DOVADA că Poliția Neamț este „atentă” cu afacerile lui Ginel! Prefectul, tratat la diverse de polițiști în cazul carierei ilegale de nisip

9
1499

 

Noi amănunte interesante ies la iveală în cazul carierei ilegale de nisip din vârful dealului situat între satele Ghelăiești (Bârgăuani) și Itrinești (Mărgineni), o afacere marca „Ginel” pe care atacul.ro a prezentat-o în exclusivitate. Ulterior, informațiile în posesia cărora am intrat arată dezinteresul polițiștilor care, deși au avut date prețioase ce ar fi putut duce la depistarea în flagrant a camioanelor care transportau nisipul exploatat ilegal, nu le-au fructificat. Motivul nu-l cunoaștem, însă putem bănui că cineva din sistem protejează afacerile lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Până în prezent, Poliția Neamț nu a venit cu nicio precizare pentru a justifica lipsa de reacție în acest caz.

Între timp, atacul.ro a intrat în posesia unui document oficial care confirmă nu numai jocurile făcute de Poliția Neamț în acest dosar, dar și modul în care o adresă a prefectului de Neamț, George Lazăr, a fost ignorată cu bună știință. Dacă Poliția nu acționează la solicitarea prefectului, care este reprezentantul guvernului în teritoriu, oare cine ar putea s-o pună în mișcare?

În data de 8 aprilie, după ce atacul.ro a publicat articolul <<Dosarele X și cariera lui Ginel din vârful dealului. „Cară nisip de două săptămâni, dar nimeni nu știe?”>>, prefectul George Lazăr s-a sesizat și a solicitat mai multor instituții să verifice informațiile. Astfel, Instituția Prefectului a trimis adrese la Garda de Mediu, Apele Române, Agenția pentru Protecția Mediului și Poliția Neamț. Toate instituțiile amintite, cu excepția Poliției, și-au trimis la fața locului, în aceeași zi, inspectori pentru a evalua situația. Unii mai repede, alții mai târziu.

În adresa înaintată instituțiilor menționate (foto), prefectul cerea să se efectueze demersurile legale, în regim de urgență, pentru verificarea aspectelor semnalate.

Expresia „regim de urgență” nu a avut nicio greutate în fața șefilor Poliției Neamț, verificările demarând abia a doua zi, când, la fața locului, nu mai era niciun camion, ci doar două utilaje ale societății Ștef Edil CDP SRL, controlată de Ginel. În momentul în care Poliția a primit adresa de la Prefectură, în cariera ilegală de nisip se aflau cel puțin cinci camioane care așteptau să fie încărcate cu nisip. Șefii IJP-ului puteau solicita echipajelor din teren să oprească mașinile încărcate cu nisip și să verifice legalitatea transportului. Ar fi constatat că, în plină pandemie și stare de urgență, acele camioane transportau nisip sustras de pe un teren ce aparține Primăriei Bârgăuani, fără acte legale, în Săvinești, la balastiera societății Aqua Parc SRL ce aparține lui Ginel. Această probă, care ar fi putut fi extrem de utilă în instrumentarea dosarului, a fost „ratată” de polițiști.

Protecția autorităților statului pentru afacerile lui Ginel este demonstrată și de faptul că autocamioanele, ce aparțin unei firme din Bistrița-Năsăud care a executat diverse lucrări cu Aqua Parc SRL,  au transportat nisip de la Ghelăiești timp de două săptămâni, perioadă în care niciun polițist nu a avut curiozitatea să tragă unul pe dreapta și să verifice încărcătura și documentele. În fiecare zi, camioanele au trecut prin fața Postului de Poliție Dochia, au circulat apoi pe două drumuri județene și pe un drum național, până să ajungă la balastiera de la Săvinești. Iar toate astea s-au întâmplat într-o perioadă în care în România era declarată stare de urgență, iar drumurile erau împânzite de echipaje mixte Poliție – Armată – Jandarmerie.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Neamț, care au ajuns la fața locului la scurt timp după ce prefectul le-a solicitat acest lucru, au găsit și camioane, și utilaje care mutilaseră dealul. George Trifan (foto), o persoană foarte apropiată lui Ginel, pe care atacul.ro a găsit-o și la lucrările de pe pâraiele Albuia și Țiganca, reprezentând Mavgo Holding SRL, controlată tot de Ginel, a fost cea care i-a întâmpinat, la cariera ilegală de nisip, pe cei de la Mediu.

Luat la întrebări, Trifan a declarat că este proprietarul terenului și că execută lucrări de nivelare, pentru a planta o livadă cu nuci. La data controlului, 8 aprilie, Trifan nu a prezentat niciun document care să ateste că este proprietarul terenului și nici nu l-a prezentat până pe data de 28 aprilie, când Garda de Mediu a răspuns unei solicitări a publicației atacul.ro.

