Scandal la Sagna de la gardul școlii. O parte din lucrare a costat 10.000 de euro

1
3944

Tensiune mare la ultima ședință de consiliu local din comuna Sagna, când doi consilieri locali au ridicat problema gardului de la școala generală din satul Vulpășești (foto), care a fost reparat cu aproximativ 10.000 de euro, TVA inclusă. Un calcul simplu arată că pentru un metru de gard, inclusiv porțile, primăria a cheltuit 307 euro, adică peste 1.500 de lei. Iar această sumă a fost cheltuită doar pentru gardul din spatele școlii, pentru cel din fața școlii (foto jos), care va fi din fier forjat, primăria urmând să aloce o altă sumă de bani.

Gardul de la care au pornit discuțiile în ședința Consiliului Local Sagna, din luna decembrie a anului trecut, are o lungime de 32,5 metri, inclusiv poarta, și este din tablă de culoare roșie. Constructorul a folosit ce a putut de la gardul cel vechi, cum ar fi stâlpii, chestiune care i-a făcut pe unii săteni să afirme că investiția este dubioasă, primăria cheltuind mai mulți bani decât ar fi trebuit.

Contractul a fost încheiat pe data de 12 decembrie 2022 în mai puțin de două ore și, conform platformei de achiziții electronice, a avut o valoare de 41.612 lei, fără TVA. Firma care a executat lucrările este Ironim SRL din Buruienești.

Contactat de atacul.ro, primarul Gheorghe Iacob a precizat că la mijloc a fost vorba despre reparația gardului, care a inclus temelia din beton, șipci metalice noi etc, iar costurile pentru toate acestea (materiale și manoperă) „sunt cele din deviz”. Primarul a mai spus că: „tabla este una de calitate, care nu se îndoaie ușor”.

Pentru a fi mai convingător, Gheorghe Iacob ne-a transmis devizul de lucrări. Analizate cu atenție, câteva date ridică semne de întrebare, dar aceste aspecte, cum ar fi folosirea a 12,5 metri cubi de beton (pentru platforma podețului și temelie) trebuie verificate de cei care au atribuții în acest sens. Ceea ce ne-a atras nouă atenție este costul șipcii metalice. În deviz se menționează că au folosit 50 de metri pătrați de șipcă, manopera fiind de 65 lei/mp, iar prețul șipcii – 150 lei/mp. În total, șipca și montatul ei au costat 10.750 de lei, fără TVA, din care 3.250 de lei/manopera, iar 7.500 de lei – șipca.

În deviz se face doar mențiunea că este vorba despre șipci tablă roșie 3005. Nu se precizează lungimea/lățimea și nici grosimea șipcii. Ceea ce am constatat noi este că au fost folosite cel mult 300 de șipci pentru gardul de la Vulpășești (inclusiv poarta) și că, de regulă, acest produs este vândut la bucată, respectiv la cutii cu 25 de bucăți, iar prețul este în funcție de caracteristicile prezentate mai sus.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.