După o pauză de 3 luni, procesul de corupție al fostului deputat Munteanu s-a reluat cu … o amânare

3
2203

Procesul în care se judecă apelul făcut de fostul deputat Ioan Munteanu (foto) împotriva deciziei Tribunalului București, unde a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, s-a reluat după o pauză de 3 luni cauzată de vacanța judecătorească.

La termenul de săptămâna trecută, magistrații au amânat judecarea cauzei, următorul termen fiind fixat pentru data de 27 octombrie, adică aproape peste o lună și jumătate. Motivul amânării: pentru ca Înalta Curte de Casație și Justiție să se pronunțe pe sesizarea prealabilă.

Înainte de penultimul termen de judecată, cel din 14 iunie, procesul a fost blocat de lipsa suplimentului la raportul de expertiză, instanța acordând, din acest motiv, trei amânări succesive.

Judecarea apelului a ajuns acum la al 17-lea termen de judecată.

La termenul din 29 septembrie 2021, magistrații Curții de Apel București au încuviințat audierea lui Mihai David, fost director al Hidroelectrica, Cristian Georgescu și a câte un reprezentant de la departamentele financiar și contabilitate, din perioada 2009-2011, de la Hidroelectrica SA București și SH Bistrița. Magistratul a fost de acord și cu efectuare unui supliment la raportul de expertiză contabilă, lucrare care a fost prezentată instanței la termenul de ieri.

În primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat pe Munteanu, în noiembrie 2020, la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență, judecătorul dispunând și confiscarea sumei de 400.000 de euro, adică șpaga pe care procurorii afirmă că fostul parlamentar a primit-o.

Ioan Munteanu a fost acuzat de procurorii DNA că a perceput un comision de 10% din sumele pe care o asociere de firme din București trebuia să le primească de la SH Bistrița SA, în baza unui contract.

Procurorii afirmă că Munteanu ar fi primit 400.000 de euro, pentru că a ar fi intervenit pentru deblocarea plăților de la SH Bistrița, condusă la acea vreme de Romică Grigoriu, inculpat și el într-un dosar de corupție, către asocierea de firme Romsys SRL – Rokura SRL. Dosarul a fost înregistrat în urma denunțului făcut de Bruno Horațiu Berdilă de la Romsys SRL, un bun prieten al lui Gheorghe Ștefan, zis Pinalti. Acesta ar fi intermediat relația dintre Berdilă și Munteanu.

Munteanu a fost trimis în judecată în iunie 2017, când era deputat PSD de Neamț, dosarul fiind înaintat spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La începutul anului 2018, Ioan Munteanu și-a dat demisia din Parlament, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, unde, în noiembrie 2020, a fost condamnat la închisoare cu executare.

Comunicatul DNA din iunie 2017:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 540/VIII/3 din 26 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
MUNTEANU IOAN, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.
În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri.
Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.

Daniel MURARU

Citeste si:

Ce informații importante le-au „scăpat” procurorilor în dosarul de corupție al fostului deputat Munteanu. Ce și pe cine au „omis” în anchetă

Judecat pentru o șpagă de 400.000 de euro, deputatul Munteanu a sărăcit subit

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Constantin 21 septembrie, 2022 at 13:49 Răspunde

    Un dosar de rahat juridic.Judecatorii din completul de judecata cred ca in Romania sunt numai prosti si ei sunt cei mai destepti.Atunci cand e vorba de multi bani ii recomanzi inculpatului un avocat bun si in gratiile instantei iar termenele curg garla.PE UN INCULPAT AMARAT LA PRIMUL TERMEN INSTANTA DE JUDECATA SE PRONUNTA SI PINA SEARA AMARATUL ERA LA PUSCARIE.Se vede cat de obiectiv sunt judecate procesele in Romania.Oare de ce s-a judecat procesul la Bucurest????

  2. Gugi 29 septembrie, 2022 at 07:49 Răspunde

    Ce față de comunist abject,încrezut și hot are. Văd ca astia se nasc in familie parlamentari….a trimis feciorul la ,,ciordeală, acum că el are probleme,exact cum ar face doi golani la o bătaie: dă tu,că eu am deja dosar penal

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.