Au furat un munte de nisip, iar Poliția doarme. Un an de anchetă în cazul carierei ilegale din vârful dealului și niciun rezultat

4
2375

Anul trecut, la jumătatea lunii martie, românii erau țintuiți la domicilii în urma deciziei autorităților care au instituit starea de urgență din cauza pandemiei de Covid-19. Numeroase filtre de Poliție, amplasate în toate zonele circulate din județ, opreau și verificau documentele participanților la trafic, restricțiile impuse fiind drastice. Însă, toate aceste măsuri nu i-au împiedicat pe unii să radă efectiv un vârf de deal, situat pe raza comunei Bârgăuani, iar nisipul rezultat să-l transporte la balastiera de la Săvinești, proprietatea societății Aqua Parc, controlată de inculpatul Gheorghe Vlasie, zis și Ginel (judecat într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare de bani), cumătrul altui inculpat, dar pentru fapte de corupție, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Dezvăluirile publicației atacul.ro au dus la întocmirea unui dosar penal, aflat în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul Poliției Neamț.

Peste două săptămâni se va împlini un an de la dezvăluirea acestei hoții, însă lucrătorii de poliție nu au finalizat încă dosarul, iar cercetările înaintează anevoios. Datele noastre arată că în dosar nu există niciun suspect și că s-a început urmărirea penală în REM (cu privire la faptă), ceea ce este cel puțin dubios, întrucât există suficiente probe care fi permis finalizarea anchetei și trimiterea în judecată a inculpaților, oricare ar fi fost ei.

În 8 aprilie 2020, atacul.ro dezvăluia faptul că mai multe utilaje sunt folosite la exploatarea ilegală a unui deal de nisip din comuna Bârgăuani. Un excavator și un buldoexcavator, ambele ale societății Stef Edil SRL CDP, firmă controlată de Ginel, încărcau cu nisip autocamionele, multe dintre ele ale societății Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița-Năsăud. Această firmă aparține omului de afaceri Sorin Ciufudean, trimis în judecată pentru dare de mită în dosarele celor doi foști directori de la Administrația Națională Apele Române (ANAR), Victor Sandu și Cristian Bratanovici. Același Ciufudean a fost trimis în judecată și în dosarul de corupție al lui Mugurel Cozmanciuc, deputat PNL de Neamț, omul de afaceri fiind acuzat de DNA că era dispus să ofere 500.000 de lei pentru numirea unei persoane agreate de el în funcția de director al ANAR.

Camioanele Industrial Construct Ardeal SRL au fost închiriate în nenumărate rânduri firmei Aqua Parc, pe care le-a folosit la diverse lucrări, inclusiv pe DN 15, Bicaz-Poiana Largului.

După apariția dezvăluirilor din atacul.ro, prefectul de Neamț a solicitat autorităților statului să se implice și să facă verificări. Astfel, în ziua publicării articolului (8 aprilie), la fața locului s-au deplasat reprezentanți ai Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului și ai Apelor Române. Verificările acestora au scos la iveală că exploatarea era ilegală, utilajele săpând fără nicio autorizație de la primărie, Mediu, Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM), Administrația Națională Apele Române etc. De fapt, cei care exploatau nu aveau absolut nicio autorizație. Mai mult decât atât, verificările ulterioare aveau să scoată la iveală și alte aspecte, respectiv că exploatarea se făcea într-o zonă protejată – aria naturală protejată „Pădurea și lacul Mărgineni”. În plus, terenul figura în acte ca pășune, aceasta fiind concesionată unui crescător de animale care încasa subvenții de la APIA.

Peste 7.000 de tone de nisip furat

La fața locului, respectiv la cariera ilegală de nisip, a fost identificat George Trifan, un apropiat al lui Gheorghe Vlasie, cei doi fiind „colegi” în dosarul privind constituirea unui grup infracțional organizat. Pe George Trifan l-am găsit ca reprezentant al societății Mavgo Holding SRL, și la lucrările de la Albuia, finanțate cu bani din Fondul de urgență al Guvernului, ce face subiectul unui dosar de corupție trimis recent în instanță.

