Fostul director adjunct al „Apelor Române” ar fi primit șpagă de la partenerul de afaceri al lui Ginel și denunțătorul lui Arsene

4
1477

Cristian Bratanovici (foto), fost director adjunct la Administrației Națională „Apele Române” (ANAR) în guvernarea PSD, a fost trimis în judecată, fiind acuzat de procurorii anticorupție de comiterea infracțiunii de luare de mită. În același dosar vor fi judecați, pentru dare de mită, doi oameni de afaceri. Aceștia sunt acuzați de anchetatori că i-ar fi dat fostului șef adjunct de la „Apele Române”, în perioada în care Vlad Marcoci era șef la Investiții, iar Mihail Popescu, șef la ABA Siret Bacău, suma de 100.000 de lei. Procurorii afirmă că tranzacția a avut loc în data de 8 noiembrie 2019, când inculpatul Bratanovici, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit pe raza municipiului Târgu Mureș, de la unul dintre cei doi oameni de afaceri, cei 100.000 de lei. „Banii respectivi ar fi fost primiți de directorul general adjunct în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, referitoare la asigurarea finanțării astfel încât să fie plătite lucrările efectuate de societatea celor doi oameni de afaceri în cadrul a trei contracte încheiate cu Administrația Bazinală de Ape Mureș”, se arată în comunicatul DNA.

Cu alte cuvinte, fostul șef de la „Apele Române ar fi primit banii pentru a deconta lucrările hidrotehnice efectuate în cadrul a trei proiecte finanțate de la bugetul ANAR, în valoare totală de aproximativ 30 de milioane de lei, fără TVA. Verificările atacul.ro arată că cele trei lucrări sunt executate de două firme, Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița-Năsăud și Construcții Hidrotehnice SA Iași. Industrial Construct Ardeal SRL este firma care, împreună cu societatea Aqua Parc SRL Roznov, controlată de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a executat, în regim de urgență, lucrarea „amenajare râu Cracău”, în valoare de peste 10 milioane de euro. De asemenea, firma Industrial Construct Ardeal SRL, care își are sediul în județul de baștină al lui Ioan Deneș, fostul ministru pesedist al Apelor, este abonată la lucrări finanțate de „Apele Române”. Din august 2018 și până în august 2019, firma din Bistrița-Năsăud a obținut de la Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău, opt contracte, fără licitație, valoarea totală a acestora fiind de 10,4 milioane de lei. Fără TVA.

Datele atacul.ro arată că autocamioanele acestei societăți au fost folosite, fiind închiriate de către Aqua Parc SRL, pentru a transporta nisipul sustras din cariera ilegală de la Bârgăuani, despre care atacul.ro a relatat în exclusivitate.

Cea de-a doua firmă implicată în această poveste de corupție este Construcții Hidrotehnice SA Iași, o societate unde, în anul 2012, senatorul PNL Eugen Nazare Țapu era membru în Consiliul de Administrație. Pe baza denunțurilor și declarațiilor făcute de unii reprezentanți cu funcții ai firmei ieșene, controlată de fostul deputat liberal Mihai Lupu, procurorii anticorupție au întocmit, în ultimii ani, mai multe dosare penale care au ajuns în instanță. Una dintre faptele de trafic de influență pentru care este judecat Arsene se trage tocmai de la denunțul unui director de la această firmă. Fostul director al SH Bistrița, Romică Grigoriu, este judecat tot pentru o pretinsă șpagă primită de la firma Construcții Hidrotehnice SA.

Dintre cele trei contracte pentru care s-ar fi oferit mită fostului adjunct al „Apelor Române”, două sunt executate de către Industrial Construct Ardeal SRL, iar unul de Construcții Hidrotehnice SA

Cel mai consistent contract este al firmei din Iași – „Amenajare complexă Canalul Morii și afluenți la Reghin, jud. Mureș”. Contractul, în valoare de 19,3 milioane de lei, pentru care s-au bătut cinci firme, a fost atribuit celor de la Construcții Hidrotehnice, în noiembrie 2018.

În noiembrie 2019, firma Industrial Construct Ardeal SRL, a obținut, în regim de urgență, lucrările pentru „Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărarea împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, jud. Alba, etapa II, rest de executat. Obiect 5 – apărarea localității Bistra”. Valoarea: 2.512.593 lei fără TVA.

Daniel MURARU

 

4 comments

 1. dora. 2 iulie, 2020 at 15:43 Răspunde

  Iata ce golani “au condus ” si protejat interesela staului roman, la aceasta administratie nationala care a fost capusata ani de zile de grupari mafiote, care au furat banii statului roman!! Lupii paznici la oi!! sa(borasca) (***) asta ce increngaturi mafiote a protejat si sustinut poate da Bunul Dumnezeu si DNA sa cada cat mai multi si din smecherii care “au iesit la pensie”! LEGEA poate si ii va aduce la judecta!! chiar daca ei se cred scapati II!!! ALBUIA, TIGANCA , VARFUL CAMPULUI, CRACAU, balastierele, lucrari fara licitatii pe SEAP, astea toate ii vor chema spre bulau!!!

 2. Ion 2 iulie, 2020 at 18:36 Răspunde

  Am ajuns sa ne rugam sa-si faca autoritatile treaba. Sa-i ancheteze si sa lege hotii. Daca stau printre noi fac ravagii. Uitati-va de curiozitate ce s-a ales de rauri si parauri. De paduri, de toata natura. Ai ajuns prostii clasei sa schimbe geografia. Altii au schimbat istoria si de asta suntem aici.
  La puscarie ca acolo va este locul.

 3. mircea. 5 iulie, 2020 at 08:16 Răspunde

  Fostul director BARBIERU venit de la Tg.MURES “promovat ” de PSD la APELE ROMANE, dupa ce a fost anchetat pentru abuzuri grosolane in serviciu ca a folosit materiale si forta de munca de la SGA Mures pentru a construi o constructie fiului lui!! salariatii au fost transportati cu masini de transport a SGA Mures!! Astia sunt o parte din golanii care au smeniut Apele Romane!!, lista este mult mai lunga ! In loc sa fie dat afara din sistem cloaca mafiota l-a sustinut, protejat si chiar avansat!! Unii care s-au pensionat pentru a se strege urmele hotiilor lor stau acum cu frica ca multi au inceput sa vorbesca pentru a scapa mai usor!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.