Măsuri dure în urma dezvăluirilor despre cum sunt sifonați banii pentru calamități: DNA-ul anchetează, iar ABA Siret a reziliat contractele

7
507

 

Investigația realizată de publicația atacul.ro în colaborare cu postul de televiziune Roman TV privind lucrările de amenajare a albiilor cursurilor de apă Albuia, de pe raza comunei Doljești, și Țiganca, de pe raza comunei Ion Creangă, două contracte în valoare totală de 11 milioane de lei, nu a rămas fără ecou. La nici două săptămâni de la publicarea dezvăluirilor, autoritățile au luat primele măsuri. În primul rând, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, beneficiarul celor două lucrări a dispus rezilierea contractelor, după ce a constatat, așa cum am făcut-o și noi, că firma Transilvania Grand Construct SRL Bistrița Năsăud subcontractase lucrările, însă fără a anunța acest lucru. Asta înseamnă că, la pachet cu rezilierea contractelor, va veni și sistarea lucrărilor.

„Constructorul a fost notificat de rezilierea contractelor pentru încălcarea clauzei privind subcontractanții. Au utilizat subcontractanți fără acordul prealabil al beneficiarului. Notificarea a fost trimis astăzi”, a declarat, la solicitarea atacul.ro, Georgiana Cernat, purtătorul de cuvânt al ABA Siret Bacău.

Totodată, devăluirile atacul.ro-Roman TV fac obiectul unei anchete demarate de către procurorii anticorupție din cadrul DNA Bacău. Sursele noastre arată că oamenii legii au solicitat documente de la ABA Siret privind cele două contracte, de la Doljești și Ion Creangă.

Așa cum arătam săptămâna trecută, milioanele de lei alocate de Ministerul Apelor și Pădurilor pentru amenajarea a două cursuri de apă din județul Neamț, pârâul Albuia, comuna Doljești, și pârâul Țiganca, comuna Ion Creangă, vor intra în conturile unui personaj controversat din Bistrița-Năsăud, județul de baștină al lui Ioan Deneș, fost ministru al Apelor și Pădurilor în Guvernul Dăncilă. Sub semnătura celei din urmă, din Fondul de urgență al Guvernului au plecat, printr-o Hotărâre de Guvern emisă în iunie, în conturile Ministerului Apelor și Pădurilor aproape 200 de milioane de lei, bani pentru efectuarea unor lucrări hidrotehnice, acolo unde inundațiile din această primăvară au provocat pagube. În județul Bistrița-Năsăud au fost alocate cele mai multe fonduri, respectiv peste 80% din suma alocată. În județul Neamț au ajuns 11 milioane de lei, din care 3,3 milioane pentru amenajarea pârâului Albuia și 7,7 milioane pentru amenajarea pârâului Țiganca. Banii au fost gestionați de administrațiile bazinale de apă, în cazul județului Neamț responsabil fiind Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău.

Cele două contracte au fost atribuite prin procedura negocierii, fără publicarea, în prealabil, a unui anunț de participare. La solicitarea atacul.ro, reprezentanții ABA Siret au comunicat că invitația de participare a fost transmisă operatorilor economici nominalizați în lista întocmită pe baza scrisorilor de intenție existente în baza de date a ABA și aprobată de Administrația Națională Apele Române. Pentru obiectivul de la Ion Creangă, de 7,7 milioane de lei (pârâul Țiganca) au fost depuse două oferte:

–         SC Transilvania Grand Construct SRL Bistrița-Năsăud, cu terț susținător Frasinul SRL Anieș, Bistrița-Năsăud;

–         SC Aqua Parc SRL, cu terț susținător SC Mavgo Holding SRL.

În urma evaluării ofertelor a fost declarată câștigătoare cea depusă de Transilvania Grand și Frasinul. Aqua Parc SRL, firma lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Arsene, șeful CJ Neamț, a pierdut. Cu mențiunea că și societatea Mavgo Holding este controlată tot de Ginel. Aqua Parc SRL a pierdut și contractul pentru amenajarea pârâului Albuia (3,3 milioane de lei), tot în fața firmei Transilvania Grand Construct.

