Primăria Dobreni, amendată cu 75.000 de lei pentru rahatul deversat în pârâul Almășel. Urmează Apa Serv pentru dejecțiile deversate în pârâu la Agapia

2
1654

Primăria Dobreni va fi amendată cu 75.000 de lei pentru poluarea pârâului Almășel cu dejecții provenite de la stația de epurare a localității. O măsură va fi luată și în cazul stației de epurare din comuna Agapia, care deversează mizerie în pârâul cu același nume.

Ambele situații au fost prezentate, la începutul acestei săptămâni, de publicația atacul.ro, iar Instituția Prefectului s-a autosesizat, solicitând instituțiilor cu atribuții pe linia mediului să facă verificări. O echipă mixtă, formată din angajați ai Sistemului de Gospodărirea a Apelor (SGA), ai Gărzii de Mediu Neamț și ai Poliției Neamț, a verificat imediat cele două stații de epurare, autoritățile confirmând constatările redactorilor atacul.ro. Astfel, pentru poluarea pârâului Almaș, SGA Neamț a amendat Primăria Dobreni cu 75.000 de lei. Dejecțiile nu ar fi  trebuit să ajungă în albia pârâului, ci să fie vidanjate și transportate la stația de epurare din Piatra-Neamț, în acest sens existând un contract încheiat cu Apa Serv SA. Stația de epurare de la Dobreni este nefuncțională, iar primăria încearcă să o predea spre administrare operatorului Apa Serv SA. Chiar dacă se fac presiuni puternice, este puțin probabil să se întâmple acest lucru atâta timp cât stația nu funcționează.

În cazul stației de epurare din comuna Agapia (FOTO), operată de Apa Serv SA, urmează ca instituțiile care au participat la control să se pună de acord cu privire la încadrarea faptei și la cuantumul amenzii pe care o vor aplica, lucrurile fiind clare și în acest caz.

Stația de epurare din comuna Dobreni, construită cu fonduri europene la începutul anilor 2000 de firma fostului senator PDL/PSD Leonard Cadăr, a creat numai probleme. De-a lungul timpului, Primăria Dobreni a primit cu amenzi drastice pentru poluarea pârâului Almaș.

Și stația de epurare de la Agapia a fost construită în aceeași perioadă, tot cu fonduri europene, în afacere fiind implicată și o firmă a familiei Gheorghe Ștefan, fostul jupân al județului Neamț în perioada guvernării PDL. Chiar dacă a fost preluată de Apa Serv, stația de epurare de la Agapia continuă să polueze. Iar motivul, și într-o parte, și în cealaltă este că stațiile de epurare sunt de o calitate îndoielnică. Specialiștii cu care am discutat ne-au spus că ar fi vorba despre niște stații de proastă calitate, construite să funcționeze în zone cu temperaturi mai ridicate decât cele din România.

Indiferent de cauze este scandalos ceea ce se întâmplă și mai ales faptul că, cel puțin până în prezent, nimeni nu s-a autosesizat pentru a verifica cum au fost cheltuite fondurile europene în astfel de proiecte de canalizare și stații de epurare. Sau, poate, au fost anchete, dar care nu au dus la niciun rezultat.

D.M.

Citește și:

Poluare cu repetiție. Rahatul din stația de epurare de la Dobreni, deversat în Almășel. Același lucru se întâmplă și la Agapia

Apa Serv SA, forțată să preia stația de epurare nefuncțională de la Dobreni?

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. carmen 18 noiembrie, 2021 at 14:52 Răspunde

    Adevarat ca statiile au o calitate foarte indoielnica , dar cei care au promovat investitiile in cauza , cei care s-au opcupat de la Consiliul Judetean Neamt de pasarea lor catre unitatile care le foloseau uletrior, cei care au analizat tehnic si emis avizele de gospodarire a apelor dar si autorizatiile de gospodarire a apelor ce calitate de ” specialisti ” au ???? dar ce i care au “inspectat “de la SGA Neamt si A.B.A.Siret, modul de functionare a lor! Poate raspunde controlul ministrului Mediului , Apelor si Padurilor BARNA!!!!!!

  2. stoian 20 noiembrie, 2021 at 07:09 Răspunde

    Ce sanctiune a fost data la situatia ilegala de poluare continua de la statia de epurare de la AGAPIA ??? Cine a facut modificarile la evacuarea apelor uzate ! Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT sau Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU a facut deja Denunt Penal la M.A.I. – I.P.J. NEAMT – S.I.C.E., fata de aceste modificari ??? S-a anuntat pe flux informational, prin Dispecerat la Administratia Nationala Apele Romane, poluarea continua ????, sau s-a pus batista pe tambal???

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.