DNA anchetează cum s-au angajat „piloșii” la ABA Siret

4
606

Dezvăluirile din publicația atacul.ro cu privire la angajarea mai multor persoane la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, prin metoda detașarii de la privat la stat, nu au rămas fără ecou. Procurorii anticorupție, din cadrul Serviciului Teriorial Bacău al DNA, s-au autosesizat și investighează cum s-au făcut aceste angajări, existând elemente care ar indica faptul că au fost comise fapte de corupție. Că lucrurile nu s-au defășurat cu respectarea prevederilor legale o demonstrează artificiul la care a apelat conducerea ABA Siret Bacău, care, după apariția în atacul.ro a metodei ilegale de angajare, le-a desfăcut contractele de muncă „piloșilor”, ca mai apoi, pe o parte dintre ei, să-i angajeze în urma unor concursuri. Atacul.ro a relatat și despre angajările pe pile, dar și despre metoda inedită a celor de la „butoanele” ABA Siret care au încercat să să scape de responsabilitate. Însă, lucrurile nu s-au rezolvat atât de simplu, iar anchetatorii fac investigații pentru a elucida misterul din jurul acestei afaceri.

Angajări fără concurs 

Ioana Ilie, fiica șefului reprezentanței nemțene a Registrului Auto Român (RAR), este una dintre persoanele care, în toamna anului 2018, s-a angajat la ABA Siret prin metoda detașarii de la o firmă privată. În august 2018, Ioana Ilie a absolvit Universitatea East London, specializarea Drept și Relații Internaționale. În data de 7 noiembrie 2018, tânăra se angaja la SC M&G Consulting SRL Roznov, firmă administrată de Daniel Niță (care deține firma Trust CCDP), în funcția de șef Compartiment Achiziții Publice. În aceeași zi, adică pe 7 noiembrie, Ioana Ilie trimitea, pe adresa ABA Siret Bacău, o cerere de detașare pe postul de consilier juridic din cadrul Serviciului Achiziții, Lucrări și Servicii. Șefii de la Resurse Umane au analizat cererea, iar pe 12 noiembrie, solicitarea Ioanei Ilie a fost trimisă la Apele Române, la București. Răspunsul afirmativ a venit extrem de rapid (pe 14 noiembrie), cei de la Apele Române fiind de acord rapid cu detașarea Ioanei Ilie de la M&G Consulting SRL Roznov la ABA Bacău, în funcția de consilier juridic. Ulterior, Ioana Ilie a ajuns la SGA Neamț, unde este consilier juridic în cadrul Serviciului Achiziții.

În octombrie 2018, ajungea la ABA Siret Bacău, tot prin detașare, Cristian Doru Rusu. Angajat la ADI Urbatrans Piatra Neamț, Rusu solicita, în 3 octombrie 2018, aprobarea cererii de angajare la ABA Siret pe o funcție de inspector la Inspecția bazinală de apă. O zi mai târziu, șefii ABA Siret aprobau cererea lui Rusu, fără să țină cont, de exemplu, că acesta venea din funcția de inspector trafic la ADI Urbtrans. Este evident că nu există nicio compatibilitate între cele două funcții, însă asta nu l-a împiedicat pe Rusu să fie angajat la ABA Siret. De munca la privat a scăpat și Ioana Cristina Luca care, în octombrie, s-a detașat de la firma Lucanin Com SRL Piatra Neamț la ABA Siret, în funcția de economist în cadrul Serviciului Achiziții Lucrări și Servicii. În septembrie 2018, Emilia Maria Jipa se detașa de la SC Lucivas Construct SRL la ABA Siret, pe postul de economist la Resurse Umane. Și în acest caz, Jipa a fost cea care a solicitat detașarea, iar șefii de la ABA au fost de acord într-o clipită. Înainte de a se detașa, Maria Jipa lucrase ca secretară la Lucivas Construct SRL și absolvise un curs de inspector/referent resurse umane. Pentru a i se face loc, șefii de la ABA Siret au solicitat și au obținut de la București aprobarea transformării unui post de inginer în economist, ca să i se potrivească secretarei de la Lucivas.

