Alo, Poliția!: „Nicio vidanjă nu a fost la stația de epurare Dobreni!”. În scripte apar peste 140 de transporturi

4
1566

Articolul „Vidanjare SF. Așa arată curtea stației de epurare din Dobreni, unde au acționat 143 de vidanje în decurs de două luni”, publicat de atacul.ro în urmă cu peste o lună, a stârnit nemulțumiri în rândul angajaților companiei Apa Serv. Unii dintre ei ne-au contactat pentru a ne spune că nicio vidanjă din cele peste 140 pomenite în documente oficiale nu a ajuns în stația de epurare administrată de compania de apă. Informația completează perfect tabloul pe care noi l-am găsit la stația de epurare din Dobreni (FOTO), la începutul lunii aprilie: doar câteva urme de camion, semn că, nici pe departe, nu a fost vorba de zeci de vidanje care, teoretic, ar fi extras apele uzate. Pe bani, bineînțeles, bani foarte mulți.

„Referitor la cazul Dobreni, vă spunem că nicio vidanjă nu a fost acolo să tragă și să deverseze la stația de epurare a Apa Serv”.

Aceasta este declarația unor angajați ai companiei de apă. Din spusele acestora, lucrurile sunt mult mai grave, în sensul că, cel puțin în acest moment, nu există niciun control privind vidanjele aflate în proprietatea Apa Serv SA.

„Sunt trei astfel de autospeciale și niciuna nu are GPS. Transporturile efectuate de către aceste vidanje ale companiei nu sunt monitorizate. Mașinile Apa Serv pot descărca dejecții în stația de epurare și de 50 de ori pe zi. Vidanjele din afară descarcă numai la punct fix și sunt monitorizate video”, au continuat salariații.

Cu toate acestea, spun sursele noastre, se poate dovedi că nicio mașină nu a adus „marfă” de la stația de epurare Dobreni. Numai să fie interes din partea autorităților. Poate aud și oamenii legii, mai ales că la mijloc este vorba de două aspecte importante: poluarea mediului înconjurător și cheltuirea banului public. Stația de epurare de la Dobreni a poluat masiv râul Almaș în care, de-a lungul timpului, au fost deversate cantități imense de dejecții.

În decembrie 2020, în urma unei anchete a celor de Garda de Mediu și „Apele Române”, Primăria Dobreni a fost amendată și obligată să facă demersuri pentru intrarea în legalitate. Totodată, a fost interzisă deversarea apelor uzate în albia râului Almaș, până la punerea în funcțiune a stației de epurare. Numai că, în martie, în râu erau deversate, din nou, ape uzate, fără a exista avize de la „Apele Române” și Mediu. Anterior, cel puțin scriptic, apele uzate au fost vidanjate și transportate la stația de epurare din Piatra-Neamț.

Cei de la Primăria Dobreni afirmă că, la jumătatea lunii decembrie 2020, au încheiat un contract cu Apa Serv SA pentru preluarea și vidanjarea apelor uzate în stația de epurare de la Piatra-Neamț, dar și pentru efectuarea analizelor de laborator a apelor uzate provenite din vidanjare. Din datele oficiale puse la dispoziția atacul.ro de către Garda de Mediu, rezultă că, în intervalul 16 decembrie 2020 – 17 februarie 2021, au fost vidanjate, din stația de epurare Dobreni, transportate și descărcate în stația de la Piatra-Neamț 143 de transporturi, a 8 mc/transport. Adică 1.144 de metri cubi de ape uzate neepurate.

Numai că urmele „lăsate” de cele 143 de vidanje care, teoretic, au intrat în curtea stației de epurare de la Dobreni, sunt ca și inexistente, așa cum se poate observa și din fotografiile făcute pe 25 martie. Din imagini reiese că în curtea stației de epurare Dobreni au intrat cel mult 3 vidanje . Contrar celor scrise în documente care arată că, în perioada 16-31 decembrie 2020, au fost efectuate 27 de transporturi, între 2-30 ianuarie – 80 de transporturi, iar între 2-17 februarie – 36 de transporturi. Media a fost de 2,4 transporturi/zi. Intrarea și ieșirea a 143 de vidanje în incinta stației de epurare, în decurs de două luni, și-ar fi pus serios amprenta asupra solului din curtea stației de epurare.

