Angajările piloșilor la Apele Române. Lider de sindicat: „Instituțiile abilitate în combaterea corupției ar trebui să se autosesizeze!”

6
1461

Articolul „Cum sunt angajați piloșii la stat. Ajutată de sistem, fiica șefului RAR Neamț și-a găsit job călduț la Apele Române”, publicat de atacul.ro în urmă cu două zile, a stârnit un val de critici din partea internauților și a obligat, cel puțin deocamdată,  sindicatul  reprezentantiv la nivelul Administrației Naționale „Apele Române” sa ia o pozitie clară. În paralele, toți cei pe care i-am rugat să analizeze situația ultimelor detașări făcute de către ABA Siret la sfârșitul anului trecut au declarat clar că avem de-a face cu abuzuri grosolane. „Așa ceva nu am auzit în viața mea! Cum să te transferi de la o societate comercială la ABA Siret? Trebuia să dea concurs sau examen. ABA Siret este o structură a Administrației Naționale. Este drept că angajații nu sunt funcționari publici, dar sunt personal contractual. Este o mizerie, pentru că au deprofesionalizat o structură care ține de siguranța națională. Există un Contract Colectiv de Muncă, sunt niște condiții de studii, iar pentru funcțiile de conducere sunt stabilite inclusiv condiții de vechime în Ape. Vorbim de vechime de 5 ani în Ape pentru funcții de conducere și nu cred că vreunul dintre șefii numiți recent acolo cu acceptul lui Arsene îndeplinește această condiție. În Contractul Colectiv de Muncă sunt stabilite clar aceste condiții. Este reglementat și transferul. Este permis, însă cu respectarea cerințelor postului. Se face referire la transferul din sistemul bugetar, nu de la SRL-uri. <Apele Române> este o instituție bugetară, cu rang de administrație, aflată în coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor, iar directorul general al ANAR este numit prin ordin al ministrului Apelor și Pădurilor, conform Regulamentului de organizare și funcționare”, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, un bun cunoscător din zona „Apele Române”.

Gheorghe Gavrilă, președintele Federației „APEHID”: „Nu a fost respectat Contractul Colectiv de Muncă!”

I-am solicitat lui Gheorghe, președintele Federației „APEHID”, un punct de vedere, vizavi de dezvăluirile publicației atacul.ro cu privire la practicile de la ABA Siret, de angajare a piloșilor prin „metoda detașarea”. Federația „Apehid” este structura sindicală reprezentativă la nivelul întregii instituții A.N. „Apele Române”, înglobând sindicate din mai multe administrații bazinale, nu numai de la A.B.A. Siret. Federația este semnatară a Contractului Colectiv de Muncă aplicabil.

„Publicația pe care o reprezentați, fiind una de investigație, este de presupus că față de cele afirmate există o responsabilitate certă. Așadar, folosirea expresiilor de genul <angajarea piloșilor>, ocazie cu care sunt prezentate și argumente, după părerea mea, elocvente, ar trebui să constituie suficient motiv de autosesizare pentru instituțiile abilitate ale statului care au obligația de a combate corupția și  traficul de influență”, se arată în adresal primită de la președintele Federației „APEHID”.

Gheorghe Gavrilă a răspuns la cele trei înterbări pe care i le-am adresat, cu mențiunea că „Federația ”Apehid” nu a făcut o investigație proprie în cazurile semnalate și de aceea răspunsurile au în vedere doar datele furnizate de atacul.ro.

Redactor:  A fost respectat Contractul Colectiv de Muncă în cazul transferurilor de personal (Ioana Ilie, Maria Jipa, Ioana Luca, Mihai Popescu etc) de la societăți comerciale la ABA Siret Bacău? Dacă nu,  vă rugăm să indicați articolele ce au fost încălcate.

Gheorghe Gavrilă: Nu, nu a fost respectat Contractul Colectiv de Muncă! În întrebare folosiți sintagma ”transfer”, iar în acest caz aspectul trebuie raportat la prevederile din Codul Muncii –  Legea nr. 53/2003 art. 173,174, constatându-se că nu sunt întrunite condițiile cel puțin în ceea ce  privește consultarea sindicatului. Contractul colectiv aplicabil în anul 2018 nu reglementa transferul. În textul articolului folosiți sintagma „cerere de detașare”, care trebuie analizată atât din  perspectiva art.45,46 din Legea nr. 53/2003, cât și ale art.18 din Contractul colectiv, unde se precizează că detașarea se face din dispoziția  angajatorului și nu la cererea angajatului. Transferul/detașarea făcându-se la cererea angajatului și nu dintr-o necesitate venită din partea angajatorului, cu siguranță poate fi interpretată ca o mișcare ce răspunde unor interese personale. Cu atât mai mult, în situația în care, după cum ați spus, cererea de detașare s-a înaintat în aceeași zi de 7 noiembrie 2018, când solicitantul s-a și angajat la societatea de la care a plecat prin transfer.  Pe de altă parte ABA Siret nu a respectat nici prevederile art.9 alin.2, care precizează că: ”În situaţia în care este necesară ocuparea unor posturi vacante, angajatorul va analiza în prealabil posibilitatea promovării salariaţilor proprii pe posturile respective, conform prevederilor legale incidente”. ABA Siret nu a respectat nici prevederile  Art.5 alin.b. din Legea 467/2006 cu privire la informarea partenerului social cu privire la ocuparea forței de muncă. În cazurile semnalate, ar trebui verificat și dacă sunt îndeplinite condițiile contractului colectiv în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor de studii și vechime pentru ocuparea posturilor.

