Spitalul de 1 miliard de lei de la Piatra-Neamț, dezastru și gargară marca PSD. Licitația a fost suspendată din nou. Documentația, pe lângă lege
În urmă cu 6 zile, băcăuanii au asistat la semnarea contractului privind proiectarea și execuția unui „pavilion municipal” în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. Este o investiție în valoare de 60 de milioane de euro, finanțată prin PNRR, care, pe lângă faptul că va îmbunătăți substanțial calitatea actului medical în județul vecin, înseamnă și bani europeni aduși în zonă. Și asta spre disperarea pacienților și antreprenorilor nemțeni. Cei din urmă, de teama nosocomialelor și nu doar, se văd nevoiți, în continuare, să-și caute de sănătate în spitale din alte județe. Este o realitate cruntă pe care decidenții județului încearcă din răsputeri să o ascundă.
Zero proiecte în sănătatea nemțeană
Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț s-a degradat de la an la an, iar principalul vinovat pentru această situație nu este decât Consiliul Județean Neamț, condus, în ultima perioadă, de echipa PSD în frunte cu infractorul fugar Ionel Arsene.
În ultimii 10 ani, Consiliul Județean Neamț, spre exasperarea pacienților nemțeni, nu a reușit să implementeze niciun proiect de anvergură la Spitalul Județean Neamț. Iar pentru asta nu este vinovat doar coruptul Arsene, ci și alte personaje din CJ-ul de Neamț și cei care le-au cântat în strună, asigurând majoritatea în legislativ. Arsene și PSD au tăiat și spânzurat în județ în ultimul deceniu, însă au făcut-o și cu sprijinul consilierilor județeni de la PMP, Pro România și PPUSL. Toți au partea lor de vină pentru halul în care a ajuns să arate Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț de care cei mai mulți nemțeni fug ca dracul de tămâie.
Au uitat de noul spital al lui Arsene
Unul dintre proiectele rostogolite, la un moment dat, în spațiul public de către conducerea pesedistă a Consiliului Județean Neamț a fost cel privind construirea unui nou spital la Piatra-Neamț. După Arsene, care s-a umflat în pene lăudându-se cu spitalul pe care el urma să-l facă, prezentând chiar și o animație în acest sens, la pupitrul lansărilor de promisiuni deșarte s-au aliniat înlocuitorilor lui. Ușor, însă, despre NOUL SPITAL DE SUTE DE MILIOANE DE EURO DE LA PIATRA-NEAMȚ nu a mai vorbit nimeni. Iar cei din conducerea Consiliului Județean și șefii PSD-ului nu au niciun interes să o facă. Nici Asaftei, înlocuitorul lui Arsene de la CJ, nici Harpa, înlocuitorul lui infractorului Arsene în fruntea organizației PSD Neamț. De ce? Pentru că proiectul privind construirea NOULUI SPITAL este, efectiv, un MARE EȘEC pe care cei de la PSD nu vor să și-l asume. Toți tac, cu gândul că va trece campania electorală și îi vor fraieri încă o dată pe nemțeni.
Nu-s bani
Așa cum atacul.ro anunța în urmă cu mai bine de o lună, Consiliul Județean Neamț a demarat procedura legală pentru a alege constructorul care ar trebui să ridice noul spital, investiție evaluată la aproximativ 1 miliard de lei. Numai că cei de la CJ Neamț au lansat licitația, dar bani nu au. Neavând bani, în anunț se menționează că procedura de atribuire a fost inițiată sub incidența unei clauze suspensive. Pe înțelesul tuturor, asta înseamnă că încheierea contractului este condiționată de primirea finanțării de la Ministerul Sănătății. Cum datele atacul.ro că șansele ca suma necesară construirii noului spital să fie alocată tind spre zero, rezultă că cei de CJ Neamț, prin lansarea licitației, nu fac decât un joc de imagine, încercând să dea impresia că lucrurile sunt sub control, iar spitalul „se va face”.
Foto: Ion Asaftei, înlocuitorul lui Arsene la șefia CJ Neamț, și Vasilică Daniel Harpa, înlocuitorul lui Arsene la președinția PSD Neamț
Haos în hârtii, licitație suspendată a doua oară
Până una alta, procedura de achiziție a fost contestată din nou, așa că licitația a fost suspendată. A doua oară în câteva luni. Autoritatea contractantă – Consiliul Județean Neamț – a fost nevoită să suspende procedura până când Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și instanța de judecată (dacă va fi cazul) se vor pronunța.
Firma care a depus contestația a cerut ca autoritatea contractantă să fie obligată să modifice parte din documentația de atribuire și chiar merge mai departe, cerând anularea procedurii și reluarea acesteia.
Anterior, un alt participant la licitație a solicitat zeci de clarificări în urma neconformităților pe care le-a identificat în documentația de atribuire. Vom menționa doar câteva: neconformități privind stabilirea înălțimilor de nivel, neconformități privind securitatea la incendiu, neconformități privind modul de conformare a scărilor interioare, neconformități privind modul de conformare a lifturilor tip targă, neconformități privind respectarea cadrului legislativ și tehnic privind proiectarea unităților spitalicești, neconformități privind modul de proiectare a saloanelor de spitalizare continua, neconformități privind sensul de deschidere a ușilor aferente saloanelor și spațiilor unde au acces bolnavii.
