Inspectorul șef al ITM Neamț ține ascunse contractele încheiate cu statul de firma soției

9
1469

Ioan Popescu (foto) a ajuns cel mai longeviv șef al unei instituții deconcentrate din județul Neamț. S-a țintuit pe scaunul de șef de la ITM de peste un deceniu și rezistă, indiferent de partidul de guvernământ. Îl recomandă, probabil, la fiecare schimbare de macaz politic, potrivit unei celebre remarci dintr-un film la fel de celebru, „vocea și talentul”. Ioan Popescu este de neclintit din funcția de inspector șef al ITM Neamț, reușind  să supraviețuiască mai multor regimuri politice, fie că au fost pesediste, pedeliste, peneliste etc. După instalarea guvernului liberal, condus de Ludovic Orban, s-a vorbit insistent despre schimbarea șefilor de deconcentrate. În Neamț, Ioan Popescu, șeful ITM-ului, se afla și el pe listă, în locul său fiind vehiculat numele lui Gelu Moldovan, având susținerea deputatului Laurențiu Leoreanu. Schimbarea nu a mai avut loc. Popescu a rămas, spre invidia șefilor de deconcentrate demiși politic, dar și în ciuda liberalilor care îi vânau scaunul, pe funcție.

Soția lui Popescu face afaceri cu statul

La sfârșitul lunii ianuarie, atacul.ro dezvăluia în exclusivitate faptul că firma Optim Protect SRL, în care Ileana Popescu, soția șefului ITM, deținea 55% din părțile sociale, a încheiat un contract cu Apa Serv SA, societate din subordinea Consiliului Județean Neamț, pentru servicii în domeniile sănătății în muncă și prevenirea și stingerea incendiilor. Contractul a fost încheiat în 2019, pe o perioadă de un an, valoarea totală fiind de 48.000 de lei, adică 4.000 lei/lunar. În martie 2020, la două luni după dezvăluirile din atacul.ro, Ileana Popescu s-a retras din administrarea societății și a cesionat părțile sociale (55%) lui Constantin Butnar, celălalt asociat al firmei. Cel din urmă a fost numit administrator și a devenit asociat unic. Firma Optim Protect a fost înființată de cei doi în octombrie 2017.

Atacul.ro a identificat patru contracte, trei în 2018 și unul în 2019, încheiate de firmă cu instituții publice. Asta înseamnă că Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, ar fi trebuit să menționeze contractele în declarațiile de interese completate în 2019 și 2020. Nu a făcut-o nici în 2019 și nici în 2020, ceea ce înseamnă că directorul ITM riscă fie sancționat de Agenția Națională de Integritate (ANI) sau, mai grav, să se aleagă cu un dosar penal pentru fals în declarații.

În anul 2018, firma Optim Protect a încheiat trei contracte în valoare totală de 6.000 de lei cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț, o instituție finanțată cu bani publici. În mod normal, aceste contracte trebuiau menționate de directorul Popescu în declarația sa de interese, completată în anul 2019, ceea ce, după cum se vede (foto jos), nu s-a întâmplat.

De asemenea, în anul 2019, firma Optim Protect a încheiat cel puțin două contracte care ar fi trebuit menționate în declarația de avere a șefului de la ITM. Este vorba de un contract (servicii de consultanță sanitară și siguranță), încheiat în octombrie 2019, în valoare de 5.250 lei cu Primăria Cordun.

O lună mai târziu, firma a încheiat contractul, în valoare de 48.000 de lei, cu firma Apa Serv SA, subordonată Consiliului Județean Neamț. Niciunul dintre cele două contracte nu sunt menționate în declarația de avere din 2020 a inspectorului șef de la ITM.

Dosare penale în situații asemănătoare

Situații similare identificate în țară de inspectorii Agenției Naționale de Integritate au fost sancționate cu dosare penale pentru fals în declarații.

Conform Ghidului de Completare a Declarațiilor de Avere și de interese, în declarațiile de interese trebuie menționate „Contracte, inclusiv cele de asistenţă juridică, consultanţă juridică, consultanţă şi civile, obţinute ori aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor, mandatelor sau demnităţilor publice finanţate de la bugetul de stat, local şi din fonduri externe ori încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar”.

 În Ghid se precizează clar că, la acest capitol, al contractelor, se vor include informaţiile privind declarantul, soţul sau soţia acestuia, precum şi rudele sale de gradul I (adică părinţii şi copiii.

I-am solicitat inspectorului șef Popescu un punct de vedere vizavi de această situație, însă, până la ora publicării articolului nu am primit nici un răspuns.

