Poluare cu repetiție. Rahatul din stația de epurare de la Dobreni, deversat în Almășel. Același lucru se întâmplă și la Agapia

1
1326

Stația de epurare de la Dobreni poluează din nou, deversând dejecțiile neepurate direct în albia pârâului Almășel. Este a nu știu câta oară când redactorii atacul.ro constată că rahatul din stația de epurare ajunge direct în albie. Și acum, deversarea mizeriei s-a făcut pe înserat, adică după ora 16, ieri, 14 noiembrie. Fiind vorba despre o poluare continuă, autoritățile ar trebui să întocmească dosar penal, conform prevederilor Legii apelor. Însă, cel mai probabil, și de această dată, când vor ajunge la fața locului, inspectorii de la „Ape” vor constata că rahatul nu este deversat în Almășel, ci extras cu vidanjele si transportat la stația de epurare din Piatra-Neamț. Așa s-a întâmplat după ce atacul.ro a publicat articolul din data de 6 octombrie – „Miros de rahat și de dosar penal, la Dobreni. Țeava de evacuare din stația de epurare, acoperită cu balast”. Atunci, în verificările lor la Dobreni, inspectorii de la „Ape” au constatat că totul era în regulă, pentru că cineva a avut grijă să acopere cu balast balta cu rahat.

De altfel, și acum se observă că un utilaj cu șenile a intrat în albie, probabil pentru a împinge pietriș peste dejecțiile provenite de la stația de epurare. Gura de evacuare a fost astupată cu balast, scopul acestei manevre fiind acela de a ascunde scurgerile de ape uzate menajere în albie.

Dacă cei de la „Ape” se vor deplasa rapid la fața locului vor vedea cu ochii lor cum sunt evacuate apele neevacuate în albia Almășelului. Însă, cum nu au făcut-o ani la rând, demonstrând că nu le pasă, cel mai probabil nu o vor face nici acum, acceptând tacit dezastrul ecologic.

Și vorbim despre oameni care sunt plătiți pentru a supraveghea cursurile de apă din județ, ca acestea să nu fie poluate și măcelărite de mafia balastierelor.

Stația de epurare de la Dobreni nu este funcțională, operatorul actual, primăria, afirmă că stația este folosită ca o fosă vidanjabilă, apele neevacuate fiind vidanjate și transportate la Piatra-Neamț.

Autoritățile locale încearcă să predea stația nefuncțională operatorului regional Apa Serv SA, care s-ar pricopsi cu o mare problemă, o stație nefuncțională însemnând costuri mari de operare.

La Agapia, situația este asemănătoare

Stația de epurare de la Dobreni nu este singura care poluează cursurile de apă în apropierea căreia se află. O situația asemănătoare este la Agapia, acolo unde stația de epurare, care este operată de Apa Serv SA, deversează dejecții în pârâul Agapia. Pentru a ascunde poluarea, mai ales că prin albia pârâului, în majoritatea timpului seacă, trec sătenii care au case în zonă, o „minte luminată” a venit cu o idee. Astfel, la gura de evacuare a fost montată o conductă prin care dejecțiile sunt transportate la o distanță de 20-25 de metri în aval, unde sunt și deversate. Numai mirosul pestilențial trădează existența unei probleme, „iazul” plin cu rahat nefiind în raza vizuală a celor care traversează albia în apropierea stației de epurare.

 

Daniel MURARU

Citește și:

Miros de rahat și de dosar penal, la Dobreni. Țeava de evacuare din stația de epurare, acoperită cu balast

Apa Serv SA, forțată să preia stația de epurare nefuncțională de la Dobreni?

Alo, Poliția!: „Nicio vidanjă nu a fost la stația de epurare Dobreni!”. În scripte apar peste 140 de transporturi

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

 1. Efrim 15 noiembrie, 2021 at 12:33 Răspunde

  Iata ca s-a dovedit din nou de catre presa corecta, modul ilegal cum este exploatata statia de epurare de la DOBRENI de catre primaria Comunei DOBRENI, Judetul Neamt dar si modul cum se fac controalele de inspectie a apelor de catre Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT si Administratia Bazinala de Apa SIRET _ BACAU !
  Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT si Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU pot fi anchetate de catre Administratia Nationala APELE ROMANE dar si de catre Corpul de Control al Ministrului Mediului Apelor si Padurilor, T. BARNA , de ascunderea realitatii din teren si mintirea cu buna stiinta a populatiei !
  In situatia prezentata sa se verifice daca se va transmite pe flux informational poluarea continua pe de cursul de apa in cauza din comuna DOBRENI, Judetul Neamt.
  Deasemenea s-ar impuna ca, conducerea chiar si “interimara “ sa se deplaseze pe teren, si sa constate abaterile de la prevederile legale atat a Primarie Comunei DOBRENI dar, totodata si a salariatilor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT si a celor cu rol de inspectia apelor de la Administratia Bazinala de Apa SIRET – Bacau!
  Mintirea cu buna stiinta a acestor salariati este un abuz de serviciu si trebuie anchetat si verificat in consecinta!
  In ceea ce priveste situatia de la U.A.T. AGAPIA unde operator este C.J. APA SERV S.A. Piatra Neamt sunt mai multe incalcari ale Legii Apelor 107/1996 cu, completarile si modificarile ulterioare :
  – poluarea directa, continua, a pr. Agapia; – incalcarea prevederilor actului de reglementare emis de catre S.G.A. NEAMT ; – neverificarea folosintei de apa de catre S.G.A. Neamt si A.B.A.Siret – Bacau; – executarea de modificari la evacuarea in emisar fara aviz modificator de gospodarire a apelor ;
  In aceasta situatie se impune emiterea de Denunturi Penale catre MAI – IPJ NEAMT dar si aplicarea prevederilor Legii Apelor 107/1996 cu completarile si modificarile ulterioare.
  Oare primarul de AGAPIA dar si primarul de la DOBRENI nu stiau de ilegalitaile facute, la aceste statii de epurare care culmea erau in comunele pastorite de ei?????????

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.