Vidanjare SF. Așa arată curtea stației de epurare din Dobreni, unde au acționat 143 de vidanje în decurs de două luni
Stația de epurare de la Dobreni, care deservește câteva zeci de gospodării și instituții publice, a creat și crează mari probleme, fiind principalul poluator al râului Almaș, locul unde ani la rând au fost deversate dejecțiile neepurate. În decembrie 2020, în urma unei anchete a celor de Garda de Mediu și Apele Române, Primăria Dobreni a fost amendată și obligată să facă demersuri pentru intrarea în legalitate. Totodată, s-a interzis deversarea apelor uzate în albia râului Almaș, până la punerea în funcțiune a stației de epurare. Numai că, în martie, în râu erau deversate din nou ape „epurate”, fără a exista avizele de la „Apele Române” și Mediu. Anterior, cel puțin scriptic, apele uzate au fost vidanjate și transportate la stația de epurare din Piatra-Neamț.
Cei de la Primăria Dobreni afirmă că, la jumătatea lunii decembrie 2020, au încheiat un contract cu Apa Serv SA pentru preluarea și vidanjarea apelor uzate în stația de epurare de la Piatra-Neamț, dar și pentru efectuarea analizelor de laborator a apelor uzate provenite din vidanjare.
Astfel, din datele oficiale puse la dispoziția atacul.ro de către Garda de Mediu, rezultă că, în intervalul 16 decembrie 2020 – 17 februarie 2021, au fost vidanjate din stația de epurare Dobreni, transportate și descărcate în stația de la Piatra-Neamț 143 de transporturi, a 8 mc/transport. Adică 1.144 de metri cubi de ape uzate neepurate. Suma cheltuită pentru aceste servicii a fost, cu siguranță, una substanțială.
Interesant este că urmele lăsate de cele 143 de vidanje care, teoretic, au intrat în curtea stației de epurare de la Dobreni, sunt ca și inexistente, așa cum se poate observa și din fotografiile pe care le-am realizat în data de 25 martie. Din ce se vede în poze, reiese că cel mult 2-3 vidanje au intrat în curtea stației de epurare. În condițiile în care, din documente reiese că, în perioada 16-31 decembrie 2020, au fost efectuate 27 de transporturi, între 2-30 ianuarie – 80 de transporturi, iar între 2-17 februarie – 36 de transporturi. Media a fost de 2,4 transporturi/zi. Intrarea și ieșirea a 143 de vidanje în incinta stației de epurare, în decurs de două luni, ar fi transformat serios curtea. În schimb, aceasta arată excelent, semn că vidanjele au extras dejecțiile din stația de epurare în … zbor.
După data de 17 februarie, apele uzate menajere au ajuns din nou în cursul de apă, via stația de epurare, iar acest lucru a fost făcut fără să existe aviz de gospodărire a apelor și autorizație de mediu.
În urma articolului publicat, în data de 12 martie, în atacul.ro în care arătam că stația de epurare de la Dobreni deversează, în continuare, ape uzate în râul Almaș, Garda de Mediu Neamț ne-a transmis răspunsul de mai jos, în care arată ce a făcut și ce nu a făcut Primăria Dobreni pentru intrarea în legalitate.
Am solicitat informații suplimentare, respectiv să ni se transmită clar ce măsuri nu au fost realizate de Primăria Dobreni, ce au fost impuse în nota de constatare nr. 317/02.12.2020, și să ne comunice valoarea amenzii contravenționale aplicate primăriei în urma controlului de la jumătatea lunii martie.
Garda de Mediu Neamț ne-a comunicat că primăria a fost sancționată cu avertisment.
În ceea ce privește deversarea apelor uzate în albia râului Almaș, cei de la Garda de Mediu au constatat, în urma controalelor efectuate în 15 și 23 martie, că stația funcționa cu „evacuarea apelor uzate <<epurate>> în râul Almaș. Așa arăta apa <<epurată>> în data de 25 martie în râul Almaș.
La acea oră, nu existau autorizații de la „Apele Române”, dar nici de la Mediu. După data de 17 februarie, adică după ce a fost transportată cea de-a 143-a încărcătură de ape uzate de la stația de epurare, s-a revenit la „normal”, apele uzate ajungând tot în albia râului. Cei de la Garda de Mediu vorbesc despre un proces tehnologic, dar și despre faptul că cei de la Apa Serv prelevează probe de apă uzată, acest lucru nefiind posibil prin blindarea evacuării apelor din stația de epurare, mai ales că există 71 de branșamente la rețeaua de canalizare.
Stația de epurare de la Dobreni a fost construită la finele anilor 2000 de firma unui membru PDL, apropiat de Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti. nefuncționând niciodată la parametri normali.
Unii specialiști afirmă că acest tip de stații a fost proiectat să fie folosit în zonele mediteraneene, nu pentru cele temperat-continentale. Din această cauză, iarna ar îngheța instalațiile și odată cu ele și bacteriile care au rolul lor în procesul de epurare a dejecțiilor. Pe de altă parte, tot specialiștii afirmă că stația de epurare de la Dobreni nu a fost dimensionată la debitul de ape uzate care poate fi efectiv realizat.
Daniel MURARU
Acesta este și motivul pentru care compania județeană Apa Serv a refuzat să o preia în administrare până în acest moment.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Se vede cu ochiul liber „calitatea” apelor uzate ” epurate ‘ in statia de la DOBRENI, judetul Neamt; situatia este tragica , dezastruoasa! poluare permanenta a raului CRACAU; alta data , se faceau planuri de urmarire periodica de catre salariatii SGA Neamt , ABASIRET Bacau, cu responsabilitati clare sub semnatura de la Consiliul Judetean NEAMT , la Prefect de Neamt , care se transmiteau direct la ANAR si Ministerul Mediului, tratate ca poluare pe flux!!! acum cangi!!! dar acuma nu mai are cine sa le primeasca aceste date, sa le analizeze si sa dispuna organelor centrale masuri ferme pana la oprirea obiectivului in cauza ! cu directori parati, pusi politic la nivel de SGA, ABA uri, ANAR si Ministerul Mediului si Apelor nu poti sa faci fata cerintelor Legale!! PNL , UDMR, USL va duceti pe copca !
Probabil vidanjeaza cu elicopterul. Da, asa e Dana, se faceau monitorizari profesioniste si existau la conducerea institutiilor persoane care intelegeau si luau masuri. Acum cine sa inteleaga, Gaina care este consilierul viceprimarului Bacaului? Cel care nu doar ca ocupa ilegal functia ci este si de o nepricepere crasă. Normele NTPA care prevad calitatea apelor EPURATE si sunt valabile doar im conditiile in care emisarul are un debit care sa poata dilua apele epurate. In acest caz, in zona respectiva Almasul e secat. Se incadreaza la infractiune. Ar trebui ca politia să-și faca treaba. Pana nu leaga cativa vinovati nu vor intelege gravitatea faptelor.
Daca nu mai ies smenuri cu autobasculante si piese auto de la Popa Valer, trebuie sa-si scoata unii banii pentru pizza pe care o primesc si o consuma in pauza de masa la Primaria Dobreni. Cine de la Dobreni, a confirmat cele 143 de curse, presupus a fi fost efectuate in folosul comunitatii de acolo? Se stie cine este tartorul acolo. Nu pregeta sa se laude cu sacii de bani pe care i-a carat pentru a scapa de bratul legii. Hai cu fapta ilicita!! Vin din urma falsul in inscrisuri, uzul de fals, complicitatea la spalare de bani, traficul de influenta, abuzul in serviciu si altele. Spor la treaba.