Revoltător! 2 (doi) ani de când omul lui Ginel a furat un munte de nisip și a rămas nepedepsit. Autoritățile se prefac că-l anchetează

2
3619

Pe data de 8 aprilie 2022 s-au împlinit fix doi ani de când atacul.ro a dezvăluit cum mii de tone de nisip furat dintr-o arie protejată, situată la granița comunelor Bârgăuani și Mărgineni (județul Neamț), a fost transportat lângă stația de sortare de la Săvinești a societății Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fostă Aqua parc SRL).

În momentul publicării articolului (8 aprilie 2020), la cariera ilegală din vârful dealului se lucra de aproximativ două săptămâni. Adică, în acest interval, timp în care pe teritoriul României autoritățile instituiseră starea de urgență din cauza Covid-19, mai multe basculante încărcate cu nisip au parcurs zeci de kilometri prin mai multe localități, pe drumuri județene și un drum național, până la stația de sortare „a lui Ginel” (așa cum este cunoscută de localnici) de la Săvinești, fără ca niciun echipaj de Poliție să le verifice.

Poliția nu s-a grăbit să facă cercetări nici măcar după ce atacul.ro a arătat cum se fură ziua-n amiaza mare, ancheta demarând abia a doua zi, când autocamioanele fuseseră retrase de pe traseu.

Dacă ar fi intervenit rapid, adică imediat după apariția articolului, polițiștii ar fi găsit pe traseu camioanele (FOTO) încărcate cu nisipul furat și excavatoarele în plină acțiune.

Însă, a doua zi, când au găsit de cuviință că e cazul să prindă hoții, polițiștii au mai găsit doar o grămadă de nisip, evaluată la câteva mii de tone, depozitată lângă stația de sortare a societății Aqua Parc SRL. Tot atunci a fost întocmit un dosar penal, dar cercetările nu au fost finalizate nici până în ziua astăzi, adică la 2 ani de la dezvăluirile din atacul.ro și de la demararea anchetei penale. Lucrarea se află în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Neamț, cercetările fiind supravegheate de către un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț.

Nu am reușit să aflăm ce ține loc în această anchetă, pentru că urmărirea penală este secretă, însă ne întrebăm dacă nu cumva se trag sfori pentru ca ea să fie mușamalizată. Altfel nu se explică de soluționarea acestui dosar durează atât de mult în condițiile în care există probe suficiente li evidente privind comiterea unor infracțiuni.

Polițiștii au lăsat hoții să se desfășoare

Pe data de 8 aprilie 2020, ziua în care atacul.ro a dezvăluit că mai multe autocamioane transportă nisip furat de pe un deal din Bârgăuani la stația de sortare a Aqua Parc de la Săvinești, la fața locului au ajuns cei de la Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu, iar mai târziu și o echipă de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț.

Au găsit un excavator și un buldoexcavator, ambele ale societății Stef Edil SRL CDP, firmă controlată tot de Ginel, care încărcau cu nisip autocamionele, multe dintre ele ale societății Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița-Năsăud.

Verificările celor de la Mediu și Ape au scos la iveală că exploatarea era ilegală, utilajele săpând fără nicio autorizație de la primărie, Mediu, Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM), Administrația Națională Apele Române etc. De fapt, cei care exploatau nu aveau absolut nicio autorizație. Mai mult decât atât, verificările ulterioare aveau să scoată la iveală și alte aspecte, respectiv că exploatarea se făcea într-o zonă protejată – aria naturală protejată „Pădurea și lacul Mărgineni”. În plus, terenul figura în acte ca pășune, aceasta fiind concesionată unui crescător de animale care încasa subvenții de la APIA.

Poliția Neamț, condusă la acea vreme de Neculai Catană, în prezent pensionar, nu s-a obosit să trimită un echipaj pe dealul de la Bârgăuani și nici măcar nu s-a deranjat să solicite patrulelor de pe traseu să oprească autocamioanele care transportau nisipul furat.

Omul lui Ginel, artizanul furtului de nisip

Echipa de control de la Mediu l-a găsit la fața locului pe George Trifan, o persoană de încredere a lui Ginel. De altfel, cei doi, Trifan și Vlasie, alături de alte personaje, sunt judecați într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare de bani. Trifan a spus că este proprietarul terenului respectiv și că pune bazele unei plantații de nuci. A mințit, pentru că nu a prezentat documente care să-i confirme afirmațiile, deoarece nu le avea, terenul având cu totul un alt proprietar.

