Neamț, tărâmul ciocoilor. Cum să furi un deal dintr-o arie naturală protejată sub ochii indulgenți ai autorităților

5
2887

Să furi, săptămâni la rând, mii de tone de nisip dintr-o arie naturală protejată, pe care să-l transporți, apoi, la o distanță de peste 20 de kilometri, înțesat cu filtre de polițiști și soldați, și nimeni să nu te întrebe de sănătate. Asta înseamnă să fii „jupân” în județul tău.

Publicația atacul.ro a dezvăluit cum zeci de camioane ale unei firme din Bistrița-Năsăud, închiriate de un întreprinzător local, au cărat, aproape două săptămâni, nisip dintr-o carieră ilegală „amenajată” pe un deal situat între satele Ghelăiești (Bârgăuani) și Itrinești (Mărgineni).

Ultimele date arată că s-a excavat într-o zonă protejată, mai exact într-o arie naturală protejată, cariera ilegală fiind în perimetrul „ROSCI0424 Pădurea și Lacul Mărgineni – arie naturală protejată”. Asta înseamnă că cei care au excavat acolo vor fi cercetați penal inclusiv pentru faptul că au efectuat lucrări într-o arie naturală protejată, lucru interzis de lege.

Nisipul excavat a fost transportat la stația de sortare ce aparține societății Aqua Parc SRL, din comuna Săvinești. Nu în incinta stației, ci peste drum de stație, într-un loc unde, de-a lungul timpului, angajații lui Gheorghe Vlasie – Ginel, cel care deține Aqua Parc SRL, au mai depozitat balast. Din datele pe care le deținem, niciun camion care a transportat nisip din cariera ilegală nu a fost oprit pe traseul de peste 20 de kilometri.

Ba mai mult decât atât, polițiștii, deși au avut toate datele necesare putând depista în flagrant transportul de material de construcții, au întârziat demararea acțiunii. Mai exact, polițiștii au dat startul anchetei a doua zi după ce au primit informații valoroase cu privire la numărul de camioane care transportau nisip, numărul camioanelor care se aflau în carieră și altele. A doua zi, când au ajuns pe teren, au mai găsit doar două excavatoare care aparțin societății Stef Edil CDP SRL Săvinești, controlată de același Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, șeful CJ Neamț. Camioanele se retrăseseră înainte cu o zi, când, la fața locului, au ajuns cei de la Ape și de la Mediu, așa că polițiștilor nu le-a mai rămas decât să măsoare cantitatea de nisip transportată la stație de sortare a lui Ginel și să o indisponibilizeze până la finalizarea dosarului penal.

 

Trifan, omul lui Ginel, de la Albuia și Țiganca pe dealurile Bârgăuanilor

 

Activitățile din cariera ilegală erau coordonate de către George Trifan (foto), un personaj cunoscut cititorilor atacul.ro. Trifan este omul lui Ginel, amândoi fiind judecați într-un dosar pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Pe George Trifan l-am găsit, în urmă cu câteva luni, pe șantierele de la Albuia și Țiganca, spunând că este șef de șantier și prestează din partea societății Mavgo Holding, controlată de Ginel, firmă care executa lucrări în subantrepriză pentru o companie din Bistrița-Năsăud, controlată de apropiați ai lui Radu Moldovan, președinte Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și președinte PSD în același județ. Cele două contracte, în valoare de peste 2 milioane de euro, obținute de firma din Bistrița-Năsăud de la ABA Siret Bacău, în perioada cât instituția era condusă de Mihail Popescu, un apropiat de-al lui Arsene, fac obiectul unei anchete a DNA Bacău.

Așadar, Trifan coordona și activitățile din cariera ilegală de nisip din vârful dealului de la Bârgăuani. El este cel care a spus că terenul pe care se excavează îi aparține, fiind proprietar, și că face adăpători pentru animale. Lăsând la o parte gluma proastă cu adăpătorile, până în prezent, din informațiile pe care le avem, nu a prezentat niciun document care să ateste că ar fi proprietarul acelui teren. Mai mult decât atât, atacul.ro a aflat că pe suprafața respectivă se află pășunea comunei Bârgăuani ce a fost concesionată, pe o perioadă de 7 ani, unui crescător de vite local. Sabin Voroneanu ne-a declarat că s-a excavat pe terenul concesionat de el și pentru care primește subvenții de la APIA. Când le-a cerut socoteală celor care excavau pe pășune, spune Voroneanu, a fost luat la rost, o persoană din carieră spunându-i pe un ton tăios să-și vadă de treabă.

