Magistrații nu vor să vadă că ex-deputatul inculpat Munteanu și-a pus averea la adăpost. Șpaga de 400.000 de euro ar putea fi confiscată în peste 150 de ani

1
2801

Apelul în dosarul de corupție al fostului deputat PSD de Neamț, Ioan Munteanu (FOTO), se judecă la Curtea de Apel București, procesul ajungând la al 11-lea termen de judecată. În primă instanță, Munteanu a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență, judecătorul dispunând și confiscarea sumei de 400.000 de euro, adică șpaga pe care procurorii afirmă că a primit-o.

La termenul din 10 februarie, judecătorul de la Curtea de Apel București s-a pronunțat asupra măsurilor asigurătorii, decizia fiind cea de „menținere a măsurilor luate prin ordonanța 347/P/2017 din data de 14.06.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA – Serviciul Teritorial Ploiești și menținute prin sentința penală apelată”. Acest lucru înseamnă că, dacă la Curtea de Apel București va fi menținută decizia Tribunalului București, Munteanu, pe lângă anii de închisoare, va trebui să achite și cei 400.000 de euro. Însă, cum și-a înstrăinat averea înainte de a fi trimis în judecată, ar achita suma respectivă în peste 150 de ani, banii urmând să fie reținuți din pensie.

Procurorii DNA au avut la dispoziție 48 de ore să conteste decizia Curții de Apel București în cazul măsurilor asigurătorii, însă nu au făcut-o. Este de-a dreptul strigător la cer că reprezentanții DNA, instanța de fond, iar acum și cea de apel nu au observat șmecheria pe care Munteanu a făcut-o în timp ce era anchetat de DNA. 

Dacă procurorul care l-a anchetat pe Munteanu, colegii celebrului Mircea Negulescu, zis „Portocală”, s-ar fi grăbit, ar fi putut să instituie sechestru pe mai multe bunuri ale parlamentarului (apartament, spațiu comercial).

În acest context, informațiile sunt elocvente. Atacul.ro a constatat că procurorul DNA a instituit, printr-o ordonanță din 14 iunie 2017,  sechestru asigurător doar pe contul bancar al lui Munteanu în care se afla 16.000 de lei. Cu o săptămână înainte, pe 7 iunie, Ioan Munteanu depusese o declarație de avere la Camera Deputaților în care arăta că deține în proprietate un apartament în suprafață de aproape 100 de metri pătrați, în Piatra-Neamț, și un spațiu comercial în suprafață de 32,2 mp, tot în Piatra-Neamț. În aceeași declarație, Munteanu a menționat că i-a achitat, în 12 mai 2017, fiicei sale, Raluca, 5.000 de euro dintr-o datorie mai veche, de 10.000 de euro. Plata a făcut-o prin decontare bancară, probabil din contul de la Raiffeisen pe care o lună mai târziu procurorul punea sechestru.

În data de 19 iunie, adică la 12 zile după depunerea acestei declarații și la 5 zile de la instituirea sechestrului asigurător, Munteanu a revenit cu o nouă declarație de avere pe care a depus-o la Parlament, în care arăta că a renunțat la toate bunurile. A donat apartamentul (uzufruct viager), a donat și spațiul comercial fiicei sale, Raluca, cea care l-a ajutat cu firma ca să încaseze, așa cum spun procurorii, parte din șpaga de la Romsys SRL. Munteanu a rămas, în declarația de avere, doar cu banii din contul pe care procurorii au pus sechestru și cu datoria de 5.000 de euro către fiica sa.

Avem așa:

  1. 7 iunie 2017: Declarația de avere (FOTO) depusă la Parlament în data de 7 iunie – Munteanu declară că deține un apartament de 100 mp și un spațiu comercial de 32,2 mp;

  1. 14 iunie 2017: Procurorul DNA pune sechestru doar pe un cont bancar de în care se aflau 16.000 de lei;
  2. 19 iunie 2017: A doua declarație de avere (FOTO) depusă la Camera Deputaților, în care Munteanu menționează că a renunțat la apartament și spațiu comercial, pe care le-a cedat fiicei sale;

Într-o săptămână numai, între 7 și 14 iunie, Munteanu a renunțat la bunurile proprietate fix înainte ca DNA-ul să-i pună sechestru asigurător. Chiar să nu fi văzut nimeni că Munteanu și-a înstrăinat averea cu câteva zile înainte ca procurorul să-i pună sechestru pe bunuri?

