Decizie a Tribunalului Neamț în afacerea „Podul calamitat” de la Trei Fântâni. Statul are de recuperat o sumă substanțială. Ancheta penală a „împlinit” 3 ani

1
8659

 

Afacerile cu banii pe care guvernul îi acordă din Fondul de urgență pentru limitarea efectelor dezastrelor au devenit o obișnuință în România, iar decidenții nu mișcă un deget pentru opri sifonarea banului public.

Atacul.ro a arătat clar cum, la fiecare inundație, alunecare de teren etc, statul român pierde sume importante de bani, pentru că refuză să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți acești bani, deloc puțini. Evaluările sunt făcute, în continuare, ochiometric. Membrii comisiilor care evaluează dezastrele provocate de natură și stabilesc valoarea pagubelor nu au nici măcar obligația de a face niște poze care să ateste existența pagubelor pe care le înscriu în procesele-verbale pe care le întocmesc. Acestei probleme i se adaugă una mai gravă, și anume modul în care întocmesc procesele-verbale de recepție, fără o verificare serioasă pe teren.

Deși aceste lucruri sunt bine cunoscute de politicieni, polițiști, magistrați, până în prezent nu au fost îndreptate, astfel că banii din Fondul de urgență sunt la discreția „afaceriștilor”.

Afaceri cu bani din Fondul de urgență al guvernului

Anul trecut, în martie, atacul.ro relata despre una dintre cele mai mari afaceri cu bani din Fondul de urgență al guvernului din Neamț. Este vorba despre așa zisa „refacere” a unui pod (foto) din satul Trei Fântâni, comuna Dămuc, pentru refacerea căruia care au fost cheltuiți aproximativ 400.000 de lei din banii de la Guvernul României.

Tot atunci afirmam că deținem informații care arătau că, de fapt, organele de cercetare penală, „lucrau” ca dosarul să fie închis. Motivul: în afacere sunt implicate multe persoane, atât politicieni, dar și funcționari din mai multe instituții ale statului.

La această oră, ancheta penală, demarată acum 3 ani, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de abuz în serviciu, delapidare, fals în declarații și deturnare de fonduri nu a fost finalizată.

Nu știm dacă se lucrează la mușamalizare sau la întocmirea rechizitoriului.

Judecătorii au avut nevoie de un an și 6 luni, timp în care au fost dispuse și executate două expertize pentru a ajunge la o soluție, iar polițiștii și procurorul de caz anchetează de 3 ani cazul fără să fi ajuns la o concluzie.

Tribunalul Neamț: banii înapoi la stat

Interesant este că, în timp ce polițiștii și procurorul de caz încă cercetează, magistrații Tribunalului Neamț au dat sentința în procesul pe care Primăria Dămuc l-a intentat Curții de Conturi, instituția care a constatat că a fost plătită o sumă substantială pentru refacerea podului de la Trei Fântâni, deși nu există nici documente financiare și nici elemente suficiente care să ateste distrugerea construcției de inundațiile din vara anului 2020.

Vorbim, așadar, despre două acțiuni legale: una în contencios administrativ, unde Primăria Dămuc încearcă să convingă magistrații că banii nu au fost furați, și o alta, în care, cel puțin ipotetic, anchetatorii caută probe pentru a-i trimite în judecată pe cei care au făcut posibilă această mârșăvie. Vorbim despre oameni importați din politică și din instituții ale statului: Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean Neamț, Primăria Dămuc, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Instituția Prefectului. Ne referim exact la cei care au mers pe teren și au completat procesele-verbale de constatare a pagubelor produse de inundațiile din vara anului 2020.

Sătenii n-au văzut vreo lucrare la pod

Înscrisurile din documentele emise de membrii comisiilor sunt contrazise de sătenii din Trei Fântâni. Localnicii spun, la unison, că podul care a făcut subiectul solicitării de bani de la Fondul de urgență și care a fost „reparat” nu a suferit nicio stricăciune majoră din cauza inundațiilor.

Aici este, de fapt, cheia acestui dosar. Sătenii care neagă cu vehemență efectuarea vreunei reparații la pod. Asta ar însemna, evident, că banii, cei 400.000 de lei, au ajuns în buzunarele celor care au pus la punct schema de furt din banul public.

Până la soluționarea dosarului penal, avem sentința Tribunalului Neamț care a dat dreptate Camerei de Conturi Neamț. Acest lucru înseamnă că Primăria Dămuc trebuie să dea banii înapoi, adică cei 400.000 de lei pentru podul „calamitat” în acte și reabilitat tot în acte. Judecătorul a constatat că decizia auditorilor publici externi a fost una corectă, iar banii trebuie recuperați.