Comisarii de mediu au constatat că terenul se află în aria naturală protejată „Pădurea și Lacul Mărgineni”, iar Agenția Națională pentru Arii Protejate nu a emis niciun aviz pentru desfășurarea de lucrări în zona respectivă. Mai mult decât atât, reprezentanților de la Mediu nu li s-a pus la dispoziție niciun document din care să rezulte legalitatea lucrărilor efectuate. Nu exista nicio autorizație de la primărie, Mediu sau Apele Române. Totul s-a făcut ilegal, adică s-a furat nisip ziua-n amiaza mare cu un tupeu incredibil. Ca urmare a celor constatate s-a dispus sistarea imediată a lucrărilor, Garda de Mediu întocmind și o sesizare penală pentru executare de lucrări neautorizate în arii naturale protejate.

Cel mai probabil, sesizarea va fi conexată dosarului penal întocmit de Poliție. Garda de Mediu precizează că nu are atribuții în verificarea transporturilor de mărfuri, așa că nu a putut verifica documentele camioanelor și utilajelor găsite în carieră. Acest control l-ar fi putut face Poliția care nu și-a trimis niciun reprezentant la fața locului până a doua zi, când camioanele nu au mai apărut în carieră.

Atacul.ro a aflat de la un sătean din Bârgăuani, Sabin Voroneanu, că terenul pe care omul lui Ginel a excavat, exploatând ilegal nisip, este pe pășunea pe care a concesionat-o de la Primăria Bârgăuani, pentru care încasează subvenții de la APIA. Sabin Voroneanu ne-a declarat că le-a cerut socoteală muncitorilor, însă nu a fost băgat în seamă.

„ Contractul este încheiat pe persoană fizică, eu fiind crescător de animale. Când am văzut utilajele că sapă pe pășune, m-am dus și am vorbit cu o persoană de acolo care m-a luat la <<trei păzește>>. I-am zis că e pășunea închiriată de mine de la primărie, însă el m-a repezit și mi-a zis să-mi văd de treabă. După ce a apărut toată povestea în ziar și a venit Poliția, iar utilajele au dispărut, lucrurile s-au schimbat. Cel care mă repezise mi-a promis că reface terenul și-mi plătește redevența la primărie. Probabil, ca să tac. Numai că eu nu vreau nici bani și nici plantație de nuci pe pășune, așa cum a promis. I-am zis și vicelui, cu care am mers pe teren, și mi-a spus că muncitorii vor să facă o adăpătoare. Este o mare minciună, pentru că nu e vorba de nicio adăpătoare pentru animale. Au stricat câteva hectare bune de pășune. Pe mine nu m-a anunțat nimeni de absolut nimic, nici primărie, nimeni. Cred că au făcut de capul lor totul. Au spus că au nu știu ce autorizații, dar nu știu dacă este așa!”, a declarat Sabin Voroneanu, care a precizat că a concesionat pășunea în urmă cu 4 ani, iar contractul este valabil 7 ani.

Titi Osaciuc, viceprimarul comunei Bârgăuani, ne-a declarat inițial că nu știe ce se întâmplă pe dealul unde zeci de camioane cărau de vreo două săptămâni nisip. După ce s-a interesat, a revenit și ne-a spus că un întreprinzător privat face adăpători pentru animale, iar terenul s-ar afla pe raza comunei Dochia. Informația a fost infirmată, stabilindu-se că, de fapt, dealul din care s-a sustras aproape 2.000 de metri cubi de nisip, este al Primăriei Bârgăuani.

Atacul.ro așteaptă, în continuare, un punct de vedere din partea Poliției Neamț.

Daniel MURARU

Citește și:

Dosarele X și cariera lui Ginel din vârful dealului. „Cară nisip de două săptămâni, dar nimeni nu știe?”

Neamț, tărâmul ciocoilor. Cum să furi un deal dintr-o arie naturală protejată sub ochii indulgenți ai autorităților

Indolență sau corupție? Poliția protejează afacerile lui Ginel

GALERIE FOTO cu „adăpătorile pentru animale”. Dosar penal pentru cariera de nisip din vârful dealului

Cariera ilegală din vârful dealului: „E pășunea pe care am concesionat-o de la Primăria Bârgăuani. (…) M-a repezit și mi-a zis să-mi văd de treabă!”

Vicele de Bârgăuani, despre cariera de nisip din vârful dealului: „Fac adăpători pentru animale!  Știe și de la Consiliul Județean, au aprobări, au tot!”