Redactor: Angajările, în acest moment, în cadrul structurilor subordonate Administrației Naționale Apel Române se fac fără concurs sau examen?

Gheorghe Gavrilă: Pentru perioada la care v-ați referit și pentru perioada 2019 – 2021 (perioada de valabilitate al noului C.C.M.), Contractul colectiv prevede că: ”Angajarea  personalului se face numai pe posturi vacante, în raport cu cerinţele angajatorului, pe baza aptitudinilor şi competenţei profesionale dovedite, fără discriminări şi numai pe bază de concurs sau examen în conformitate cu prevederile legale în vigoare”. Altă procedură ar fi contrară și ar trebui combătută pe toate căile, inclusiv de partenerul social. Federația va cere lămuriri de la A.N. Apele Române, față de aceste angajări.

Redactor: Cum comentați această metodă de angajare și cât de legală este: angajat la privat, cu nicio zi experiență, solicită transferul la ABA Siret Bacău pe care îl aprobă în timp record.

Gheorghe Gavrilă: Comentariul se desprinde din rândurile de mai sus, iar lângă sintagma ”legalitate” se pune un mare semn de întrebare. Aș mai adăuga că este și o problemă de moralitate față de  cele semnalate.

Așadar, din punctul de vedere al președintelui Federației „APEHID”, dezvăluirile publicației atacul.ro ar trebui să atragă atenția autorităților care combat corupția și traficul de influență. Gheorghe Gavrilă spune clar că nu a fost respectat Contractul Colectiv de Muncă și că va cere lămuriri de la conducerea Administrației Naționale „Apele Române” cu privire la aceste angajări.

Daniel MURARU

Citeste si:

Cum sunt angajați piloșii la stat. Ajutată de sistem, fiica șefului RAR Neamț și-a găsit job călduț la Apele Române

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. alina 14 februarie, 2019 at 12:24 Răspunde

    In ceea priveste angajarea drei Ilie, lucrurile pot fi posibil usor de explicat. Tatal sau, in calitate de sef RAR, detine informatii „pretioase” despre mijloacele de transport care sint cumparate si duse la diverse verificari( ex:basculanta „achizi- tionata” de Primaria Dobreni, la finele anului 2017,pt care se tine ascunsa cartea de identitate, din motive lesne de inte- les). Cumva trebuia rasplatit detinatorul acestor secrete si cum nu se putea altfel mai bine, decit cu un post „caldut” pt odorul sau. Sper ca cei in masura sa verifice legalitatea aces- tui transfer, sa ia masurile necesare pt corectarea acestei „ghidusii”.

  2. Maria Sfetcu 14 februarie, 2019 at 15:14 Răspunde

    Apropo, la o distanță rezonabilă, cu două semafoare și două sensuri giratorii, se află nimic altceva decât o instituție care ar trebui să semene „rețineri” (și la propriu și la figurat!) în a încălca legea. Eu consider că sindicatul ar trebui prin conducătorii săi să depună o plângere penală. Sau le este frică? Au temerea că vor fi dați afară? Chiar așa de slabi am ajuns ca popor, să stăm în „genunchi” în fața tuturor neaveniților?
    O zi frumoasa tuturor

  3. mihnea1 15 februarie, 2019 at 21:44 Răspunde

    Imi place ca nenea asta, lider de sindicat, va cere lamuriri in perioada urmatoare. Nu e penibil? De la cine va cere? De la Marcoci? De la Miky Popescu? Va umpleti de ridicol tovarasi sindicalisti care sunteti cu mult mai oportunisti decat oricare dintre pilosii din institutii. Castigati, pe de o parte, influenta si favoruri de la conducerea institutiilor pentru ca cei din conducere sa-si asigure linistea, iar pe de alta parte castigati lunar zeci de mii de lei din cotizatiile membrilor, cash sau prin decontarea oricaror tipuri de cheltuieli posibile. Nu e o exagerare, chiar asa se intampla.

  4. angajat 18 februarie, 2019 at 18:29 Răspunde

    Azi a descins MiKi Popescu la Sga Bacau, neanuntat , ca un hot, a facut verificari prin toata baza formatiei Bacau , probabil sa gaseasca vreun motiv.
    Probabil are tema de casa sa puna pe unul de la Neamt director in locul lui Spataru! macar sa fie luat tot ce inseamna ape in Bacau.
    Bravo directore , debut de nota 10! Nici Vamanu in 20 ani, nu a intrat vreodata peste SGA uri neanuntat.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.