În luna mai 2020, Poliția Neamț confirma dezvăluirile atacul.ro.

Pe Trifan (FOTO) l-am găsit și pe șantierele de la Albuia și Țiganca, ca reprezentant al firmei Mavgo Holding SRL, controlată tot de Gheorghe Vlasie. Lucrările de la Albuia și Țiganca, finanțate cu bani din Fondul de urgență al Guvernului, fac subiectul unui dosar de corupție trimis deja în instanță.

De altfel, George Trifan este cunoscut ca fiind unul dintre partenerii de afaceri ai lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cel care acum lucrează ca jurist la firma Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fostă Aqua parc SRL), unde tatăl său, Gheorghe V. Vlasie, este asociat unic. Ginel, care este cumătru cu Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, recent condamnat, în primă instanță, la 8 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție, mai este judecat într-un dosar penal, tot pentru fapte de corupție. El este acuzat de fraudă cu fonduri europene.

Atacul.ro a mai identificat o grămadă de nisip lângă stația de sortare a Aqua Parc

Poliția a început cercetările pe 9 aprilie 2020, adică după o zi de la apariția articolului, iar întârzierea i-a ajutat pe unii care, astfel, au avut timp să-și facă apărările.

Verificările au stabilit că este vorba de o cantitate de 7.215 tone de nisip furat (FOTO) de la Bârgăuani și găsit lângă stația de sortare a societății Aqua Parc.

În prezent, stația de sortare funcționează pe o altă firmă – Helgra Decora SRL Borlești. Până la sfârșitul cercetărilor, marfa fără documente legale a fost indisponibilizată. Pe parcursul anchetei, în apropierea stației de sortare, lângă râul Bistrița, a fost găsită o altă grămadă de nisip ce avea ca sursă cariera ilegală de la Bârgăuani. Este foarte dubios faptul că polițiștii nu au observat marfa mai devreme.

Cea de-a doua grămadă de nisip a fost identificată aproape după un de polițiști:

Nu este deloc lipsit de importanță că nisipul furat din cariera ilegală de la Bârgăuani a fost transportat la Săvinești inclusiv cu autocamioane ce aparțin societății Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița-Năsăud, o firmă controlată de controversatul om de afaceri Sorin Ciufudean și iubita sa.

Autocamion al Industrial Construct Ardeal SRL folosit la transportul nisipului furat de la Bârgăuani:

Industrial Construct Ardeal a efectuat, alături se Aqua Parc, lucrările de la canalul din Slobozia-Roznov, investiție de milioane de euro. Câteva dintre camioanele lui Ciufudean folosite la transportul nisipului furat au fost utilizate de Aqua Parc și la lucrările de pe DN 15 (Bicaz – Poiana Largului).

Autocamioane ale firmei Industrial Construct Ardeal SRL folosite la lucrările de pe DN 15 (foto-septembrie 2020):

De altfel, Ciufudean avea o bună relație cu Ginel, acest lucru reieșind din interceptările procurorilor din dosarul în care omul de afaceri bistrițean este judecat, alături de deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc și Vlad Marcoci, pentru fapte de corupție. În discuțiile pe care le avea cu partenera sa de viață, Valeria Bondrea, Ciufudean l-a pomenit și pe Ginel în câteva rânduri. Dar despre acest lucruri, într-un alt articol.

Daniel MURARU

Citește și:

Dosarele X și cariera lui Ginel din vârful dealului. „Cară nisip de două săptămâni, dar nimeni nu știe?”

Vicele de Bârgăuani, despre cariera de nisip din vârful dealului: „Fac adăpători pentru animale!  Știe și de la Consiliul Județean, au aprobări, au tot!”

Cariera ilegală din vârful dealului: „E pășunea pe care am concesionat-o de la Primăria Bârgăuani. (…) M-a repezit și mi-a zis să-mi văd de treabă!”

