Tragedie la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. O pacientă internată cu viroză a murit după ce i-a fost amputat un picior. Femeia și-a fracturat șoldul în spital

2
6786

O mare nenorocire s-a abătut asupra unei familii din Piatra-Neamț după ce unul dintre membrii săi, Maria T., în vârstă de 76 de ani, a murit în condiții suspecte în Spitalul Județean de Urgență. Femeia, care a fost internată pentru o viroză, a suferit o fractură de șold în urma unui accident petrecut în spital. La câteva zile după ce a fost operată la Ortopedie, i-a fost amputat piciorul, iar după două săptămâni de la intervenție, a murit în spital.

În mod evident, atât conducerea spitalul, cât și autoritățile statului au obligația de a demara anchete pentru a stabili ce s-a întâmplat cu Maria T., iar vinovatul/vinovații să fie trași la răspundere.

Din informațiile pe care le avem, familia pacientei a contactat un avocat și, cel mai probabil, va acționa unitatea spitalicească în judecată.

Chiar dacă pacienta suferea de mai multe afecțiuni medicale, faptul că a murit în spital după un lung șir de întâmplări nefericite arată că funcționarea sistemului este deficitară. 

De la Infecțioase, cu șoldul fracturat, la Ortopedie

În data de 21 ianuarie, Maria T. s-a internat în Secția Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, reclamând o răceală mai puternică. În timpul șederii în spital, pacienta a fost transportată de o infirmieră cu un căruț într-un alt corp al spitalului, pentru efectuarea unor investigații medicale. Cele două femei, pacienta și infirmiera, au ajuns într-o zonă în care se afla o rampă, iar infirmiera a constatat că nu poate să împingă căruciorul cu rotile în care se afla pacienta. Astfel, Maria T., sprijinită de infirmieră, a încercat să urce rampa pe picioare, fără cărucior. A fost momentul în care pacienta s-a dezechilibrat și, cu tot ajutorul infirmierei care o însoțea, a căzut, fracturându-și șoldul drept, astfel că a necesitat o intervenție chirurgicală de urgență. În acest context, Maria T., în data de 22 ianuarie, a fost internată la Ortopedie, iar a doua zi a fost operată de medicul Abu-Alika Abdalla, șeful secției.

De la Piatra-Neamț, la spitalul din Moinești și retur

După alte cinci zile, Maria T. a fost transportată la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești, însă medicul de chirurgie vasculară, care era de gardă la UPU, a refuzat internarea. Datele noastre arată că medicul din Moinești nu fusese anunțat de transferul pacientei, însă cu toate acestea, a acceptat să o consulte. După ce a văzut despre ce este vorba, ar fi spus că este un caz grav, iar cine a greșit să repare, fără a indica persoana/persoanele în culpă.

Echipajul de le ambulanță a făcut cale întoarsă la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț unde, după câteva ore de stat pe targă, pacienta a fost reinternată la Secția Ortopedie, însă numai după un schimb de replici dur între șeful secției și echipajul de pe salvare.

Conform celor precizate de către reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, pacienta a fost transferată la Moinești la solicitarea șefului Secției Ortopedie de la SJU Neamț. 

„Ajunși la destinație, pacienta a fost consultată de medicul de la Spitalul Municipal de Urgență Moinești în autosanitară, nefiind transportată în incinta spitalului, ca urmare a acestuia de a nu fi internată. Drept urmare, s-a decis returul pacientei la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț”, ne-au transmis reprezentanții SAJ Neamț.

Medicul de la Moinești habar nu avea de transferul pacientei

Despre povestea transferului la Spitalul Moinești a Mariei T., conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț nu face vorbire. În răspunsul oferit publicației atacul.ro privitor la acest caz, conducerea unității medicale aduce în discuție problemele de sănătate ale pacientei și faptul că femeia și aparținătorii ar fi refuzat să accepte să-i fie amputat piciorul.

Acest lucru s-ar fi întâmplat, spune conducerea spitalului, înainte ca pacienta să fie trimisă la Moinești, în urma unui demers făcut de managerul spitalului din Piatra-Neamț, Cristina Atănăsoaie, pe lângă medicul Adrian Cotîrleț, managerul spitalului din Moinești. Numai că acolo, medicul de chirurgie vasculară nu fusese anunțat că vine o pacientă de la Piatra-Neamț.