Trifan(foto) le-a declarat polițiștilor că este proprietarul terenului și că pune bazele unei plantații de nuci. Afirmația s-a dovedit a fi mincinoasă, Trifan neprezentând documente doveditoare.

Comportamentul polițiștilor în acest caz poate fi considerat cel puțin suspect. În primul rând, este greu de înțeles cum zeci de camioane au transportat nisip exploatat ilegal, fără ca nimeni să le oprească și să le verifice. Acest lucru s-a întâmplat în plină stare de urgență, când existau restricții de circulație. De asemenea, camioanele au străbătut mai bine de 20 de kilometri, de drumuri comunale, județene și naționale, până la destinație, iar niciun polițist nu a avut curiozitatea să oprească măcar o mașină, ca să vadă ce transportă. Nu în ultimul rând, polițiștii s-au implicat în acest caz abia la o zi după publicarea articolului și de la trimiterea adresei pe care au primit-o de la prefect. Conducerea Poliției de la acea vreme, formată din Neculai Catană, inspector lef, și Mihai Osoianu, adjunct, nu numai că nu s-a obosit să trimită o echipă pe teren în ziua în care utilajele încă lucrau, dar nici măcar nu au dat ordin echipajelor de pe traseu să oprească și să verifice camioanele și încărcătura acestora. S-a pierdut, intenționat se pare, startul în această anchetă, pentru că un control demarat în ziua publicării articolului ar fi contribuit cu probe solide la dosar.

Chiar și așa, faptul că cercetările mai mult stagnează decât avansează nu poate decât să întărească suspiciunile privind modul în care se fac cercetările în această cauză, cercetări ce sunt supravegheate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Neamț.

Daniel MURARU

Citește și:

Poliția confirmă dezvăluirile atacul.ro în cazul carierei ilegale de nisip. În schimb, nu explică de ce a acționat cu întârziere

 

4 comments

 1. Cătălin 24 martie, 2021 at 14:11 Răspunde

  Rușine! Le-ați dat mură în gură și nu sunt in stare să facă o cercetare profesionistă! Iar treaba cu lasă pe mâine că azi nu putem ne spune exact ce se întâmplă și cu dosarul. Felicitări pentru perseverență, dl Muraru! Nu-i lăsați!

 2. Virgil 24 martie, 2021 at 16:25 Răspunde

  N-au timp domnii politisti, sunt la miting. Mai e un (***) pe la Roman, mare lider sindical care indeamna politistii la rascoala. Mai (***) de politist, tu faci miting pentru ce nu ți-a fost tăiat, dar noi, privații ce facem? Voi de bine de rau ati primit salarii, noi traim de pe o luna pe alta. Lichelelor, de asta isi fac de cap infractorii.

 3. FLORIN 24 martie, 2021 at 16:31 Răspunde

  Nu e ca nu stiu,e ca nu au voie pentru ca ”sefii” sunt corupti si slugaresc tandemul Ginel/Arsene.
  Total deprofesionalizata si manelizata conducerea Politiei numita numai pe criterii politice si de incompetenta/slugarnicie ne-a adus in situatia acestui stat esuat.
  Bine,aici este de competenta DGA, insa nivelul”anchetelor” este ”limitat”la sefi de post sau politisti de la circulatie cu anchete de umplutura penibile pentru a-si justifica activitatea penibila si salariile colosale luate DEGEABA.
  Totul trebuie ras in acest stat compromis,incompetent si esuat de coruptie.
  Reforma nu mai este posibila.

 4. lora.@ 24 martie, 2021 at 19:00 Răspunde

  Hai DGA mai faceti ceva ! este asa de greu daca aveti toate datele moca ! sau asteptati sa va faceti de cacao ca la I.P.J. Bacau unde dupa dezastrul de la Onesti, Oprisan a fost avansat la Bucuresti!??? ; daca era la chinezi era saltat de mult! sau poate asteptati ordinul Ministrului de Interne !!???

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.