Cum a ajuns Ginel, cumătrul lui Arsene, să exploateze zăcământul de dolomită din Harghita. Resursele, evaluate la peste 1 miliard de lei. DNA-ul, cu ochii pe afacere. Sunt vizați un lichidator judiciar și ANRM-ul „lu’ Gigi Dragomir”

2
9912

Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Târgu-Mureș au în lucru o anchetă ce vizează modul în care o societate, în care Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătru cu Ionel Arsene, a avut până de curând calitatea de asociat, a ajuns să exploateze bogatele resurse de dolomită din carierele de la Voșlobeni și Delnița, din județul Harghita. Anchetatorii vor să afle cum de a fost posibil ca societatea Winfor Trade SRL, cu sediul în comuna Leliceni, județul Harghita, să obțină licențele de exploatare pentru bogatul zăcământ de la o societatea aflată în faliment.

Datele atacul.ro arată că transferul celor două licențe de exploatare a zăcământului de dolomită de la Voșlobeni și Delnița s-a făcut în perioada în care director al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) era Gigi Dragomir, un personaj care a avut susținerea lui Ionel Arsene, infractorul care a condus aproape 7 ani Consiliul Județean Neamț, fugit în Italia pentru a nu ispăși o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.

Winfor Trade SRL îi avea ca asociați, în momentul transferului licențelor, pe Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cu 65% din părțile sociale, și pe Iosif Moldovan (35%), fost parlamentar UDMR, coleg cu Ionel Arsene în Comisia transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților.

Au pus mâna pe dolomita de Voșlobeni/Delnița, unică în lume

Societatea de la care au fost transferate cele două licențe de exploatare a dolomitei către Winfor Trade SRL se numește Exploatarea Minieră Harghita SA și se află în faliment de câțiva ani. Societatea avea ca principal obiect de activitate exploatarea și prepararea resurselor de dolomită de la Voșlobeni și Delnița, fiind, din acest punct de vedere, unică în România. Firma a fost principalul producător de dolomită măcinată care se folosește, cu rezultate excepționale, la fabricarea îngrășămintelor chimice (nitrocalcar).

De asemenea, dolomitele calcinate pot fi utilizate în locul varului, precum și în industria chimică. Dolomita are întrebuințări și în industria ceramică, în industria sticlăriei, în agricultură, în activitatea purificării apei, dar și ca material de preparare a asfaltului, vopselelor, materialelor plastice, cauciucului etc. Dolomita poate fi folosită și în construcții – ca piatră spartă la drumuri și betoane etc. Specialiștii afirmă că dolomita de Voșlobeni/Delnița conține o combinație unică în lume, de calciu și magneziu (Ca-Mg), excelentă pentru animale și culturile de legume. 

Firma Exploatarea Minieră Harghita SA a intrat în insolvență în anul 2013, iar de soarta ei s-a ocupat un practician în insolvență care, la începutul anului 2017, a fost schimbat cu un alt lichidator judiciar. Este vorba despre Continental 2000 SPRL din Covasna, sub „umbrela” căreia s-au făcut transferurile de licențe care fac acum obiectul anchetei DNA Târgu-Mureș.

Sursele atacul.ro arată că, în vara anului 2017, lichidatorul Continental 2000 SPRL a cesionat, cu titlu gratuit, firmei Winfor Trade SRL cele două licențe pentru exploatarea resurselor de dolomită din carierele Voșlobeni și Delnița. Lichidatorul judiciar ar fi făcut acest lucru fără a anunța judecătorul sindic și adunarea creditorilor, fapt ilegal.

În mod firesc, lichidatorul ar fi trebuit să scoată la licitație cele două licențe la pachet cu perimetrele de exploatare, astfel încât sumele de bani obținute să acopere datoriile pe care firma le avea către creditori. ANAF este cel mai important creditor în acest dosar, astfel că statul român a avut cel mai mult de pierdut.

Dragomir – ANRM a acceptat imediat transferul licențelor

În vara anului 2018, lichidatorul judiciar și reprezentanții Winfor Trade SRL au solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) aprobarea transferului celor două licențe de exploatare, iar Gigi Dragomir, omul lui Arsene din fruntea ANRM, a acceptat imediat, sens în care a emis un ordin la finele lunii august.

