Ancheta în cazul ciocanului fals de marcat arbori, de la Ocolul Silvic Roznov: „Dacă cercetările nu vor fi blocate, vor pica multe capete”

8
11712

Cercetările demarate în urmă cu mai bine de o săptămână la Ocolul Silvic Roznov, acolo unde polițiștii au descoperit, în urma unei percheziții efectuate la domiciliul unui pădurar, un ciocan fals de marcat arbori, au scos la iveală noi aspecte extrem de grave.

Astfel, au apărut informații că care arată că dispozitivul fals ar fi fost folosit nu numai la marcarea arborilor din pădurile administrate de Ocolul Silvic Roznov, ci și la marcarea unui mare număr de arbori de pe raza mai multor ocoale silvice din județ. Acest lucru denotă că deținătorul ciocanului îl împrumuta și altor angajați din cadrul altor ocoale, care îl foloseau la marcarea ilegală a arborilor.

Bănuim că deja anchetatorii au luat la pas pădurile administrate de către deținătorul ciocanului fals, în vederea identificării arborilor marcați ilegal. Nu de alta, dar nu cumva să șteargă urmele până când ajung polițiștii pe teren.

Ciocan fals, exploatări la ras

Polițiștii care lucrează la acest caz încearcă să-i identifice pe toți cei care au folosit ciocanul fals, precum și cantitățile de lemn exploatate ilegal. Surse apropiate anchetei spun că numai pe raza Ocolului Silvic Roznov ar exista un număr impresionant de arbori marcați cu ciocanul fals pe care l-au găsit la unul dintre cei mai cunoscuți și bogați pădurari ai ocolului. Se vorbește chiar de suprafețe imense exploatate la ras cu ajutorul ciocanului fals.

„Dacă cercetările nu vor fi blocate, vor pica multe capete, pentru că ciocanul fals a fost folosit la marcarea de arbori și pe raza altor ocoale. Sunt multe persoane implicate, din mai multe instituții ale statului, oameni care au tolerat aceste furturi din fondul forestier național. La începutul cercetărilor se vorbea chiar despre emiterea unor mandate de reținere, dar nu s-a întâmplat asta. Poate fi un semn că deja au început să se facă presiuni, pentru că dacă pădurarul la care s-a găsit ciocanul fals va vorbi multora nu le va fi bine, ne-au declarat surse apropiate anchetei.

Direcția Silvică, fără reacție

Atacul.ro a solicitat reprezentanților Poliției Neamț mai multe amănunte despre această anchetă, însă, motivând că mai sunt de desfășurat activități, ni s-a confirmat că au fost efectuate perchezițiile.

Nici conducerea Direcției Silvice Neamț nu a avut vreo reacție oficială față descoperirile polițiștilor la angajatul Ocolului Silvic Roznov, respectiv ciocanul fals de marcat care ar fi fost folosit la exploatarea ilegală a unei cantități impresionante de masă lemnoasă.

Activitatea pădurarilor este verificată periodic, iar pădurile pe care le administrează sunt luate la pas de către superiorii de la Direcție. În aceste condiții, este greu de crezut că nimeni nu a observat arborii marcați cu un ciocan fals. Mai ales că dispozitivul a fost folosit pe raza mai multor ocoale din județ.

Ce s-a întâmplat cu ancheta silvicultorilor?

Bineînțeles, iar aici credem că ar trebui să intervină procurorii anticorupție, trebuie clarificat și episodul din urmă cu 3 ani, când același pădurar a fost prins cu ciocanul fals de către cei care au atribuții de control în domeniul silvic.

Datele noastre arată că, la acea vreme, ancheta ar fi fost mușamalizată, cineva având grijă ca polițiștii să nu-și bage nasul în afacere. De ce a fost stopată informația să nu ajungă la Poliție înțelegem, însă de ce persoanele care au făcut asta mai sunt în libertate este greu de înțeles. Probabil, gruparea infracțională este foarte puternică, având proptele inclusiv în zona politicului.

