Pietrenii îl mai vor o tură primar pe inculpatul Chitic, condamnat la 3 ani de închisoare pentru corupție. Exemple de „bună” administrare a banului public

4
1434

Ultimele informații apărute în presa locală și națională arată că Dragoș Chitic, candidatul PMP la Primăria Piatra-Neamț, este cotat cu cele mai mari șanse pentru a câștiga un nou mandat la primărie, înaintea celorlalți contracandidați de la PNL, PSD și Pro România. Rezultatul, dacă este real, este în strânsă legătură de cauzalitate cu proasta inspirație a liberalilor de a arunca în luptă un candidat tânăr și fără prea mare notorietate, a pesediștilor de a-l băga la înaintare pe Cuc, fost ministru al Transporturilor, iar a lui Liviu Harbuz de a candida din partea unui partid care nu-l ajută prea mult într-o astfel de bătălie. Sondajele efectuate în ultimele zile ar arăta că distanța dintre Chitic și următorii clasați, Carabelea, Cuc și Harbuz, ar fi de câteva sute de voturi.

Revenind la preferința pietrenilor pentru Chitic, se poate spune că municipiul Piatra-Neamț are șanse foarte mari să ajungă din nou subiect național, mai ceva decât atunci când ex-primarul a fost bășcălia unei țări întregi deoarece a tăiat panglica la câteva wc-uri dintr-o școală sau când a construit o stradă care duce spre nicăieri.

În urmă cu câțiva ani, cetățenii din Baia Mare au ales un primar care se afla în stare de arest preventiv, acuzat fiind de fapte de corupție. Acum, pietrenii pot alege un primar care, peste câteva luni, s-ar putea să fie debarcat din funcție din cauza problemelor penale pe care le are.

Chitic are la activ o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție, însă decizia Curții de Apel Bacău nu este definitivă. Apelul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, următorul termen de judecată fiind fixat pentru data de 14 octombrie.

Dacă Dragoș Chitic va fi ales din nou primar al orașului Piatra Neamț, iar instanța supremă îl va condamna în dosarul în care el și alți cinci inculpați (Vasile Vișan, fostul secretar al Primăriei Piatra Neamț, Vasile Zăpor, evaluator imobiliar, Alexandru Casapu, notar, și omul de afaceri Mihai Apopii) au fost cercetați și condamnați în primă instanță pentru corupție, situația se va complica. În sensul că, în cazul unei condamnări, Dragoș Chitic își va pierde mandatul, iar acest lucru va însemna alți bani, altă distracție. Odată ce Chitic va rămâne fără mandatul de primar ca urmare a unei condamnări, pietrenii vor fi chemați din nou la urne pentru a-și alege primarul. Organizarea unor alegeri noi înseamnă bani cheltuiți de la bugetul de stat, iar numai faptul că există o astfel de posibilitate ar fi trebuit să-l facă pe Chitic să renunțe la această candidatură, așa cum, după ce a fost condamnat, a renunțat la toate funcțiile politice. Ar fi trebuit să facă și acum același lucru, din respect pentru pietreni și pentru banul public care provine din buzunarele lor. O decizie poate fi luată mai devreme sau mai târziu, însă este greu de crezut că nu va exista o soluție până-n vara anului 2022. Dacă Chitic și ceilalți inculpați, toți condamnați în primă instanță, vor fi sau nu achitați la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Schimbului ilegal de terenuri” vom afla, cel mai probabil, în câteva luni sau 1-2 ani.

În ceea ce privește realizările lui Chitic din ultimul mandat, fiecare pietrean va analiza și va decide în consecință. Însă, nu pot fi date uitării afacerile înfloritoare, din ultimii ani, ale unor societăți controlate de oameni apropiați primarului Chitic. Societățile unor foști portocalii (vezi firmele lui Popa și Mazilu) au încheiat contracte de milioane de lei, iar unele lucrări efectuate sunt cel puțin discutabile. Două exemple sunt suficiente, apropo de buna gestionare a banului public.

