Statul împrumută, instituțiile cheltuie fără limită. Un sfert de miliard de lei doar pentru o parte dintre bugetarii nemțeni
Statul continuă că împrumute și să cheltuiască sume exorbitante pentru a-și ține angajații la serviciu, în timp ce datoria publică guvernamentală este aproape de 50% din Produsul Intern Brut (PIB), indicatorul standard de măsurare a sănătății și bunăstării economice.
Unele cheltuieli sunt de-a dreptul inutile în condițiile în care salariile din sistemul public sunt mari și, totodată, sunt suplimentate de sporuri și drepturi salariale.
O cheltuială inutilă este cea cu indemnizația de hrană, oferită bugetarilor de Guvernul PSD și pe care Guvernul PNL a menținut-o.
Este vorba despre 346 de lei brut care sunt încasați de fiecare angajat al statului, bani care nu au o mare însemnătate pentru bugetari, dar care, adunați, înseamnă foarte mult.
O mare parte dintre instituții suportă și cheltuieli cu sporurile pentru condiții de muncă și în domenii mai puțin periculoase ori care nu presupun condiții deosebite.
Peste 200 de milioane de lei s-au dus pe salarii și mâncare în 18 instituții
Un calcul efectuat de atacul.ro arată câți bani au „mâncat” 18 instituții doar ca să-și plătească angajații în primul semestru al acestui an. Datele prelucrate au la bază informațiile publicate de Ministerul Finanțelor Publice, aferente primelor 6 luni ale acestui an.
În perioada ianuarie – iunie, 18 instituții, dintre care două primării, Consiliul Județean Neamț, două inspectorate, patru agenții, patru spitale și cinci direcții, au plătit salarii de bază angajaților în valoare de 161,52 de milioane de lei, sporuri pentru condiții de muncă de aproape 43,1 milioane de lei și indemnizații de hrană de încă aproape 10 milioane de lei. Adică, peste 214 milioane de lei doar cu salariile și mâncarea salariaților acestor instituții.
Asta în numai 6 luni. Cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate în spitale, iar cele mai mici, în unitățile cu personal redus.
Una dintre instituțiile intrate în calcul este Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț care, în primul semestru, a cheltuit 1,61 milioane de lei pentru a plăti salariile de bază ale angajaților, alți 184.970 de lei s-au dus pe sporurile pentru condiții de muncă, 79.624 de lei pe indemnizațiile de hrană și 23.059 de lei au fost cheltuiți pe alte drepturi salariale în bani.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a depășit suma de 4,41 milioane de lei în privința salariilor de bază, sporurile pentru condițiile de muncă, în cele 6 luni, s-au cifrat la 1,33 milioane de lei, indemnizațiile de hrană – 172.511 lei și alte drepturi salariale în bani – 38.923 de lei.
Inspectoratul Teritorial pentru calitatea semințelor și materialului săditor Neamț a plătit, în primul semestru, salarii de bază de 324.411 lei, sporuri de muncă de 23.772 de lei și indemnizații de hrană de 17.642 de lei.
Direcția Județeană pentru Tineret și Sport nu a plătit angajaților sporuri pentru condiții de muncă, așa cum s-a întâmplat în restul instituțiilor, însă a cheltuit, în primele 6 luni, 488.934 de lei cu salariile de bază ale acestora, cărora le-a achitat și indemnizații de hrană în sumă de 30.459 de lei.
În 6 luni, 4,18 milioane de lei a costat numai hrana angajaților din două spitale
La spitale, cheltuielile cu salariile angajaților au fost astronomice, atât din cauza numărului foarte mare de angajați (fiind printre cei mai mari angajatori din județ), cât și a salariilor și a sporurilor pe care le primesc.
Exemplu elocvent în acest sens este Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț care a cheltuit 50,91 milioane de lei, în doar 6 luni, pentru a asigura salariile de bază ale salariaților. Sporurile de muncă au însumat 26,77 de milioane de lei, alte sporuri – 9,66 milioane de lei, indemnizațiile de hrană – 2,59 milioane de lei și alte drepturi în bani – 1,32 milioane de lei.
Spitalul Municipal de Urgență Roman a cheltuit cu plata angajaților, în 6 luni, 30,55 de milioane de lei, plus 6,16 milioane de lei, bani ce au reprezentat sporuri pentru condițiile de muncă, plus 3,82 milioane de lei ce au însumat alte sporuri, iar 2,79 milioane de lei a fost fondul aferent plății cu ora. Cu 1,59 milioane de lei, spitalul din Roman a plătit indemnizațiile de hrană.
Cheltuieli mari a avut și spitalul din Târgu-Neamț, unde salariile de bază au fost de 13,38 milioane de lei, sporurile pentru condițiile de muncă – 2,38 milioane de lei, alte sporuri – 1,56 milioane de lei, fondul plății cu ora – 975.349 de lei, indemnizațiile de hrană – 731.975 de lei, stimulentul de risc – 487.500 de lei, alte sporuri salariale în bani – 341.810 lei.
