Indolență sau corupție? Poliția protejează afacerile lui Ginel

5
4668

 

Poliția Neamț, prin oamenii cu putere de decizie inclusiv din zona combaterii infracționalității economice, face jocurile controversatului om de afaceri nemțean Ginel Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, și îi protejează afacerile. Dacă până acum existau doar informații pe surse conform cărora inculpatul Ginel, judecat într-un dosar ce are ca obiect constituirea unui grup organizat, beneficia de protecția unor oameni importanți din sistemul judiciar, ceea ce s-a întâmplat ieri demonstrează grija pe care Poliția Neamț o poartă pentru afacerile lui Ginel. Iar această afirmație se bazează, în primul rând, pe lipsa de reacție a polițiștilor față de informațiile certe care arătau ce se întâmplă pe un deal aflat la granița comunelor Bârgăuani și Mărgineni, unde, dintr-o carieră ilegală a fost exploatat și apoi transportat, timp de peste 10 zile, nisip la balastiera societății Aqua Parc SRL din Săvinești, deținută de Gheorghe Vlasie.

Deși au avut la dispoziție date prețioase care i-ar fi putut ajuta într-o anchetă penală, polițiștii nu au ridicat un deget. Nu au fructificat nici măcar datele privind camioanele care se aflau, în momentul în care noi am publicat articolul, la încărcat în cariera de nisip. Informația a ajuns în timp util la Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, însă reacția a fost … zero. Nu numai că nimeni din Poliția Neamț nu s-a deplasat la fața locului, indicat de noi pe harta google maps, dar nici nu a fost dat măcar ordin echipajelor de pe teren să oprească autocamioanele care transportau ilegal nisipul la balastiera din Săvinești ce aparține lui Ginel. Iar atacul.ro a făcut public inclusiv traseul folosit de aceste camioane. Să fi fost atât de greu de transmis mesajul echipajelor din teren, de oprit camioanele și de verificat documentele pentru marfa pe care o transportau? Oare ce documente puteau prezenta șoferii acestor camioane pentru nisipul exploatat ilegal? Nu vom ști, pentru că polițiștii au ratat ocazia să-i prindă în flagrant, deși, repetăm, au avut absolut toate informațiile necesare, inclusiv numerele de înmatriculare ale mașinilor. Redactorul atacul.ro a numărat, în cursul zilei de marți, 12 camioane care transportau nisip de la cariera ilegală din zona Mărgineni – Bârgăuani, ritmicitatea fiind, în medie, de un transport/oră. Ieri, la ora publicării articolului, în carieră se aflau cinci camioane la încărcat, informație pe care polițiștii nu au vrut să o valorifice.

Singurii care s-au deplasat la fața locului au fost reprezentanții de la Mediu. Nu știm ce au făcut cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, instituție condusă de Marius Nechita, un tânăr consilier județean fără pic de experiență în domeniu. În condițiile în care la câțiva kilometri de oraș funcționează de aproape două săptămâni o carieră ilegală de nisip, iar el, tânăr director al SGA (carierele trebuie autorizate obligatoriu de către cei de la „Ape”), să nu aibă habar, este rușinos. Însă așa se întâmplă când în funcții importante sunt numite, pe bază de criterii politice și nu de profesionalism, persoane care nu au nicio tangență cu domeniul în fruntea căruia sunt propulsați.

În altă ordine de idei, Titi Osaciuc, vicele comunei Bârgăuani, afirma că acolo se fac niște adăpători pentru animale,. Dacă ar fi așa, ar trebui captate apele subterane administrate de „Apele Române”. Poate îi spune cineva și lui Nechita, că e la început de carieră în „Ape”. 

La fel de rușinos este și pentru Poliția Neamț pentru că, timp de două săptămâni, nimeni nu a sesizat ce se întâmplă la granița dintre Mărgineni și Bârgăuani, acolo unde o bună bucată dintr-un deal a fost dislocat, iar nisipul a fost transportat la balastiera lui Ginel. Zilnic, au trecut camioane, unul după altul, pe șoselele goale de autovehicule, dar pline de filtre cu polițiști și soldați. 

Am refăcut traseul parcurs de aceste camioane timp de două săptămâni, perioadă în care niciun echipaj de poliție nu a avut curiozitatea să tragă măcar unul pe dreapta și să-i verifice încărcătura și documentele. În fiecare zi, camioanele au trecut prin fața Postului de Poliție Dochia, au circulat apoi pe două drumuri județene și un drum național, până să ajungă la balastiera de la Săvinești.

Ceea ce nu a făcut Poliția, care s-ar apuca să ancheteze această afacere mâine, adică la sfârșit de săptămână, am făcut noi. Astfel, am găsit nisipul exploatat și transportat din cariera ilegală la balastiera lui Ginel. Polițiștii nu au fost mânați de curiozitate măcar, fără a pune la socoteală faptul că ei trebuiau să-și facă meseria. Poate așteaptă ca, până la începutul săptămânii viitoare, cantitatea impresionantă de nisip să fie făcută dispărută, totul să fie acoperit, ca și cum nu s-a întâmplat nimic, iar vinovații să scape basma curată.

Nimănui nu i-a păsat de oamenii care s-au plâns că li se crapă pereții caselor din cauza greutății camioanelor pline cu nisip și a intensității transportului, dar și de viteza cu care circulau. Nimănui nu i-a păsat de oamenii care au strigat că ale lor culturi, din apropierea drumurilor agricole pe unde treceau camioanele, au fost afectate din cauza prafului ridicat de încărcăturile grele.

