Cozmanciuc și Marcoci, achitați în dosarul „Combinații pentru controlul Apelor Române”

0
2717

După numai șase termene de judecată, în faza apelului, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat, astăzi, soluția finală în procesul în care deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc, Vlad Marcoci, fost director de Investiții la Administrația Națională „Apele Române”, și Sorin Ciufudean, un om de afaceri din Bistrița-Năsăud, au fost judecați pentru fapte de corupție. Astfel, cei trei inculpați au fost achitați, instanța supremă respingând ca nefondat recursul procurorilor DNA împotriva deciziei de achitare din mai anul trecut.

„Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 174 din data de 2 mai 2022 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 531/1/2021. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina acestuia. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Marcoci Vlad, în sumă de 942 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 ianuarie 2023”, arată Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ciufudean a fost condamnat, de curând, de judecătorii Curții de Apel Târgu Mureș, într-un dosar în care procurorii DNA l-au acuzat că au dat o șpagă de 100.000 de lei lui Sorin Bratanovici, fost director adjunct al Apelor Române, pentru deblocarea unor plăți.

În primă instanță, cei trei inculpați au fost achitați pe motiv că fapta nu există.


„În temeiul art.396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16 lit. a) Cod procedură penală achită inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel… pentru săvârşirea infracţiunii de: – trafic de influenţă, prevăzută la art. 291 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, întrucât fapta nu există. II. În temeiul art.396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16 lit. a) Cod procedură penală achită inculpatul Marcoci Vlad…pentru săvârşirea infracţiunii de: – cumpărare de influenţă, prevăzută la art. 292 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, întrucât fapta nu există. III. În temeiul art.396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16 lit. a) Cod procedură penală achită inculpatul Ciufudean Sorin Emanoil … pentru săvârşirea infracţiunii de: – instigare la cumpărare de influenţă, prevăzută la art. 47 Cod penal raportat la art. 292 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, întrucât fapta nu există
, se arată în decizia instanței, din 2 mai 2022.

Sentința a fost atacată de procurorii anticorupție la instanța superioară, care s-a pronunțat astăzi.

Rechizitoriul s-a bazat mai mult pe interceptările convorbirilor telefonice dintre cei trei inculpați, plus discuțiile dintre aceștia și alte câteva persoane care au fost implicate în această poveste. Procurorii DNA nu au reușit să realizeze un flagrant, însă afirmă că la Mugurel Cozmanciuc ar fi ajuns o sumă de bani în schimbul căreia trebuia să facă demersuri ca omul lui Ciufudean să fie numit director la Apele Române.

Din stenogramele depuse la dosar de procurorii anticorupție reiese că Ciufudean, a cărui firmă avea contracte cu „Apele Române”, voia neapărat să-și impună un om în fruntea Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), prin intermediul căruia să controleze fondurile de sute de milioane de euro alocate pentru lucrări hidrotehnice.

Astfel, cât PSD-ul a fost la putere, Ciufudean a încercat să-l ajute pe Marcoci să ajungă șef la ANAR, însă nu a reușit. După schimbarea Guvernului Dăncilă cu Guvernul Orban, afaceristul bistrițean nu a renunțat la ideea de a numi un apropiat de-al său șef la ANAR. În acest sens, i-a cerut ajutorul lui Vlad Marcoci, care fusese director de Investiții la „Apele Române” în perioada PSD. În acest context, afirmă procurorii DNA, Mugurel Cozmanciuc, i-ar fi cerut lui Vlad Marcoci suma de 500.000 de lei  pentru a interveni pe lângă Ministrul Mediului, inculpatul Costel Alexe de la Iași (ce conducea, la vremea respectivă, ministerul), în vederea numirii la ANAR a unei persoane apropiate de Ciufudean (FOTO)

Pe lângă interceptări, procurorii au prezentat probe din care reiese că Valeria Bondrea, partenera de viață a lui Ciufudean, a scos din bancă (din mai multe conturi ale unor societăți comerciale) suma de 500.000 de lei care ar fi ajuns la Cozmanciuc. Nu direct, ci prin intermediari. Ciufudean i-ar fi dat banii lui Marcoci, iar cel din urmă i-ar fi înmânat unui amic al lui Cozmanciuc. „Transferul” s-ar fi făcut undeva în zona centrală a Bucureștiului. Este de neînțeles de ce procurorii anticorupție nu au intervenit pentru a realiza un flagrant. O puteau face în momentul în care, după cum afirmă anchetatorii, Marcoci i-a dat banii unui individ, amic al deputatului, care, la rându-i, i-ar fi înmânat lui Cozmanciuc. Dacă ar fi existat un flagrant, sarcina instanței ar fi fost mai ușoară. Așa, magistrații au fost nevoiți să se pronunțe pe baza unor interceptări, documente bancare și declarații ale martorilor.

Cozmanciuc a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, Vlad Marcoci pentru cumpărare de influență, iar Sorin Ciufudean pentru instigare la cumpărare de influență.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri. Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri. Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al A.N.A.R. a fost numită o altă persoană”,
 se arată în comunicatul DNA, din februarie 2021.

FOTO DESCHIDERE: Vlad Marcoci și Mugurel Cozmanciuc

Daniel MURARU

Citește și:

Decizie definitivă: un fost șef al „Apelor Române” a luat șpagă ca să deconteze lucrări. Ce pedeapsă a primit colegul de dosar al lui Cozmanciuc și partener de afaceri cu Ginel

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.