistrițeană și-a tras partea de 10-15% din valoarea celor două proiecte, adică între 1.000.000 și 1.500.000 de lei, fără să facă altceva decât câteva hârtii și facturi, iar lucrările le-a dat în subantrepriză, aspect interzis în mod expres prin contract.

Daniel MURARU

Citeste si:

DNA a început audierile în cazul celor două lucrări hidrotehnice de la Albuia și Țiganca. Este verificată și investiția „Insula de Agrement”

 

 

3 comments

  1. Daniela 13 ianuarie, 2020 at 21:15 Răspunde

    Atita vreme cit DNA-ul are rudele angajate prin primarii si alte institutii publice, putem sa le dam pe tava si documente si faptuitori. Nu vor face nimic, pentru ca, daca misca in front, nu le mai alimenteaza nimeni pusculitele personale. Nici lor, nici celor de la Curtea de Conturi, nici celor de la Politie. Stiu toti despre toate jafurile si abuzurile. Mai ramane ca Parlamentul sa legifere coruptia. Ne meritam cu prisosinta soarta. Din acest motiv se sterg la fund toti cu noi. Sa ne fie de bine si de prostie. Tara asta mai bine s-ar numi Republica Coruptiei si Faradelegilor.

  2. Vladimir 14 ianuarie, 2020 at 22:55 Răspunde

    Eu as vrea sa pun pariu ca merge spre ceea ce se numeste puscarie. Dar nu pun, ca e riscant.
    Trebuie sa vedem partea buna. Daca Daniel Muraru nu scria despre aceste mizerii, despre cele de la ABA Siret si multe altele, oamenii isi vedeau linistiti de treaba. Eu il felicit de cate ori am ocazia pentru ca e singurul profesionist care inca mai lucreaza ca dupa manual, cu demnitate.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.