Trăiască prescripția! După un proces care a durat aproape 6 ani, inculpatul Munteanu pune șampania la rece

5
3376

În luna iunie a acestui an se împlinesc fix 6 ani de când fostul deputat PSD de Neamț Ioan Munteanu (foto) a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, respectiv o șpagă, după cum afirmă DNA, de 400.000 de euro. Suma ar fi fost încasată pentru a interveni pe lângă șeful SH Bistrița în vederea deblocării unor plăți către o firmă bucureșteană. Cei 400.000 de euro reprezentau 5% din valoarea contractului, adică „parandărătul”.

Luna viitoare, pe 16 februarie, Curtea de Apel București, acolo unde se judecă apelul declarat de Munteanu împotriva deciziei Tribunalului București, prin care a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, va pronunța o decizie definitivă în acest dosar. Cel puțin acesta a fost anunțul făcut de instanță la termenul de ieri, 17 ianuarie.

În ceea ce privește soluția, cel mai probabil, fostul deputat nu-și mai face griji, întrucât faptele pentru care este judecat au fost comise în perioada 2009-2010. În acest context, deciziile Curții Constituționale a României (CCR), din 2018 și 2022, și de Decizia pronunțată, la finele anului trecut, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) privitoare la prescripția răspunderii penale îi sunt favorabile. Dacă instanța va constata încetarea procesului penal ca urmare a prescripției penale, fostul deputat Munteanu va scăpa de o mare grijă.

De o alta, respectiv punerea la adăpost a averii, a scăpat de mult, fără ca autoritățile să intervină.

Situație revoltătoare

Cazul lui Ioan Munteanu este unul dintre sutele aflate, în prezent, pe rolul instanțelor de judecate și care vor fi închise ca urmare a deciziilor luate privind „prescripția specială”

Cu toate acestea, este imposibil să nu te întrebi cum de a fost posibil ca în dosarul de corupție al inculpatului Munteanu să nu existe o decizie definitivă nici după aproape 6 ani de când a început judecata cauzei.

Situația este de-a dreptul scandaloasă. Este revoltătoare dacă ne raportăm și la cheltuielile pe care statul le-a făcut cu ancheta penală, judecarea procesului, tot felul de expertize etc.

DNA a început investigațiile în acest caz de corupție în anul 2016, iar un an mai târziu, în ziua de 29 iunie, Ioan Munteanu, deputat la acea dată și lider al grupului PSD din Camera Deputaților, a fost trimis în judecată, dosarul fiind înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În data de 23 ianuarie 2018, invocând probleme de sănătate, Munteanu și-a dat demisia din Parlament. Măsura a atras, ca într-un alt caz celebru, cel al lui Voiculescu, trimiterea dosarului de corupție spre competentă soluționate la Tribunalul București, unde a fost înregistrat în data de 23 februarie 2018.

În data de 2 noiembrie 2020, la al 37-lea termen de judecată, instanța s-a pronunțat condamnându-l pe Munteanu la 6 ani de închisoare cu executare, interdicția de a fi ales în funcții publice, precum și confiscarea sumei traficate – 400.000 de euro.

Problemele penale l-au obligat pe Ioan Munteanu să facă un pas în spate, însă a avut grijă să-i croiască o carieră politică unuia dintre fii. Remus Munteanu este în prezent deputat PSD de Neamț, ales în 2020, iar înainte de asta a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, în guvernarea PSD, evident.

Apelul, înregistrat la Curtea de Apel București în martie 2021

Inculpatul a atacat decizia Tribunalului București la 7 zile de la pronunțare, însă dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe data de 30 martie 2021, după 5 luni de la sentința pronunțată de tribunal.

La solicitarea atacul.ro, Curtea de Apel București a comunicat că întârzierea a fost cauzată de faptul că motivarea nu fusese redactată.

Ca și în alte situații, judecarea cauzei a fost întârziată de lipsa rapoartelor de expertiză cerute de inculpat și încuviințate de instanță.

Termenul din 16 februarie 2023, pentru când instanța a anunțat pronunțarea, va fi al 20-lea.

După o lună de la această dată, în martie, s-ar împlini 2 ani de când dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București.

 

Comunicatul DNA din iunie 2017:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
MUNTEANU IOAN, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.
În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri.
Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de bani existente în contul deținut, la o unitate bancară, de inculpatul Munteanu Ioan.

Daniel MURARU

Citește și:

Inculpatul Munteanu, 6 ani de închisoare, dar cu averea la adăpost. Șpaga de 400.000 de euro va fi confiscată în peste 150 de ani

Ce informații importante le-au „scăpat” procurorilor în dosarul de corupție al fostului deputat Munteanu. Ce și pe cine au „omis” în anchetă

Magistrații nu vor să vadă că ex-deputatul inculpat Munteanu și-a pus averea la adăpost. Șpaga de 400.000 de euro ar putea fi confiscată în peste 150 de ani

Ex-deputatul Munteanu, despre șpaga de 400.000 de euro de la omul de afaceri Berdilă: „Cred că banii s-au oprit la Pinalti!”

După o pauză de 3 luni, procesul de corupție al fostului deputat Munteanu s-a reluat cu … o amânare

A fost deblocat dosarul de corupție al ex-deputatului Munteanu. Începe judecarea apelului

Deputatul Munteanu, judecat pentru o șpagă de 400.000 euro, vocea PSD: „Conducerea PSD acordă sprijin total pentru Shhaideh și Plumb”

În privat câștiga 1.412 lei/lună, iar la stat de patru ori mai mult. Secretarul de stat Remus Munteanu, fiul ex-deputatului PSD Munteanu, datorii de peste un sfert de milion de euro

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

 1. Vraja marii 18 ianuarie, 2023 at 12:32 Răspunde

  Acesta este (***) care i-a pus PSD- ul la dispoziție lui Don Gigi Jeg Pinalti care a făcut judetul harcea parcea! Munteanu Ion este un bolșevic securistoid de ultimă speță și doar judecată Domnului ne mai face noua dreptate.

 2. FLORIN 18 ianuarie, 2023 at 15:36 Răspunde

  Insa, inca odata se dovedeste cat de corupta este Justitia inamovibila din Romanica care lucreaza 3 ore pe zi,platita cu salarii aberante,care se pensioneaza la 40 de ani si isi cumpara apartamente in centrul orasului cu rate platite de stat,adica de noi.
  Vedeti pe cineva sa iasa in strada?din cauza acestor hoti care ne fura pe fata cu asemenea privilegii fara sa livreze nimic?
  Avem” justitia”pe care o meritam .
  Probabil ca numai in tarile din America centrala mai ”regasesti”asemenea coruptie in Justitie ca la noi.

 3. Liviu 19 ianuarie, 2023 at 08:16 Răspunde

  Probabil la fel se întâmpla și în cazul infractoarei MONDA ANA pe când era viceprimarita în epoca penalti și era mare microbista a acelor vremuri , când împărțea banul public prin toate buzunarele !

 4. Joker 19 ianuarie, 2023 at 17:10 Răspunde

  Superb..legea facuta pentru hoti ca ăsta. Infractiunea nu trebuie sa aiba nicio prescripție. Incurajati mita.. asa cum doamnele de la ambulanta au revenit pe posturi dupa ce au furat si trucat concursuri. Marea asistenta șefa primeste din nou salariu de la statul roman……scursuri

 5. Titi 21 ianuarie, 2023 at 23:05 Răspunde

  Poate scăpa de lege, dar nu și de faptul că este un infractor dovedit. In ochii alegătorului, rămâne tot infractor, asta i important, nu pedeapsa in sine.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.