„Pacienta a fost operată a doua zi (n.r. 23 ianuarie) de la transfer, evoluția plăgii operatorii a fost favorabilă. Din punct de vedere ortopedic, problema fiind rezolvată, s-a cerut consult de chirurgie vasculară pentru a rezolva problemele de stenoză a arterelor și un eventual tratament de chirurgie vasculară. Chirurgul vascular a recomandat transfer pe Secția Chirurgie Vasculară, doar dacă pacienta era de acord cu amputația, deoarece pacienta era cunoscută de către medic, știind istoricul bolilor acesteia. Pentru a ajuta pacienta și în speranța de a găsi o altă soluție s-a luat legătura Chirurgia Vasculară – Clinica Sf. Spiridon Iași, care a recomandat ca pacienta să fie rezolvată în cadrul Spitalului Județean Neamț, medicul de chirurgie vasculară al unității sanitare cu paturi având toate competențele necesare soluționării cazului. Din păcate, pacienta nu și-a exprimat acordul pentru efectuarea amputației, situație în care medicul ortoped a luat legătura cu managerul unității, cerându-i ajutorul și opinia pentru rezolvarea cazului! În dorința de a soluționa cât mai rapid cazul, managerul spitalului a luat legătura cu managerul Spitalului Moinești, având în vedere buna colaborare bilaterală de până în acel moment. A doua zi, la ora 06.00, pacienta a fost transferată și a plecat spre Moinești cu salvare cu asistent medical. În jurul prânzului s-a întors salvarea cu tot cu pacientă, asistenta transmițându-mi că medicul de la Moinești a comunicat că este un caz depășit pentru secția lor. Medicul ortoped a luat legătura cu medicul de Chirurgie Vasculară a SJU Neamț, deși din punct de vedere ortopedic cazul a fost rezolvat, pentru internare pe secția dumnealor”, se arată în răspunsul conducerii SJU Piatra-Neamț.

S-au epuizat toate celelalte alternative”

După întoarcerea de la Moinești, în urma unor discuții aprinse dintre șeful Secției Ortopedie și echipajul de pe ambulanță, care nu știa ce să facă cu pacienta, bolnava a ajuns la UPU Piatra-Neamț și, ulterior, a fost reinternată în Secția Ortopedie.

Reprezentanții spitalului, nu au pomenit nimic despre acest conflict, deși i-am întrebat direct despre cele întâmplate pe holurile Secției Ortopedie. În plus, neagă că pacientei i s-ar fi refuzat internarea la SJU Piatra-Neamț.

„Când s-a întors de la Moinești, pacienta nu a fost refuzată (s-au căutat alte soluții pentru binele pacientei, diagnosticul nefiind de ortopedie), a fost internată pe Secția Ortopedie, după ce s-au epuizat toate celelalte alternative”, afirmă reprezentanții SJU Piatra-Neamț.

Aproape o oră pe targă, în ambulanță, în timpul unui schimb de replici

Răspunsul celor de la SAJ Neamț este edificator în acest caz. Ei confirmă discuțiile în contradictoriu dintre medicul ortoped și echipajul de la Ambulanță, dar și faptul că șeful de la Ortopedie a refuzat preluarea pacientei la revenirea acesteia de la Moinești. 

„Odată ajunși la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, în timpul predării pacientei a avut loc o discuție între medicul șef al secției ortopedie al SJU Piatra-Neamț și echipajul de ambulanță, medicul reproșând echipajului de ambulanță returul pacientei sub motivarea că aceasta trebuia să rămână la Spitalul de Urgență Moinești și că nu trebuia adusă înapoi. În acest context, echipajul SAJ Neamț a explicat că s-a respectat protocolul medical specific în astfel de situații și că acesta și-a efectuat misiunea în limitele sale de competență. În încercarea sa de a refuza preluarea pacientei, medicul șef al Secției Ortopedie al SJU Piatra-Neamț a prelungit discuțiile cu echipajul SAJ Neamț, pe un ton ridicat, o perioadă îndelungată de timp (aproximativ o oră), pacienta rămânând pe targa din dotarea ambulanței. Ulterior, medicul șef al secției de ortopedie a luat legătura cu specialiștii din cadrul Spitalului Moinești și probabil acest lucru a fost determinant în decizia sa de a accepta preluarea pacientei în UPU-SJU Piatra-Neamț”, ne-a transmis reprezentanții SAJ Neamț.

A murit după două săptămâni de chinuri

După două zile, pacienta a fost supusă unei intervenții chirurgicale în timpul căreia i-a fost amputat piciorul drept, iar după alte două săptămâni, a murit în spital. La începutul acestei săptămâni, s-a împlinit o săptămână de la înmormântarea Mariei T. 

 

RĂSPUNUSUL SJU PIATRA-NEAMȚ LA ÎNTREBĂRILE REDACȚIEI ATACUL.RO:

RĂSPUNSUL SAJ NEAMȚ LA ÎNTREBĂRILE ATACUL.RO:

Daniel MURARU

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.