După publicarea articolului, Ioan Popescu ne-a trimis un mesaj în care afirmă că soția sa nu mai are calitatea de asociat în firma respectivă din februarie 2020.

„Răspunsul la întrebarea dvs., pe care l-am primit și eu și care este și pe site-ul ANI: “nu sunt supuse declarării contractele ale căror efecte juridice au încetat înainte de data completarii declarației …”. Soția mea nu mai are calitatea de asociat din februarie 2020”, a declarat Ioan Popescu.

Într-adevăr, pe site-ul ANI, la rubrica întrebări și răspunsuri se face mențiunea că „nu sunt supuse declarării contractele ale căror efecte juridice au încetat înainte de data completării declaraţiei (contractele încheiate/încetate/terminate)”.

După cum se vede, nu se precizează nicăieri că nu mai trebuie declarate contractele dacă soții/soțiile/copiii ies din acționariatul firmelor care au avut contracte încheiate cu statul și care se derulează. Contractul Optim Protect SRL cu Apa Serv SA, valabil pentru 12 luni, a fost încheiat în noiembrie 2019, când Ileana Popescu deținea 55% din părțile sociale ale firmei. Deci, contractul nu era terminat, ci era în derulare, ceea ce înseamnă că Ioan Popescu ar fi trebuit să-l menționeze în declarația de interese.

Un alt contract a fost încheiat de firma Optim Protect SRL în data de 5 decembrie 2018 cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de 12 luni, fiind valabil în iunie 2019 când Ioan Popescu și-a depus declarația de avere, dar fără a-l menționa.

Popescu, un norocos

Cel mai longeviv șef de instituție deconcentrată, Ioan Popescu, deține, potrivit declarației de avere, un teren agricol de 2.767 mp, în localitatea Vaduri, cumpărat în 2005, și un teren de 1.807 mp, cumpărat în 2007, în intravilanul orașului Piatra-Neamț. Mai are, împreună cu soția, un spațiu comercial de 54 mp, cumpărat în 2001, o casă de locuit, construită în 2015, de 131 mp, în Piatra-Neamț, și trei autoturisme (Peugeot 307 – 2004, Suzuki – 2007, Mazda CX5 – 2014). La capitolul credite, soția sa a contractat, în numele cabinetului individual de pshihologie, 4 credite în valoare totală de 121.000 de lei și 13.234 de euro.

În ceea ce privește salariul de șef al lui Popescu, acesta a crescut de la an la altul, cel puțin în ultimii trei ani, cu câte aproximativ 10.000 de lei/an. În 2019, acesta a avut o leafă de 80.408 lei, mai mare cu 10.669 de lei față de 2018 și în creștere cu 24.680 de lei comparativ cu 2017.

Ioan Popescu este acționar al Rocredit și SIF Moldova, poziție din care a câștigat doar 87 de lei dividende. În schimb, a câștigat mai mult (1.633 de lei) de la Loteria Română, 6.960 de lei pentru că a participat la consiliul consultattiv al AJOFM, 518 lei pentru că a făcut parte din comisia de examinare (cursuri) de la AJPIS, 1.102 lei pentru aceeași activitate, dar de la Camera de Comerț și Industrie Neamț, și 607 lei de la Fundația Școala Comercială și de Servicii Bacău.

Anul trecut, soția sa nu a obținut niciun ban ca și administrator al Psihotest SRL, însă a câștigat 34.601 lei din activitățile cabinetului individual de psihologie și 324 de lei, plus alți 324 de lei din cedarea folosinței bunurilor.

Daniel MURARU

Citește și:

Cum a ajuns firma soției șefului ITM Neamț să ofere companiei Apa Serv  servicii de protecția muncii

VIDEO. „Schumacher” de la ITM, manevre riscante în trafic

 

9 comments

 1. Secrete bine pazite 4 august, 2020 at 14:09 Răspunde

  Supravietuirea dlui Popescu la conducerea ITM Neamt, ar putea avea legatura cu ceva schelete ce zac prin fisete sau sertare bine pazite si ferite de ochii lumii. Fiecare ancheta realizata in cazul evenimentelor, de cele mai multe ori nefericite, reprezinta un dosar de cercetare in care amanuntele mentionate sau nu, fac diferenta. De regula, victimele au fost invinovatite. Fiecare situatie are variantele ei de constatare si evaluare a efectelor. Daca esti depozitarul unor astfel de amanunte, detii controlul si puterea. Nu poti fi schimbat usor. Sa vedem pana cind este valabila reteta. Cert este ca dl Popescu a tras lozul castigator de fiecare data.

