A fost deblocat dosarul de corupție al ex-deputatului Munteanu. Începe judecarea apelului

3
2050

La o zi după ce publicația atacul.ro a anunțat că dosarul de corupție al ex-deputatului PSD de Neamț – Ioan Munteanu (FOTO) – este blocat la instanța de fond, deoarece hotărârea nu a fost motivată, Tribunalul București ne-a comunicat că dosarul a fost înaintat Curții de Apel București în vederea soluționării apelului. Acest lucru înseamnă că judecătorul care a pronunțat sentința a motivat hotărârea, situație în care dosarul a fost trimis la Curtea de Apel București, unde se va judeca apelul inițiat de inculpat în data de 9 noiembrie 2020, la o săptămână de la pronunțarea sentinței.

În urma verificărilor efectuate de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în sistemul informatic ECRIS s-a constatat că dosarul nr. 6295/3/2018 a fost înaintat la Curtea de Apel Bucureşti la data de 29.03.2021, în vederea soluţionării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 1276/02.11.2020 de inculpatul Munteanu Ioan”, se arată în răspunsul Tribunalului București, primit astăzi, 31 martie.

Într-adevăr, dosarul de corupție al fostului parlamentar a fost înregistrat pe 30 martie, adică ieri, la Curtea de Apel București, instanța stabilind deja primul termen al judecării apelului pentru data de 4 mai. Cu alte cuvinte, procesul va intra în linie dreaptă și este foarte probabil ca până la finele acestui an, dau chiar mai devreme, Curtea de Apel București să pronunțe o soluție definitivă.  

Acuzat că a încasat o șpagă de 400.000 de euro

Fostul deputat Ioan Munteanu a fost condamnat de Tribunalul București, la începutul lunii noiembrie 2020, la 6 ani de închisoare pentru fapte de corupție, respectiv trafic de influență și spălare de bani. Fostul deputat a fost acuzat de procurori că, în perioada 2009-2011, a primit o șpagă de aproximativ 400.000 de euro de la omul de afaceri Bruno Horațiu Berdilă, fost patron al societății Romsys SRL, pentru a interveni pe lângă Romică Grigoriu, director la SH Bistrița în acea perioadă, în vederea deblocării plăților către firma omului de afaceri. Munteanu ar fi primit, în trei tranșe, suma de 350.000 de euro. Acestei sume i s-a adăugat o ultimă tranșă, de 261.373 de lei, adică aproximativ 50.000 de euro, ce a fost încasată în cursul anului 2011, pe baza unui contract de consultanță încheiat de firma lui Berdilă cu firma Suport Total Media SRL, controlată la acea vreme de Raluca Munteanu, fiica demnitarului. Ultima tranșă, care a lăsat urme în contabilitatea firmei Suport Total Media SRL, este cea care l-a înfundat pe Munteanu. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, judecătorul a mai dispus confiscarea de la inculpatul Munteanu a celor aproximativ 400.000 de euro, bani pe care i-a primit pentru a interveni pe lângă Romică Grigoriu, și el trimis recent în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

„În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. d Cod de procedură penală raportat la art. 257 alin. 2 Cod penal din 1969, confiscă de la inculpat echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei, reprezentând sumă traficată. În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. c Cod de procedură penală menţine sechestrul asigurator instituit prin Ordonanţa nr. 347/P/2016 din 14/06/2017 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti, asupra sumelor existente în contul deţinut la Raiffeisen Bank SA de inculpat până la concurenţa sumei reprezentând echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. i Cod de procedură penală raportat la art. 25 alin. 3 Cod de procedură penală dispune anularea contractului de prestări servicii nr.2 din 02.05.2011 încheiat între SC Romsys SRL Bucureşti şi SC SUPORT MEDIA TOTAL SRL Piatra Neamţ, comanda de prestări servicii din 02.05.2011 şi procesul verbal de recepţie din 30.06.2011”, se arată în decizia de ieri a Tribunalului București.

Statului i-ar trebui 160 de ani ca să recupereze prejudiciul

În cazul în care sentința va rămâne aceeași și după apel, autoritățile statului vor fi obligate să treacă la confiscarea sumelor de bani pe care Munteanu le-a primit cu titlu de șpagă, respectiv aproximativ 400.000 de euro. Aplicând acest scenariu, vom vedea că va fi imposibil ca banii primiți de Munteanu ca șpagă să fie confiscați.

Din suma amintită, statul va confisca foarte puțin, pentru că Ioan Munteanu a avut grijă să-și înstrăineze averea, chiar în timp ce era anchetat de procurori

În contul pe care DNA a pus sechestru asigurator, deţinut la Raiffeisen Bank SA de inculpatul Munteanu, se află suma de 16.668 lei, adică nici 3.500 de euro, la cursul de azi al BNR. Așa că autoritățile ar trebui să caute alte soluții pentru a recupera diferența, de vreo 396.500 de euro. Cum Munteanu nu mai deține nimic în proprietate, autorităților o să le rămână o singură variantă: reținerea de la fostul parlamentar a unei treimi din pensia pentru limită de vârstă. În 2017, Munteanu a încasat din pensie 27.364 lei, adică 2.280 de lei/lună. Presupunând că, în acest moment, încasează o pensie de 3.000 de lei/lună, ca urmare a majorărilor din ultima perioadă, ar însemna ca o treime din ea, adică 1.000 de lei să fie oprită în contul celor aproape 400.000 de euro ce trebuie confiscate. Calculele noastre arată că, prin reținerea lunară a celor 1.000 de lei, Munteanu ar acoperi întreaga sumă de 396.500 de euro, adică 1.924.317 lei (cursul BNR de azi), în 1.924 de luni. Adică, vreo 160 de ani ar trebui să mai trăiască Ioan Munteanu, care în prezent are 71 de ani, ca statul să-i confiște șpaga pe care a încasat-o de la Berdilă.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. FLORIN 1 aprilie, 2021 at 07:38 Răspunde

  Cel mai important lucru adica recuperarea prejudiciilor nu se face.
  Hotii din Parlament au avut ”grija” pentru ca de asta au ajuns acolo.
  Nu am auzit nici o discutie in mass media vizavi de aceasta lege neaplicabila initiata de borfasi pentru a ramane cu banii din hotii,ca oricum condamnarile sunt numai cu”suspendare”.
  Nu am auzit din partea Justitiei platita cu salarii halucinante si care se pensioneaza la 40 de ani cu pensii aberante de sute de milioane/luna sa protesteze vizavi de aceste legi facute de penalii din Parlament care impiedica recuperarea acestor prejudicii.Nici macar sa-si plateasca salariile din recuperarea acestor prejudicii.Acesta justitie corupta nu livreaza NIMIC.De ce?
  Pentru ca cei care infaptuiesc actul de”justitie”sunt la fel de corupti ca si penalii din Parlament.
  Si ei pot ajunge in situatia lui ”Munteanu” si atunci s-au inteles tacit cu penalii din Parlament.
  Asteptam sentinta cu suspendare la apel sau cu cateva luni de executare.
  PNL=PSD=USR=aceeasi mizerie

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.