Porți de lux la intrarea în Parcul Ceahlău. Sumă amețitoare pentru partea decorativă a proiectului. Cât va costa, în final, lucrarea
Deși la nivel național, guvernul a cerut, cel puțin declarativ, instituțiilor cumpătare și reducerea cheltuielilor, în realitate, fiecare face ce dorește; angajează și cheltuie după bunul plac, semn că puțini sunt cei care au auzit mesajul de la București.
La nivelul județului Neamț sunt nenumărarte instituții care, nu numai că nu au redus cheltuielile bugetare, ci din contră, le-au majorat, iar în acest sens sunt zeci de exemple.
Bani grei pentru înfrumusețarea porților
La Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, o entitate aflată în subordinea Consiliul Județean Neamț, după scandalul de la începutul acestui an, cu proiectul de 100.000 de euro (actualizarea devizului de lucrări) pentru porțile de la intrarea în Parcul Cehalău, un altul se prefigurează la orizont. Și asta pentru că din suma de 100.000 de euro, o treime, adică 30.000 de euro, va fi cheltuită pentru decorarea porților.
În final, cele două porți amplasate la Cabana Izvorul Muntelui și la intrarea în Stațiunea Durău vor costa 100.000 de euro, adică aproximativ 500.000 de lei, o sumă substanțială.
Porți cu camere video pentru trafic
Suma pentru placarea porților cu stejar este pregătită și, conform șefului direcției, Cătălin Gavrilescu, în perioada următoare va fi demarată procedura în sistemul de achiziții electronice pentru executarea lucrării.
„Banii alocați nu au ajuns, pentru că au fost acele creșteri de prețuri de după 2022, când proiectul a fost licitat. A rămas partea decorativă pentru care, în curând, o să începem procedura de achiziție. Va fi o achiziție separată pentru partea decorativă. Suma necesară este asigurată din bugetul parcului. Porțile sunt ale parcului, nu au legătură cu drumul județean”, a declarat Cătălin Gavrilescu.
Acesta a precizat că valoare estimată a lucrărilor de placare a porților este de 144.000 de lei, sumă ce este inclusă în cei 100.000 de euro.
„Acum nu știu cu cine vom face, e vorba de stejar care trebuie prelucrat. Probabil, o firmă care se ocupă de biserici, mănăstiri, că ei fac prelucrări în stejar. Firma care va câștiga trebuie să repecte proiectul. Pe porți vor fi montate și panouri solare, dar și niște camere care vor monitoriza traficul și aparatură care va măsura emisiile de carbon”, a continuat Gavrilescu.
Bilete de avion pentru Namibia
O achiziție interesantă a celor Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, acum într-o perioadă în care cheltuielile bugetare trebuie reduse la maximum, după spusele guvernanților, este reprezentată de trei bilete de avion cu destinația Hosea Kutako International Airport – Namibia. 16.750 de lei, fără TVA, atât au costat trei bilete către exotica destinație, pentru directorul, IT-istul și biologul parcului.
Cătălin Gavrilescu spune că au onorat invitația de a participa la Smart Global Congress Windhoek Namibia, desfășurat la jumătatea lunii martie.
„Noi suntem singurii la nivel de România care am implementat un program smart prin monitorizare a tuturor actoivităților din parc, ale rangerilor, ale stării de conservare. Am lucrat 6 luni cu un consorțiu din SUA pentru a implementa programul ăsta. În Namibia a fost congresul internațional Smart Global la care au participat zeci de state. Noi am avut prezentare acolo, am arătat cum merge programul la noi și, practic, au fost 5 zile de ateliere, de modernizare, de dezvoltare a programului”, a mai spus Gavrilescu, precizând că celelalte cheltuieli cu masa și cazarea au fost asigurate de gazde.
Niște bănuți pentru firma fostei purtătoare de cuvânt a Consiliului Județean
Curios este că participarea la evenimentul organizat în Africa nu a fost mediatizat de Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, mai ales că instituția plătește unei firme bani buni pentru publicitate. Instituția a încheiat, la începutul acestui an, un contract în valoare de 12.000 de lei cu firma IN2Communication SRL, care aparține Nicoletei Husaru, o apropiată a lui Ionel Arsene, dar și a deputatului PSD Ciprian Șerban, zis și „Suculeț”.
Aceeași societatea a mai avut încheiat un contract, tot în valoare de 12.000 de lei, în anul 2021, pentru administrarea paginii de Facebook a Direcției.
Directorul Gavrilescu spune că firma Nicoletei Husaru se ocupă cu „promovarea activității, promovarea zonei, a muntelui, se ocupă de pagina de Facebook și face materiale de promovare, machete etc”.
La câteva zile după discuția pe care am avut-o cu directorul Gavrilescu, pe pagina Direcției a apărut și un comunicat cu privire la congresul din Namibia, adică la o lună după eveniment.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.