De exemplu, în cazul neconformităților privind cerințele fundamentale aplicabile de securitate la incendiu s-a constatat, printre multe altele, că „nici una din scarile proiectate nu respectă prevederile Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 —Revizuire NP 051/2000”.
Reprezentanții aceleiași firme afirmă că există neconformități și în ceea ce privește corelarea specialităților arhitectură, structură și instalații.
„Având în vedere că documentația tehnică pusă la dispoziție încalcă legislația incidentă, menținerea soluțiilor propuse la faza Studiu de fezabilitate conducând la imposibilitatea obținerii avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism – faza DTAC, obținerea autorizației de construire și a autorizației de funcționare, solicităm Autorității Contractante să precizeze în mod clar dacă neconformitățile constatate se vor remedia la faza de execuție a contractului (etapa post atribuire – prestare servicii proiectare), ofertanții urmând a modifica/optimiza soluțiile tehnice de la faza de SF. De asemenea, vă rugăm să precizați clar dacă oferta se va realiza în baza studiului de fezabilitate, reprezentanții autorității contractante asumându-și riscurile legate de apariția unor modificări, inclusiv de natura celor substantiatiale, cu impact pecuniar major. În cazul în care se dorește remedierea neconformităților constatate, rugăm membrii autorității contractante să suspende procedura până la remedierea celor constatate, iar ulterior să decaleze termenul limita de depunere a ofertelor, cu un timp corespunzător”, se arată în solicitarea de clarificări a ofertantului.
„Cerințe nejustificate și lipsite de fundament, cu încălcarea prevederilor legale”
Toate aceste aspecte reliefează gravele probleme pe care le are documentația de atribuire. Acest lucru a fost constatat și de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), care le-au pus în vedere celor de la CJ Neamț să le remedieze cât mai repede. Documentația cu probleme a fost pregătită de specialiștii Consiliului Județean Neamț, semn că responsabilitatea se află în curtea acestei instituții.
Inspectorii ANAP au identificat 15 abateri atât în ceea ce privește atât caietul de sarcini, cât și clauzele contractuale. Cele constatate arată cât de profesioniști sunt cei care au lucrat la documentație. Dintre cele 15 abateri ne vom opri doar asupra uneia, edificatoare de altfel. Cei de la ANAP au constatat că în documentația de atribuire era precizat termenul de 9 luni pentru proiectare, în timp ce în caietul de sarcini acest termen era de 6 luni.
La scurt timp a apărut și prima contestație, reprezentanții unei firme din București cerând suspendarea procedurii. Astfel, în contestația înaintată Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), juriștii firmei Ubitech Construcții SRL București au reclamat că documentația de atribuire conține mai multe nereguli, fiind formulată în mod restrictiv, cu cerințe nejustificate și lipsite de fundament, cu încălcarea prevederilor legale etc.
CNSC a analizat și a luat măsura suspendării procedurilor, solicitând autorității contractante să remedieze problemele identificate.
Acum procedura a fost contestată a doua oară. Indiferent de rezultatul contestației, rămâne întrebarea: va primi sau nu finanțare acest proiect? De fapt, aici este cheia întregii povești.
Noul spital ar trebui finanțat prin PNRR (Programul Național de Reziliență și Redresare) și prevede nu numai construirea unui nou spital, ci și dotarea acestuia cu toate cele necesare funcționării.
Valoarea estimată a lucrărilor și dotărilor, cu tot TVA inclusă, este de aproximativ 1 miliard de lei, 70% din sumă urmând să fie acoperită din fonduri nerambursabile.
D.MURARU
Citește și:
Proiectul noului spital de la Piatra Neamț, o coțcărie electorală
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
CJ Neamt/PSD trebuie desfiintat.Este cea mai mare cloaca de incompetenti,dupa Primaria Piatra Neamt/PNL,unde este aceeasi situatie de habarnism,aroganta,lipsa de contact cu realitatea iar asta se vede in tot ce au facut sau n-au facut in Judet/oras.Din cauza acestei echipe de mega incompetenti si smenari care lucreaza la CJ/PSD,judetul a pierdut sute de milioane euro fonduri UE,spital,apa canal,etc,iar acest lucru este,pur si simplu este o crima impotriva acestui Judet a carui cetateni si-au platit taxele si impozitele iar in schimb nu au primit decat hotii,servicii medicale la nivelul lumii a 3 a,apa la preturi aberante din cauza pierderilor de 70% din conductele ciur neschimbate de 30 de ani….toate astea pe salarii aberante de sute de milioane/luna fara nici o raspundere,fara nici o asumare,nimeni nu si-a dat demisia/demis dupa aceste esecuri criminale,impostorii si incompetentii au fost rotiti pe la CJ pentru a li se pierde urma…asta ne arata gravitatea situatiei de acolo…care nu mai poate fi ”reformat”decat prin desfiintare.Sunt curios care cretini din acest Judet mai poate vota PSD la CJ?
Daca-l lasau pa Arsene in pace facea spitalul si avea si el unde sa-si trateze depresia si nu mai ajungea la tentative de suicid.