„Bomba” din spatele perchezițiilor de la Drupo. Unde duc sau ar trebui să ducă firele anchetei: balast furat, dolomită, asfalt, Harghita
Perchezițiile efectuate ieri de polițiștii nemțeni în dosarul „Drupo SA”, companie a Consiliului Județean Neamț, pot scoate la iveală fapte extrem de grave comise de personaje influente din cadrul Consiliului Județean Neamț, dar și din cadrul firmei.
De altfel, Ana Ionel, fost director interimar la Drupo SA până în luna februarie, este unul dintrei cei cărora polițiștii i-au percheziționat casa. Însă, Ana Ionel nu este singurul implicat, fiind aproape imposibil ca de această escrocherie să se ocupe o singură persoană.
Dacă polițiștii vor merge pe fir vor ajunge acolo unde trebuie, respectiv la cei care au girat această afacere, precum și la cei care s-au bucurat de venituri ilicite. Valoarea prejudiciului, estimat în această fază a anchetei la 845.000 de lei, este posibil să fie mult mai mare.
Polițiștii au fost zgârciți cu informațiile despre anchetă, ceea ce crește misterul în jurul acestei investigații.
În comunicatul remise presei, oamenii legii vorbesc despre exploatarea ilegală a agregatelor minerale și delapidare, fapte ce ar fi fost comise de către oameni din interiorul Drupo SA, dar nu numai.
Atacul.ro deține informații bombă despre această afacere, informații despre persoanele și firmele implicate, dar și anvergura escrocheriei, pe care, nu ne îndoim, le au și cei care lucrează în dosar.
Afacere cu balast furat, transformat în asfalt
În toamna anului trecut, utilajele companiei Drupo SA (de fapt, excavatorul pe care Drupo îl avea închiriat de la o firmă din Târgu-Neamț) a exploatat balast în incinta fostei stații de sortare pe care firma a avut-o la Tupilați.
Fără niciun aviz – de la autorizații (avize obligatorii de la Apele Române, Resurse Minerale, APM etc) – muncitorii au exploatat mii de metri cubi de balast.
Deși activitatea ilegală s-a desfășurat lângă drumul național pe care Ion Asaftei, președintele actual al Consiliului Județean Neamț, face naveta în fiecare zi, nimeni nu a întrebat ce se întâmplă. Mormanul de balast era vizibil din drumul județean și fix lângă târgul comunal din Tupilați, acolo unde, periodic, merg în controale și polițiștii. Nimeni nu s-a întrebat cum de a răsărit ditamai grămada de balast și dacă cei de la Drupo SA exploatează materialul legal.
Încrengături cu o firmă din Harghita
Ei bine, balastul exploatat ilegal, în cea mai mare parte, a fost transportat la secția din Girov a Drupo SA, unde a fost spălat și transportat la secția din Roman a companiei județene. La Roman, unde Drupo SA are o stație de asfalt, balastul a fost folosit la fabricarea a sute de tone de asfalt care a fost transportat în județul Harghita. Mai exact, asfaltul a ajuns la o firmă din Harghita, care avea o lucrare în zona Borsec.
Cei de la Drupo SA spun că au livrat asfaltul firmei harghitene pentru a stinge o datorie pe care o avea către aceasta. Societatea din Harghita ar fi livrat celor de la Drupo SA piatră de carieră (dolomită, din datele noastre) pe care ar fi folosit-o la o lucrare în județ și cum nu a avut bani să o plătească, a acceptat să ofere la schimb asfalt. Numai că balastul era furat!
Anchetatorii au obligația să verifice dacă și ce cantitate de piatră a primit Drupo SA de la firma din Harghita. La fel, sunt obligați să stabilească, cu exactitate, ce cantitate de asfalt a livrat Drupo pentru a stinge datoria, cine a suportat costurile cu transportul etc.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Lunar reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT , fac inchiderea „producutiei lunare” la cet care exploateaza agregate minerale din judetul NEAMT, este imposibil ca sa nu fi observat ca se lucreaza ilegal in zona Bazei SC DRUPO SA Piatra Neamt de la TUPILATI ! Un timp acest lucru o facea ing. PADURARU CIPRIAN, care emitea si acte de reglementare de gospodarire a apelor pentru balastiere, dar a fost schimbat datorita faptului ca erau banuieli ca acesta se ocupa si cu „coletarea „!!! Dar Inspectia Apelor din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT si Administratia Bazinala de Apa SIRET – Bacau , de cate ori au fost in control anii 2022, 2023, 2024 in zona Pod DJ 208 G, peste raul MOLDOVA ??? Cate actiuni de control au fost desfasurate , la S.C. DANLIN XXL S.R.L. Baza de la TUPILATI, S.C.CAIUS S.R.L.Tupilati, S.C. GESAMEG S.R.L. Tupilati, S.C.NUTU ONEX S.R.L.Tupilati, S.C.NUTU BETON S.R.L. Tupilati. De ce s-a permis emiterea de acte de reglementare de gospodarire a apelor de catre Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT si Administratia Bazinala de Apa SIRET – Bacau in zonele de protectie a lucrarii de arta, Pod DJ 208G , cand Normativele INTERZIC, emiterea unor asemenea acte ??? cei care au emis asemenea acte ilegale sunt mai presus de lege ??? De ce Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT si Administratia Bazinala de Apa SIRET – Bacau, nu au anuntat inscris DNA de faptul ca Consiliul Judetean NEAMT, incalca prevederile legale si emit avize de exploatare in zonele de protectie ale lucrarii de arta Pod DJ 208 G???
Actualul director al Administratiei Bazinale de Apa SIRET – BACAU, din nou recidiveaza impreuna cu ing. LUCAVESCHI IRINA, si au sistat intentionat completarea in situul de Avize si Autorizatii de gospodarire a apelor, a actelor de reglementare de gospodarire a apelor, emise de catre SGA Bacau, SGA Neamt, SGA Suceava, SHI Pascani, SGA Vrancea si ABASIRET, astfel din luna Ianuarie nu mai apare nimic inregistrat! La fel s-a intamplat si in anul 2023! Celelalte A.B.A. -uri au completate actele emise la zi! Iata cum PSD si PNL, prin conducerea ABASIRET BACAU, ascund cu buna stiinta actele emise preferential pentru unele activitati !