Acuzații grave la Primăria Țibucani. Consilierii locali ar fi votat mai multe proiecte fără să fie prezenți la ședințe

0
4764

O informație care circulă de ceva vreme în diverse medii politice pune sub semnul întrebării unele ședințe de consiliu local care s-ar fi desfășurat la Primăria Țibucani fără respectarea legii. Dacă informațiile vor fi confirmate, va trebui ca mai multe hotărâri de consiliu local să fie anulate, iar aleșii comunei să fie obligați să restituie sumele încasate cu titlul de indemnizație de ședință.

Ședințe … prin telefon

Conform surselor atacul.ro, în ultimii ani, mai multe ședințe ale Consiliului Local Țibucani s-ar fi desfășurat printr-o procedură neobișnuită și ilegală – prin telefon.

Nu vorbim de întâlnirile online din timpul pandemiei, ci de cele pe care executivul primăriei le-ar fi avut cu aleșii locali doar prin telefon, pur și simplu, ceea ce constituie o suspiciune rezonabilă privind o încălcare a Legii administrației publice locale.

Potrivit informațiilor pe care le deținem, în câteva situații, consilierii locali nu s-ar mai fi deplasat la sediul primăriei pentru a participa la ședințe și nici nu au fost invitați să o facă online. În schimb, ei ar fi primit proiectele de hotărâre acasă și le-ar fi votat prin telefon, fără să le dezbată.

Concret, fiecare consilier local ar fi fost sunat pe telefon și ar fi fost întrebat cum votează pentru fiecare proiect în parte.

Ulterior, ar fi fost fost încheiat procesul verbal de ședință, așa cum prevede legea, din care s-ar fi dat de înțeles că ședința ar fi avut loc în format fizic, pentru că nu era menționat că s-a desfășurat într-o altă formă.

„Li se trimiteau mesaje ca să dea votul prin telefon”

O ultimă ședință care s-ar fi desfășurat în acest mod, consilierii votând proiectele direct la telefon, ar fi cea din data de 21 martie, adică de luna trecută. 

„S-a apelat la telefon atunci când ședințele au fost mai scurte sau nu a fost timp. În aceste situații, consilierii erau sunați și li se trimiteau mesaje ca să dea votul prin telefon”, ne-a declarat o sursă din Primăria Țibucani.

Întrebată dacă ședințele nu erau online, răspunsul a fost negativ.

„Nu, nu erau online, pe tabletă… Pur și simplu, consilierii locali erau sunați și primeau materialele acasă. După aceea, erau din nou sunați ca să spună dacă sunt sau nu de acord cu proiectul sau proiectele. Așa a fost și ultima ședință din 21 martie. Toți consilierii au primit materialele acasă după care au fost sunați și întrebați cum votează”, a adăugat o altă persoană.

În procesul-verbal al ședinței Consiliului Local Țibucani, încheiat pe 21 martie și în posesia căruia atacul.ro a intrat, se vorbește despre condica de prezență, despre faptul că au participat toți cei 13 consilieri locali. Vorbim despre o prezență fizică, pentru că nu se face nicio mențiune că ședința s-ar fi desfășurat astfel. Acest lucru înseamnă, în cazul în care se va dovedi că aleșii locali au votat prin telefon, că avem de-a face cu săvârșirea unor infracțiuni de fals, uz de fals etc.

Procesul-verbal este unul sec, consilierii locali, într-un mod suspect, neavând nimic de comentat sau de adăugat. Documentul conține, în mare, informația că cele două proiecte au fost votate de toți cei 13 consilieri prezenți.

Spre comparație, procesul-verbal al ședinței din data de 29 februarie conține și puncte de vedere ale unor participanți la ședință, semn că aceasta s-a desfășurat, într-adevăr, în format fizic.

„Unul era plecat la Iași, unul era programat la doctor”

Pentru a clarifica toate aceste lucruri, atacul.ro a contactat câțiva consilieri locali, dar și pe primarul și secretarul comunei.

Cel din urmă a surprins, afirmând că nu-și mai amintește dacă ședința de consiliu local din 21 martie s-a desfășurat în format fizic sau nu.

„La ședința din 21 martie, dacă mă credeți, nu știu cum am ținut-o, iar acum mă mut din sala de ședințe înapoi în birou la mine. Vă sun după ce mă mut, pentru că efectiv nu știu cum am consemnat în procesul-verbal. Cred că la unul sau doi am luat prin telefon, restul au fost prezenți. Unul era plecat la Iași, unul era programat la doctor…”, a declarat Coca Ambrosa, secretarul general al comunei.

Ambrosa a menționat că au fost mai multe ședințe care s-au desfășurat în format telefonic, în perioada pandemiei, pentru că „nu toți consilierii locali știu să folosească telefoanele acelea performante. Și atunci le comunicam materialele de ședință, inclusiv procesele-verbale de ședință și, într-adevăr, le luam (n.r. votul) prin telefon”.

