Miros de rahat și de dosar penal, la Dobreni. Țeava de evacuare din stația de epurare, acoperită cu balast

3
3173

Problemele din comuna Dobreni, acolo unde dejecțiile din stația de epurare, care nu funcționează, sunt deversate direct în pârâul Almaș, nu au fost rezolvate. Deși reprezentanții Gărzii de Mediu și cei ai Apelor Române au impus termene pentru remedierea problemelor, acestea sunt aceleași și la această dată. Informațiile noastre arată că stația de epurare nu a primit autorizație de gospodărire a apelor nici la această oră, deși termenul fixat (2 iunie 2021) a fost depășit de mult. Oficial, stația nici nu funcționează, reprezentanții primăriei păcălind autoritățile că o folosesc ca bazin vidanjabil, în sensul că dejecțiile nu sunt evacuate în cursul de apă, ci sunt colectate din stație și extrase cu vidanja. În  teren, însă, realitatea este alta. Redactorii atacul.ro au constatat că țeava de evacuare din pârâul Almaș a fost acoperită cu balast. Că a fost mâna omului sau rezultatul inundațiilor din această vară numai autoritățile pot stabili. Însă, indiferent de variantă, primăria ar fi trebuit să intervină pentru a elibera gura de evacuare în pârâul Almaș.  

Chiar și așa, mirosul pestilențial se simte de la zeci de metri distanță, iar dejecțiile, chiar dacă în mare parte se scurg în pământ, prin țeava blocată în balast, ajung și la suprafață. Dacă ieri, la prânz, în zona gurii de evacuare era numai o mică baltă de dejecții, câteva ore mai târziu aceasta s-a mărit, iar urmele erau mult mai vizibile.

Este clar: din stația de epurare a comunei Dobreni sunt deversate, în continuare, ape uzate neepurate în pârâul Almaș.

Așa arăta, anul trecut, conducta de evacuare din stația de epurare în pârâul Almaș:

și așa arată acum….

Vorbim despre poluarea continuă a unui pârâu, aspect care se pedepsește și penal, infracțiunea fiind prevăzută în Legea apelor.

Am întrebat-o pe primărița Vasilica Crețu cine și de ce a acoperit gura de evacuare a stației de evacuare din pârâul Almaș, însă a refuzat să ne răspundă.

Situația de la Dobreni durează de ani. La finele anului trecut, după ce atacul.ro a arătat cum este poluat pârâul Almaș cu dejecții de la stația de epurare, autoritățile au sancționat primăria.

În decembrie 2020, pentru lipsa avizelor și a autorizațiilor, precum și pentru poluarea pârâului Almaș, Primăria Dobreni a fost sancționată de SGA Neamț cu suma de 110.000 lei și de Garda de Mediu cu 60.000 de lei.

Tot atunci, SGA Neamț a pus în vedere reprezentanților primăriei să solicite emiterea autorizației de gospodărire a apelor pentru tot sistemul compus din alimentarea cu apă, canalizare și stația de epurare, împreună cu documentația tehnică, până la data de 31 decembrie 2020.

Garda de Mediu a dispus și ea o serie de măsuri, stabilind și termene pentru rezolvarea problemelor:

  • Interzicerea evacuării apelor uzate neepurate din stația de epurare în pârâul Almaș (termen: permanent începând cu 02.12.2020);
  • Punerea în exploatare a stației de epurare se va putea face numai după obținerea autorizației de gospodărire a apelor și de mediu (Termen: 02.06.2021);
  • Urmărirea eficienței funcționării stației de epurare prin analize de laborator, privind calitate apelor uzate epurate;
  • Ținerea evidenței gestiunii deșeurilor rezultate în urma procesului de epurare (nămolul de epurare);
  • Închierea unui contract de prestări servicii cu operator autorizat;
  • Funcționarea stației de epurare se poate face numai în condițiile existenței actului de reglementare în domeniul protecției mediului și cu respectarea acestuia (Termen: permanent)

Stația de epurare nu putea fi folosită până când nu îndeplinea condițiile impuse de către autoritățile de mediu și gospodărire a apelor. Cu toate acestea, dejecțiile sunt deversateate în pârâul Almaș și azi, la aproape un an de când primăria a fost amendată, în total, cu 170.000 de lei.

