Încurajați de nepăsarea autorităților, nu-i mai oprește nimic! Rahatul din stația de epurare, deversat pe drum

2
3769

Despre problemele pe care stația de epurare din comuna Dobreni le produce mediului înconjurător, atacul.ro a scris în nenumărate rânduri. La începutul anului 2021, gurile de evacuare ale stației de epurare în pârâul Almășel au fost blindate, principalul motiv fiind acela că în cursul de apă erau deversate dejecțiile neepurate, dar și faptul că albia pârâului secase, motiv pentru care nu se mai realiza diluția necesară a apelor evacuate. Astfel, a fost agreată varianta vidanjării și transportului dejecțiilor la stația de epurare din Piatra-Neamț. O procedură greoaie și costisitoare, care ar fi trebuit să fie funcțională până la finalizarea investiției ce ar fi permis evacuarea apelor epurate în râul Cracău, aflat la o distanță de 2 kilometri de stația de epurare. Proiect nu a fost încă implementat.

Dejecțiile, din casele oamenilor, în stația de epurare, apoi, direct pe drum

Nenorocirea este că apele uzate colectate din rețeaua de canalizare a localității Dobreni ajung în bazinele stației de epurare de unde, o dată la 2-3 zile, sunt deversate pe drumul și pe terenul viran din apropiere. Dejecțiile ar trebui vidanjate și transportate la stația de epurare de la Piatra-Neamț, ceea ce este clar că nu se întâmplă. De altfel, atacul.ro a arătat că există suspiciuni serioase privind vidanjarea bazinelor, iar polițiștii s-au autosesizat și au demarat, în mai 2021.

Într-un video realizat în urmă cu câteva zile, se vede cum dejecțiile din rețeaua de canalizare ajunse în stația de epurare, sunt deversate pe drum și pe terenul din apropiere. Și nu vorbim despre un accident, ci despre un obicei, după cum spun localnicii.

„Nu mai vin vidanjele, iar o dată la două sau la trei zile asta fac! Vine cineva și dă drumul la mizerie în afara stației, inundând drumul și terenul de lângă cu dejecții. Este ceva de nedescris, pute de nu poți respira, iar totul este infectat în zonă”, ne-a declarat un sătean din Dobreni.

Urmele deversării dejecțiilor pe terenul din apropiere erau vizibile și ieri. În zonă miroase puternic a rahat, iar terenul s-a transformat într-o mocirlă urât mirositoare. De asemenea, albia pârâului, care a fost regularizată cu bani mulți (gabioane etc) acum câțiva ani a fost aproape acoperită de vegetație (FOTO)

În aceeași situație se află și stația de epurare, însă vegetația abundentă pare să aibă rolul său – camuflează jegul deversat ilegal.

Rahatul, înapoi, pe mesele gospodarilor Dobreniului

Și uite așa, rahatul deversat pe câmp ajunge în pânza freatică, iar de aici se scurge în fântânile gospodăriilor și adăpătorile animalelor, adică, înapoi, pe mesele gospodarilor Dobreniului. Vorbim despre poluarea voită a mediului, faptă pe care autoritățile nu au fost în stare să o rezolve, deși știu de ani de zile ce se întâmplă acolo.

Au fost și sunt elemente clare că zona a fost poluată cu repetiție și cu intenție, însă până acum nu a fost întocmit dosar penal, așa cum prevede Legea apelor.

Toți s-au mulțumit să se acopere cu documente, în special cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, și nu au urmărit ce se întâmplă în realitate, pe teren, adică să vadă că rahatul nu este vidanjat și dus la Piatra-Neamț, ci aruncat pe maidan, cu o nesimțire cruntă.

Dejecțiile erau deversate în albia pârâului și acum 3 ani

Redactorii atacul.ro au fost cei care, în urmă cu 3 ani, au descoperit că din stația de epurare de la Dobreni erau deversate ape neepurate în albia pârâului Almășel. Adică, mizeria care ajungea în stația de epurare era deversată direct în cursul de apă, fără să mai fie urmați pașii obligatorii în procesul de purificare.

Aflate în letargie în contextul muncii, dar cu chef de greve când e vorba de măriri salariale, salariații instituțiilor statului au fost nevoiți să se autosesizeze. Au fost aplicate mai multe amenzi și au fost dispuse măsuri, toate având drept scop stoparea poluării, adică oprirea imediată a evacuării directe a rahatului în albia pârâului Almășel. O măsură a fost blocarea gurii de evacuare din cursul de apă, la pachet cu vidanjarea bazinelor. Măsura blocării gurii de evacuare a fost luată și pentru că pârâul Almășel este secat în mare parte a anului, iar reglementările de mediu interzic deversarea apelor epurate în cursurile de apă secate.

Amenzi drastice cu zero efect

În noiembrie 2021, Primăria Dobreni a fost amendată cu 75.000 de lei pentru rahatul deversat în pârâul Almășel. Nu a fost singura amendă aplicată, însă efectul acestor sancțiuni este egal cu zero atunci când amenzile sunt plătite din bugetul local al localității.