 

9 comments

 1. FLORIN 6 mai, 2020 at 15:12 Răspunde

  Politia Neamt se va ocupa de problema cand Arsene va dispare din politica.
  Fiind o institutie corupta si slugarnica alaturi de PARCHET/DIICOT bineinteles ca sunt pres si la comanda/complicii tuturor nulitatilor care vremelnic ocupa functii politice in Neamt.
  Cu institutii corupte unde spaga si smenurile fac legea nu putem sa ne asteptam decat la musamalizare,bagatelizare,compromiterea probelor pana se alege praful de orice ancheta asa cum se intampla de obicei cu toate anchetele in care sunt implicati tot felul de smecheri.
  PS
  Spagile in domeniu au ajuns la 1 milion de euro dupa cum am vazut in ultimile zile…

  Inca odata se dovedeste inutilitatea acestor salarii colosale aberante din Justitie/Politie combinate cu pensii speciale aberante dupa o viata de smenuri si spagi cu zero rezultate profesionale.
  Coruptia este la acelasi nivel sau mai mare.

  Cu oameni corupti si fara caracter nu ai cum sa faci justitie.O mizerie umana ramane o mizerie indiferent de salariul pe care il ia.

 2. janel iosub 6 mai, 2020 at 16:41 Răspunde

  DAR PROCURORII NEMTENI PT CE INCASEAZA UN PURCOI DE BANI LUNAR?! AHA, SA DOARMA SI SA-L SLUJEASCA PE GINEL!!! SA FACI ATATA SCOALA PANA SA AJUNGI SEF IN POLITIE SAU PROCUROR, IAR DUPA SA STAI IN 4 LABE IN FATA UNUI TARANOI NE ARATA CAT DE PROSTI SUNT ‘SCOLITII’ LU’ PESTE PRAJIT!! RUSINE SCLAVILOR SI VANZATORI DE TARA!

 3. Liviu 6 mai, 2020 at 18:00 Răspunde

  Vorbea cineva mai sus despre procurorii din Neamt. Exista asa ceva? Va dau cuvantul meu ca nu stiu un nume de procuror in Neamt, macar unul singur. A fost un tip Olteanu, dar in rest nu stiu sa mai fie vreunul. A, si seful sticlelor de vin si a accidentelor masluite, (***). Or fi angajati la Turnul Berarilor. Cum vreti sa se miste ceva, sau ce asteptati de la gasca de slugi de la economic si din politia judeteana? Toti sunt niste inexistenti. De ce credeti ca a fost adus adjunct un personaj care nu a intocmit in viata lui un proces verbal? A jucat handbal si a facut antrenamente. Nici nu stie cui sa repartizeze si ce sa scrie pe hartii. Daca auziti niste povesti din interior te iei cu mainile de cap. Genii liberale. Pai, dle Muraru, de ce nu-l intrebati pe cel de la economic de cate ori a discutat cu Ginel caruia i-a dictat declaratiile ca sa propuna neincepere. Nu si-a vazut rudele fata de cate ori l-a vazut pe Ginel. Bai, mizeriilor, credeti ca suntem niste prosti si nu stim ce faceti prin locuri dosite?

 4. Ion 6 mai, 2020 at 18:01 Răspunde

  Sa te trimita prefectul sa prinzi hotii si pe tine sa te doara-n pxxa si sa-i lasi sa scape. Asta inseamna sa fii politist in ziua de astazi, sinomim cu …. Ce zice Janel. De asta imbraca haina statului si e platit bine, ca sa-i faca jocurile lui Ginel&co.Bine v-ar mai sta la puscarie, derbedeilor!

 5. Burkina Faso 6 mai, 2020 at 18:39 Răspunde

  Da despre dom’ prefect asta ce sa mai zicem avocat a lui Tata normal ca este cunoscut ca un cal breaz de TOATA politia ca un cal breaz si respectat pe masura. Mai ales ca este si simpatizant notoriu a lui (***) nu se oboseste nimeni sa-l bage in seama. Subliniez toti de la judiciar si de la economic il cunosc ce doamne iarta-ma nu suntem copii si nu il cunosc de sfant….

  • George 7 mai, 2020 at 11:10 Răspunde

   Burkina Faso. Dincolo că ceea ce ai spus nu are nici o noimă, eu cred că nu era vorba despre George Lazăr avocatul, George Lazăr fiul, sotul sau ce vrei tu. Era vorba despre George Lazăr prefectul. MAI PRESUS E LEGEA CARE TREBUIE RESPECTATĂ. Mai e funcția care trebuie respectată, și dacă nu-ți place de cineva sau nu ai un minim respect, da-ți demisia că nu ai ce căuta acolo, militiene. Nu știi ce vorbești.
   Iar dacă s-a autosesizat și a sesizat la rândul lui jaful e demn de respect. Mă aștept să meargă și mai departe.

 6. Burkina Faso 7 mai, 2020 at 13:43 Răspunde

  Pentru asa zisul George, mai acesta nu sunt militian nici politist imi pare rau ca nu am fost si nu sunt, dar din pacate pentru voi stiu multe adevaruri despre administratie, justitie, politie etc. multe dintre aceste ADEVARURI o sa le auziti cand trebuie. Inclusiv tu mai George….succes in continuare si Tata cu ai lui au nevoie de aparator.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.