Nu constituie un secret faptul că Gigi Dragomir a fost un apropiat al infractorului Arsene. Dragomir a fost numit președinte la ANRM în octombrie 2017, însă, pe 29 decembrie, premierul Tudose l-a eliberat din funcție. La jumătatea lunii ianuarie, premierul interimar Mihai Fifor l-a numit din nou pe Dragomir în fruntea ANRM, una dintre cele mai importante instituții din România, care gestionează resursele de hidrocarburi (petrol şi gaze) și resursele minerale, ca proprietate publică a statului.

Trebuie menționat că legea nu interzice transferul licențelor de exploatare între două societăți comerciale, însă acest lucru nu se poate face decât cu respectarea a mai multor condiții. Nu știm dacă Winfor Trade SRL, care, până în 2017, a funcționat ca o școală de șoferi, a respectat toate aceste condiții, dar, cu certitudine, procurorii DNA vor găsi un răspuns și în acest sens. Anchetatorii să lămurească și modul în care mai multe perimetre de exploatare pentru care existau emise licențele au ajuns în proprietatea Winfor Trade SRL, tot cu sprijinul lichidatorului judiciar.

Afacere de sute de milioane de euro

Informațiile atacul.ro arată că valoarea zăcământului de dolomită din cele două cariere de la Voșlobeni și Delnița depășește 1 miliard de lei, adică peste 200 de milioane de euro, cu o condiție – să fie prelucrat și nu vândut brut.

Așadar, o afacere de sute de milioane de euro asupra căreia planează reale suspiciuni privind legalitatea. Mai mult decât atât, există elemente clare care arată că legea a fost încălcată și rămâne ca procurorii să stabilească cine se face vinovat în cazul transferului celor două licențe de exploatare.

Când a intrat Ginel în firmă și … când a ieșit

Atacul.ro dezvăluia, în urmă cu mai bine de 2 ani, afacerile pe care Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, le desfășura peste Carpați, prin intermediul firmei Winfor Trade SRL.

Ginel a intrat în firmă în luna octombrie 2017, când, în urma unei majorări de capital social, a ajuns să dețină 50% din părțile sociale, iar Moldovan, pe celelate 50%. Evenimentul a avut loc la puțin timp după ce lichidatorul judiciar a cesionat, cu titlu gratuit, licențele de exploatare a dolomitei de la Exploatări Miniere Harghita SA la Winfor Trade SRL.

Societatea avea, la acea dată, adică în 2017, o vechime de 11 ani, însă niciodată nu a excelat în afaceri. Situația s-a schimbat radical după intrarea în firmă a lui Ginel și cesionarea celor două licențe.

În 2018, adică anul în care Gigi Dragomir a semnat ordinul pentru transferul celor două licențe, Winfor Trade SRL a avut o cifră de afaceri de 5.372.526 lei și un profit de 911.333 lei. Toate acestea cu 8 angajați. Anterior, în 2017, societatea înregistrase o cifră de afaceri de 30.000 de lei și niciun angajat.

În ianuarie 2019, adică la câteva luni după semnătura lui Gigi Dragomir, Moldovan i-a cedat lui Ginel din părțile sociale, astfel încât acesta a ajuns să dețină 65%, iar fostul parlamentar udemerist – 35%. Structura a suferit recent modificări, în sensul că Gheorghe Vlasie a ieșit din firmă, locul său fiind luat de Neculae Cadere, o rudă apropiată, care gestionează și alte firme din grupul celor care gravitează în jurul lui Ginel.

Vlasie, judecat pentru fraudă cu fonduri europene

Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, este vizat, în prezent, în mai multe dosare penale, în două pentru corupție (fraude cu fonduri europene), unul pentru evaziune, grup infracțional organizat și într-unul pentru infracțiuni la legi speciale.

Firma Winfor Trade SRL apare într-unul dintre dosarele în care Ginel este judecat pentru fraudă cu fonduri europene. Alături de Ginel au mai fost trimiși în judecată Iosif Moldovan, partenerul lui de afaceri și societatea Winfor Trade SRL.

În acest dosar, Ginel este acuzat de instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În același dosar, pentru aceeași infracțiune, sunt judecați și Iosif Moldovan, Yasar Siyar și Winfor Trade SRL.

