Stația de epurare de la Agapia funcționa ilegal. Apa Serv SA, sancționată drastic

0
1254

Autoritățile au dispus măsuri drastice împotriva celor care polueză mediul înconjurător, în urma dezvăluirilor publicate de atacul.ro.

Articolele recente în care arătam cum sunt poluate cursurile de apă Almaș și Agapia de stațiile de epurare din Dobreni, respectiv Agapia, au stat la baza unor verificări în teren ce au fost dispuse de către Prefectura Neamț.

Astfel, o echipă mixtă formată din polițiști, comisari de mediu și inspectori ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț a verificat aspectele publicate de redactorii atacul.ro.

În cazul stației de epurare din comuna Agapia, administrată de compania Apa Serv, autoritățile au stabilit că nu deține autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că funcționa ilegal. În plus, cei de la Apa Serv nici măcar nu au fost interesați să facă demersurile necesare pentru obținerea autorizației de mediu.

Pentru cele constatate, adică pentru lipsa autorizației de mediu și nesolicitarea actelor de reglementare, comisarii de mediu au aplicat companiei Apa Serv o amendă în valoare de 60.000 de lei. Totodată, au suspendat activitatea stației de epurare, până la obținerea documentului.

De asemenea, a fost interzisă evacuarea apelor uzate în pârâul Agapia. La rândul lor, cei de la SGA Neamț au sancționat Apa Serv cu suma de 35.000 de lei pentru evacuarea dejecțiilor în pârâul Agapia.

Aceeași echipă de control a verificat și stația de epurare de la Dobreni, iar în urma celor constatate, SGA Neamț a aplicat Primăriei Dobreni o amendă în valoare de 75.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată pentru nerespectarea condițiilor de folosire și stocare a apelor uzate neepurate și evacuarea acestora în pârâul Almaș. În cazul stației de epurare de la Dobreni, primăria încearcă să o predea spre administrare companiei județene Apa Serv. În ultima perioadă, primăria a fost sancționată de mai multe ori pentru deversarea dejecțiilor din stația de epurare direct în pârâul Almaș. În acest moment, între primărie și compania județeană există o înțelegere, prin care Apa Serv a preluat bazinul decantor din stația de epurare, urmând să-l vidanjeze o perioadă de 12, maxim 24 de luni. Așadar, apele neepurate nu ar trebui să ajungă în albia pârâului, ci să fie vidanjate de cei de la Apa Serv și transportate la stația de epurare din Piatra-Neamț. În urma ultimului control, cei de la Garda de Mediu Neamț au solicitat ca gura de evacuare în pârâu să fie eliberată de balastul care o acoperă. Într-adevăr, conducta prin care ar trebui să curgă apa epurată în stația de epurare, a fost acoperită cu balast și există suspiciuni că acest lucru a fost făcut intenționat pentru a ascunde deversarea dejecțiilor în albie.

Daniel MURARU

 

Poluare cu repetiție. Rahatul din stația de epurare de la Dobreni, deversat în Almășel. Același lucru se întâmplă și la Agapia

Primăria Dobreni, amendată cu 75.000 de lei pentru rahatul deversat în pârâul Almășel. Urmează Apa Serv pentru dejecțiile deversate în pârâu la Agapia

Miros de rahat și de dosar penal, la Dobreni. Țeava de evacuare din stația de epurare, acoperită cu balast

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.