Am urnit, din nou, autoritățile! Amenzi uriașe pentru dejecțiile deversate în pârâul Almaș

4
954

Poluarea pârâului Almaș, având ca sursă deversarea apelor uzate de la stația de epurare din comuna Dobreni, aspect dezvăluit de publicația atacul.ro, nu a rămas fără urmări. Prefectura Neamț s-a autosesizat și a cerut instituțiilor cu atribuții de protecția mediului și gospodărirea apelor, respectiv Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor, să verifice aspectele pe care publicația noastră le-a semnalat. Controalele au scos la iveală aspecte deosebit de grave. Analizele efectuate în zona gurii de evacuare a stației de epurare în pârâul Almaș au arătat „depășiri importante ale concentrațiilor maxime admisibile la indicatorii de calitate (încărcare organică și amoniu), respectiv că funcționarea stației de epurare este necorespunzătoare”, după cum se arată în raportul întocmit de SGA Neamț. În plus, stația de epurare funcționa fără aviz de reglementare de la „Apele Române” și fără autorizație de mediu, cel din urmă document fiind expirat din august 2020.

 Primăria a fost amendată cu 170.000 de lei

Pentru lipsa avizelor și autorizațiilor, precum și pentru poluarea pârâului Almaș, Primăria Dobreni a fost sancționată cu 110.000 lei de SGA Neamț și cu 60.000 de lei de la Garda de Mediu.

SGA Neamț a pus în vedere reprezentanților primăriei să solicite emiterea autorizației de gospodărire a apelor pentru tot sistemul compus din alimentarea cu apă, canalizare și stație de epurare, împreună cu documentația tehnică până la data de 31 decembrie 2020.

Garda de Mediu a dispus și ea o serie de măsuri, stabilind și termene pentru rezolvarea problemelor:

 • Interzicerea evacuării apelor uzate neepurate din stația de epurare în pârâul Almaș (termen: permanent începând cu 02.12.2020);
 • Punerea în exploatare a stației de epurare se va putea face numai după obținerea autorizației de gospodărire a apelor și de mediu (Termen: 02.06.2021);
 • Urmărirea eficienței funcționării stației de epurare prin analize de laborator, privind calitate apelor uzate epurate;
 • Ținerea evidenței gestiunii deșeurilor rezultate în urma procesului de epurare (nămolul de epurare);
 • Închierea unui contract de prestări servicii cu operator autorizat;
 • Funcționarea stației de epurare se poate face numai în condițiile existenței actului de reglementare în domeniul protecției mediului și cu respectarea acestuia (Termen: permanent)

În concluzie, stația de epurare nu mai poate fi folosită până când nu îndeplinește condițiile impuse de către autoritățile de mediu și gospodărire a apelor.

Este revoltător că, până acum, nu s-a sesizat nicio autoritate, în contextul în care stația de epurare din comuna Dobreni deversează dejecțiile în albia pârâului Almaș de mult timp. Într-o filmare a unui sătean din Dobreni, realizată în august 2020, se vede aceeași situație gravă: albia pârâului plină de dejecții. 

Informațiile furnizate de către autorități, SGA Neamț și Garda de Mediu, scot în evidență dezinteresul salariaților instituțiilor. Pârâului Almaș care, în acea porțiune este secat, firul de apă dispărând la câteva sute de metri în amonte, se varsă în râul Cracău care, la rându-i, se varsă în Bistrița.

Salariații SGA și cei ai Gărzii de Mediu au închis ochii

La începutul lunii septembrie, SGA Neamț a prelevat probe de la gura de evacuare a stației de epurare în pârâul Almaș, constatând că depășesc limitele admise ale indicatorilor de calitate. Ce credeți că au făcut cei de la „Ape”? Au anunțat conducerea primăriei cu privire la rezultatul analizelor recoltate și a dat termen primăriei să solicite emiterea autorizației de gospodărire a apelor, termenul stabilit fiind 30 septembrie 2020. Nici vorbă de vreo sancțiune pentru lipsa autorizației de gospodărire a apelor, dar nici pentru poluare. Mai mult decât atât, SGA Neamț nu a anunțat Garda de Mediu, deși ar fi fost firesc să facă acest pas, fiind vorba de o acțiune de poluare. Cică nu ar fi obligați, pentru că legea nu prevede.

În mod normal, inspectorii SGA Neamț ar fi trebuit să revină pe teren după data de 30 septembrie, ca să constate dacă lucrurile s-au schimbat în bine și să vadă de ce primăria nu a solicitat emiterea autorizației de gospodărire a apelor. Dacă redactorii atacul.ro nu ajungeau în zonă, salariații SGA Neamț uitau de stația de epurare de la Dobreni.