Peste 3 milioane de lei cu salariile de bază, în 6 luni, a cheltuit și spitalul din Bicaz, la care s-au adăugat și cele cu condițiile de muncă, de 500.778 de lei, cu alte alte sporuri – 276.000 de lei, cu plățile cu ora, de 415.015 lei, dar și cu indemnizația de hrană, de 159.498 de lei.
Sporuri frumoase pentru condițiile din … agricultură
Intervențiile în agricultura locală au însemnat plata a 649.779 de lei drept sporuri pentru condiții de muncă, bani ce au ajuns în buzunarele angajaților Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Neamț în primul semestru. Salariile de bază ale acestora s-au cifrat la 5,12 milioane de lei, iar indemnizația de hrană, la 194.386 de lei.
Sporuri pentru condiții de muncă, de 190.850 de lei, au fost plătite și la Agenția Județeană de Ocuparea Forței de Muncă în cele 6 luni trecute, alături de salariile de bază, de 1,42 de milioane de lei, de indemnizațiile plătite unor persoane din afara unității, de 75.316 lei, dar și de indemnizația de hrană, de 78.997 de lei.
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială a cheltuit, în primul semestru, 988.459 de lei cu salariile de bază, 107.297 de lei cu sporurile pentru condițiile de muncă și 46.305 lei cu indemnizația de hrană.
În 6 luni, DSP a plătit peste 260.000 de lei pentru ore suplimentare
La Direcția de Sănătate Publică, munca suplimentară prestată de angajați, în cele 6 luni, a dus la plata a 268.718 lei, iar condițiile de muncă le-au mai băgat în buzunare 371.865 de lei, asta pe lângă salariile de bază, de peste 4 milioane de lei. Nu a lipsit nici indemnizația de hrană, de 189.473 de lei.
Condițiile de lucru le-au adus angajaților Agenției pentru Protecția Mediului Neamț 154.649 de lei, în primul semestru, care s-au adăugat salariilor de bază, de 1,24 de milioane de lei, plus indemnizația de hrană, ce a însumat 60.607 lei.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț a cheltuit, în primul semestru, 22,63 milioane de lei ca să plătească salariile de bază ale angajaților, 4,11 milioane de lei pentru sporurile pentru condițiile de muncă și 1,73 milioane de lei pentru indemnizația de hrană.
Sporuri pentru condiții de muncă, de 151.544 de lei, au încasat și cei de la Direcția pentru Agricultură Neamț, pe lângă salariile de bază, de 1,03 milioane de ei și indemnizația de hrană, de 53.451 de lei.
Fără sporuri pentru condiții de muncă în primării
La Consiliul Județean Neamț, salariile de bază ale personalului au însumat, în 6 luni, 9,39 milioane de lei, fondul pentru posturi ocupate prin cumul – 320.923 de lei, indemnizații plătite unor persoane din afara unității – 371.012 lei și indemnizații de hrană în valoare de 323.955 de lei.
Primăria Piatra-Neamț și-a plătit angajații, în primul semestru, cu 6,87 milioane de lei, la care a adăugat cheltuielile cu indemnizațiile plătite unor persoane din afara unității, de 257.787 de lei, și indemnizația de hrană, de 333.409 lei.
La Roman, primăria a cheltuit cu salariile de bază ale salariaților 5,06 milioane de lei, în primul semestru, cu indemnizațiile unor persoane din afara unității – 165.984 de lei, iar cu indemnizațiile de hrană – 298.276 de lei.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Waw. Daniele gând la gând .Nu mai de mult decât aseară am urmărit pe YouTube la Alex Cozma un video despre unii care ar merita o mâncare gratis dar nu primesc .
Au în fiecare clădire bufet cu servire proprii pentru că salariații sa nu părăsească buildingul .
Pentru eficienta bănuiesc .
Zic că merită, pentru că firma angajatoare și patronul ei au împreună câteva mii de patente și invenții care au SCHIMBAT PLANETA .
Aceasta se numește Microsoft .
Deci la Microsoft poți să bei o vadra de beuturi gratuite, dar mâncarea e pe bani .
Gurile rele spun că deși poți bea cisterna, nu se consemnează încă vreo comanda ( de altfel gratuita) de alcool, dar cafea sucuri, apă și ce o mai fi se consuma la greu .
Ce nevoie avem de spitale?!?? Să le desființăm! Și dacă tot am început, să dăm afară și profesorii! ‘Telectualii să dispară! Trăiască oamenii muncii! Furia proletară să măture pe toți cu mapa, să rămână doar cu sapa! Aferim!
Chiar așa! Puteți să începeți cu spitalul din Piatra Neamț! Și pe profesori, mulți dintre ei analfabeți, absolvenți de Spiru Haret și Petre Andrei! Dacă ăștia ne sunt telectualii, să ne lase!
Oamenii muncii nu mai există. (***)
Corect! Ne-am descurcat și fără spital și nu a murit nimeni, nu? Iar școlile la ce-s bune dacă scot exemplare cu mentalitate ca asta? 😉
Statul împrumută, amantele, beizadelele și lipitorii de afise din cj,
primării ,agentii si institutiile acestora, consumă fără sa producă nimic.