Cariera ilegală din vârful dealului: „E pășunea pe care am concesionat-o de la Primăria Bârgăuani. (…) M-a repezit și mi-a zis să-mi văd de treabă!”

2
2637

Lucrurile în cazul carierei ilegale de nisip din vârful unui deal, situat între comunele Bârgăuani și Mărgineni, sunt mai complicate decât au părut la prima vedere. Ușor, ușor ies la iveală aspecte deosebit de grave care arată modul în care unii încalcă legea fără a fi „deranjați” de autorități. Din datele existente până în prezent rezultă că nisipul a fost exploatat ilegal, fără nicio autorizație de la primărie, „Apele Române” sau Mediu. Mai mult decât atât, terenul distrus de excavatoare se află pe teritoriul comunei Bârgăuani, fiind parte a unei pășuni concesionate unui crescător de animale din localitate. Săptămâna trecută, viceprimarul Titi Osaciuc declara că terenul e pe raza comunei Mărgineni, ca ulterior să revină și să ne spună că e pe raza comunei Dochia, iar primăria de aici construiește adăpători pentru animale.

Numai că terenul nu este nici al comunei Mărgineni, nici al comunei Dochia, ci al localității Bârgăuani. Vicele a încercat să ne inducă în eroare, crezând că ascunde ceea ce se petrece acolo.

Atacul.ro l-a identificat pe cel care a concesionat pășunea (n.r. pe care se află și dealul distrus de excavatoare) de la Primăria Bârgăuani. Pentru cele 38 de hectare de teren încasează subvenție de la APIA, iar mare parte din bani ajung la primărie cu titlu de redevență.

Sabin Voroneanu spune că a concesionat pășunea în urmă cu 4 ani, iar contractul este valabil pentru 7 ani.

„Aproape tot ce iau de la APIA ca și subvenție dau la primărie pentru redevență. Contractul este încheiat pe persoană fizică, eu fiind crescător de animale. Când am văzut utilajele că sapă pe pășune, m-am dus și am vorbit cu o persoană de acolo care m-a luat la <<trei păzește>>. I-am zis că e pășunea închiriată de mine de la primărie, însă el m-a repezit și mi-a zis să-mi văd de treabă. După ce a apărut toată povestea în ziar și a venit Poliția, iar utilajele au dispărut, lucrurile s-au schimbat. Cel care mă repezise mi-a promis că reface terenul și-mi plătește redevența la primărie. Probabil, ca să tac. Numai că eu nu vreau nici bani și nici plantație de nuci pe pășune, așa cum a promis. I-am zis și vicelui, cu care am mers pe teren, și mi-a spus că muncitorii vor să facă o adăpătoare. Este o mare minciună, pentru că nu e vorba de nicio adăpătoare pentru animale. Au stricat câteva hectare bune de pășune. Pe mine nu m-a anunțat nimeni de absolut nimic, nici primărie, nimeni. Cred că au făcut de capul lor totul. Au spus că au nu știu ce autorizații, dar nu știu dacă este așa!”, ne-a declarat Sabin Voroneanu.

Cel mai probabil, reprezentanții APIA vor demara și ei o anchetă, la mijloc fiind vorba de subvenții plătite pentru pășunea respectivă. În paralel, ancheta autorităților înaintează, fiind solicitate tot felul de documente de la diverse instituții ale statului. Cert este că lipsește orice fel de act, iar cel care a spus că terenul respectiv este al lui, nu a prezentat niciun document care să-i ateste  dreptul de proprietate. 

Nisipul scos de pe deal a fost transportat la stația de sortare a societății Aqua Parc SRL din Săvinești, care aparține șui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Daniel MURARU

Citește și:

GALERIE FOTO cu „adăpătorile pentru animale”. Dosar penal pentru cariera de nisip din vârful dealului

 

2 comments

  1. Liviu 13 aprilie, 2020 at 18:05 Răspunde

    In ce lume traim!!!! Jaf la drumul mare. Vine un troglodit precum ginel, pune ochii pe un deal si aduce excavatoarele sa-l distruga. Primarie, politie, nimeni nu-i intreaba de sanatate. Din ce se vede, acolo e un santier in toata regula. Trebuiau confiscate utilajele si nemernicii inchisi. O sa le faca dosar care o sa treneze la politie 1 an, apoi la parchet alti 2 ani, pana o sa ajunga la un judecator care o sa spuna ca nu a facut o crima ca sa-l condamne pt cateva masini de pamant. Asa prevad pt ca noi suntem o gloata condusa de nemernici. Nu stiu daca instantele ne vor razbuna, dar Dumnezeu sigur ii va pedepsi.

  2. constantin 14 aprilie, 2020 at 09:00 Răspunde

    Viceprimarul stia, dar este un nemernic si a ascuns adevarul.Nici nu cred ca soferul Vlasie a ccalcat pe acolo.Simplu viceprimarul vrea sa prinda loc pe listele PSD si executa ordinele lui Arsene.Incolo floare la ureche pentru sofer,

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.