Este curios cum de secretarul general al comunei nu-și amintește dacă o ședință de consiliu s-a desfășurat în format fizic sau nu, mai ales că, așa cum se vede și din invitația de mai jos, cea din 21 martie a avut loc la sediul primăriei. Cel puțin așa se menționează în invitația trimisă consilierilor!

Regulament pentru ținut ședințele prin telefon

Ioan Rusu, primarul comunei, spune că ședințele de Consiliu Local la Primăria Țibucani s-au ținut online numai în perioada pandemie.

În plus, spune Rusu, la nivelul Consiliul Local Țibucani există un regulament aprobat de toți consilierii care permite ca ședințele să fie ținute și prin telefon, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Toți consilierii locali au aprobat să se țină ședințele prin mijloace electronice și telefonie. Pot fi sunați consilierii, însă nu cred că au fost mai mult de un caz sau două, atunci când a fost o problemă și nu au putut să vină”.

La ultima ședință, cea din 11 aprilie, primarul spune că nu s-a prezentat un consilier, fix fostul viceprimar care ar fi „vinovat” pentru aceste informații apărute în spațiul public despre modul în care se desfășoară ședințele de consiliu local la Țibucani.

L-am contactat pe consilierul local Marius Băluță, fostul viceprimar, care s-a rezumat să ne transmită, fără a dezvolta subiectul, că au fost câteva ședințe de consiliu local, desfășurate în ultimii 4 ani, când s-a apelat și la telefon pentru ca aleșii să-și exprime votul.

Consilierii locali susțin contrariul

Am sunat aleatoriu și câțiva consilieri locali, care, în mod surprinzător, au avut în mare același răspuns, și anume că ședințele nu s-au ținut niciodată prin telefon, ci doar câteva online, în pandemie.

Un consilier local care locuiește în afara județului și care, după cum afirmă sursele noastre, vine o dată la 3-4 luni ca să semneze procesele-verbale de ședință și să-și încaseze indemnizațiile, ne-a spus că nu a lipsit de la nicio ședință.

Un alt consilier ne-a spus că nu-și mai amintește cine a lipsit de la ședința din 21 martie, despre care se spune că a fost „prin telefon”, dar la cea din aprilie a văzut că au lipsit doi consilieri locali.

Hai pe Whatsapp!

Însă probele pe care atacul.ro le deține indică faptul că au fost ședințe la care consilierii locali din Țibucani au votat prin intermediul telefonului (Whatsapp). Mai exact, celor care nu au putut să ajungă la ședință li s-a oferit posibilitatea să voteze prin Whatsapp.

Mai mult decât atât, au fost situații în care chiar primarul le-a transmis celor care nu pot să ajungă la ședința din 22 decembrie 2023, să-și dea votul prin telefon.

Este mesajul pe care primarul Ioan Rusu l-a transmis prin telefon consilierilor locali. Asta înseamnă că practica votului prin telefon este una curentă la Țibucani, iar consilierii care lipsesc tac chitic, pentru că le convine de minune: nu merg la ședințe, dar își încasează indemnizațiile.

Și nu este singurul mesaj de acest gen. Au mai fost și în anii anteriori, dar și în acest an, respectiv în ianuarie, dar și în februarie:

Narcis din mesajele de mai sus este primarul Ioan Rusu.

Hotărârile desființate, indemnizațiile înapoiate

Nu există niciun paragraf în lege care să permit aleșilor locali să voteze prin telefon proiectele de consiliu local. De asemenea, legea nu permite, evident, nici completarea în fals a procesului-verbal de ședință. Cu puțina străduință, autoritățile ar putea lămuri toate aceste chestiuni. Însă, până când autoritățile vor lua măsuri, ar fi bine să sune deșteptarea în cazul consilierilor locali. Și ne referim în special la cei care s-ar fi putut deda la un astfel de comportament.

A vota prin telefon, fără a participa la dezbateri, reprezintă un afront la adresa cetățenilor. Cei care îndrăznesc să voteze în fals procese-verbale de ședință, conștienți fiind că nu au fost acolo, la dezbateri, își bat joc de cetățeni, dar și de calitatea lor de reprezentanți ai comunității. Bineînțeles că, în astfel de situații, indemnizațiile sunt încasate ilegal.

Nu este permis ca un consilier local să decidă viitorul localității, votând proiecte fără să le dezbată, cu gândul numai la indemnizație, din fața televizorului, la gura sobei sau de la prășit. În astfel de situații, secretarii primăriilor sunt părtași pentru că nu intervin, acceptând ca legea să fie călcată în picioare.

Hotărârile adoptate astfel, fără dezbatere, fără prezență fizică, trebuie desființate.

Prefectura Neamț, și nu numai, are obligația să verifice ce s-a întâmplat la Țibucani, iar dacă se constată că cineva a greșit, să fie tras la răspundere.

Nu este corect, din toate punctele de vedere, ca un ales local, indiferent din ce colt al țării ar fi, să se comporte astfel fără ca acțiunea sa, dar și a celor care îl încurajează și tolerează, să nu fie sancționată.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.