Cumătrul fugarului Arsene, judecat la pachet cu amicul baronului Ficățel pentru evaziune fiscală. Ginel, denunțat de un infractor aflat în închisoare
Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul infractorului fugar Ionel Arsene, care controlează mai multe societăți comerciale, conform procurorilor anticorupție, este judecat alături de alte două persoane pentru evaziune fiscală. Dosarul se află în procedură de cameră preliminară, Tribunalul Neamț constatând că totul este în regulă și că procesul poate să înceapă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de inculpați la Curtea de Apel Bacău.
Alături de Ginel, au mai fost trimiși în judecată Dragne Tănase, un om de afaceri din Bolintin – Giurgiu, prieten cu Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu, zis „Ficățel”, care, în prezent, are și el probleme mari cu legea. Cel de-al treilea inculpat este Mihai Stan, un personaj tot din Giurgiu, care a fost condamnat, într-un alt dosar, la câțiva ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni de evaziune fiscală.
De altfel, Mihai Stan este persoana care i-a denunțat pe Ginel și Dragnea, în timp ce se afla după gratii, pentru a beneficia de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
Faptele de evaziune fiscală, conform denunțului lui Stan, au fost săvârșite cu ocazia implementării, de către firma Aqua Parc SRL, în prezent Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, a proiectului cu fonduri europene – Ferma piscicolă Buhuși. Ei bine, Ginel (foto) și Dragne sunt judecați, în prezent, într-un alt dosar tocmai pentru fraude cu fonduri europene în cadrul proiectului de la Buhuși.
În primă instanță, la Tribunalul Neamț, s-a constatat încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției penale. Procesul se află în faza de apel la Curtea de Apel Bacău.
Denunțați de un pușcăriaș
În vara anului 2020, Mihai Stan, care se afla în închisoare unde ispășea o pedeapsă privativă de libertate, a formulat un denunț pentru a beneficia de o reducere a pedepsei. Astfel, Stan a cerut să vorbească cu procurorii, cărora le-a spus că, în perioada implementării proiectului european „Ferma piscicolă Buhuși” a comis fapte de evaziune fiscală. Mihai Stan controla o firmă de construcții care a avut calitatea de subcontractant al societății Expresconstruct Tys SRL, firma lui Tănase care a executat proiectul de la Buhuși. Stan le-a povestit anchetatorilor că a emis facturi fictive că tre societatea Expresconstruct Tys SRL, administrată de Dragne Tănase. Acesta, la rândul lui, în calitate de executant al lucărilor, a facturat serviciile fictive către Aqua Parc SRL, firma beneficiară a proiectului cu fonduri europene. Ginel, care administra firma la acea dată, ar fi înregistrat facturile în contabilitate, iar de aici s-a ajuns la diminuarea TVA și a impozitului pe profit.
Conform anchetatorilor, Stan, Tănase și Ginel s-au înțeles ca sumele de bani ce reprezentau contravaloarea lucrărilor neexecutate (fictive) să fie transferate din contul firmei Aqua Parc în contul firmei lui Dragne, iar de aici în contul firmei lui Stan, acesta având rolul de a scoate banii și a-i înmâna lui Ginel.
În ancheta procurilor DNA, privind frauda cu fonduri europene în care Dragne și Ginel au fost trimiși în judecată într-un dosar separat, așa cum spuneam mai sus, s-a stabilit că Mihai Stan a emis, în numele a două firme pe care le controla, către societatea lui Dragne Tănase trei facturi în valoare totală de 1.360.000 de lei. La rândul său, Dragne a emis către Aqua Parc SRL 3 facturi în valoare totală de 1.503.000 lei.
Realitatea a fost însă alta. Procurorii DNA au stabilit, pe baza probelor adunate la dosar, că lucrările pentru construirea fermei piscicole au fost efectuate de firma Aqua Parca SRL în regie proprie, iar toate documentele întocmite în fals au urmărit obținerea de către firma administrată de Ginel de fonduri europene. Prejudiciul a fost estimat la peste 100.000 de euro.
Dosarele în care este judecat Ginel
Gheorghe Vlasie este judecat în mai multe procese, mai exact cinci. Pe lângă cel pe care l-am prezentat astăzi, Ginel mai este judecat în dosarul „O afacere beton” – pentru fraudă cu fonduri europene; într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudicii imense; în dosarul furtului de nisip de pe raza comunei Bârgăuani și în dosarul fermei pisiciole Buhuși – pentru fraude cu fonduri europene.
Este foarte aproape să scape de două procese – respectiv cel privind frauda cu fonduri de la ferma Buhuși, și cel privind evaziunea fiscală în care este judecat alături de mai mulți oameni de afaceri.
În cazul dosarului privind ferma piscicolă Buhuși, Tribunalul Neamț a constatat că a intervenit prescripția. Dosarul se află acum la Curtea de Apel Bacău, următorul termen fiind fixat peste câteva zile.
În ceea ce privește dosarul de evaziune fiscală, Tribunalul Neamț l-a condamnat la Ginel la ani grei de închisoare. Soluția a fost contestată de mai mulți inculpați, însă nu se mai poate face mare lucru, pentru că faptele s-au prescris. Majoritatea în toamna-iarna anului trecut.
În mod cu totul surprinzător, procesul, care se afla în pericol de prescriere, a fost strămutat de Înalta Curte de Casație și Justiție de la Curtea de Apel Bacău la Curtea de Apel Suceava. Instanța suceveană urmează, în perioada următoare, să se pronunțe, respectiv să constate că a intervenit prescripția și că procesul penal trebuie să înceteze. Astfel, se va scrie istoria unuia dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală din județul Neamț, din perioada post-decembristă.
D.MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.