 2. Ioan 4 august, 2020 at 15:15 Răspunde

  De unde știți că nu este un bun profesionist și de aceea a fost și este ținut în funcție de toate regimurile politice.

  Admin.: Am zis noi ca nu e bun profesionist? Sunati-l si spuneti-i ca patronul va fura la leafa, de exempĺu, si vedeti ce va spune!

 3. Varga Szandor Andrasz 4 august, 2020 at 15:46 Răspunde

  Daca cetatea de pe Pârâul Sarata o denumiti casă înseamnă ca modestia caracterizează pe cel care a făcut documentarea .
  Anyway, si Cetatea Sucevei la o adica era casa, casa lui Stefan cel Mare si Sfânt
  Îmbucurător e ca nu o denumiti ” căsuța”, si asta da speranțe .
  La o adică si urâțenia din Bulvd.Victoria Socialismului Ceaușescu o denumise casa, a poporului.
  Bun ashe .

  Admin.: Ce-i drept, nu am vazut casa, insa nici in declaratia de avere nu se mentioneaza ca detine un palat.

 4. Cristian 4 august, 2020 at 17:19 Răspunde

  Maica Domnului ai mila de noi. Pai Zgrobetele de Popescu de la ITM Neamt este un bun profesionist? In ce mai fratilor, individul are doctorat obtinut la Chisinau pe fel de fel de cai iar pentru (***) de doctorat primeste spor la leafa. A fost si este (***) lui don Gigi Zeus Stefan caruia in tinereata lui i’a protejat firmele de contoalele care trebuiau facute. Zgrobetele este (***) cu cei mari si zbir cu cei mici iar pentru a se mentine pe functie face orice (***). La firmele din cercul lui Pinalti nu dadea amenzi pentru cei ce muneau la negru nicicand facand un fel de sesizari pe la parchet care se clasau oricum. La firmele mici era si este jalea pamantului oamenii fiind rupti in doua. Tipul are obrazul prea (***) asa ca potangul dar noi o sa-i mai dam cate ceva la Racnetul Carpatilor poate se simte si pleaca naibii la casa lui. Apropo povestea cineva ca in casa aceea au tot fost bagati banuti nu a contat cat balta avea si are peste. Soarta…………..

 5. Varga Szandor Andrasz 4 august, 2020 at 20:44 Răspunde

  Tii minte ca in legătură cu casele am mai discutat .
  Nici in celălalt caz nu apărea, acolo deloc chiar .
  Iar doamna a avut o mult mai întinsă colaborare, pana a terminat dona Chitic facultatea .
  Cand doamna Chitic a absolvit, a preluat mneaei frâiele psihologice la Companie.
  Esențial e ca apasii nemteni nu au salarii, dar psihologic sunt toti aproape întregi, spun aproape pentru ca nici un om normal nu ar sta cu 1600 de lei in mana pe luna ca ei !
  Dar dupa treizeci si ceva de ani tot speri si speri ca se va face dreptate vreodată si acolo .
  Au pierdut al doilea proces, iar au de dat banii înapoi la oameni, si urmează si al treilea în curând .
  Nu e fantastic ca banii puțini si așa, se recuperează pentru pălmași numai cu instanta si executori ?
  Au pe 10 iar concurs, ar dori 7 instalatori si un sudor .
  Vise taică, vise !

 6. ADY 4 august, 2020 at 22:59 Răspunde

  individul asta trebuie de multa vreme (***), insa are spate asigurat in politica. sa fii seful itm de 15 ani inseamna ca esti o mare somitate!!!!! accidentul actualului prfect a fost bine analizat de itm, idem si senatorul manoliu, ambii au omarat oameni la volan in timpul serviciului. in rest acest (***) si-a facut varza mazda si ca din joben alta noua!!! toti (***) care l au tinut si il tin in functie sa dea dumnezeu sa ajunga fix la aiud cu tot neamul lor!

 7. Gigel 5 august, 2020 at 08:24 Răspunde

  48000 de lei de la Apaserv? Frumos gest. Adevarati lorzi ai banilor publici. Acum inteleg de ce au nevoie cei de la Apaserv de bani mai multi. Ca doar niste domni care sunt generosi cu doamnele bine au nevoie de resurse. Asa ca AU CERUT IN IULIE O NOUA MAJORARE DE PRET. Cu cât? Pana la 10,27 lei/mc. Nu credeti? Intrati pe ANRSC și vedeti cu ochii vostri: https://www.anrsc.ro/avizare-preturi/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.