Realitatea trădează faptul că vidanjele ar fi extras dejecțiile din stația de epurare de la Dobreni în … zbor. 

Daniel MURARU

Citește și:

Vidanjare SF. Așa arată curtea stației de epurare din Dobreni, unde au acționat 143 de vidanje în decurs de două luni

 

4 comments

 1. dorina 17 mai, 2021 at 13:06 Răspunde

  De ce isi permite conducerea Administratiei Bazinale de Apa SIRET BACAU si Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT sa incalce repetat prevederile LEGII APELOR nr.107/1996 cu modificarile si completarile ulterioare si sa nu finalizeze actiunile pana la intrarea in legalitate a folosintei de apa a U.A.T. DOBRENI, judetul NEAMT?????! poate PNL sa il protejeze la nesfarsit pe directorul pus politic la Administratia Bazinala de Apa SIRET BACAU??? chiar ORBAN – BACI, nu stie de “aventurile ‘ lui GAINA GRIGORE la Administratia Bazinala de Apa SIRET???? vor ramane in istoria CORUPTIEI acestei institutii a statului Roman toate ilegalitatile patronate de GAINA la Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU!!! RUSINE PNL- RUSINE ORBAN … ca… COZMANCIUC este deja istorie penala a PNL!!!!

 2. Maria Sfetcu 17 mai, 2021 at 17:33 Răspunde

  Ha, ce culoare politică are primărița? Dar directorul general de la Apa Serv? Și preșu’ de județ? Hai să fim serioși, cât timp e nea Arsene la butoane, apa e înghețată! La fel și la spital unde sunt 28 de economiști angajați la RU și economic!
  Chestia mișto e ca în timpul liberi putem cu toții să facem la apelul bocancilor o facultate economică! Una care are sediul într-o camera la căminul cultural!!!!!
  O zi frumoasă tuturor

 3. Andrei Varga 17 mai, 2021 at 17:58 Răspunde

  Cei trei angajați se înșeală . Toate mașinile de la Apa Serv au gps activ .
  Știu ei ceva dar nu bine .A existat o perioada in care nu se mai plătise abonamentul la Romgps și au fost dezactivate .
  Acum monitorizarea este din nou activa.
  Iar la descărcarea tuturor vidanjelor exista terminal electronic care înregistrează toate acestea .
  Nu știm dacă și mașinile conducerii au aceste dispozitive, știm însă că adesea acestea mai cărau afișe, banere, și alte marafeturi electorale, sper că acum sunt abolite aceste obiceiuri, dar în trecut chiar au fost cazuri .
  In principiu mașinile conducerii nu au numere de înmatriculare cu APA, din motive care ne scapă!!
  Adică nu ne scapă, ei ne cred proști .

 4. Daniela 17 mai, 2021 at 19:49 Răspunde

  Despre Primaria Dobreni si specimenele de acolo s-a scris mult si inca se va mai scrie. Echipa de lucru de acolo pare neostenita in ale jafului si hotiilor. Din auzite, acolo se ocupa acum de achizitii si contracte, nimeni altul decat prietenul de familie si multe altele (fapte ilicite, plata lucrului nefacut), juristul Mancas Octavian. Pe cand un dosar penal, avandu-l ca protagonist, pentru fals in inscrisuri si spalare de bani? Probabil urmele de roti, despre care se face vorbire in articol, provin de la autobasculanta livrata de Popa Valer si primarita Cretu Vasilica, in anul 2017, catre Primaria Dobreni. Cine a confirmat presupuse curse, ca fiind efectuate la Statia de epurare Dobreni, a sfeclit-o rau. Contabila sefa Brahariu Gianina, le-a achitat, tot asa, “conform factura si contract”, asa pe repede inainte, cum a procedat si cu plata autobasculantei sau centralei termice de la alt prieten al primaritei Cretu Vasilica? Urmeaza sa dea cu “subsemnatul”. De altfel, fata buna. Crede ca a scapat. Nu mica-i va fi uimirea cand va citi ce a spus Popa Ioana Svetlana, despre modul cum s-a facut plata.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.