 • În octombrie 2019, primăria condusă de Chitic a semnat contractul „Întreținere drumuri acces ambulanță și personal deservire pârtie” cu firma Termo Plus SRL, care a încasat 331.890 lei, fără TVA. De acești bani, societatea, abonată la contractele cu primăria, a pregătit calea de acces spre zona bazei pârtiei, astfel încât ambulanțele să poată ajunge în caz de accident. 30 de lei, fără TVA, a plătit primăria pentru fiecare metru pătrat din cei 11.500 mp de drum. Problema a fost că iarna trecută nu s-a schiat nicio zi, iar cei peste 350.000 de lei s-au dus pe apa sâmbetei.
 • În perioada stării de urgență, cauzată de pandemia Covid – 19, Primăria Piatra-Neamț a investit peste 400.000 de lei în câteva mii de dispensere și dezinfectant. Contractul a fost încheiat cu firma Mondoterm SRL, controlată de Nicu Mazilu, fost pedelist, fost director de societatea a Consiliului Local Piatra-Neamț în perioada guvernării PDL. Afacerea a atras și atenția Poliției, care a demarat o anchetă penală.

Exemplele ar putea continua cu afacerea centralelor termice în care primăria a investit sume considerabile. Documentele pe care atacul.ro le deține arată dezinterestul decidenților din primărie pentru a recupera prejudiciile colosale stabilite în urma unor controale ale Curții de Conturi. 

În firmele subordonate de Consiliul Local Piatra-Neamț domnește haosul și cumătria. La Locativserv sunt 4 directori, deși societatea a încheiat anul pe pierdere. La Publiserv SRL, firma care asfaltează, repară străzi, borduri, trotuare, situația este la fel de proastă. În ultimii 4 ani, această societate comercială a avut o cifră de afaceri de peste 46 de milioane de lei, adică aproape 10 milioane de euro.

Dragoș Chitic s-a lăudat recent că, în mandatul său, a asfaltat 23,4 kilometri de străzi. Numai că în Piatra-Neamț nu a asfaltat numai Publiserv, ci și firmele prietene. Făcând abstracție de cele din urmă, nu putem să ne întrebăm ce a realizat Publiserv, unde directorii se lăfăie în lefuri de mii de euro, cu cei 10 milioane de euro? Câteva zeci de kilometri de străzi asfaltate, câteva reparații ale trotuarelor, străzilor, bordurilor etc?

Se vede cu ochiul liber jegul care a pus stăpânire pe oraș. Că în ultima lună, adică în campania electorală, Publiserv-ul primăriei și-a trimis utilajele să asfalteze câteva străzi prin cele cartiere ale orașului arată cât preț pun unii pe inteligența pietrenilor. 4 ani nu au fost în stare să plombeze câteva gropi, iar înainte de alegeri au asfaltat ca să arate cât sunt de gospodari! Mai mult decât penibil!

Despre celelalte societăți ale Consiliului Local Piatra-Neamț, la fel, nu se pot spune multe lucruri bune, în afară de interesul politicienilor care le conduc, să-și asigure salarii mari. Nu numai lor, ci și atârnătorilor politici, angajați ca recompensă pentru implicarea lor în campaniile electorale.

Sursa foto: Facebook/Dragos Chitic

Daniel MURARU

Citește și:

Ce nu s-a spus despre strada care duce spre nicăieri. Sute de mii de euro, pentru ce?

Primarul Chitic a fost condamnat la 3 ani de închisoare

Mafia schimburilor de terenuri din Primăria Piatra Neamț. Tarlaua care l-a băgat pe Chitic în „malaxorul” DNA

Publiserv „gâfâie”, firmele private prosperă. Milioane de lei din bugetul Primăriei Piatra Neamț pentru firma unui fost pedelist

Pârtia de schi de la Piatra Neamț, un dezastru financiar. Deși pierderile sunt imense, primăria investește masiv în… drumul de acces

„N-am văzut nici măcar o picătură de dezinfectant în dozatorul de pe scara blocului!”. Dispenserele vor fi umplute de asociațiile de proprietari

Afacerea „Dozatorul Covid-19” la Primăria Piatra-Neamț. Suma colosală cheltuită pentru dispenserele cu dezinfectant

