Patroni nemțeni trimiși în judecată de procurorii DNA pentru afaceri ilegale încheiate cu Primăria lui „Diamant”. Dosarul, înaintat instanței pe șest
Procurorii anticorupție din cadrul structurii centrale au finalizat un dosar privind presupuse fapte ilegale comise de funcționari din cadrul Administrația Domeniului Public Sector 1 (aflată în subordinea Consiliului Local Sector 1), dar și de reprezentanții a cinci societăți comerciale, dintre care trei sunt din Piatra-Neamț. Faptele investigate de procurori au avut loc în perioada 2019-2020, când Primăria Sectorului 1 era condusă de Dragoș Tudorache, zis și primarul „Diamant”, care, în prezent, este senator PSD.
Suspect este că dosarul a fost trimis în instanță încă din ianuarie 2024, fără însă ca DNA să mai anunțe acest lucru printr-un comunicat de presă, așa cum se procedează de ani de zile.
Mai mult decât atât, la cererea unor publicații centrale, procurorii au refuzat să pună la dispoziție rechizitoriul, ceea ce nu face decât să ridice și mai mari semne de întrebare.
În ceea ce privește dosarul, procurorii au dispus trimiterea în judecată a 18 persoane fizice și cinci societăți comerciale, trei dintre ele cu sediul în Piatra-Neamț. Este vorba despre SC Confecții Metalice Mobilier Urban SRL, prin mandatar numit Stănescu Marcel; SC Urban Triumf SRL, prin reprezentant legal Stănescu Gelu și SC C&A Confecții Parcuri SRL, prin reprezentant legal Stănescu Iorgu.
În noiembrie 2021, procurorii DNA au descins în Neamț pentru a efectua percheziții domiciliare în trei locuri, acțiunea având legătură cu „o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019 – 2020, în contextul încheierii de către Administrația Domeniului Public Sector 1 a unor contracte de achiziții publice”.
Presa centrală anunța că, de fapt, cercetările procurorilor vizau un contract încheiat în vara anului 2019 între Administrația Domeniului Public Sector 1, care se află în subordinea Consiliului Local Sector 1, și o asociere de 3 firme din care a făcut parte și SC Confecții Metalice Mobilier SRL, cu sediul în Piatra-Neamț, strada Subdărmănești. Din asocierea câștigătoare mai fac parte încă două societăți – Edil Construct Design București şi Symmetrica Suceava.
La mijloc este vorba despre un acord cadru, între 4,1 milioane și 16 milioane de euro, pentru executarea unor lucrări „de înlocuire/completare împrejmuiri şi stâlpi blocaj auto” şi a unor lucrări privind „confecţionare şi montaj bănci şi coşuri de gunoi”. Pe surse, a apărut informația că lucrările au fost supraevaluate de aproape 20 de ori, situația fiind valabilă și în cazul achiziției de bănci și coșuri de gunoi. Afacerea a fost încheiată în perioada în care Primăria Sectorului 1 era condusă de pesedistul Dragoș Tudorache, zis și primarul „Diamant”, în prezent senator PSD.
Firme din Piatra-Neamț, partenere de afaceri cu primăria lui „Diamant”
Societatea Confecții Metalice Mobilier Urban SRL a fost înființată în iunie 2016, iar Neculai Cezar Stănescu figura, în 2021, ca administrator și asociat unic. Firma, care are ca principal obiect de activitate „fabricarea de construcții metalice și părți component ale structurilor metalice”, a avut o cifră de afaceri amețitoare în 2020. Cu numai 5 (cinci) angajați, societatea lui Stănescu a avut vânzări de 33.956.172 de lei și un profit de 19.633.522 de lei. În 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 9,2 milioane de lei, un profit de 5,1 milioane și 3 angajați. Anul 2018 a fost și el unul bun, cu numai 2 angajați societatea înregistrând vânzări de 1,2 milioane de lei și un profit de 934.037. Profitul este imens dacă ne raportăm la obiectul de activitate – fabricarea de coșuri și bănci. Este evident că la mijloc este vorba despre produse vândute la suprapreț, afacerile fiind finanțate din banii bucureștenilor din Sectorul 1.
Firma nemțeană a avut încheiate, numai în 2018, cinci contracte cu Administrația Domeniului Public Sector 1, valoarea acestora fiind de peste 1,2 milioane de lei, fără TVA.
Unele servicii și produse furnizate au fost la prețuri pe care un privat nu le-ar fi achitat niciodată.
În mai 2018 a fost încheiat primul contract – „Lucrare montare Garduri” – în valoare de 438.200 de lei, fără TVA. Cu cei doi angajați care îi avea la acea dată, firma nemțeană a montat 1.565 metri de gard, pentru 280 lei/metru.
Tot în mai, firma lui Stănescu a încheiat un alt contract de furnizare bănci stradale, în valoare de 127.500 lei, fără TVA. Administrația Domeniului Public Sector 1 a plătit 750 de lei pentru o bancă, fără TVA, fiind achiziționate 170 astfel de obiecte.
În iulie, ADP Sector 1 a cumpărat 480 metri de panouri prefabricate pentru garduri, plătind societății din Neamț 133.440 lei, fără TVA (278 lei/metru).
În octombrie 2018, a fost încheiat un alt contract – „Lucrări de reparații garduri” – în valoare de 423.500 lei, fără TVA. ADP Sector 1 a plătit 605 lei/metru de gard reparat.
Societatea Urban Triumf SRL, care are sediul tot pe strada Subdărmănești, ca și Confecții Metalice Mobilier Urban SRL, a avut încheiate, pe parcursul anului 2018, 6 contracte cu Administrația Domeniului Public Sector 1, căreia i-a furnizat stâlpi metalici, coșuri, panouri informative, panouri de gard. Valoarea totală a contractelor a fost de aproximativ 1 milion de lei, fără TVA.
Firma a fost înființată în anul 2016 și a reușit niște performanțe incredibile pentru activitatea pe care o desfășoară. În 2017, cu un singur angajat, a avut o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei și un profit de 1,1 milioane de lei; în 2018, cu 3 angajați, a obținut un profit de aproape 800 de mii de lei la o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei, iar în 2019, cu doar un singur angajat, a obținut un pofit de 910.000 lei la o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei.
Societatea C&A Confecții Parcuri SRL are sediul pe Bulevardul Decebal din Piatra-Neamț și a fost înființată în anul 2017. În anul 2018, firma a încheiat trei contracte cu Administrația Domeniului Public Sector 1 București, căreia i-a furnizat jardiniere pentru pomi, rigole metalice și panouri de gard pentru școli. Valoarea celor trei contracte a fost de 350.000 lei, fără TVA. În cazul celor două societăți vorbim despre contracte care apar pe platforma electronică de achiziții publice, nefiind exclus ca aceste contracte să fi fost completate cu niște „adiționale”.
Activitatea economică a C&A Confecții Parcuri SRL au fost la fel de performantă, ca și în cazul SC Triumf Urban.
În 2018 a avut o cifră de afaceri de 450.000 lei, profit de 357.336 lei, zero angajați; în 2019 – un profit de 398.295 lei la o cifră de afaceri de 418.063 lei și niciun angajat; 2019 – cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei, profit de aproape 1,6 milioane de lei și un angajat.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.