Chiar și cu sancțiuni drastice, din 2021 și până astăzi, situația stației de epurare de la Dobreni nu a fost rezolvată, aceasta rămânând, în continuare, în administrarea primăriei din localitate. Operatorul Apa Serv SA a refuzat să preia în administrare această stație de epurare tocmai din cauza problemelor cu care se confruntă aceasta.

Iar dacă autoritățile vor avea curiozitatea să verifice pe teren ceea ce se întâmplă la stația de epurare din Dobreni, le sugerăm să facă o deplasare și în Lunca Cracăului, situată în apropiere, pentru vedea o imensă groapă de gunoi, unde sunt depozitate sute de tone de deșeuri. Periodic, un buldoexcavator (se pare că al primăriei) încearcă să acopere deșeurile cu pământ, însă, așa cum se vede și în imaginile de mai jos, nu reușește în totalitate. Același lucru se întâmpla în aproximativ aceeași zonă și în urmă cu mai bine de 2 ani, când redactorii atacul.ro au identificat zeci de tone de deșeuri abandonate lângă albia râului Cracău.

Groapa ilegală de deșeuri din Lunca Cracăului:

D.MURARU

 

Citește și:

Alo, Poliția!: „Nicio vidanjă nu a fost la stația de epurare Dobreni!”. În scripte apar peste 140 de transporturi

Vidanjare SF. Așa arată curtea stației de epurare din Dobreni, unde au acționat 143 de vidanje în decurs de două luni

Prefectul a trimis autoritățile la Dobreni, la locul scurgerii dejecțiilor

Am urnit, din nou, autoritățile! Amenzi uriașe pentru dejecțiile deversate în pârâul Almaș

Primăria Dobreni, amendată cu 75.000 de lei pentru rahatul deversat în pârâul Almășel. Urmează Apa Serv pentru dejecțiile deversate în pârâu la Agapia

Stația de epurare de la Agapia funcționa ilegal. Apa Serv SA, sancționată drastic

Poluare cu repetiție. Rahatul din stația de epurare de la Dobreni, deversat în Almășel. Același lucru se întâmplă și la Agapia

Dejecții deversate în pârâul Almaș direct din stația de epurare din Dobreni, sub nasul „Apelor Române”

Miros de rahat și de dosar penal, la Dobreni. Țeava de evacuare din stația de epurare, acoperită cu balast

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. cornel 24 septembrie, 2023 at 15:03 Răspunde

    Daca s-a mai miscat ceva pentru respectarea Legii Apelor nr. 107/1997, in legatura cu statia de epurare ape uzate, de la DOBRENI, judetul Neamt, este meritul incontestabil al ziarului Atacul si respectiv a domnului MURARU D., Sistemul de gospodarire a Apelor Neamt si respectiv directorul ing. Stratu Teodor nu se amesteca sa rezolve situatia exploatarii statiei si efectuarea de controale periodice, care sa forteze C.L. si Primarita comunei DOBRENI, sa ia masurile legale care se impun ! Cei drept nici conducerile vremelnice de la Administratia Bazinala de Apa SIRET, atat timp cat a fost la conducerea C.J. NEAMT, inculpatul si apoi puscariasul Arsene Ionel zis
    ” soseta” nu au dorit sa deranjeze , cu controale de gospodarire a apelor obiectivul in cauza ! Atunci pentru ce mai functioneaza compartimentul ” Inspectia apelor „?? a carui sef este implicat in cazurile de la comuna Alexandru Cel Bun, cu podurile ilegale construite, pe paraul SECU, si fata de care nu a luat masurile legale , la timp care se impuneau, si cazul cand ZLOTU MARIUS, a scuipat si molestat pe un consilier local, situatie cand a fost apelat numarul pentru situatii de urgenta 112 !!! Pai cu asemenea ” inspectori batausi” nu se poate aplica Legea Apelor 107/1996!! . Poate RELU ADAM actualul director pus de catre PNL, la A.B.A.SIRET, va trimite maine, inspectia apelor de la A.B.A.SIRET, dar atentie, nu sa practice pe teren, kick boxing, ci sa efectueze , un control de gospodarire a apelor !! si poate va fi insotit si de unul din directori ca nu le cade galoanele !!

  2. sabin 26 septembrie, 2023 at 13:29 Răspunde

    Odata cu venirea pe linie PNL a lui RELU ADAM, personaj controversat la conducerea Administratiei Bazinale de Apa SIRET- Bacau,, acesta a transmis ordin nescris catre S.G.A. Suceava, S.G.A. NEAMT, S.H.I. Pascani, S.G.A. Vrancea si A.B.A.SIRET sa intarzie intentionat aducerea la zi a situatiei scriptice privind emiterea de avize de gospodarire a apelor si a autorizatiilor de gospodarire a apelor , astfel in luna Aprilie 2023 erau trecute numai cateva acte de reglementare de gospodarire a apelor ; apoi situatia s-a adus la zi, dar din luna iunie 2023, iarasi nu mai sunt completate situatiile tehnice ??? Relu Adam ai ceva sa ascunzi prin aceste manevre?? dar cum isi permit directorii numiti politic la aceste institutii sa permita aceste ilegalitati ! La A.B.A. PRUT – BARLAD, situatiile sunt la zi inca din luna Ianuarie 2023 ! Poate se trezeste si Relu Adam si respecta Regulamentul de Ordine Interioara!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.