Bani dați cu ochii închiși

În primăvara anului 2021, la câteva luni după ce o comisie a Prefecturii Neamț a constat că totul e în regulă cu banii de calamități cheltuiți de Primăria Dămuc, Camera de Conturi Neamț a demarat un control fix pe această temă.

În timpul verificărilor, au fost constatate mai multe probleme, materializate într-un prejudiciu de 500.000 de lei. Din această sumă, 400.000 de lei reprezentau cheltuielile cu refacerea „podului din beton armat pe DF Bicăjel, pct. Dandu Lucian, sat Trei Fântâni”. Cum lucurile erau neclare, auditorii au mers la fața locului, în satul Trei Fântâni, din comuna Dămuc, pentru a vedea podul reparat. Așa cu constatat că nu era vorba despre podul din fața proprietății lui Dandu Lucian, ci despre un alt pod – podul de la Școala veche, refăcut în 2017, de firma Aqua Parc SRL, tot în urma unor indundații.

Angajații primăriei nu au putut să pună la dispoziția auditorilor documentele care să confirme, așa cum prevede legea, plățile efectuate. În plus, au constatat că există elemente clare care indică faptul că lucrările pentru care s-au plătit 400.000 de lei nu au fost realizate.

Lucrarea se află în garanție

Judecătorul de caz a constatat, în primul rând, că angajații Primăriei Dămuc nu au verificat dacă stricăciunile produse la pod în urma inundațiilor trebuiau reparate de firma Aqua Parc SRL, cea care îl mai reparase o data, în anul 2017. În momentul așa-zisei distrugeri, lucrarea se afla în garanția de 36 de luni, iar cei de la Primăria Dămuc aveau obligația să vadă cum și de ce podul a fost distrus de viituri.

De fapt, Primăria Dămuc era obligată să invoce garanția lucrărilor executate în 2017. Audiați, martorii din Trei Fântâni au declarat judecătorului că podul în cauză a fost foarte puțin afectat, respectiv marginea acestuia, „calamitate” ce nu necesita în niciun caz refacerea acestuia.

Pe lângă toate acestea, lipsa documentelor (autorizații, proiecte, certificate de calitate etc), dar și suma investită în reparații, cu 100.000 de lei mai mare decât cea cheltuită în 2017 pentru refacerea de la zero a podului, a obligat instanța să respingă cererea Primăriei Dămuc împotriva deciziei de impunere a Camerei de Conturi Neamț. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.

Urmează, într-un viitor apropiat, sperăm noi, ca și organele de cercetare penală să se pronunțe cu privire la această afacere care a păgubit bugetul de stat.

Guvernanții, părtași la prăduirea banului public prin metoda „Calamitatea”

Atacul.ro a atras mereu atenția autorităților asupra metodelor folosite în prejudicierea bugetului de stat. Parte din sumele alocate, în fiecare an, din Fondul de urgență al guvernului pentru limitarea pagubelor produse de către dezastrele naturale, ajung în buzunarele celor care le gestionează. Iar totul se întâmplă cu acceptul tacit al guvernanților, mulți dintre ei cu interese directe în aceste afaceri.

De exemplu, în cazul podului luat de ape de la Trei Fântâni, nu există nicio poză. Nu au făcut nici autoritățile, nici patronul firmei și nici muncitorii, lucru greu de crezut. De fapt, poze nu există, pentru că podul, în realitate, nu a suferit nicio avarie. Cu toate acestea, comisia l-a prins pe lista obiectivelor calamitate, iar guvernul a plătit 400.000 de lei, cu ochii închiși.

Contractul de 400.000 de lei a fost încredințat firmei Manu Forest SRL, din Dămuc, documentul fiind semnat în data de 7 august 2020.

D.MURARU

Citește și:

Podul „calamitat” de la Trei Fântâni, o combinație de 400.000 de lei. Ce a stabilit Tribunalul Neamț

Revoltător! Au „calamitat” un pod și au furat 400.000 de lei. Ancheta penală trage să moară. Imaginile din satelit dezvăluie adevărul

Ce dovezi sunt că podul de la Trei Fântâni a fost distrus de inundații și refăcut cu 400.000 de lei? Patronul firmei care a reparat podul: „Eu nu sunt genul care să facă poze!”

Procurorii, interesați de podul care nu duce nicăieri. Peste 300.000 de lei, cheltuiți din banii pentru calamități

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. dorin 19 martie, 2024 at 11:10 Răspunde

    Aceeasi situatii ilegale sunt la UAT Alexandru Cel Bun, Judetul Neamt, ar trebui luate si verificate toate podurile care au primit bani dupa calamitati si care erau fara acte de reglementare de gospodarire a apelor emise de catre SGA NEAMT sau A.B.A.Siret Bacau, sa se verifice cum le-au dat Rotaru bani ????

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.