Construitp în perioada guvernării PDL, de firma fostului senator Leonard Cadăr, stația de epurare nu a nefuncționat niciodată în parametri normali, dar nimeni nu a fost tras la răspundere pentru lucrarea de proastă calitate.

Reprezentanții Primăriei Dobreni au încercat să predea stația de epurare companiei Apa Serv SA, operatorul județean de apă și canalizare. Au fost refuzați, pentru că instalația este una cu mari probleme. Concret, apele evacuate din stație nu respectă parametrii care i-ar permite să funcționeze legal.

Daniel MURARU

Citește și:

Dejecții deversate în pârâul Almaș direct din stația de epurare din Dobreni, sub nasul „Apelor Române”

Am urnit, din nou, autoritățile! Amenzi uriașe pentru dejecțiile deversate în pârâul Almaș

Conducerea Primăriei Dobreni, insensibilă la sancțiuni. Dejecțiile sunt deversate, în continuare, în râul Almaș

Vidanjare SF. Așa arată curtea stației de epurare din Dobreni, unde au acționat 143 de vidanje în decurs de două luni

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. daniel enoiu 6 octombrie, 2021 at 13:54 Răspunde

    Este o poluare permanenta si continua prin evacuarea de ape uzate neepurate in raul Almas, prin neimplicarea directa a conducerilor Administratiei Bazinale de Apa Siret Bacau si Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt.
    Cine a verificat intre timp realizarea masurilor ? NIMENI ! De ce sa nu isi pastreze scaunelul caldut interimara Lucaveschi si interimatul Stratu Teodor ! Sa se puna de rau cu soseta ? E bine ca NU!
    Situatia trebuie cercetata de catre M.A.I. – IPJ Neamt – S.I.C.E. ( daca mai este acest compartiment si nu l-a desfiintat adormitul de BODEA de la PNL, ala care a promis ca ii prind pe golanii care au aruncat in aer masina la Timisoara)
    Aceeasi situatie ca la orasul ROMAN unde si acum se evacueaza ape uzate neepurate in raul MOLDOVA? !!!
    De ce nu s-a raportat pe flux informational direct de la Dispeceratul A.B.A.Siret la Bucuresti la A.N.Apele Romane si ulterioor la Ministrul Mediului Apelor si Padurilor situatiile creeate ?? Sa nu se deranjeze factorii de decizie care ii pot schimba pe interimari !! Neraportarea la A.N.A.R. si M.M.A.P. reprezinta un abuz de serviciu si ascunderea unei poluari continue.
    Pe situul ANAR se precizeaza ca acest organism, se ocupa cu monitorizarea si protectia cursurilor de ape ! RUSINE ABASIRET , RUSINE SGA NEAMT si directorilor interimari!

  2. Norodul nu simte căcatul 6 octombrie, 2021 at 17:15 Răspunde

    Hai domle, pe cine mai interesează?!?!!!! Pe primăriță? Pe localnici? Nu cred. Cred că te doare pe matale mai mult dar pe ei nu. Bine că ați scris să mai încaseze unii care-și zic ziariști că-i mare foamea, facturile mari, motorina scumpă. Așa-i hrăniți

  3. Nica Daniela 6 octombrie, 2021 at 21:29 Răspunde

    Motivele pentru care madam primarita Cretu a refuzat sa nominalizeze un posibil vinovat de serviciu, in cazul statiei de epurare, confirma faptul ca nu mai are in primarie un incapabil de consilier pe care sa-l umileasca, sa-l calce cu bocancul nesimtirii si al indolentei. Tocmai s-a descotorosit si de „psihologul” credincios in persoana sefului SVSU Dobreni. Pe cine sa mai dea vina??? Amenzile primite vor fi platite din contributiile localnicilor care i-au votat competentele administrative, dupa ce au degustat placintele din campanie. In loc sa se ocupe de recuperarea banilor pentru o lucrare prost executata, este ocupata cu procesele impotriva juristului caruia i-a facilitat contracte, desi stia ca este un impostor. Cu procese, avand ca obiect „fapte ilicite”, evacuari din dispensar si altele. Vrednica femeie, ce sa zicem? Nu inceteaza sa surprinda. Asteptam sa vedem surprizele sfarsitului de octombrie.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.