Viceprimarul comunei Bârgăuani, Tit Osaciuc, ne spunea că terenul pe care se săpa ilegal era ba al comunei Mărgineni, ba al comunei Dochia, arătând că nu cunoaște care sunt granițele localității pe care o conduce.

Și Osaciuc a susținut că acolo urmează să fie construite adăpători pentru animale, fiind clar că oamenii au fost învățați să ofere o explicație pentru curioși.  

Baliverne, pentru că informațiile noastre arată că în primăriile din zonă (Bârgăuani și Mărgineni) se știa foarte bine cine exploatează ilegal nisip pe dealul de deasupra satului Ghelăiești.

„Acolo sunt afaceri grele, se știe și la consiliu!”, spunea o persoană importantă din Primăria Bârgăuani.

O alta, tot de acolo, afirma că nisipul este pentru Ginel. Dacă este sau nu așa, o vor stabili anchetatorii. Anul ăsta sau, cine știe, în deceniul următor, la cum sunt finalizate anchetele în Neamț.

Toate informațiile pe care le avem în acest moment arată clar că în aria naturală protejată „ROSCI0424 – Pădurea și Lacul Mărgineni”, așa cum a fost denumită de specialiști, o bucată din pășunea comunei Bărgăuani, un deal, a dispărut sub cupele excavatoarelor și a ajuns în curtea (și în fața acesteia) controversatului om de afaceri Ginel, cunoscut pentru contractele pe care le are cu statul, dar și pentru legăturile cu oamenii politici. A dispărut cu ajutorul îngăduitoarelor autorități.

Daniel MURARU

Citește și:

Indolență sau corupție? Poliția protejează afacerile lui Ginel

GALERIE FOTO cu „adăpătorile pentru animale”. Dosar penal pentru cariera de nisip din vârful dealului

 

 

 

 

Măsuri dure în urma dezvăluirilor despre cum sunt sifonați banii pentru calamități: DNA-ul anchetează, iar ABA Siret a reziliat contractele

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

 1. Ion 23 aprilie, 2020 at 13:29 Răspunde

  Au furat pentru ca pot iar noi stam ca tampitii si ne uitam la ei cum infloresc. Ei pot fura in vazul tuturor pentru ca au uns tot ce se putea unge ca sa aiba calea libera. Credeti ca vor fi pedepsiti? Eu nu am nici cea mai mica indoiala ca NU. Au distrus tot ce se putea. Tot mediul inconjurator e facut praf.

 2. doru. 23 aprilie, 2020 at 15:46 Răspunde

  Mai domnul ION sau JEAN!! daca te intrebi si tot tu iti dai raspuns nu are rost sa temai tulburi degeaba iar treaba cu UNSUL nu este reala mai intreaba si tu in dreata in stanga, sus , jos!! si ai sa te convingi ca esti in EROARE TOTALA!!!!!!Ii vine randul si lui SOSETA si CAMARILEI!! cat de curand!!

 3. FLORIN 24 aprilie, 2020 at 07:50 Răspunde

  Pana ce toti procurorii, judecatorii si politistii de la judiciar nu vor fi re-evaluati privind activitatea lor egala cu ZERO pe salarii aberant de mari si pensii speciale colosale la 40 de ani absolut demente,caz cu caz,NUP cu NUP,sentinta cu sentinta iar apoi cei care sunt dovediti corupti adica vreo 90% din ei sa fie bagati la puscarie pe viata,fara drept de apel,nu se va schimba nimic in aceasta tara unde institutiile de siguranta patroneaza si sunt complice cu toti acesti infractori.

  Acest lucru se poate intampla doar daca vom iesi in strada sa solicitam demiterea acestui stat mafiot condus de securisti prosti si intretinut de procurori/judecatori corupti prosti .

  Pana atunci vom asista la diversiunile statului mafiot pentru a ne duce cu zaharelul.

 4. Krypton 27 aprilie, 2020 at 10:12 Răspunde

  Sunt sigur ca cei de la Agenția națională ptr arii protejate nu au știut nimic. E o glumă, bineînțeles. De fapt aceasta agenție trebuia anunțată prima sau trebuia sa se autosesizeze prima. Dar sunt deasemeni sigur ca mai nimeni din județul Neamț nici măcar nu a auzit de existenta acestei instituții înființate de cc 2 ani de guvernele psd ca ascunzătoare și furnizoare de sinecuri ptr diversi securiști mai noi sau mai vechi. De fapt ptr progeniturile lor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.