Tribunalul Neamț, decizie definitivă: începe procesul furtului celor peste 7.000 de tone de nisip dintr-o arie naturală protejată. Ginel, cumătrul fugarului Arsene, printre inculpați
Tribunalul Neamț a dispus, în urmă cu câteva zile, că procesul în cazul privind furtul a peste 7.000 de tone de nisip din aria naturală protejată „Pădurea și Lacul Mărgineni”, dosar care a avut la bază o investigație a publicației atacul.ro, poate să înceapă. Tribunalul Neamț a respins, ca nefondate, contestațiile inculpaților (Gheorghe Vlasie, zis „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, George Trifan, Roxana Alexe și Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL-fostă Aqua Parc SRL) împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară a Judecătoriei Piatra-Neamț care, în ianuarie, a dispus începerea judecății.
Odată depășită această etapă, în care se verifică legalitatea trimiterii în judecată, a administrării probelor, a efectuării actelor procesuale etc, procesul poate să înceapă. În acest sens, Judecătoria Piatra-Neamț urmează să stabilească primul termen de judecată. Agenția Națională pentru Resurse Minerale are calitatea de parte civilă.
Cei patru inculpați vor fi judecați pentru săvârşirea infracţiunii de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă.
Toți sunt acuzați că au contribuit la sustragerea a peste 7.000 de tone de nisip din aria naturală protejată „Pădurea și Lacul Mărgineni”, într-o zonă aflată în comuna Bîrgăuani, la limită cu comuna Mărgineni.
La furat nisip, în pandemie, în plină stare de urgență
Investigația autorităților a demarat în primăvara anului 2020, în urma dezvăluirilor publicației atacul.ro cu privire la furtul unei cantități uriașe de nisip, faptă săvârșită pe raza comunei Bîrgăuani în perioada în care în România era decretată stare de urgență din cauza pandemiei Covid-19.
Atacul.ro a dezvăluit cum, zile la rând, zeci de camioane au transportat, mii de tone de nisip exploatat ilegal de pe un deal situat la granița dintre comunele Bârgăuani și Mărgineni.
Redactorii atacul.ro au constatat că nisipul furat era depozitat (foto) pe un teren situat lângă stația de sortare a societății Aqua Parc SRL (n.r. în prezent, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL) de la Săvinești. Procurorii DNA afirmă că firma este controlată de către Ginel, deși, în acte, asociat unic este tatăl acestuia, iar administrator – Roxana Alexe.
Timp de câteva zile, până când atacul.ro a dezvăluit ce se întâmplă, autoritățile nu au oprit niciun camion care transporta nisipul din cariera ilegală pe o distanță de câteva zeci de kilometri până la Săvinești. Nimeni nu s-a obosit să le deranjeze activitatea infracțională.
Iar toate astea s-au întâmplat în starea de urgență generată de Covid-19, când românii au fost obligați să stea în case, iar drumurile erau ticsite cu filtre de Poliție, Jandarmi și Armată.
În cariera ilegală, autoritățile au găsit câteva utilaje proprietatea firmei Aqua Parc SRL și a societății Ștef Edil CDP SRL, firmă controlată prin interpuși tot de Ginel. Parte din autocamioanele folosite la transportul materialului erau închiriate, cele mai multe provenind de la firma Industrial Construct Ardeal SRL a controversatului om de afaceri Sorin Ciufudean, condamnat recent pentru corupție într-un dosar și achitat în altul, în care a fost judecat împreună cu deputatul Mugurel Cozmanciuc, fost șef al liberalilor nemțeni.
La fața locului, autoritățile l-au identificat pe George Trifan (foto jos), un personaj binecunoscut cititorilor atacul.ro. Trifan a fost condamnat și el, alături de Ginel și alții, la ani grei de închisoare pentru evaziune fiscală. De asemenea, Trifan este persoana care coordona lucrările hidrotehnice de la Albuia și Țiganca din partea firmei Mavgo Holding SRL, o societate controlată de același Ginel.
O investigație Roman TV & Atacul.ro a stat la baza unei anchete penale a DNA Bacău, finalizată cu trimiterea în judecată și condamnarea în plină instanță a lui Mihai Popescu, fost șef la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău. Popescu, considerat om de încredere al fugarului corupt Arsene, lucrează și în prezent la „Investiții” în cadrul Consiliului Județean Neamț.
Ca să ne inducă în eroare, viceprimarul comunei de la acea dată, Titi Osaciuc, ne-a spus că „se lucrează la niște adăpători pentru animale”. Trifan le-a spus autorităților că este proprietarul terenului respectiv și că pune bazele unei plantații de nuci. A mințit, pentru că nu a prezentat documente care să-i susțină afirmațiile, pentru simplu fapt că nu le avea, terenul având cu totul un alt proprietar – Primăria Bîrgăuani. Verificările celor de la Mediu și de la „Ape” au scos la iveală că exploatarea era ilegală, utilajele săpând fără nicio autorizație de la primărie, Mediu, Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM), Administrația Națională Apele Române etc. De fapt, exploatatorii de nisip nu aveau absolut niciun document ca să le permită vreo activitate în perimetrul respectiv.
Mai mult decât atât, verificările ulterioare aveau să scoată la iveală și alte aspecte, respectiv că exploatarea s-a făcut într-o zonă protejată – aria naturală protejată „Pădurea și Lacul Mărgineni”.
În plus, terenul figura în acte ca pășune, aceasta fiind concesionată unui crescător de animale, care încasa subvenții de la APIA.
De menționat că, la finele anului trecut, Ginel și Trifan au fost condamnați de Tribunalul Neamț la 7 ani, respectiv 11 ani și 6 luni de închisoare, pentru evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă, iar riscul ca procesul să înceteze din cauza prescripției este uriaș.
George Trifan, considerat omul lui Ginel, este cel care a gestionat furtul nisipului la fața locului. Cu el ne-am mai întâlnit pe parcursul investigațiilor noastre (vezi reparațiile digului de la Preutești și lucrările hidrotehnice de la Albuia și Țiganca). De curând, judecătorii Tribunalului Bacău au pronunțat pedepse cu executare în acest dosar. Decizia nu este definitivă și a fost atacată cu apel de inculpați.
Daniel MURARU
Citește și:
GALERIE FOTO. Dezastrul rămas în locul unui vârf de deal ras cu buldozerele și furat
Indolență sau corupție? Poliția protejează afacerile lui Ginel
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Se va prescrie ca si restul….
Coruptii care se pensioneaza la 40 de ani au grija de asta….de aia,PSD/PNL,le-a dat sub forma de spagi,salarii aberante si privilegii fara numar,cum ar fi si pensionarile ”anticipate” la 40 de ani,care nu exista niciunde in lumea asta.
NICIUNDE.
E plin orasul de acesti paraziti,toata ziua ii vezi la cafenele sau cu SUV -uri cat casa sau bronzati iarna de prin excursiile exotice oriunde in lumea asta,unde nimeresc cu degetul pe harta….
Prostii scalavi vor munci pana vor muri ca sa plateasca acesti paraziti care costa statul Romanica,3 miliarde euro/an,cam cat o autostrada de la Bacau la Bucuresti.
Pe prostii din tara asta nu-i intereseaza ca banii lor sunt furati de aceste clanuri mafiote din Justitie…
Prostii vor munci pana vor muri….DAR PE PROSTI NU-I INTERESEAZA,ei voteaza PSD/PNL in continuare…..