Cum a ajuns Miki Popescu director la ABA Siret

Mihai Popescu, actualul director al ABA Siret, a fost numit în locul lui Vlad Marcoci, cel din urmă fiind avansat în funcția de director investiții în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”. Popescu și-a dat demisia din funcția de șef Serviciu Achiziții a Consiliului Județean Neamț, în noiembrie anul trecut. Ulterior, Popescu s-a angajat, prin transfer de la Adi Econeamț, la ABA Siret Bacău. Și aici, rețeta a fost asemănătoare celei folosite de Ioana Ilie. În 5 noiembrie, Miki Popescu solicita, printr-o adresă înregistrată la ABA Siret, să-i fie aprobată detașarea pe funcția de inginer în cadrul Serviciului Promovare Investiții. Șefii ABA Siret nu au stat la discuții și chiar de a doua zi au cerut celor de la Adi Econeamț documentele necesare finalizării procedurii de detașare. Bucureștiul nu s-a opus, motiv pentru care Popescu a obținut funcția dorită la ABA Siret. Foarte interesant este că pe 1 noiembrie 2018, Popescu era numit director la ADI Econeamț, iar pe 5 noiembrie cerea să fie detașat la Bacău. O problemă în cazul lui Miki Popescu, asa cum i se mai spune, dar care pentru șefii de la București nu contează, este aceea că are experiență în achiziții, însă a fost detașat pe o funcție la investiții, domeniu în care are o experiență redusă. Tot la ABA Siret lucrează și Doru Berea, fostul patron al firmei Bercons SRL, o agreată a lucrărilor cu bani publici în perioada guvernării portocalii. Berea este director de investiții la ABA Siret. În această calitate, spun sursele noastre, ar fi fost ieri în județul Botoșani. Nu singur, ci împreună cu alți șefi din Aba Siret, dar și cu persoana care răspunde de acumularea Vârfu Câmpului – Rogojești. „Oaspeții” ar fi fost primiți de un cunoscut cumătru, iar discuțiile purtate au fost pe marginea unui subiect ce ține de „Apele Române”: decolmatarea. Activitate care costă bani grei, iar cei de la „Apele Române”, spun sursele noastre, ar dori, în spiritul bunei colaborări cu cumnatul, să ofere lucrările firmei acestuia.

Daniel MURARU

Citeste si:

Cum încearcă „piloșii” de la ABA Siret, care au fost dați afară, să revină pe posturi

 

4 comments

  1. dora stan 21 iunie, 2019 at 17:39 Răspunde

    GAVRILA GHEORGHE actualmente pensionar,liderul parat de la APEHID, sidicat care mai are cativa sindicalisti, trebuia sa faca el solcitarea catre Directia Nationala Anticoruptie !!! dar este foarte suparat ca nu l-a ajutat sa mai ramana , salariat la Administratia Bazinala de Apa Siret, exdirectorul VAMANU EMIL care l-a manipulat ani de zile si l-a dirijat impotriva salariatilor nu numai de la ABASiret ci si din toate Administratiile Bazinale din tara!! La un moment dat fiul lui Gavrila si fiul exdirector tehnic sing. TALPAU MIHAI de la ABASiret au fost angajati de directorul INFRACTOR CRETU de la ABAPRUT, cercetat de DNA IASI in dosare penale, pentru abuzuri grave !!! RISINE GAVRILA si TALPAU parveniti nu colegi de sindicat!!De rusine GAVRILA GHEORGHE relateaza fostii colegi nici nu mai da pe la sediul ABASiret! Cum poate folosi un pensionar masina statului roman de la ABASiret!~???Cei de la serviciul Mecanizare dorm linistiti!!?????

  2. mihnea1 22 iunie, 2019 at 17:22 Răspunde

    Ce naiba faceti, slugilor, ca astia v-au urmarit prin toate cotloanele. Pe dealuri, pe campii, prin crame antifonate – credeati voi, pe la pensiuni, pe malurile apelor. O sa va dati victime si o sa spuneti ca ati fost fortati sa faceti ilegalitati? Si nici n-ati apucat sa furati suficient pentru voi ca a trebuit sa facilitati hotii pentru altii. Nu aveti ce acoperi si degeaba incercati sa va transformati in baieti buni, e prea tarziu. Zic sa aveti bagajelul facut cu periuta si pasta de dinti. Cat de curand.

  3. pompi 24 iunie, 2019 at 13:18 Răspunde

    Fac sedinte in locuri ascunse,pe la pensiuni,crame,caci nu le mai plac salile de sedinte.Fac indigestie.In timp ce altii muncesc pentru ei.Isi iau si personalul adecvat si…..

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.