Calculele noastre arată că, în numai zece zile, din dealul decopertat a fost exploatat și transportat ilegal nisip în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Nisipul este vândut, în medie, cu 40 de lei/metru cub. Singurele costuri au fost cu motorina și plata șoferilor, plus închirierea mașinilor de la o firmă din Bistrița-Năsăud.

Lipsa de acțiune a polițiștilor în acest caz nu are niciun fel de justificare, indiferent de care ar fi motivele invocate. Atâta vreme cât statul plătește un ofițer de poliție cu funcție de răspundere cu mii de lei lunar, pentru a veghea ca legea să fie respectată, iar el bagă capul în nisip în loc sa ia atitudine este strigător la cer. Avem de-a face fie cu o complicitate/protecție pe care unii din Poliție o asigură afacerilor lui Ginel, fie cu un dezinteres dezarmant și îngrijorător. Indiferent de variante, cei care sunt vinovați pentru ratarea acțiunii de ieri trebuie trași la răspundere. N-ar fi rău dacă în calcul s-ar lua inclusiv destituirea din Poliție a celor vinovați.

Trebuie analizat dacă nu cumva indolența polițienească a avut legătură cu prevederile unei recente ordonanțe de urgență prin care au fost majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu şi regimului stării de urgenţă. La capitolul „noutăți” avem sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale. Una dintre el sună așa: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie.

Dacă s-ar fi stabilit că autocamioanele transportă nisip provenit dintr-o exploatare ilegală ar fi trebuit să fie confiscate? Unii zic că da, inclusiv nisipul.

Celelalte măsuri ale ordonanței prevăd interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări; refacerea unor amenajări.

În ceea ce privește cariera de nisip din vârful dealului, informațiile pe care le deținem arată că funcționează ilegal, ceea ce înseamnă că și nisipul a fost exploatat ilegal, și transportul materialului a fost ilegal. Este de urmărit dacă vreo autoritate a acestui județ va avea curajul să demareze o anchetă serioasă, nu una care să fie pregătită încă din start, așa cum s-a mai întâmplat, pentru mușamalizare.

Referitor la informația vicelui de Bârgăuani, Osaciuc, că acolo, unde se sapă după nisip, vor fi construite adăpători pentru animale este, evident, o glumă proastă pe care o vom demonta în curând.

Ieri, după apariția articolului, camioanele au fost oprite în bază, iar în cariera ilegală excavatoarele au început să acopere locurile din care au săpat și extras nisip.

Daniel MURARU

Citește și:

Dosarele X și cariera lui Ginel din vârful dealului. „Cară nisip de două săptămâni, dar nimeni nu știe?”

Vicele de Bârgăuani, despre cariera de nisip din vârful dealului: „Fac adăpători pentru animale!  Știe și de la Consiliul Județean, au aprobări, au tot!”

 

5 comments

 1. Janel iosub 9 aprilie, 2020 at 10:33 Răspunde

  Numai in judetul asta de kkt pot avea loc asemenea jafuri la drumul mare si zi si noapte. Procurorii incaseaza un purcoi de bani si dooorm! Oare de la acesti infractori incaseaza cativa saci de bani?!

 2. FLORIN 9 aprilie, 2020 at 12:51 Răspunde

  Eu zic coruptie+lasitate+slugarnicie+lipsa de caracter.
  Cum in marea lor majoritate sunt analfabeti functionali cu studii terminate la ”facultatea de drept” din Dorohoi/Caracal/Braila avem asteptari cam mari.
  La fel ca si fratii lor din Justitia independenta si integra-judecatorii
  Pai nu e mai simplu sa iei o spaga si sa dai NUP decat sa te apuci sa faci un dosar cand tu nici nu stii sa scrii…iar IQ-ul tau nu depaseste 40-50.Ce dosare sa faca saracii….
  Insa,cred ca in cazul de fata a mai aparut o problema:
  Toata” justitia” din Neamt a fugit in munti pentru a scapa de virus si a-si salva salariile astronomice si pensiile speciale colosale.Cand ai asemenea venituri se merita sa risti sa te imbolnavesti de coronavirus,ca nu prea alege?In rest aceasta fratie se scapa de orice,unii pe altii.

 3. Ariana 9 aprilie, 2020 at 13:06 Răspunde

  Eu cred ca sunt mai multe. Indolenta, coruptie, prostie, hotie, golanie si multe altele. Daca ne gandim ca multi dintre politistii pensionari sunt angajati ai lui Ginel, tragem o concluzie, nu? Cate locuri de munca mai are marele om de business si pentru cine? Sa vedem cine mai iese la pensie din politie? Toate cele scrie sunt cunoscute. Dar cine sa-i pedespeasca? Toti sunt la fel

 4. Liviu 9 aprilie, 2020 at 14:37 Răspunde

  In secunda in care ati anuntat politia despre hotia (inimaginabila intr-un stat cu institutii oneste), a aflat si Ginel cu gasca. Probabil se vor face verificari de catre politie doar atunci cand Ginel le va da ok-ul. Este o cardasie penala. Iar tanara speranta liberala Nechita, angajata ILEGAL in functia de la ape de stapanul Cozmanciuc, pentru rezolvarea unor lucrari, e de un penibil rar. Acum e in perioada asemanatoare cu cea din copilarie cand primea cea mai dorita jucarie, iar smecherii din institutie au grija sa ramana fericit departe de adevaratele hotii. Cozmanciuc are nevoie de el doar pentru 1-2 tunuri sanatoase apoi se debaraseaza de el. Sper ca va dati seama pe zi ce trece ca liberalii nu au nici macar smecheria ciumei rosii, sunt doar niste flamanzi inculti.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.