Totul a pornit de la o informație privind o armă ilegală de vânătoare

La începutul săptămânii trecute, polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Toxice au descins la locuința celui mai cunoscut pădurar din zona Roznovului, după ce au avut o informație care arăta că silvicultorul deținea o armă ilegală de vânătoare. În urma percheziției, polițiștii au găsit carne de vânat și, foarte important, un ciocan fals de marcat. Dispozitivul este unul deosebit, pentru că permite modificarea datelor, în sensul că se poate interveni la schimbarea seriei unice. Cercetările preliminare au arătat că ciocanul fals ar fi fost folosit la exploatarea unei cantități impresionante de masă lemnoasă din pădurile administrate de respectivul ocolul silvic. Ulterior, așa cum arătam, au fost identificate probe care arată că ciocanul fals ar fi fost folosit la marcat arbori și în perimetrele administrate de alte ocoale silvice din județ.

Ancheta a fost preluată  de către polițiștii de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice și inspectorii Gărzii Forestiere. Reprezentanții celor două instituții au la îndemână suficiente date care care îl incriminează pe cel la care a fost găsit ciocanul fals de marcat, dar și pe alții care i-au tolerat activitatea infracțională.

 

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

    • Dan 6 aprilie, 2024 at 07:51 Răspunde

      Păi cum sa ii întrebe dacă toti sunt mafioți. Sunt cunoscuți în toată țara de hoti. Peștele de la cap se împute.
      Apoi se vor da în gât unul pe altul. Nu trebuie sa avem asteptari de la această anchetă.totul se va musamaliza.

  1. Sandokan 6 aprilie, 2024 at 08:02 Răspunde

    Dar șeful Gărzii Forestiere Neamț nu știe chiar nimic, nimic!? Nu este el pus pe funcție de cuplul de comici vestiti și ecranului Gheorghe Ștefan – Ion Munteanu!? Cate sesizări a făcut el, unde au ajuns aceste sesizări, cine s-a ocupat de ele!? La cine ajungea lemnul furat din pădurile statului, la cine ajungea carnea din braconaje etc samd!

    • Emanoil 6 aprilie, 2024 at 16:28 Răspunde

      Păi era unul mic la control care făcea numai porcării și stătea în umbra celui care e născut să fie director…a închis ochii și a fost promovat

  2. Măta 6 aprilie, 2024 at 23:01 Răspunde

    ………asta-i păr la ceas , GUNOAILE de iliescu și schwaizenhofer CE-AU FĂCUT S-AU DAT LA FUND , GATA NU SE MAI ȘTIE NIK ?! , ……..ORICUM SE PIRDE ORICE URMĂ , BANU-I CA APA SPALĂ TOT !

  3. Vasile 7 aprilie, 2024 at 00:29 Răspunde

    Dacă nu s-a găsit lemnul marcat cu ciocanul fals (ăla devine imediat cherestea ori lemn de foc), degeaba anchetă. Adică vă închipuiți că atunci când se folosește un ciocan fals se menționează și scriptic, ca să rămână urme? Nu vă faceți speranțe și nu puneți botul la surse de astea care zic ei ce de capete or să cadă. Eu n-aș da vina pe polițiști, nu poți opri jaful pădurilor decât stând și monitorizând 24 din 24 pădurea, ori pentru asta trebuie efective și dotări, nu doi-trei polițiști la un birou de delicte silvice pentru un județ intreg.

  4. Mosu 7 aprilie, 2024 at 14:43 Răspunde

    Am vazut un jaf in Bihor (acolo-i mafia pdl )Au disparut copacii pe munti, numai liziera era intreaga, si cioatele au disparut.Cred că au ceva freza care roade cioatele .

  5. Manis 8 aprilie, 2024 at 15:24 Răspunde

    Principalul vinovat e (***) șef ocol (***),el a încurajat tot,el le-a dat mâna libera la pădurari și ei participa cu bănuți la șef,trebuia să-i de-a bănuți permanent altfel era nașpa ,Buftea a defrișat toată valea Negulesyiului și p Soimului, pădurari fac exploatare, așa e și la Tazlău și la Nechit.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.