Firmele primăriei, locuri bune de frecat menta pe bani mulți

Boierie și șmecherie la firma primăriei cu pierderi și 4 directori

Ssst, Poliția lucrează! Golăniile de la Publiserv, doi ani de anchetă

Tace Chitic, tace și Triboi. (Surse) Ce ar mai pregăti Publiserv pentru vânzare     

Ciururile ex-prefectului „Piti”, cumpărate de Publiserv cu 25.000 de euro, evaluate de experți la nici 3.000 de euro

Panaite, Stafie și Mîțu, artizanii unei mega escrocherii! Au cumpărat la preț de nimic o jumătate de clădire în centrul orașului

 

 

 

4 comments

 1. FLORIN 26 septembrie, 2020 at 07:56 Răspunde

  De vina pentru situatia in care acest (***) Chitic v-a fi reales sunt:
  1.Justitia corupta si praf de incompetenta aservita statului mafiot care taraganeaza de ani de zile acel proces de coruptie.
  2.Politia din acest Judet corupta si slugarnica cu toate directiile de paraziti(ex.DGA,economic,etc) populate numai cu oameni de nimic,fara caracter,corupti si slugarnici care se lafaie pe salarii colosale si asteapta pensiile speciale halucinante nefacand nimic decat sa se ascund prin birouri ca sa treaca timpu.
  3.Populatia de imbecili scuipatori de seminte si ascultatori de manele fara pretentii care voteaza pe aceleasi pacaleli cu asfaltari de 2 bani inainte de alegeri in rest orasul este murdar,paraginit si fara viitor,nici un fel de proiecte pentru dezvoltarea lui,numai rahaturi de 2 bani cu care se fura repede cu becuri , biciclete si parcuri la 2 KM de oras…de razi si cu curu de prostii care pot vota cu aceasta (***)de Chitic.
  4.Lipsa oricărei alternative de a vota pe cineva decent in acest oras.Aceiasi hoti din fostul PDL ii regasesti pe listele celorlalte partide.PNL este total compromis cu snapani ca Panaite si oameni fara meserie ca Barjoveanu.Nu ai cu cine vota.

 2. George 26 septembrie, 2020 at 08:52 Răspunde

  Este de noaptea minții că acest individ să iasă din nou primar. Daca va fi așa înseamnă că suntem efectiv pierduți. Bine, nici cu ceilalți nu mi-e rusine! Așa este cînd poliția, parchetul, justiția sunt la pămînt. Dacă își făceau treabă, nu se mai înghesuia nimeni sa candideze, că le era frică. Așa…. legea e făcută pt fraieri. Votati-l pe Chitic că nu a distrus împreună cu gașca chiar tot. Dati-i o nouă șansă.
  Sunt total de acord cu Florin.

 3. Liviu 26 septembrie, 2020 at 09:03 Răspunde

  Poate duminica se vor gandi de 2 ori cei carevar avea intentie sa-l voteze pe acest accident al administratiei. Oameni buni, in afara de a face fotografii cu uyilajul de asfaltat alaturi de alt iubitor de asfalt scump Triboi, si de a sta pe facebook, omul e paralel cu orice. Nu a facut absolut nimic notabil. A pus angajatii sa scrie cateva proiecte sa aiba un portofoliu de proiecte. Cei care sunteti cititori atenti ai Atacului si nu numai stiti personajul. Puteti spune un proiect major al lui??? Va spun eu unele cu impact international: drum cu trecere de pietoni care sebtermina spre Pietricica,, inaugurare cubtricolor a unei toalete de scoala, construirea unui parc in Valeni. Si exemplele pot continua. Ganditi-va si nu lasati orasul asta pt inca 4 ani in subdezvoltare!

 4. Dana 2 octombrie, 2020 at 11:17 Răspunde

  Pierderea alegerilor i-a deschis larga calea spre Bacau, dlui Chitic. Va face echipa cu mai multi cetateni de vaza ai acestei urbe, facuta cadou, de catre cei de la Bucuresti, unui tinerel. Trist si grav este ca pietrenii, inca, mai cred ca si-au ales singuri primarul. Oricum nu am avut ce alege. Sa ne fie de cap.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.