În timpul anchetei, procurorii au probat că, de fapt, societatea Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, fostă Aqua Parc SRL, este controlată de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, deși acesta nu figurează nici ca asociat, nici ca administrator.

Asociat unic al Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL este Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Vlasie, iar administrator Roxana Alexe, o colaboratoare mai veche a acestuia. Pe baza înregistrărilor efectuate, anchetatorii afirmă că societatea este condusă de Ginel. Acest aspect a fost evidențiat în nenumărate rânduri de publicația atacul.ro.

Oficial, însă, Gheorghe Vlasie, zis Ginel, este consilier juridic al fostei Aqua Parc SRL. Sau cel puțin asta era calitatea lui în firmă în anul 2021.

Pe parcursul investigației, procurorii au stabilit că Ginel și Iosif Moldovan, ambii asociați în firma Winfor Trade SRL, primul cu 35%, al doilea cu 65%, au folosit și prezentat documente/informații false pentru a obține fonduri europene pe care să le folosească la implementarea proiectului „O afacere beton”, ce reprezenta achiziția unei stații de betoane mobile și a unui încărcător frontal. Pentru a fi eligibilă, firma trebuia să întrunească o serie de condiții, pe care reprezentanții ei le-au fentat, după cum spun anchetatorii.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpați (trei oameni de afaceri și SC WINFOR TRADE SRL), sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub forma instigării, autoratului sau complicității).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie 2021 – ianuarie 2022, în vederea finanțării proiectului intitulat „O afacere beton” finanțat din fonduri europene, inculpata SC Winfor Trade SRL împreună cu reprezentantul societății, la instigarea și beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi folosit cu rea credință mai multe documente și declarații false, inexacte și incomplete ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 947.723 lei provenită din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
În concret, proiectul finanțat din fonduri europene a vizat achiziția unei stații mobile de betoane și a unui încărcător frontal, iar pentru a putea fi declarat eligibil proiectul, reprezentantul societății SC Winfor Trade SRL ar fi declarat în mod nereal la autoritatea contractantă, Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru, faptul că societatea sa face parte din categoria microîntreprinderilor și ar fi omis să precizeze faptul că acționarul majoritar al societății deține mai multe societăți cu obiect de activitate în domeniul construcțiilor.
Totodată, în cursul derulării proiectului, reprezentantul societății SC Winfor Trade SRL ar fi fost ajutat de cel de-al treilea inculpat care, prin intermediul societății pe care o administrează, ar fi semnat mai multe documente nereale sau inexacte.
Astfel, ajutorul acordat de acesta din urmă ar fi constat în:
– ar fi semnat contractul de furnizare încheiat între cele două societăți cu toate că avea cunoștință de faptul că prețul contractului ar fi fost supraevaluat cu suma de 126.363,43 lei;
– ar fi semnat procesul verbal de predare-primire încheiat în data de 03.04.2021 între SC Winfor Trade SRL și societatea acestuia, cu toate avea cunoștință de faptul că utilajul nu corespundea contractului, lipsind programul de automatizare;
– ar fi semnat procesul verbal de punere în funcțiune a stației de betoane încheiat în data de 09.07.2021 între SC Winfor Trade SRL și societatea acestuia, cu toate avea cunoștință de faptul că stația nu ar fi fost pusă în funcțiune la acea dată și nu fuseseră făcute probele aferente recepției și instalării.
Toate aceste documente nereale sau inexacte ar fi fost depuse de reprezentantul SC Winfor Trade SRL la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, inculpata SC Winfor Trade SRL obținând astfel pe nedrept în două tranșe suma totală de 947.723 lei.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma menționată anterior reprezentând sumele plătite beneficiarului SC Winfor Trade SRL.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatei SC Winfor Trade SRL. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Unul dintre cei trei inculpați (Gheorghe Ghe. Vlasie), respectiv acționarul majoritar al SC Winfor Trade SRL, acuzat în acest dosar de săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru fapte similare în luna decembrie 2021, a se vedea comunicatul nr. 18/VIII/3 din 06 ianuarie 2022 (comunicatul nr. 3). În acest moment, dosarul respectiv se află în curs de judecare pe rolul Tribunalului Neamț”

 Foto deschidere: Cariera de dolomită de la Voslobeni/Youtube/Antena 1

D. MURARU

Citește și:

Un fost ofițer de informații afirmă că mafia din ANRM este protejată și de oameni din SRI. Cum se transformă în șpăgi redevențele pentru balastiere

Angajată pe filiera Arsene la ANRM, Carmen Tanasă este acuzată că și-a angajat ilegal soțul în instituție

Contabilul de Bîrgăuani, din gașca lui Arsene de la ANRM, părtaș la devalizarea bugetului local

Jenant! Combinatorul penal Dorinel Ursărescu este consilier personal al președintelui ANRM

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. mirela 13 februarie, 2024 at 18:10 Răspunde

    Desi sunt in derulare Procese de coruptie, cercetari ale DNA BACAU, CORUPTIA si ABUZURILE continua la Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU –
    Conform Google, distanta Bacau – Onesti are L.= 49 Km., dar cu unele rute are L.- 55,4 km. Durata traseului parcurgandu-se in circa 1h si 8 minute.
    Din marinimia economistului RELU ADAM director numit politic de Tancoz Barna – UDMR, acesta a venit de la ESZ PRAHOVA S.A. la Administratia Bazinala de Apa SIRET Bacau. Dupa caderea si schimbarea fostului director, decedat intre timp ing. VAMANU EMIL, a fost folosita de gasca PSD BACAU, ing. LUCAVEWSCHI IRINA, docila, care a ” rezolvat “ toate pilele politice ale balastierelor din cadrul Bazinului Hidrografic SIRET, a permis masacrarea tutuoro cursurilor de ape, din cadrul acestui Bazin Hidrogrtafic, a masluit zeci de poluari grave ale cursurilor de ape de la unele unitati industrial a inchis ochii la dsitrugerile zonelor de protective ale cursurilor de ape si a distrugerii cu buna stiinta a surselor de apa a localitatilor.
    Astfel RELU ADAMS, nu BRYAN ADAMS, pentru a prinde de nas pe ing. ZLOTU MARIUS, de la Inspectia apelor din cadrul A.B.A.SIRET, i s-a dat spre folosinta un autoturism de teren, cu care face naveta de la Onesti unde locuieste, la Bacau. Asa a procedat si MIHAIL POPESCU, zis “ Michi spaga “ si MARCOCI VLAD, decedat si el intre timp, cercetati ambii pentru coruptie ! Acestia faceau initial zi de zi naveta de la Piatra Neamt la Bacau cu doua TUAREG -uri, pe care le foloseau si in interes particular prin judetul NEAMT, fiind fotografiate . Deasemenea ing. RUSU, care a fost “inspector de trafic “ la Piatra Neamt si care a fost adus si el la sediul A.B.A.SIRET de la Piatra Neamt, a busit un ” DUSTER ” proprietatea A.B.A.SIRET Bacau. Intre timp toata gasca adusa cu, complicitatea puscariasului ARSENE IONEL, zis soseta, s-a pulverizat de la A.B.A.SIRET. Cine plateste combustibilul pentru deplasarea zilnica a lui ZLOTU MARIUS, si cine confirma foile de parcurs??? Foile de parcurs sunt truncate adica se deplaseaza in interesul institutiei statului Roman ??? Oare DNA BACAU cunoste acest aspect ? Acelasi lucru il face si RELU ADAM care foloseste masina in interes particular de la MIONESTI la BACAU si invers , iar Vinerea , Sambata si Duminica masina sta la MIONESTI, sau este folosita pentru plimbari in interes particular de ADAM!

  2. FLORIN 13 februarie, 2024 at 19:17 Răspunde

    Pensionabilii speciali la 40 de ani de la DNA Bacau, care nu isi justifica salariile aberante si privilegiile fara numar,sa investigheze hotiile de zeci de milioane euro de la CJ Neamt cu PNDL si Anghel Saligny.
    Sa investigheze ”afacerile”PSD -istilor si a acolitilor lor la SJ Neamt ,unde s-au furat alte milioane de euro.
    Sa investigheze toate lucrarile/licitatiile de la CJ Neamt,toate niste mega furaciuni,cu dedicatie pentru firmele de casa PSD -iste.
    Pana sa ajunga in Harghita,au zeci de milioane euro de recuperat din Neamt.
    In lipsa acestor anchete,consideram DNA -ul, complice cu toti hotii din acest Judet.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.