În vederea confiscării șpăgii, dacă soluția va rămâne aceeași de la Tribunalul Neamț, statul va confisca cei 16.000 de lei din bancă și va pune poprire pe parte din veniturile din pensie. Calculele noastre arată că ar fi nevoie de peste 150 de ani pentru recuperarea celor 400.000 de euro.

Cel puțin dubios este că anchetatorul nu a mișcat un deget împotriva societății fiicei deputatului Munteanu, Suport Media Total SRL, firmă complice la infracțiunea de spălare de bani. Prin această firmă, spun procurorii, Munteanu ar fi primit o tranșă din bani. Tot în numele acestei firme, spun sursele noastre, a fost înmatriculat un Mercedes Benz ML, posibil cumpărat cu banii din șpagă. Bolidul a fost folosit de Ioan Munteanu. Procurorul ar fi putut să pună sechestru și pe această mașină pentru a recupera prejudiciul. Dar nu l-a interesat acest aspect.

Cât a avut activitate, firma Suport Total Media SRL nu a obținut rezultate spectaculoase. Cea mai mare cifră de afaceri a înregistrat-o în anul 2011 (427.945 lei), când deputatul Munteanu s-a folosit de ea ca să obțină cea de-a patra tranșă din șpaga primită de la Romsys SRL. 

Tribunalul București – 6 ani de închisoare

Ioan Munteanu, fost deputat PSD de Neamț, a fost condamnat, în noiembrie 2020, la 6 ani de închisoare pentru fapte de corupție, respectiv trafic de influență și spălare de bani. Decizia Tribunalului București a fost atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel București.

Fostul deputat a fost acuzat de DNA că, în perioada 2009-2011, a primit o șpagă de aproximativ 400.000 de euro de la omul de afaceri Bruno Horațiu Berdilă, fost patron al societății Romsys SRL, pentru a interveni pe lângă Romică Grigoriu, director la SH Bistrița în acea perioadă, în vederea deblocării plăților către firma omului de afaceri.

Munteanu ar fi primit, în trei tranșe, suma de 350.000 de euro. Acestei sume i s-a adăugat o ultimă tranșă, de 261.373 de lei, adică aproximativ 50.000 de euro, ce a fost încasată în cursul anului 2011, pe baza unui contract de consultanță încheiat de firma lui Berdilă cu firma Suport Total Media SRL, controlată, la acea vreme, de Raluca Munteanu, fiica demnitarului.

Pe lângă pedeapsa de 6 ani închisoare, pronunțată la Tribunalul București, judecătorul a mai dispus confiscarea, de la inculpatul Munteanu, a celor aproximativ 400.000 de euro, bani pe care i-a primit pentru a interveni pe lângă Romică Grigoriu, și el trimis recent în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

„În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. d Cod de procedură penală raportat la art. 257 alin. 2 Cod penal din 1969, confiscă de la inculpat echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei, reprezentând sumă traficată. În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. c Cod de procedură penală menţine sechestrul asigurator instituit prin Ordonanţa nr. 347/P/2016 din 14/06/2017 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti, asupra sumelor existente în contul deţinut la Raiffeisen Bank SA de inculpat până la concurenţa sumei reprezentând echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. i Cod de procedură penală raportat la art. 25 alin. 3 Cod de procedură penală dispune anularea contractului de prestări servicii nr.2 din 02.05.2011 încheiat între SC Romsys SRL Bucureşti şi SC SUPORT MEDIA TOTAL SRL Piatra Neamţ, comanda de prestări servicii din 02.05.2011 şi procesul verbal de recepţie din 30.06.2011”, se arată în decizia de ieri a Tribunalului București.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Ionica 15 februarie, 2022 at 11:26 Răspunde

    Saracul…pesemene l-au ajuns blestemele oamenilor deposedati ilegal de terenuri de catre societatea lui agricola, pe vremea cind era prefectul judetului si facea parte din Comisia Agricola din Camera Deputatilor!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.