Cariera ilegală de la Bârgăuani, afacerea partenerului lui Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene. Nisipul, transportat cu mașinile Aqua Parc

Au furat un munte de nisip, iar Poliția doarme. Un an de anchetă în cazul carierei ilegale din vârful dealului și niciun rezultat

GALERIE FOTO. Dezastrul rămas în locul unui vârf de deal ras cu buldozerele și furat

Cum arată locul din care s-au furat peste 7.000 de tone de nisip. Suspecți sunt apropiați de-ai lui Ginel

Poliția confirmă dezvăluirile atacul.ro în cazul carierei ilegale de nisip. În schimb, nu explică de ce a acționat cu întârziere

DOVADA că Poliția Neamț este „atentă” cu afacerile lui Ginel! Prefectul, tratat la diverse de polițiști în cazul carierei ilegale de nisip

DNA, pe urmele atacul.ro. „Miki” Popescu, omul lui Arsene, trimis în judecată în dosarul „Albuia și Țiganca”

Ginel, trimis în judecată la pachet cu amicul baronului Ficățel. Subiectul: iazul unde politicienii și afaceriștii pun țara la cale

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. dorin 9 aprilie, 2022 at 17:07 Răspunde

    Furtul de agregate minerale dovedit prin argumentarea tehnico – juridica a celor de la Inspectia Apelor din cadrul Administratiei Bazinale de Apa SIRET cu concursul M.A.I. – I.P.J. NEAMT – S.I.C.E., concomitent cu masuratorile facute de catre echipa de la Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT in prezenta reprezentantilor MAI – IPJ NEAMT – SICE trebuia sa faca pe cei care au continuat cercetarea penala sa finalizeze in scurt timp toata lucrarea care sa fie inaintata la procuror.
    Daca procurorul oricine este el, a taraganat lucrarile din dosarul penal va raspunde in fata organelor de cercetare disciplinara!
    Nu se poate ca sa dureze 2 ani ancheta penala a unui procuror cand ai mura in gura toate datele tehnico – juridice si calculat si prejudiciul !
    Trebuie subliniat ca daca cei de la ANRM Sectia Campulung Moldovenesc respectiv ing BADALE isi misca fundul de pe scaunul caldut de ani de zile si se deplasau in aceeasi zi pe teren situatia era mai clara pentru procuror !
    Deasemenea cei de la Arii Protejate din nou nu au aplicat legea si macar trebuiau sa faca un raport catre conducerea de la Bucuresti .
    Pe Catana il intelegem si el era mult prea obosit, fusese pe front, nu atat a putut, sa nu se puna rau cu condamnatul recent de Tribunalul Bacau.
    Dar cei de la D.G.A. NEAMT ? Dar cei de la D.I.P.I. Neamt ? Dar cei de la S.R.I. NEAMT si zonalul SRI ? Nu au facut analize/ corelari de situatii de coruptie? Daca o fi facut ceva in sensul acesta si au descoperit ceva, de ca nu au adus la cunostinta conducrii D.G.A. – centru, conducerii D.I.P.I. – centru, conducerii S.R.I. centru, sau chiar Ministrului de Interne BODE parca, ala cu accidentul rutier, care a fost ingropat( accidentul nu ministrul !!);
    Atat Presa Centrala dar si cea Locala sunt atenti pe acest caz , care daca se rezolva corect , legal si in timp util, atentie !!! societatea in cauza care a furat agregate minerale nu mai incerca sa fure din nou din alta cariera de la comuna MARGINENI cateva luni mai tarziu ! DE TOATA JENA domnule procoror !!!!!
    Sau poate il depaseste cazul, trebuie tinut cont de acest lucru! Poate cazul va fi preluat de Parchetul General orice este posibil !

  2. E dă bine 13 aprilie, 2022 at 18:38 Răspunde

    Eu zic că revoltător e că i-ați prins, că n-au plecat cu tot dealul!
    La ce sa ne mai așteptăm de la acești așa numiți anchetatori?? Ei sunt anchetatori în statele de plată, acolo da!!!!!!
    Aici treaba nu merge că e dă muncă, nu cum știți voi că imediat țac-pac iese ancheta, se trimite în judecată etc!! E dă muncă, băi nene, că doar nu dumneata, domnu Muraru, servești masa la Turnu cu hamei! Presupun că nu, zic!
    Că ei, anchetatorii, au pile să aibă masă bună la cârciumă, exact ca în filme!
    Lăsând gluma la o parte, este incredibil, este rușinos și revoltător sub aspectul întinderii la nesfârșit a acestui mega furt văzut din avion. Rușine, politie! Rușine, procurori fara c…ie

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.