Date economice SC Transilvania Grand Construct:

Acum 10 zile, reporterii atacul.ro și Roman TV au constatat că la cele două puncte de lucru (Albuia și Țiganca) nu era niciun muncitor al firmelor din Transilvania, oamenii care lucrau declarând că prestează pentru Mavgo Holding SRL și pentru o firmă din Pildești. Unii muncitori nici nu știau la ce firmă lucrează, declarațiile lor fiind contradictorii. Unii spuneau că lucrează la o firmă din București, alții la o firmă din Piatra Neamț, fără a le cunoaște și denumirea. ABA Siret habar nu avea  că lucrarea a fost subcontractată de firmele care câștigaseră contractele.

George Bârsan (foto) a declarat că este șeful de șantier al celor două lucrări și că prestează din partea SC Mavgo Holding SRL pentru Transilvania Grand Construct SRL.

Discutabil este și caracterul urgent al lucrărilor, fapt care a permis ocolirea efectuării unor licitații, lucrările fiind acordate cui trebuie.

Firma Frasinul SRL din Bistrița-Năsăud, care a fot terț susținător pentru Transilvania Grand Construct SRL aparține lui Traian Larionesei, un controversat o de afaceri, bun prieten și tovarăș de vânătoare cu Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, din 2012,  și președintele PSD Bistrița-Năsăud. Transilvania Grand Construct SRL este administrată și are ca asociat unic un personaj care a fost și, probabil, mai este director la o firmă controlată de baronul Larionesi.

Sursele atacul.ro declară că nimic nu a fost întâmplător, cele două contracte oferite cadou firmei Transilvania Grand Construct SRL urmând să aducă un parandărăt de la 5 până la 15% din valoarea celor două lucrări, în valoare totală de 11 milioane de lei. Așadar, vorbim de o sumă substanțială care ar fi urmat să intre, fără nici cel mai mic efort, în conturile unei firme controlate de unul dintre prietenii șefului PSD Bistrița-Năsăud.

Daniel MURARU

Citeste si: 

Un baron de Bistrița-Năsăud, amic al pesediștilor, nu face nimic, dar umflă milioane din lucrările de la Doljești și Ion Creangă

http://atacul.ro/2019/11/12/fierastraul-codrilor-si-seful-cj-bistrita-nasaud-la-vanatoare-in-borca/

http://atacul.ro/2019/11/08/milioane-de-euro-cu-dedicatie-pentru-greii-psd-ului-din-banii-pentru-calamitati/

 

7 comments

 1. Daniela 18 noiembrie, 2019 at 18:38 Răspunde

  Despre angajarile pilosilor la ABA Siret, nimic la orizont? Despre achizitiile fabuloase, toate cu scopul de a creea confort celor care “transpira” de munca prin birouri? Pe fiica sefului de la RAR Neamt, ce si cita experienta a recomandat-o incit sa fie angajata consilier juridic? Poate tacerea tatalui sau in legatura cu actele basculantei achizitionate de Primaria Dobreni, in anul 2017, sa fi folosit la ceva? Vom vedea cind va veni timpul.

 2. Vladimir 18 noiembrie, 2019 at 20:26 Răspunde

  Felicitari, Daniel Muraru si atacul.ro! Nu este prima data cind ma bucur de o reusita a dvs si imi dati ocazia sa impartasesc admiratia mea pentru tot ceea ce faceti. Speram ca DNA isi va continua corect ancheta.

 3. Unul 19 noiembrie, 2019 at 21:29 Răspunde

  Iaca-sa se fac afacerile! Luati de invatati!
  Invatati cum se distruge un judet!’ Cand va intra apele prin casa ori plecati la vale cu tot cu ele, amintiti-va ca n-ati fost la vot sau ati fost dar v-au placut cocurile si brosele ori habar n-aveati cat este aria cercului!

 4. Stefan 20 noiembrie, 2019 at 03:24 Răspunde

  Domnule Unul, asa, ca sa stiti, gastile care fura din bugetul public sunt trans-partinice!Cat despre aria cercului, amandoi candidatii s-au facut de ras!D-na Viorica (inginer) a gresit formla, iar dl. Iohannis (profesor de fizica) a evitat sa raspunda!!!

 5. Unul 20 noiembrie, 2019 at 16:42 Răspunde

  Nu sunt nici inginer, nici vreun prof de mate, dar aria cercului stiu cum se calculeaza si fara sa ma uit pe google. E rusinos. In fine, dle Stefan, sunt de acord cu ceea ce spuneti, insa vreau sa faceti un exercitiu de “imagine”, vorba Dancilei, si s-o vedeti presedinte la o intilnire cu Trump!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.