Dejecții deversate în pârâul Almaș direct din stația de epurare din Dobreni, sub nasul „Apelor Române”

3
1374

În timp ce autoritățile se dau de ceasul morții ca să-i salveze pe oamenii lui Ginel, prinși exploatând balast din albia pârâului Almășel (Dobreni) fără avizele legale, o altă crimă este comisă pe acest curs de apă, greu încercat. Stația de epurare a localității, amplasată la nici o sută de metri în aval de podul de peste DJ 156A, deversează dejecțiile localnicilor din comună direct în albia pârâului. Mirosurile pestilențiale sunt foarte puternice în zonă și cu greu te poți apropia de locul în locul în care este deversată mizeria. Albia pârâului este secată, firul de apă dispărând cu aproximativ un kilometru în amonte de stația de epurare, însă în dreptul acesteia sunt bălți foarte urât mirositoare. Din conducta ce vine de la stație se vede unde au fost „dirijate” să se scurgă dejecțiile. Stația, care a fost construită în urmă cu 10 ani, nu funcționează, însă existența dejecțiilor în zonă arată că există gospodării racordate la rețeaua de canalizare. Numai că mizeriile colectate de la localnici nu sunt epurate și ajung fix în albia cursului de apă. Acolo, în albie, sunt urme de utilaje care trădează faptul că cineva acoperă periodic dejecțiile cu pământ. 

Atât stația de epurare, cât și canalizarea au fost construite de firma fostului senator PDL/PSD Leonard Cadăr, investiția ridicându-se la câteva milioane de lei. Nu se știe exact de ce nu funcționează stația de epurare, însă cei de la Apaserv SA ar refuza să o ia în administrare deoarece ar avea probleme, spun sursele noastre. Acum, stația este în administrarea Primăriei Dobreni, ai cărei angajați ar trebui să-i depisteze pe cei care sunt racordați la rețeaua de canalizare și să-i sancționeze. Atâta timp cât instalația nu funcționează, colectarea dejecțiilor și deversare lor în pârâu, fără a i se aplica niciun tratament, este crimă, iar autoritățile asistă impasibile la acest dezastru. Toată mizeria, la prima ploaie mai serioasă, este purtată în albia Cracăului, iar de aici, mai departe, în râul Bistrița.

Strigător la cer este că nimeni nu vrea să vadă dezastrul ecologic provocat de această stație de epurare. Cei de la „Apele Române”, dar și cei de la Garda de Mediu nu au habar ce se întâmplă acolo, deși locul este ușor accesibil. În plus, în urmă cu câteva zile, o echipă de la SGA Neamț a fost în zonă pentru a analiza situația creată de angajații lui Ginel, prinși sustrăgând balast. Nu au avut curiozitatea să vadă de unde vin mirosurile insuportabile, deși sursa era chiar sub nasul lor.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. greta.@ 25 noiembrie, 2020 at 11:59 Răspunde

    Da este un dezastru ecologic! Evacuarea de ape uzate , neepurate evacuaTe in raul ALMAS, comuna DOBRENI, judetul Neamt! Cine sa se sesizeze ?? Cei care ii canta in struna lui GAINA RAZVAN GROGORE, cel cu DOSARE PENALE la DNA BACAU, adus de PNL la conducerea Administratiei Bazinale de Apa Siret sau incompetentul NECHITA adus tot de PNL la conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt???
    Sa se prezinte public ce analize a facut Laboratorul de ape de la Administratia Bazinala de Apa Bacau in ultimii 2 ani de zile si ce masuri au luat parvenitii MARCOCI VLAD si POPESCU MIHAIL zis “ COMBINATORUL” ???!!!
    Daca a inceput procedura de preluare a retelelor de apa , retelelor de canalizare ape uzate si a statiei de epurare de catre S.C. APA SERV S.A. Piatra Neamt, aflata in subordinea Consiliului Judetean NEAMT sub conducerea lui ” soseta’, de ce acesta nu a sanctionat S.C. APA SERV S.A. Piatra Neamt pentru incompetenta si rea vointa!!!
    U.A.T. DOBRENI a avut PROGRAME ETAPIZATE conform prevederilor L.A. 107/1996 pentru efectuarea de investitii in vederea intrarii in legalitate dar C.J. Neamt a impartit banii spre alte “ investitii”!!
    Aceeasi situatie se regasesc si la alte UAT -uir spre exemplu UAT GIROV unde DNA a intocmit DOSARE PENALE!!

  2. Nica Daniela 25 noiembrie, 2020 at 14:41 Răspunde

    In ultimii 4 ani, singura preocupare confirmata a conducerii UAT Comuna Dobreni, a fost epurarea politica a functionarilor publici din institutie, cu precadere a celor care au avut curajul sa riposteze la faradelegile si derapajele de comportament ale primaritei Cretu Vasilica. Acel CJ NEAMT caruia i se reproseaza ca a directionat banii „spre alte investitii”, este acelasi CJ NEAMT din ultimii 4 ani, care a fost condus de tandemul ARSENE IONEL-hangiul ASAFTEI ION. Acelasi ASAFTEI ION, nimeni altul decat seful de partid al Vasilicai Cretu, in calitate de lider ALDE Neamt. Greu de crezut ca ASAFTEI ION, nu a ramas impresionat de solicitarile colegei sale de partid, in legatura cu acele „programe etapizate”, conform prevederilor L.A. 107/1996. Grija fata de presupuse dosare penale intocmite altor UAT-uri, este un comportament total neelegant si lipsit de etica, din partea unei persoane „sarite” din barca esuata a ALDE Neamt in vaporul PSD. Sa-ti acuzi vechii sefi, deveniti noi sefi , de lipsa interesului fata de problemele comunei, de faptul ca au impartit discretionar banii pentru investitii, ridica semne grave de intrebare. Pentru ca acel CJ NEAMT, pe care il acuza de comportament discretionar, este tocmai cel care „a infiat-o” si sustinut-o cu surle si trambite, pentru un nou mandat de primar, pe Vasilica Cretu. Faptul ca exista localnici din Dobreni, racordati ilegal la reteaua de canalizare si ape uzate, nu este necunoscut conducerii primariei. In Dobreni, orice se intampla, ajunge la urechile edilului sef. Dar cum s-a sfarsit campania electorala, incep razbunarile si executiile. Astea sunt metodele de lucru acolo. Faptul ca s-a ajuns intr-atat de departe, incat Primaria Dobreni sa-si acopere neajunsurile, criticand CJ NEAMT, descrie viitorul parteneriat pe termen lung. Timpul va confirma.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.