Ca și SGA, Garda de Mediu nu a făcut mai nimic pentru a opri poluarea de pe pârâul Almaș, intervenind numai în momentul în care situația a fost făcută publică de atacul.ro.

Alimentarea cu apă, sistemul de canalizare și stația de epurare a comunei Dobreni au fost realizate de firma fostului senator PDL/PSD Leonard Cadăr. Investiția a demarat în 2011, în perioada guvernării portocalii și a fost finalizată în 2015. Numai că, până în prezent, operatorul Apaserv SA a refuzat să o preia în administrare, invocând diverse motive. Se pare că, așa cum spun sursele noastre, ar exista câteva probleme serioase și nimeni nu vrea să se încarce cu responsabilități.

Stația de epurare (foto) are o capacitate de epurare pentru 1.500 de persoane, iar în prezent la rețeaua de canalizare ape uzate, care deservește numai satul Dobreni, sunt racordare 62 de familii. Apele uzate colectate ajung în stația de epurare nefuncțională și sunt deversate direct în pârâul Almaș.

Stația de epurare a funcționat aproape 5 ani fără aviz de gospodărire a apelor, aspect bine cunoscut atât la nivelul SGA Neamț, cât și de către șefii de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău. Toți au închis ochii.

Evidența documentelor arată că stația de epurare a avut aviz valabil de la „Ape” până în decembrie 2015. A fost ultimul. Autorizația de mediu, emisă în vara anului 2015, a expirat în august 2020. Dacă ar fi existat colaborare între instituții (schimb de date și informații), Sistemul de Gospodărire a Apelor trebuia să anunțe Garda de Mediu că stația de epurare de la Dobreni funcționează fără avizul lor. Ar fi fost obligatoriu ca avizul de mediu să fie anulat cu mult înainte de expirarea lui.

Daniel MURARU

Citește și:

Dejecții deversate în pârâul Almaș direct din stația de epurare din Dobreni, sub nasul „Apelor Române”

Prefectul a trimis autoritățile la Dobreni, la locul scurgerii dejecțiilor

Albia pârâului Almaș, măcelărită de excavatoare. Jocurile murdare de la SGA Neamț și Primăria Dobreni

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

 1. Adrian 5 decembrie, 2020 at 11:42 Răspunde

  Degeaba este sactionata primaria findca plata amenzilor se face din banii publici. Trbuie luati banii de la conducerea si functionarii acestora 8nclusiv consilierilor locali care au votat darea in folosinta a astfel de bomba ecologica

 2. cora.@ 5 decembrie, 2020 at 12:22 Răspunde

  Adrian daca esti asa de pornit pentru LEGE de ce nu faci campanie pentru strangerea de semnaturi sa depui o propunere de LEGE cu obtiunile tale?????

 3. costica.@ 5 decembrie, 2020 at 13:42 Răspunde

  Totusi ce sanctiune a dat Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT prin biroul Inspectia teritoriala a apelor sau Administratia Bazinala de Apa SIRET prin biroul Inspectia bazinala a apelor! /// Au primit comanda politica de la directori sa nu dea sanctiuni! asa da respectare a legii Apelor 107/1996 poate afla si copnducerea UDMR a Administratiei Nationale Apele Romane!!!!???

 4. Nica Daniela 5 decembrie, 2020 at 23:26 Răspunde

  Primaria Dobreni, transformata de mult timp in SRL-ul de familie al primaritei Cretu Vasilica si al acolitilor care-i executa ordinele fara comentarii, functioneaza dupa un pachet de legi personalizat in functie de interesele de grup. Acolo, totul se petrece dupa cheful si poftele personale ale celor care au pus stapanire privata pe institutia publica. Documentele se intocmesc NUMAI din ordinul si comanda atent supravegheata de catre aceeasi primarita. Probabil ca acele amenzi, in lipsa identificarii unui alt prost si incapabil functionar angajat in primarie, vor fi decontate de toti locuitorii comunei Dobreni, inclusiv de votantii primaritei Cretu Vasilica. Avand in vedere, ca s-a descotorisit de cei care nu i-au acceptat mizeriile si nu i-au cantat in struna, nu ramane decat sa sacrifice unul dintre foarte competentii angajati, ramasi in institutie, pentru a-l terfeli prin instante. Sa vedem pe cine va cadea magareata. “Vinovatul” va fi desemnat de catre avocata Mancas Danuta sau de sotul acesteia, juristul Mancas Octavian. Deci “hai cu fapta ilicita sau cu plata pentru lucrul nefacut”. Poate aprofundeaza intre timp, cuprinsul integral prevazut de Codul Civil, pentru cele doua fapte.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.